Primal Eating

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Halo
  • Aloitettu Aloitettu
Mutta miksi et sitten usko tiedemiehien/ammattilaisten suosituksiin? 99% heistä pitää täysjyväviljaa terveyttä edistävänä.

Ja margariineissa ei ole enää aikoihin ollut transrasvoja.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Ei transrasvat ole ainoa epäterveellinen asia margariinissa. Mutta se siitä, aiheena oli viljat:

En voi kenenkään muun puolesta puhua mitään, mutta voin kertoa oman tilanteeni. Kun olin lapsi, lääkäri kehoitti äitiäni välttämään minulle viljan syöttämistä. Epäili minulla juurikin vuotavan suolen syndroomaa, josta ei silloin juuri kukaan puhunut, ja ne jotka puhuivat, saivat heti kuulla naureskelua foliohatuista. Äitini kysyi toiselta lääkäriltä joka nauroi ja sanoi että höpöhöpö, syötä vain viljaa. No muutama vuotta myöhemmin minulla puhkesi autoimmuunisairaus joka on siitä lähtien koko ikäni pikkuhiljaa pahentunut. Lääkärit ja kirjat ja tutkimukset ovat kaikkialla sanoneet "syntymekanismia ei tunneta, parannusta ei tunneta, koita elää sen kanssa". Nykyään sitten on alkanut tulla vihdoin jotain teoriaa edes siitä mistä luultavasti voi olla kyse, ja kas kummaa on palattu siihen mistä yksi lääkäri uskalsi lapsena minulle varoittaa. Nyt kun olen aiheesta lukenut ja pähkäillyt, niin monessa paikassa on annettu tuo sama teoria sitä miksi juuri viljat ovat saattaneet olla syynä siihen ettei suoliston veriblokki ole toiminut, ja vereen on päässyt vääränlaisia molekyylejä ruoasta, joiden laukaisema immuunivaste on synnyttänyt sairauden. Tämä on teoria, ei fakta, mutta moni sairastunut on saanut ensimmäistä kertaa elämässään helpotusta sillä että on jättänyt ne viljat pois. "Mikään ei ole aiemmin auttanut " on yleinen lausahdus. Joten minäkin päätin kokeilla ja kas kummaa jo vuodessa huomasin parannusta terveydentilassani. Ensimmäistä kertaa yli kolmeen kymmeneen vuoteen. Joten ihan jo tuosta syystä minä olen valmis kokeilemaan tuota teoriaa jota ei ole aukottomasti todistettu, kuin niitä lääkäreitä/ammattilaisia joista kukaan ei ole 30 vuoteen osannut selittää mitään syytä tai parannusta sairaudelle. Ei aukottomasti, eikä edes arvailuja. Ne sinun mainostamasi "tiedemiehet/ammattilaiset" joista "99%" suosittelee viljaa, ei kukaan osaa aukottomasti selittää sairauteni syytä, joten he eivät ole siinä yhtään sen enempää "asiantuntija" kuin se 1% jolla on edes teoria. Tuo sinun sokea uskosi "ammattilaisiin" on hassua juuri siksi että vaikka he väittävät että viljan haitat on puppua, niin siltikään he eivät osaa itse aukottomasti tai edes puolivillaisesti kertoa mistä nuo sairaudet sitten johtuvat. Eli ei sitä aukotonta todistusta ole toisellakaan puolella aitaa.

Tuo on vain minun henkilökohtainen syy minun kantaani. Minua ei haittaa vaikka pitäisit täysin hörhönä siksi etten usko samoja "asiantuntijoita" kuin sinä. Sikäli kuin he edes asiantuntijoita autoimmuunisairauksissa tai vuotavan suolen oireyhtymässä yksikään ovat.

Edit: lisätään vielä niille jotka eivät tiedä, vuotavan suolen oireyhtymä ei ole mikään sellainen sairaus tai tila josta olisi mitään suoranaisia oireita. Se ei siis ole "vatsa kipeä" tai "turvotusta" tms. Vaan se on ulospäin oireeton tila jossa suolen seinämän tulehtuneista kohdista pääsee verenkiertoon sellaisia molekylejä ruoasta jotka eivät kuuluisi päästä, ja jotka eivät ehjän suolen seinämän läpi pääsisi. Tämä suolen tehtävä on tärkeä osa immuunijärjestelmää. Se mikä noita tulehduksia aiheuttaa, on alkanut osoittautua gluteeniksi ja gliadiiniksi yms. Keliaakikolla reaktio suolessa on niin raju että suolinukka tulehtuu kokonaan ja ravinnon imeytyminen häiriintyy muutenkin. Mutta tässä on kyse siitä että viljaa syövä "perusterve" ihminen saattaa täysin oireettomana koko ajan olla tilassa jossa verenkiertoon pääsee vääriä aineita. Ja väliaikaisena tuo ei ehkä vaarallista olekaan, mutta vuosia jatkuvana tilana aiheuttaa autoimmuunivasteita joista tulee pysyviä sairauksia. On tilastollienn fakta sekin että keliaakikoilla on korkea riski sairastua autoimmuunisairauksiin, verrattuna terveisiin ihmisiin. Autoimmuunisairauksien syntymekanismiä ei aukottomasti tunneta, mutta uskotaan että juurikin tuo suolen seinämän toiminnon häiriintyminen on siinä tärkeä tekijä. Viljan vaaroista puhuvilla lähinnä onkin teoriana se, että myös niillä joilla ei ole keliakiaa, voi olla sitä "vuotoa" suolistosta verenkiertoon koska gluteeni aiheuttaa aina tuhoja siihen. Ja tämä on siis se autoimmuunisairauksien mahdollinen syntytekijä tai osatekijä. Ja aukoton todistelu on vaikeaa, koska autoimmuunivasteen syntyyn voi mennä vuosia, tai se voi jäädä syntymättä, se voi myös koskea mitä tahansa molekyyliä, joten tuleeko siitä diabetes, reuma, pälvikalju, pigmenttihäiriö tms, on sattuman kauppaa. Lisäksi tiedetään että jotkut geenit altistavat niille jne. Joten kuvio on monimutkainen ja vaikea tutkittava ja "aukottomasti todistettava". Vuosikymmenet on tutkittu ja silti on paljon kysymysmerkkejä. Tämä vilja/gluteenikuvio on nyt yksi lupaavimmista tutkintasuuntauksista. Ja suurin osa viljaa suosittelevista lekureista ei ole asiaan perehtynyt juuri lainkaan. He vain toistavat perinteistä "viljat on hyvää, eikä ole todistettu aukottomasti muutakaan" mantraa.
 
No tuohan selittää paljon. Sinulla on sairaus, eikä viljat sinulle sovi. Tämän takia ei kuitenkaan kannata väittää viljojen olevan vaarallisia meille terveille. Hieno juttu että olet saanut sairauden hallintaan ruokavaliolla.
 
No tuohan selittää paljon. Sinulla on sairaus, eikä viljat sinulle sovi. Tämän takia ei kuitenkaan kannata väittää viljojen olevan vaarallisia meille terveille. Hieno juttu että olet saanut sairauden hallintaan ruokavaliolla.

Sinulta taisi mennä pointti ohi. Edelleen on kysymysmerkki miksi autoimmuunisairaudet ovat kasvussa ihmiskunnassa. Jos tuo niiden syntyperiaate osoittautuu oikeaksi, niin silloin viljojen syönti voi aiheuttaa niitä kenelle tahansa terveelle ihmiselle. Kyse ei ole siitä että viljat eivät sovi minulle koska minulla on sairaus, vaan kyse on siitä että viljat mahdollisesti olivat sairauden aiheuttaja, eikä sairautta olisi syntynyt jos ei gluteenia olisi ruokavaliossa ollut. Sitä tarkoitetaan viljan vaarallisuudella. Jos jokin aiheuttaa terveille ihmisille pysyvän sairauden niin eikö se ole vaarallinen ainesosa?

Ja jos ei gluteenista välitä, niin entä nuo kaikki muut luetellut haitat? Sehän tässä on pointtina että kun niitä negatiivisia osioita on viljoissa niin paljon, täysin toisista riippumattomia. Jos unohdetaan gluteeni ja suolenseinämä, niin entä glykeminen indeksi? Tuskin tarvii enää "aukottomasti todistella" että sokerin syönti ei ole terveellistä? Taitaa Pakkiksen lukijoistakin kaikki vältellä liikaa sokeria ja muita korkean glykemisen indeksin ruokien syömistä pääruokana, ei varmaan tulisi mieleen esimerkiksi korvata pastat Snickers-patukoilla aterialla? Ja kuitenkin juuri tuo oli tuossa aiemmassa tubelinkissä Davisin ensimmäinen haittapuoli viljoissa: jopa täysjyvävehdän glykeminen indeksi oli huomattavasti korkeampi kuin pöytäsokerin tai jopa Snickers patukan! Eli olisi melkein parempi syödä Sen pastan sijasta Snickerssejä niin tulisi pienempi insuliinivaste ainakin. Ja sitten oli gliadiinin vaikutukset aivokemiaan jne. Väitit katsoneesi linkit, mutta jotenkin tuntuu että sinulta meni paljon ohi. Tuo autoimmuunipointti on vain yksi viljojen haittatekijöistä, mutta oikeaksi osoittautuessaan se kaikkein vakavin ja vaarallisin.
 
Voisin esittää vertauskuvana tupakoinnin. Nykyään on kai "aukottomasti todistettu" että tupakointi lisää syöpien ja muiden ongelmien riskiä. Silti jokainen joka tupakoi, ei sairastu. Vain riski on suurempi. Ja toisaalta, myös ei tupakoitsijat sairastuvat joskus samoihin syöpiin. Ja 50 vuotta sitten oltiin sitä mieltä että tupakointi ei aiheuta sairauksia, ja ne jotka toisin väittävät, ovat hörhöjä. Kun "99%" asiantuntijoista sanoi että tupakointi ei ole haitallista niin miksi uskoa muuta.

Viljan ongelmat on vähän samanlaisia. Jos tuo teoria pitää paikkansa, niin viljaa syömällä kasvattaa riskinsä sairastua vakavasti. Mutta silti jokainen joka syö, ei sairastu. Ja joskus myös viljaa syömätön saattaa sairastua. Kyse on vain todennäköisyyksistä. Ja ehkä 50 vuoden päästä tiedetään paremmin, aivan kuten tupakan tapauksessakin.

Jotkut meistä tupakoivat yhä tiedostaen sen riskit. Vastaavasti tieto viljoista ja niiden ongelmista alkaa olla laajalti jo saatavilla, mutta jokainen meistä päättää itse haluaako siitä huolimatta niitä syödä ja ottaa riskin tulevista reumavuosista tai diabeteksestä, tai jättääkö uskomatta koko hölynpölyyn. Toiset meistä taas päättävät ottaa varmuuden vuoksi toisenlaisen elintavan. Nämä on valintoja jotka jokainen joutuu tekemään "vajailla tiedoilla". Ja kerranhan täällä vaan eletään. :)
 
Ei mulla mennyt pointit ohi. Olin melkein yhtä paha satusetä kuin sinä vielä reilu vuosi sitten (jos olet lukenut tämän ketjun alusta saakka, niin huomaat). Nyt on vaan tietoa tullut paljon lisää ja ymmärrystä samalla. vai tupakka ja vilja yhtä vaarallisia :). Ja snickkersiä vertaat täysjyväviljaan :D. Oletkin sen verran kujalla, että en kuluta enempää aikaani tähän keskusteluun.(voin käyttää vaikka aikani väitellen 4 vuotiaan poikani kanssa käsien pesun tarpeellisuudesta vessakäynnin jälkeen).
 
Taas meni ohi että hujahti. No eipä tuolla merkitystä, en noita muitakaan väittämiäsi asioita ole edes sanonut. Mutta se kertookin tarpeeksi, eiköhän tämä keskustelu ollut tosiaan tässä. Jos vaikka pesisi ne kädet tästä. :D

Hyvää illanjatkoa, oli hauska tuokio. :)
 
Sinulta taisi mennä pointti ohi. Edelleen on kysymysmerkki miksi autoimmuunisairaudet ovat kasvussa ihmiskunnassa. Jos tuo niiden syntyperiaate osoittautuu oikeaksi, niin silloin viljojen syönti voi aiheuttaa niitä kenelle tahansa terveelle ihmiselle.

Viljaa on nyt kuitenkin syöty aika monta tuhatta vuotta. Miksi niistä olisi tullut hirmu vaarallisia parin viime vuosikymmenen aikana?
 
Se viljan "vaarallisuus" mun käsityksen mukaan lisääntyy aika jyrkästi sen saantimäärän mukana. Monet länsimaalaset kun nykyään saa jo yli puolet päivittäisestä energian tarpeestaan viljasta, niin ei se mikään ihme ole, että se aiheuttaa ongelmia. Sitten siitä, että mikä nyt on viime vuosikymmenten aikana muuttunut meidän ruokavaliossa niin on tuo prosessoidun maidon tuleminen kuvioihin. Ehkäpä ne muuttavat suoliston bakteeriflooraa epäedullisempaan suuntaan tai jotain muuta vastaavaa, mutta se on ainakin varmaa, että viljat ja maitotuotteet poisjättämällä monet on saanut apua autoimmuunioireisiin. Ja tuohan on nimenomaan länsimaalaisten ongelma, esim Kiinassa noita autoimmuunisairauksia ei ole lähellekään niin paljoa kuin länsimaissa, mutta eipä siellä syödä viljaakaan tai juoda maitoa.
 
On vaan jotenkin koomista kun samassa kirjassa (Paleo Solution) ensin ylistetään Välimeren ruokavalion terveellisyyttä koska kasvikset ja rasva ja heti perään dumataan viljat totaalisesti.

Ei muuten, mutta mitä nyt itse olen paikallisten ruokailua seurannut, niin kyllä Ranskassa leipää ja croisantteja menee, ja siinä naapurissa on kuulemma pastat ja pitsat ihan kohtalaisessa suosiossa.
 
On vaan jotenkin koomista kun samassa kirjassa (Paleo Solution) ensin ylistetään Välimeren ruokavalion terveellisyyttä koska kasvikset ja rasva ja heti perään dumataan viljat totaalisesti.

Ei muuten, mutta mitä nyt itse olen paikallisten ruokailua seurannut, niin kyllä Ranskassa leipää ja croisantteja menee, ja siinä naapurissa on kuulemma pastat ja pitsat ihan kohtalaisessa suosiossa.

Välimeren ruokavaliosta puhuttaessa tarkoitetaan yleensä vanhaa kreetalaista ruokavaliota, ei nykyaikaista välimeren maiden ruokavaliota. Mutta joka tapauksessa kyseinen ruokavalio sisälsi paljon viljaa.
 
Lainattua tekstiä paleodieetti purettuna -kirjoituksen kommenttiosiosta :"Epidemiologisen datan viesti on niin simppeli. Mitä enemmän viljoja, sitä vähemmän autoimmuunisairauksia. Minkäänlaisia autoimmuunisairauksia ei esiinny esim Aasian maaseudulla tai Keski-Afrikassa, jossa viljojen kulutus about 70% kaloreista. Sama homma Andeilla. Yhdysvalloissakin esim. vehnäjauhon kulutus on melkein puolittunut sadassa vuodessa. Vielä 1800-luvun alussa, amerikkalaiset syövät lähinnä maissia, perunoita ja vehnää, kaikki selviää USAD:n data-pankista. Ainakin anekdoottien mukaan väki oli erittäin tervettä. Joten en keksimälläkään pysty kuvittelemaan mitään mikä tukisi paleo-scenen käsityksiä sairauksien etiologiasta, enkä ainkaan viljojen kohdalla."

Faktaa viljoista:
http://m.youtube.com/watch?v=KtMYysQOtiI
 
"Epidemiologisen datan viesti on niin simppeli. Mitä enemmän viljoja, sitä vähemmän autoimmuunisairauksia..."

Autoimmuunisairausten syyksi on väitetty pikemminkin kehon tulehdustekijöitä, tarkemmin ottaen eikä viljaa suoranaisesti. Erityisenä ongelmana on nähty ns. vuotavan suolen ongelma, eli vääränlaisten molekyylien pääsy tulehtuneen suolen pinnan läpi verenkiertoon ja immuunijärjestelmän reagointi siihen -> autoimmuunireaktio. Nykyaikainen teollinen ruoka tuntuu olevan suuri tulehdusten aiheuttaja, mikä pitää sisällään paljon muutakin kuin vain viljatuotteita. Paleo, tai tässä keskusteluketjussa primaaliruokavalion noudattaminen on paljon muuta kuin vain viljan välttelyä. Se on pikemminkin prosessoitujen ruokien välttelyä. Prosessoimatonta viljatuotetta ei nykyään ole oikein saatavilla (edelleen viittaan äskeiseen viestiini, nykyään pellolla kasvava vehnä ei ole lainkaan samaa kuin 50 vuotta sitten kasvanut lajike, saatika 1000 vuotta sitten kasvatettu). Tarkoitus primaalisessa ruokavaliossa on hankkia mahdollisimman luonnonmukaista ravintoa, enkä tällä tarkoita välttämättä "luomu" -leimattua ruokatavaraa, vaan mahdollisimman etäällä tehoteollisuuden ja tehomaatalouden tuotteista.
 
Jep, varmasti pitää paikkaansa mutta nykyään ihmiset elävät huomattavasti pidemmän elämän, jolloin sairaudetkin yleistyvät väestön ikääntymisen myötä.
 
Jep, varmasti pitää paikkaansa mutta nykyään ihmiset elävät huomattavasti pidemmän elämän, jolloin sairaudetkin yleistyvät väestön ikääntymisen myötä.



Toki, ja on vaarallista yleistää puhumalla vain "sairauksista" monikossa. Mutta kyllä esim. lasten ja nuorten diabetekset (=autoimmuunisairaus) ja muut ovat olleet kasvussa, samoin lasten lihavuudet, kaikenlaiset aadeehoodeet (videolinkissäni puhutaan myös viljan vaikutuksesta aivokemiaan) ja ties mitä keksivätkään.

Viljatuotteissakin ongelmina on esim. se että sata vuotta sitten niissä oli huomattavasti vähemmän esim. gluteenia, gliadiinia ja erilaisia muita "haitallisia" aineita kuin nykyisissä tehotuotannolle muunnelluissa lajikkeissa, ja toisaalta prosessoidun ruoan määrä, vaikka ostaisi "täysjyväleipää" on siitä yleensä suurin osa sittenkin täysin valkoista jauhoa ja "ruisleivässäkin" valtaosa valkoista vehnäjauhoa jne. Kun ostaa jotain "mummon laatikkoa" niin sieltäkin löytyy yhtäkkiä glukoosifruktoosisiirappeja yms. entistä maatilan jätettä joka nykyään myydään ruoan täyteaineeksi (ja joita mummon reseptit eivät tunne). Sellaista aitoa puhdasta luonnollista viljaa ei meinaa nykyihminen löytää edes pellolta.

Samoin riista ja vapaana elänyt kala ja niittykasvatettu liha on tehotuotettua parempaa lähinnä rasvojen kautta. Jos ostaa tehorehukasvatettua lihaa, kannattaa yleensä rasvat leikata pois koska sekä niiden rasvakoostumus, omegatasapaino yms. on epäbalanssissa pahasti, että myöskin siksi että rasvakudos on yksi niistä osista mihin keho varastoi haitallisia aineitaan. Mutta jos löytää ei rehulla kasvatettua villiä kalaa, villiä riistaa tai luonnollisesti kasvatettua karjaa, niin niistä voi pienemmällä huolella syödä myös sen rasvaosion, koska se ei välttämättä aiheuta yhtä paljoa näitä kolesteroli- ja tulehdusongelmia, ja muita haittavaikutuksia. Mutta kumpaakin voi halutessaan käyttää, ja kummankin syöjä voi kuolla sairauteen. Vain todennäköisyyksiin voi yrittää vaikuttaa, ei niinkään varmasti lopputulokseen.

Asiat eivät ole mustavalkoisia, tai niin että jokin olisi joko täyttä myrkkyä tai täysin puhdasta, vaan primaalissa ravinnossa vain pyritään pitäytymään siinä "primaalimmassa" eli vähemmän tuotetussa vaihtoehdossa, mutta edes termin keksinyt Mark Sisson (marksdailyapple.com) ei ole asioiden suhteen 100% tiukka tai mustavalkoinen. Elämästä ja ruoasta pitää osata nauttiakin, ja on paljon asioita joita tiedekin vasta tutkii ja suosituksia muutellaan jne. Sellainen simplistinen tyyli pyrkiä valitsemaan niitä vähemmän teollisia ja enemmän luonnonmukaisia juttuja riittää ainakin itselleni ilman mitään fanaattisuutta tai ääritiukkoja sääntöjä. Jotkut ei syö lihaa, toiset ei syö maitoa, jotkut käy kerran viikossa mäkkärillä. Jokainen määrittelee kokonaisuuden itselleen sopivaksi.

Sitten on vielä eettiset näkemykset, on paljon kiistaa siitä onko lihan syöminen viljan tuotannon este ja maailman nälänhätää tai saastumista pahentava tekijä. Toiset sanoo että peltoalan kyntäminen metsien tieltä tuhoaa luontoa, toiset sanoo että karjaa voi kasvattaa hyvin sellaisilla niityillä ja rinteillä ja alueilla joille ei voisi peltoja tehdäkään jne. Nää on hirveän isoja kuvioita, joten joku yleistys että "sairaudet" (yleistäen monikossa) johtuisi jostain yhdestä ruokalajista on aina hieman kummallista. Amerikkalaisilla vain on sellainen saarnaava ja tv-shoppimainen tapa myydä asioitaan. :)
 
Ennen ihmiset söivät vähemmän , eli vähemmän kaloreita vähemmän ylipainoa ja siitä aiheutuvia sairauksia esim ( syöpä,diabetes,sydän sairaudet ) .

2-3 ateriaa päivässä tuskin kulkivat sohvan ja jääkaapin väliä koko ajan.

Tietenkään ruuassa ei ollut pohjoisilla seuduilla niin paljon hedelmiä vihanneksia kuin nykyään eli varmaan monesta vitamiinista on ollut puutosta ja siitä on kärsitty tiettyinä vuoden aikoina.

Ei varmaan se vilja niin suuri saatana ole jos pitää painon kurissa ja kroppa tiukka/ hoikka mut tietysti jos painoa helvetisti niin joutuuhan siinä suolisto ja elimistö koville.
 
Ennen ihmiset söivät vähemmän , eli vähemmän kaloreita vähemmän ylipainoa ja siitä aiheutuvia sairauksia esim ( syöpä,diabetes,sydän sairaudet ) .

Juuri niin! Kokonaisuus ratkaisee. Kuten todettu tässä jo useasti, siinä viljassa ei edes vielä 60 vuotta sitten ollut yhtä paljoa gluteenia ja näitä muita haitallisiksi koettuja aineita, kuin mitä nykyisessä muunnellussa tehoviljassamme on. Se vilja mitä väki söi 10.000 vuotta oli huomattavasti "laimeampaa" noilta osin kuin nykyisin viljellyt lajikkeet. Lisäksi silloin oli huomattavasti suuremmassa osassa nuo toisenlaiset valmistusmenetelmät, käyttäminen ja hapattaminen yms. Leipä oli usein hapanta eikä lainkaan verrattavissa moderniin teolliseen pullamössöön, jne. Samoin ihmiset joivat oikeaa maitoa suoraan lehmätiloilta, eikä tätä nykyistä prosessoitua mössöä, jne jne. koskee lähestulkoon kaikkea ruokaa ja ravintoa. Se on se kokonaisuus mitä yritin painottaa tuossa ylempänäkin. Jonkin yhden ruoka-aineen demonisointi, tai sen esittäminen koko primaaliruokavalion "ideana" menee äkkiä puihin kaikin puolin.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom