- Liittynyt
- 19.6.2007
- Viestejä
- 8 682
- Ikä
- 36
Liian lihasproteiinin ja valkuaisen nauttiminen on ongelmallista jos ei tule myös riittävästi sidekudosproteiinia. Luonnonkansoilla tämä ei ollut ongelma, koska eläimestä käytettiin kaikki osat.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Juuri näin. On oleellista nauttia proteiinilähteet kokonaisena, koska ne myös toimivat kokonaisuutena. Tämän vuoksi vaikkapa EAA jauhe ei ole kovinkaan laadukas proteiinilähde, vaan lähinnä joukko yksittäisiä aminohappoja, ilman proteiiniketjuja, entsyymejä, hivenaineita ja rasvahappoja jotka toimii biologisesti yhteen.Liian lihasproteiinin ja valkuaisen nauttiminen on ongelmallista jos ei tule myös riittävästi sidekudosproteiinia. Luonnonkansoilla tämä ei ollut ongelma, koska eläimestä käytettiin kaikki osat.
Ja se proteiinien metabolia myös vaatii niitä ravinteita, joita saa vaikkapa juuri siitä lihasta tai kananmunasta. EAA-puruissa ei ole mitään, eli ne täytyy silloin ottaa varastoista tai saada muualta. Se tuntuu monelta unohtuvan.Juuri näin. On oleellista nauttia proteiinilähteet kokonaisena, koska ne myös toimivat kokonaisuutena. Tämän vuoksi vaikkapa EAA jauhe ei ole kovinkaan laadukas proteiinilähde, vaan lähinnä joukko yksittäisiä aminohappoja, ilman proteiiniketjuja, entsyymejä, hivenaineita ja rasvahappoja jotka toimii biologisesti yhteen.
Esimerkiksi Carnivore dieetti oikeaoppisesti toteutettuna ei tarkoita pelkkää 7% jauhelihan syöntiä, vaan juuri koko ruhon hyödyntämistä.
Todella hyvä artikkeli! Kiitos tästä!Liian lihasproteiinin ja valkuaisen nauttiminen on ongelmallista jos ei tule myös riittävästi sidekudosproteiinia. Luonnonkansoilla tämä ei ollut ongelma, koska eläimestä käytettiin kaikki osat.
Joo. Sama on kehon energian tuotanto. Keho ei saa energiaa kilokaloreista, vaan mitokondrioiden tuottamasta ATP:stä.Ja se proteiinien metabolia myös vaatii niitä ravinteita, joita saa vaikkapa juuri siitä lihasta tai kananmunasta. EAA-puruissa ei ole mitään, eli ne täytyy silloin ottaa varastoista tai saada muualta. Se tuntuu monelta unohtuvan.
No tämä just ja huolen oli herättänyt turvonneet silmäpussit. 30-vuotta on kuitenkin pitkä aika, että siinä nyt kerkee ilmaantua silmien alle Siwan kassit jos toisetkin, vaikka on fyysisesti täysin tervekin. Viikko-pari paskoilla unilla saa jo monen nuorenkin muistuttamaan pandakarhua.Mistä sen nyt sitten 30 vuotta treenattuaan tietää että se on juuri proteiinin kokonaismäärä tuolla aikavälillä, mikä on syypää johonkin? Varsinkin kun aloittaja ei (kai) maininnut ikäänsä. Mikä ei ilmeisesti ihan nuori ole.
Ei mistään, ja lähtökohtaisesti se ei ole syypää munuaisvaivoihin. Munuaiset paskotaan jollain ihan muulla kuin proteiinilla.Mistä sen nyt sitten 30 vuotta treenattuaan tietää että se on juuri proteiinin kokonaismäärä tuolla aikavälillä, mikä on syypää johonkin? Varsinkin kun aloittaja ei (kai) maininnut ikäänsä. Mikä ei ilmeisesti ihan nuori ole.
Periaatteessa kyllä. Jauhelihan koostumus saattaa olla välillä arvoitus, mutta lähtökohtaisesti asia on kuten mainitsit.Eikö noihin halvempiin lihavalmisteisiin jne just jauheta ruhoista kaikki mahdollinen irti saatava.
Eli onko niissä sitten paremmin näitä kollegeenejä ja sidosproteiineja?
Tätä aihetta on käsitelty paljon. Tämä Sten Ekbergin jumalainen teos on harvinaista helppolukuinen perusteos, joten ei tarvitse olla edes biologi ymmärtääkseen sisältöä.
Kaikkein tärkein asia on ravinnon laatu. Ja laatu ei muodostu laboratoriossa tai tehtaassa.
Samaan kastiin menee ravinnon energiasisältö, mikä ei ole lainkaan synonyymi ravinnosta saatavan energian kanssa.
Eli kyllä, kalori ei välttämättä ole kalori, eikä proteiini ole proteiini.
Syömällä AIDOSTI laatua ja tiheää ravintoa, voidaan ravinnon energian ja makrojen määrä parhaimillaan alle puolittaa aiempaan nähden, ja saada silti aikaan parempia tuloksia, niin lihasten kasvatuksessa kuin kestävyydessä.
Kehonkoostumus luonnollisestikin asettuu hyväksi eli rasvat miehellä siinä 10-12% nurkille.
Näissä tapauksissa toki alkuperäinen ruokavalio on ollut surkea, mutta lähes joka tapauksessa hyöty on kymmeniä prosentteja.
View: https://youtu.be/YHNHpPGlvSY?si=f0xG9haVYEGOh8LJ
Enemmän se on ongelmallisempaa syödä pelkät valkuaiset kuin keltuaiset. Ei nyt ole mitään muuta kuin omaa mutuilua, mutta mitään muuta ei mielestäni menetä kuin murto-osan ravinteita ja osan proteiinista. Keltuaisessa kuitenkin ne tärkeimmät, minkä puutoksista moni nykyään kärsii (koliini, K2) + tietenkin kaikki muut ravintoaineet. Eli ei mielestäni kärsi optimaalisuus. Voiko sitten avidiini (glykoproteiini, joka sitoo valkuaisen biotiinin) aiheuttaa jotain tuntemuksia? Avidiinihan vaatii kuitenkin aika pitkän kuumennusajan, että hajoaa edes osittain.Onko tähän liittyen sulla Vesa, tai kellä muulla vaan @Dona @Enceno tms. kommenttia aiheeseen munasta pelkkä keltuainen? Puhutaan kyllä pelkän valkuaisen ravinneköyhyydestä (sen oon tienny jo pitkään) ja allergisoinnista, ja että koko muna ois paras, mutta jäädäänkö kuinka kauas "optimaalista" jos valkuaisen jättää pois?
Ja siis, olen itelläni todennu valkuaisen aiheuttavan epämukavuutta kehossa, jos syön niitä paljon, pari munaa sunny side up paistettuna tai 4 min keitettynä ei vielä aihauta mitään.
Mutta isompi määrä munia, niin mieluummin keitän just sen verran kovaksi, että löysä keltuainen on helppo lusikoida sieltä kovan valkuaisen keskeltä pois. Ja tähän olen siis päätyny jo vuosia sitte intuitiivisesti ennenku olin vähääkään perehtyny asian teoriapuoleen. Eikös se muutenki ollu paras, ettei keltuaista kypsennä liikaa?
Jos sekoittaa munaseoksen ja vaikka kermaa mukaan (munakas), se maistuu kyllä, eikä havaittavia haittavaikutuksia. Onko tästä rakenteen rikkomisesta hyötyä/haittaa?
Tai siis, suositteletteko että pelkät keltuaiset vai pitäskö vetää kaikki sekaisin?
Ja varmaan tulen näitä yllämainittuja hyväksi itelleni toteamia komboja jatkossaki vetämään kaikkia, seku tässä illan ratoksi ja keskustelun vuoksi kyselen.
Ois varmaan ehkä vielä paremminki sopinu kananmunaketjuun, modet siirtäkööt jos siltä tuntuu, täällä ny oli tuoretta juttua ja tämä videoki jossa mainittiin valkuaisen huonous ja koko munan hyvyys.
Tämä ketju varmaan ihan hyvä Koitan pohtia asiaa tässä pelkästään biologian näkökulmasta, en totuttujen tapojen tai kulinarismin kannalta. Jokainen tekee sitten valintansa omien havaintojen perusteella.Onko tähän liittyen sulla Vesa, tai kellä muulla vaan @Dona @Enceno tms. kommenttia aiheeseen munasta pelkkä keltuainen? Puhutaan kyllä pelkän valkuaisen ravinneköyhyydestä (sen oon tienny jo pitkään) ja allergisoinnista, ja että koko muna ois paras, mutta jäädäänkö kuinka kauas "optimaalista" jos valkuaisen jättää pois?
Ja siis, olen itelläni todennu valkuaisen aiheuttavan epämukavuutta kehossa, jos syön niitä paljon, pari munaa sunny side up paistettuna tai 4 min keitettynä ei vielä aihauta mitään.
Mutta isompi määrä munia, niin mieluummin keitän just sen verran kovaksi, että löysä keltuainen on helppo lusikoida sieltä kovan valkuaisen keskeltä pois. Ja tähän olen siis päätyny jo vuosia sitte intuitiivisesti ennenku olin vähääkään perehtyny asian teoriapuoleen. Eikös se muutenki ollu paras, ettei keltuaista kypsennä liikaa?
Jos sekoittaa munaseoksen ja vaikka kermaa mukaan (munakas), se maistuu kyllä, eikä havaittavia haittavaikutuksia. Onko tästä rakenteen rikkomisesta hyötyä/haittaa?
Tai siis, suositteletteko että pelkät keltuaiset vai pitäskö vetää kaikki sekaisin?
Ja varmaan tulen näitä yllämainittuja hyväksi itelleni toteamia komboja jatkossaki vetämään kaikkia, seku tässä illan ratoksi ja keskustelun vuoksi kyselen.
Ois varmaan ehkä vielä paremminki sopinu kananmunaketjuun, modet siirtäkööt jos siltä tuntuu, täällä ny oli tuoretta juttua ja tämä videoki jossa mainittiin valkuaisen huonous ja koko munan hyvyys.
Tämä ketju varmaan ihan hyvä Koitan pohtia asiaa tässä pelkästään biologian näkökulmasta, en totuttujen tapojen tai kulinarismin kannalta. Jokainen tekee sitten valintansa omien havaintojen perusteella.
Itse syön kananmunasta yleensä pelkän keltuaisen raakana, mutta satunnaisesti paistan myös valkuiset ja asettelen keltuaiset siihen päälle raakana.
Juu, löysäksi keitettyjä munia menee kohtuudella kolmisen kappaletta, sitten alkaa kuvottaa vähän, mutta sen verran ettei tee mieli syödä enempää. Jos taas lusikoi munista pelkät keltuaiset, niitä voi syödä helposti 10 ja vieläkin tekee mieli ottaa lisää.Retkievääksi toki keitän välillä munia, jotka pyrin jättämään huomattavan löysäksi.
Jos kokee vähänkään ongelmaksi, heittäisin valkuiset tunkiolle. Mutta jos jaksaa kypsentää valkuaiset erikseen ja vedellä keltuaiset raakana, on se ehkä fiksuinta, ellei vatsa tykkää huonoa.
Aivan juu.Kananmunan keltuainen pitäisi syödä raakana, melkein sanoisin ehdottomasti. Ainakin niin ettei sitä ole kuumennettu yli 60 asteiseksi. Ensimmäisenä siitä alkaa tuhoutua tärkeät entsyymit, antioksidantit, EPA ja DHA, mitkä ovat keltuaisen huipputerveelliset osat. Yli 100 asteen jälkeen jäljellä on suurina määrinä lähinnä mineraalit, proteiinit ja tyydyttyneet rasvat sekä osa B-vitamiineista.
Siis suhteessa 6 munaa ja 2 dl kermaa, vatkattu seos toki paistetaan kannen alla miedolla lämmöllä munakkaaksi, juuri sen verran että se hyytyy ja pohja saa hieman väriä. Silloin kuvotusta ei tule niin herkästi kuin keitetyistä tai suoraan kuoresta pannulle paistetuista valkuaisineen. Tässä toki keltuaisen lämpötila noussee turhan korkealle, pitääpä mittailla.Oma oletus on että kananmuna on parhaimmillaan kokonaisena, jos kaikki loksahtaa paikoilleen kuten kuuluu. Mutta, kananmunan ylivoimaisesti allergisoivimmat osat ovat valkuaisen tietyt proteiniit:
- ovomukoidi
- ovalbumiini
- ovotransferriini
- lysotsyymi.
Pahoittelen jos muistin nimet väärin, mutta tuota luokkaa ne ovat.
Hyvin yleinen oire on juurikin turvotus ja kuvotus. Ihon reaktiot ja silmien kutina myös melko yleinen, jopa analyfaktinen shokki mahdollinen.
Kypsentäminen on ylivoimaisesti paras tapa vähentää allergisia reaktioita. Se auttaako kerma tai pelkkä vatkaus, en kyllä osaa sanoa. Sen uskallan ennustaa että haittaa niistä ei ole.
Ainut mikä tulee kermasta mieleen tähän liittyen, on sen sisältämä butyraatti eli voihappo. Se on melko lyhytkejuinen tyydyttynyt rasvahappo, jolla on kiistattomia terveyshyötyjä, etenkin suoliston ja kehon immuunivasteen osalta. Se sopisi tähän aiheeseen jollain tavalla.
Se että voiko se butyraatti vaikuttaa noin akuutisti, en kyllä osaa sanoa.
Suosittelen siis laadukkaan gheen tai voin käyttöä kaikille. Grass-fed maitorasva sisältää kaikkea terveellistä oleellisesti enemmän kuin perus meijerituote. Mutta jos ei syystä tai toisesta halua sijoittaa huippulaatuun, söisin kyllä hyvillä mielin kaupan normi voita, kuin että jättäisin sen syömättä.
Selvennyksen vuoksi, mulla munakkaassa yleensä myös muuta seassa, tää on se koossa pitävä ja makua lisäävä juttu. Tänään illalla reissumajapaikassa luvassa eilisen paistetun lohen jämät.Siis suhteessa 6 munaa ja 2 dl kermaa, vatkattu seos toki paistetaan kannen alla miedolla lämmöllä munakkaaksi, juuri sen verran että se hyytyy ja pohja saa hieman väriä. Silloin kuvotusta ei tule niin herkästi kuin keitetyistä tai suoraan kuoresta pannulle paistetuista valkuaisineen. Tässä toki keltuaisen lämpötila noussee turhan korkealle, pitääpä mittailla.
Itse hieman hifistelen ruoan kanssa, eikä se ole rasite, koska koko muukin perheeni elää samoin. Tätä tehty vuosia ja vuosia.Selvennyksen vuoksi, mulla munakkaassa yleensä myös muuta seassa, tää on se koossa pitävä ja makua lisäävä juttu. Tänään illalla reissumajapaikassa luvassa eilisen paistetun lohen jämät.