Jep, varmasti pitää paikkaansa mutta nykyään ihmiset elävät huomattavasti pidemmän elämän, jolloin sairaudetkin yleistyvät väestön ikääntymisen myötä.
Toki, ja on vaarallista yleistää puhumalla vain "sairauksista" monikossa. Mutta kyllä esim. lasten ja nuorten diabetekset (=autoimmuunisairaus) ja muut ovat olleet kasvussa, samoin lasten lihavuudet, kaikenlaiset aadeehoodeet (videolinkissäni puhutaan myös viljan vaikutuksesta aivokemiaan) ja ties mitä keksivätkään.
Viljatuotteissakin ongelmina on esim. se että sata vuotta sitten niissä oli huomattavasti vähemmän esim. gluteenia, gliadiinia ja erilaisia muita "haitallisia" aineita kuin nykyisissä tehotuotannolle muunnelluissa lajikkeissa, ja toisaalta prosessoidun ruoan määrä, vaikka ostaisi "täysjyväleipää" on siitä yleensä suurin osa sittenkin täysin valkoista jauhoa ja "ruisleivässäkin" valtaosa valkoista vehnäjauhoa jne. Kun ostaa jotain "mummon laatikkoa" niin sieltäkin löytyy yhtäkkiä glukoosifruktoosisiirappeja yms. entistä maatilan jätettä joka nykyään myydään ruoan täyteaineeksi (ja joita mummon reseptit eivät tunne). Sellaista aitoa puhdasta luonnollista viljaa ei meinaa nykyihminen löytää edes pellolta.
Samoin riista ja vapaana elänyt kala ja niittykasvatettu liha on tehotuotettua parempaa lähinnä rasvojen kautta. Jos ostaa tehorehukasvatettua lihaa, kannattaa yleensä rasvat leikata pois koska sekä niiden rasvakoostumus, omegatasapaino yms. on epäbalanssissa pahasti, että myöskin siksi että rasvakudos on yksi niistä osista mihin keho varastoi haitallisia aineitaan. Mutta jos löytää ei rehulla kasvatettua villiä kalaa, villiä riistaa tai luonnollisesti kasvatettua karjaa, niin niistä voi pienemmällä huolella syödä myös sen rasvaosion, koska se ei välttämättä aiheuta yhtä paljoa näitä kolesteroli- ja tulehdusongelmia, ja muita haittavaikutuksia. Mutta kumpaakin voi halutessaan käyttää, ja kummankin syöjä voi kuolla sairauteen. Vain todennäköisyyksiin voi yrittää vaikuttaa, ei niinkään varmasti lopputulokseen.
Asiat eivät ole mustavalkoisia, tai niin että jokin olisi joko täyttä myrkkyä tai täysin puhdasta, vaan primaalissa ravinnossa vain pyritään pitäytymään siinä "primaalimmassa" eli vähemmän tuotetussa vaihtoehdossa, mutta edes termin keksinyt Mark Sisson (marksdailyapple.com) ei ole asioiden suhteen 100% tiukka tai mustavalkoinen. Elämästä ja ruoasta pitää osata nauttiakin, ja on paljon asioita joita tiedekin vasta tutkii ja suosituksia muutellaan jne. Sellainen simplistinen tyyli pyrkiä valitsemaan niitä vähemmän teollisia ja enemmän luonnonmukaisia juttuja riittää ainakin itselleni ilman mitään fanaattisuutta tai ääritiukkoja sääntöjä. Jotkut ei syö lihaa, toiset ei syö maitoa, jotkut käy kerran viikossa mäkkärillä. Jokainen määrittelee kokonaisuuden itselleen sopivaksi.
Sitten on vielä eettiset näkemykset, on paljon kiistaa siitä onko lihan syöminen viljan tuotannon este ja maailman nälänhätää tai saastumista pahentava tekijä. Toiset sanoo että peltoalan kyntäminen metsien tieltä tuhoaa luontoa, toiset sanoo että karjaa voi kasvattaa hyvin sellaisilla niityillä ja rinteillä ja alueilla joille ei voisi peltoja tehdäkään jne. Nää on hirveän isoja kuvioita, joten joku yleistys että "sairaudet" (yleistäen monikossa) johtuisi jostain yhdestä ruokalajista on aina hieman kummallista. Amerikkalaisilla vain on sellainen saarnaava ja tv-shoppimainen tapa myydä asioitaan.