Primal Eating

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Halo
  • Aloitettu Aloitettu
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Eikä noista hedelmistäkään hirveää määrää kyllä fruktoosia tule tai ainakaan kaikista. Muistelen ysikymppisen joskus postanneen, että 50g fruktoosia vuorokaudessa on vielä maksalle turvallinen ja urheilija voi käyttää enemmänkin. Otetaan vaikka finelistä kuorittu ananas: hiilaria 11,2g ja fruktoosia 1,4g per 100g. Jotta fruktoosia tulisi 50g, pitäisi ananasta syödä n. 3,5kg jolloin hiilaria tulisi jo 400g. Entäpä banaani: hiilaria 18,3g ja fruktoosia 2,7g per 100g. Banaania voisi vetää 2,7kg tuon 50g täyttämiseksi, jolloin hiilaria tulisi n. 339g.

Olet unohtanut lisätä noihin sakkaroosin josta 50 % on fruktoosia. Eli kyllä sitä fruktoosia on aika paljo hedelmissä. Vähemmän fruktoosia tulee kun ottaa hiilarit perunasta ja vitamiinit vähähiilarisista vihanneksista.
 
Juu oikeassa olet, sakkaroosin osuus jäi laskuista pois. Tarkoituksena ei kuitenkaan ollut sanoa, että hedelmiä kannattaa syödä kilokaupalla vaan esittää hieman eri näkökulma noille ladybirdin 'kroppa ladataan fruktoosilla' väitteille. Oikeat luvut siis ananakselle 970g, josta tulee 109g hiilaria ja banaania 850g, josta tulee 155g hiilaria.
 
Siis täh? Eikö finelin ilmoittamat fruktoosi määrät pidä paikkaansa? Miksi sinne ei ole laskettu fruktoosin kokonaismäärää kun kyseessä on noinkin virallinen sivu?
 
Juu oikeassa olet, sakkaroosin osuus jäi laskuista pois. Tarkoituksena ei kuitenkaan ollut sanoa, että hedelmiä kannattaa syödä kilokaupalla vaan esittää hieman eri näkökulma noille ladybirdin 'kroppa ladataan fruktoosilla' väitteille. Oikeat luvut siis ananakselle 970g, josta tulee 109g hiilaria ja banaania 850g, josta tulee 155g hiilaria.

Musta toi 50 g on kyllä tosi iso fruktoosimäärä. Jostain luin et n. 15 g fruktoosia päivässä ois kohtuullista eikä luonnonkansat juuri sitä enempää saanutkaan.
 
Pikaisella googlauksella 50g osui silmään usemmassa paikassa ja esim. yhdessä tutkimuksessa puhuttiin 90g määrästä per päivä. Tuossakin täytyy huomioida annostus käyttäjän mukaan esim. vertaa vhh-urheilija ja perus maukka. Toisella maksa suht tyhjä ja toisella täysi. Tällöin fruktoorin turvallinen raja varmasti ihan eri tasoa. Ja korostetaan nyt vielä, että tuon laskun tarkoitus oli vain teoreettisesti osoittaa, että pelkistä hedelmistäkin saa hiilaria aivan riittävästi ilman että 'ladataan kroppa fruktoosilla'. Näyttäisi nuo fruktoosimäärät hedelmmissä olevan 1/3-1/5 kokonaishiilarimäärästä, jos tuo sakkaroosi voidaan laskea puoliksi jakamalla tuohon fruktoosin määrään mukaan. Pieni epäilys itsellä ettei se noin mene vaan sakkaroosi käyttäytyy eri tavalla.
 
Huoh..

Tulipa taas ihan mieletön morkkis kun 1kk paleoputken jälkeen riipasin 2 bataattia treenin jälkeen, ja seuraavana päivänä sitten toiset 2 ihan hiilaritankkausmielessä. Eli nyt viikonloppuna toteutin, ja vieläkin on ihan jäätävän paska olo (turvottaa, vituttaa kun turvottaa, tuntuu ettei jaksa tehä mitään) jne. Tai sitten sitä on vaan niin tottunu tuohon ettei nesteitä ole kehossa, eikä sitä osaa suhteuttaa ollenkaan ettei sitä rasvaa kerry, vaan se on vaan sitä nestettä jne jne.

Hajoaminen. Eikö ysäri tossa dieettausthredissä todennut jotain että hiilareita ei tarvis lähellekään niin paljon kuin suositellaan että varastot täyttyis? Ido Portal ainakin siteeras jotain tutkimusta foorumillaan ettei hiilaritankkaus ole tarpeen kuin ihan ääriurheilijoilla, ja riittävän iso annos proteiinia treenin jälkeen, vaikka herasta, aiheuttaa samanlaisen insuliinireaktion kuin joku bataatti.

Emt, tuntuu vain hölmöltä että juuri se ideologia jonka mukaan oon nyt värkänny näillä makroilla (treenipäivinä keskittyminen hiilareihin ja rasvat nolliin, lepopäivinä vähemmän hiilareita) tuottais huonompaa lopputulosta kuin tää alle 100g hiilareita päivässä kuin päivässä (useimmiten alle 50g).

Voi tosin olla (on ERITTÄIN todennäköistä) että syy miksi näen nyt parempaa tulosta on se, että treenaan aivan erillälailla kuin aikasemmin. Nyt saattaa viikon treenit jäädä kahteen kertaan, mutta joka päivä tulee tehtyä jonkunlaisia voimapitoja ja random raskaita kahvakuulaheilutteluja pitkin päivää. Eli ei oikeastaan kauheasti hikoilutreenejä tuu vedettyä, paitsi kerta viikkoon jotain 20min 15:15s sarja:tauko suhteella jotain tabataa.

...Mitähän helvettiä hain tällä postauksella?
 
Viimeksi muokattu:
Et sä tartte hiilaria mihinkään jos treenaat noin vähän. Hifistelyllä on merkitystä vasta sitten kun treenataan joka päivä.
 
Mitkä on avannot ja taivaat tällaisessa välipalassa: 1-2dl jäisiä marjoja, pellavansiemenrouhetta, sokeritonta mehukeittoa ja mahdollisesti 1 kuuppa suklaa wheytä?
Räjäyttääkö insuliinit kattoon, vai ihanteellinen välipala? On nimittäin törkeän hyvää...
 
Olikos paleoihmisillä muuta riisiä vastaan kuin se iänikuinen nopea hiilari? Ei mitään fytaatteja tai vastaavia kuten viljassa? Sopis meinaan perunan vaihtoehdoksi vallan mainiosti leangainssille treeninjälkeiselle aterialle
 
Gluteenin johdannaisia proteiineja siinä tais olla, mutta en oo ihan salaatti.

Leangainssiä jos selaat niin huomaat että siellä on nimenomaisen ja kriittisen tärkeää syödä glukoosipitoista safkaa heti treenin jälkeen, överit. Primaaliruokavaliolla et kauheasti glukoosipitoista nopeaa hiilaria löydä muualta kuin perunoista ja bataateista. Paleolla vielä vähemmän.

My suggestion: Jos massu "kestää" eli tulokset paranee, go for it. Kokeilemallahan se selviää.
 
fytiinihapot, trypsiiniihibiittorit, lektiinit...
niitä löytyy riisistäkin

riisiproteiineista albumiini ja alfaglobuliini on allergisoivia erityisesti jos on olemassa jo gluteiinisensitiivisyys...
 
Näyttäisi nuo fruktoosimäärät hedelmmissä olevan 1/3-1/5 kokonaishiilarimäärästä, jos tuo sakkaroosi voidaan laskea puoliksi jakamalla tuohon fruktoosin määrään mukaan. Pieni epäilys itsellä ettei se noin mene vaan sakkaroosi käyttäytyy eri tavalla.

Samalla tavalla käyttäytyy, tuli fruktoosi sitten sokerista tai sellaisenaan.

Huoh..


Eikö ysäri tossa dieettausthredissä todennut jotain että hiilareita ei tarvis lähellekään niin paljon kuin suositellaan että varastot täyttyis?

Jep. Glykogeenivarastot tyhjenevät yleensä sellaiset 20-40% punttitreenissä, mikäli vedellään pidempiä sarjoja. Jos vedellään alle kutosia eikä millään tappopalautuksilla vielä, selkeästi vähemmän.

Glykogeenivarastot pysyvät melko lailla 'riittävillä' tasoilla jos nautitaan paljon proteiinia ja vaikka sellaiset 150 g hiilareita, eikä tehdä kovin pitkiä sarjoja, kovia määriä. Ehkä pienempikin määrä riittää.

Suurella proteiinin määrälää pysyy myös glykogeenitasot jotenkuten kondiksessa, yli puolet aminohapoista voidaan muuttaa glukoosiksi, eli ajaa samaan asiaan. Tämä on tosin kallis, sekä keholle, että lompakolle.

Ido Portal ainakin siteeras jotain tutkimusta foorumillaan ettei hiilaritankkaus ole tarpeen kuin ihan ääriurheilijoilla, ja riittävän iso annos proteiinia treenin jälkeen, vaikka herasta, aiheuttaa samanlaisen insuliinireaktion kuin joku bataatti.

Yleisesti ottaen, kyllä. Ja kaikki muukin proteiini aiheuttaa melko suuren vasteen, hera nyt erityisesti.
 
Suurella proteiinin määrälää pysyy myös glykogeenitasot jotenkuten kondiksessa, yli puolet aminohapoista voidaan muuttaa glukoosiksi, eli ajaa samaan asiaan. Tämä on tosin kallis, sekä keholle, että lompakolle.

Miten, kun Mike Brown (sori kun vedän näitä "asiantuntijoita" mutta mulla ei tietopohja ole ihan kauhean hyvin hallussa) mainitsi yhdessä Mike Mahlerin tekemässä haastattelussa että syömällä enemmän rasvaa voidaan pärjätä vähemmällä proteiinilla, koska "One thing that you need to realize is that protein burns 1 and 1/2 its weight in fat. If you are not taking in enough fat on a high protein diet, you will lose a lot of weight."

Onko tuossa mikä juju? Tämä määkiminen jatkuu ihan siksi, koska oon nyt vaihtanu siitä perus leangains-tyyppisestä refeedaamisesta joka treenin jälkeen tämmöseen prode-rasvapainotteiseen (juurikin tähän primaali/paleo) ruokavalioon, ja oon huomannu että paino pysyy about samana, laskee nesteiden takia vähän, mutta olo on ihan mielettömän hyvä ja treenit kulkee paremmin kuin ennen. Vaikka rasvalla ei ole mitään selkeää etua ("if consuming fat burned fat, trust that we would know it by now, and Lyle [McDonald] would have brought that up numerous times") niin vähähiilarinen dieetti tuntuu sopivan jo siksi, ettei verensokeritasot heittele = ei väsytä ruuan jälkeen. Ja siis se kans ihmetyttää, että kun en laske kaloreita, vedän pähkinöitä ja läträän öljyllä ja juon kookoskermaa purkista, ja silti pysyn paremmassa tikissä kuin ikinä esim leangainsin "refeed joka treenin jälkeen" hommalla. Oisko se vaan sen nestepöhön aiheuttamaa placeboa, ja VHHlla kun ollaan kokoajan aika kuivana, niin alkaa luulemaan että ei liho vaikka vetäis 10000kcal?

Koitan siis epätoivosesti löytää sen jujun miten tää VHH on parempi kuin normaali makrosyklittely (treenin jälkeen hiilareita, vähemmän rasvaa). Eli tää on se sama kysymys jonka joskus kysyin sulta aiemmin: Onko esimerkiksi Paleossa/primaalissa/muussa vähähiilarisessa ruokavaliossa joku "taika?"

Huh mikä posti. Propsit jos jaksat lukea.

EDIT: Helvetin typeriä kysymyksiä näin retrospektissä, mutta enpä poista jos on samankaltaisia mietteitä jollain. Tästä paistaa selkeesti läpi etten oikein osaa päättää mitä haluan tehdä: Olla "iso" vai olla tiukka. I'm working on it!
 
Tämä määkiminen jatkuu ihan siksi, koska oon nyt vaihtanu siitä perus leangains-tyyppisestä refeedaamisesta joka treenin jälkeen tämmöseen prode-rasvapainotteiseen (juurikin tähän primaali/paleo) ruokavalioon, ja oon huomannu että paino pysyy about samana, laskee nesteiden takia vähän, mutta olo on ihan mielettömän hyvä ja treenit kulkee paremmin kuin ennen. Vaikka rasvalla ei ole mitään selkeää etua ("if consuming fat burned fat, trust that we would know it by now, and Lyle [McDonald] would have brought that up numerous times") niin vähähiilarinen dieetti tuntuu sopivan jo siksi, ettei verensokeritasot heittele = ei väsytä ruuan jälkeen. Ja siis se kans ihmetyttää, että kun en laske kaloreita, vedän pähkinöitä ja läträän öljyllä ja juon kookoskermaa purkista, ja silti pysyn paremmassa tikissä kuin ikinä esim leangainsin "refeed joka treenin jälkeen" hommalla.

Nyt kiinnostuin. Itsellä kalorit on hyvinkin matalalla (n.2300 treenipäivinä, paino 89) ja paino ei ole pudonnut juuri mihinkään yli puolessatoista kuukaudessa (aloittaessa joku 91) verrattuna aikaisempiin dieetteihin. Voimaa on kyllä tullut ja kroppa hieman kiinteytynyt, joten tällä systeemillä jatkan kyllä. Kiinnostaa vaan lähinnä tuo rasvan määrä, sillä tähän asti olen hieman vältellyt rasvaa treenipäivinä ja lepo-/aerobisina päivinä sitten korvannut hiilareita rasvalla. Hiilaripuolesta olisi varmaan varaa nipistää treenipäivinäkin ja mielelläni lisäisin esim. kananmunia näille päiville
 
Nyt kiinnostuin. Itsellä kalorit on hyvinkin matalalla (n.2300 treenipäivinä, paino 89) ja paino ei ole pudonnut juuri mihinkään yli puolessatoista kuukaudessa (aloittaessa joku 91) verrattuna aikaisempiin dieetteihin. Voimaa on kyllä tullut ja kroppa hieman kiinteytynyt, joten tällä systeemillä jatkan kyllä. Kiinnostaa vaan lähinnä tuo rasvan määrä, sillä tähän asti olen hieman vältellyt rasvaa treenipäivinä ja lepo-/aerobisina päivinä sitten korvannut hiilareita rasvalla. Hiilaripuolesta olisi varmaan varaa nipistää treenipäivinäkin ja mielelläni lisäisin esim. kananmunia näille päiville

Tosi kipiä homma kun en jaksa koskaan tsekata esim oonko ketoosissa vai en, laskea kaloreita yms, mutta kaikesta muusta jaksan hifistellä. Kuitenkin tossa kuukausi sitten alotin ihan tosi puhtaalla paleolla, jätin siis kerralla ne maidotkin pois (primaalilla sitä aikasemmin noin 2kk) ja treenipäivinä aina yks-kaks bataattia naamariin, muut hiilarit random hedelmistä ja vihanneksista.

Tosiaan ton kuukauden söin sitten melkeinpä pelkkää lihaa ja parsakaalta/pinaattia/salaattia, sipuleita ja HERKKUSIENIÄ. Eli käytännössä lihasta rasvat ja prodet, herkkusienillä "vatsantäytettä," ja tällä hommalla oli ihan ässä olo. Tietenki söin pähkinöitäki että tulis kaloreita ees maintenancelle, mutta ajattelin sitten että testaan jos vois nostaa painoa nimenomaan syömällä vaikka enemmän rasvaa. Vedin viikon ajan joka päivä purkin kookosmaitoa lisäksi kaikelle muulle, pikaisesti laskettuna ois pitäny lähes poikkeuksetta tulla joka päivälle vähintään 200kcal plussaa, mutta tuloksena oli se, että paino putos kilolla entisestään ja kroppa kiristyi niin, että siltaankääntöjä tehdessä tuntui että iho halkeilee.

Veikkaan että rasvaprosentti pysyi aikalailla samana, ellen ollut sitten tuota kuukautta ketoosissa ja polttanut ne vähät mitä oli, mutta nesteiden lähteminen sai aikaan tuon kuivumisen ja kireyden. Olo oli ihan mieletön, treenit kulki loistavasti, kaikki paitsi jotkut isot dynaamiset (esim tempaukset kahella kuulalla) kärsi toistoissa marginaalisesti.

Eli mitä tapahtu? Ei voi tietää kun en laskenu mitään tai testaillu ketostixejä, mutta tein itelle just resoluution kun sain nuo omenani väännettyä, että vkl jälkeen kuukausi eteenpäin vedän samalla linjalla ja kokeilen olenko ketoosissa. Kokeilen EHKÄ mahdollisesti jopa pitää ruokapäiväkirjaa..

...Ei saatana. Ei nyt hulluja sentään. Pääasia että voimaa tulee ja planche lähenee. :)
 
Miten, kun Mike Brown (sori kun vedän näitä "asiantuntijoita" mutta mulla ei tietopohja ole ihan kauhean hyvin hallussa) mainitsi yhdessä Mike Mahlerin tekemässä haastattelussa että syömällä enemmän rasvaa voidaan pärjätä vähemmällä proteiinilla, koska "One thing that you need to realize is that protein burns 1 and 1/2 its weight in fat. If you are not taking in enough fat on a high protein diet, you will lose a lot of weight."

Mike Brownista en ole ikinä kuullutkaan. Mike Mahlerista olen, enkä todellakaan positiivisessa mielessä.

Ja tuohan on hyvä asia, proteiinin termogeeninen vaikutus on 20-30%, eli sen verran menee lämmöntuottoon.'

Tietenkin jos yrittää kasvattaa lihasta ja saada tarpeeksi kaloreita, tulee homma entistä vaikeammaksi.. varsinkin pienillä hiilareilla.

Eli silloin on ihan ok napata energiaa rasvasta. Proden määrä voisi silloin olla vaikka sellaiset 1,6-1,7 g/kg minimissään. Kovin paljon alemmaksi en menisi. Tuota suuremmista määristä ei missään tutkimuksessa ole ollut hyötyä. Tosin tämän aiheen suhteen on tutkimuksilla puutteensa.

Oisko se vaan sen nestepöhön aiheuttamaa placeboa, ja VHHlla kun ollaan kokoajan aika kuivana, niin alkaa luulemaan että ei liho vaikka vetäis 10000kcal?

Jep. Ja pitkällä välillä sen kyllä huomaa. Ja usein vhh:lla porukka sanoo: ''en ole ikinä syönyt näin paljoa ja silti laihdun'' ja ''enää ei ole ollenkaan nälkä''. Hm... Ehkä vain toinen on kuitenkin totta?

Tästä jutusta kirjoittelinkin enemmän tuolla diettaus-threadissä.

Eli joko ei syö niin paljoa tai syö, mutta nestetasapainossa tapahtuu tuo painon väheneminen. Pidemmän päälle sekin loppuu.

Empiiriseltä puolelta näitä tapahtumia on paljon.

Jännää vain, että kun koehenkilöt lukitaan koppiin ja heitä tarkkaillaan 24/7 ja lasketaan tarkasti mitä he syövät, tämä vhh:n magia katoaa.

Ja monet ovat laihduttaneet jo vuosikymmeniä hiilaripitoisilla dieeteillä. Ja monet ovat jo vuosikymmeniä epäonnistuneen vhh:lla.

Koitan siis epätoivosesti löytää sen jujun miten tää VHH on parempi kuin normaali makrosyklittely (treenin jälkeen hiilareita, vähemmän rasvaa). Eli tää on se sama kysymys jonka joskus kysyin sulta aiemmin

Tähän olenkin jo tainnut vastata melko useasti.

Onko esimerkiksi Paleossa/primaalissa/muussa vähähiilarisessa ruokavaliossa joku "taika?"

Ei.

Ja paleo/primaali ei välttämättä ole vähähiilarinen. Paleomieskin söi reilut 40% kokonaisenergiastaan hiilareistaan, ainakin nykytiedon mukaan.


Br J Nutr. 2010 Dec;104(11):1666-87. Epub 2010 Sep 23.

Estimated macronutrient and fatty acid intakes from an East African Paleolithic diet.
Kuipers RS, Luxwolda MF, Dijck-Brouwer DA, Eaton SB, Crawford MA, Cordain L, Muskiet FA.

Department of Laboratory Medicine, University Medical Center Groningen (UMCG), University of Groningen, Groningen, The Netherlands. remkokuipers@hotmail.com

Abstract
Our genome adapts slowly to changing conditions of existence. Many diseases of civilisation result from mismatches between our Paleolithic genome and the rapidly changing environment, including our diet. The objective of the present study was to reconstruct multiple Paleolithic diets to estimate the ranges of nutrient intakes upon which humanity evolved. A database of, predominantly East African, plant and animal foods (meat/fish) was used to model multiple Paleolithic diets, using two pathophysiological constraints (i.e. protein < 35 energy % (en%) and linoleic acid (LA) >1.0 en%), at known hunter-gatherer plant/animal food intake ratios (range 70/30-30/70 en%/en%). We investigated selective and non-selective savannah, savannah/aquatic and aquatic hunter-gatherer/scavenger foraging strategies. We found (range of medians in en%) intakes of moderate-to-high protein (25-29), moderate-to-high fat (30-39) and moderate carbohydrates (39-40). The fatty acid composition was SFA (11.4-12.0), MUFA (5.6-18.5) and PUFA (8.6-15.2). The latter was high in α-linolenic acid (ALA) (3.7-4.7 en%), low in LA (2.3-3.6 en%), and high in long-chain PUFA (LCP; 4.75-25.8 g/d), LCP n-3 (2.26-17.0 g/d), LCP n-6 (2.54-8.84 g/d), ALA/LA ratio (1.12-1.64 g/g) and LCP n-3/LCP n-6 ratio (0.84-1.92 g/g). Consistent with the wide range of employed variables, nutrient intakes showed wide ranges. We conclude that compared with Western diets, Paleolithic diets contained consistently higher protein and LCP, and lower LA. These are likely to contribute to the known beneficial effects of Paleolithic-like diets, e.g. through increased satiety/satiation. Disparities between Paleolithic, contemporary and recommended intakes might be important factors underlying the aetiology of common Western diseases. Data on Paleolithic diets and lifestyle, rather than the investigation of single nutrients, might be useful for the rational design of clinical trials.

PMID: 20860883

Huh mikä posti. Propsit jos jaksat lukea.

Noh noh, on tullut luettua pidempiäkin posteja ja kirjoiteltuakin :).
 
Ja vielä.

Mikäli rasva laihduttaisi ja hiilihydraatti lihottaisi, niin kuten Lyle sanoi, luulisi, että se olisi jo huomattu tässä vaiheessa. Kuitenkin sadat ja tuhannet laihtuvat hiilihydraattipitoisella ruokavaliolla ja lihovat vähähiilihydraattisella. Eskimoillakaan ei ollut mitään ongelmia lihomisen suhteen.

Eri asia olisi jos epidemologinen data viittaisi tähän, vaikka tieteellinen ei viittaisi. Mutta näin ei ole.

Tätä 'metabolista etua' tai miksi sitä nyt halua sanoa, ei ole ikin huomattu missään tutkimuksessa. Nykyään pystytään mittaamaan energiankulutus erittäin. Silti ei eroja ole löydetty. Ja jos energiankulutuksella ei ole mitään merkitystä kun kaloreilla ei ole, niin miksi sitten tarkoissa kontrolloiduissa tutkimuksissa, joissa muuttujat on napattu pois, koehenkilöt laihtuvat yhtä tehokkaasti, riippumatta mitä metodia käyttävät (proteiinin ja energian määrä sama). Tai eivät laihdu yhtään jos heille annetaan ylläpitokaloreilla energiaa. Yhdessäkään tutkimuksessa ei koehenkilöiden rasvan määrä/kehon paino ole pysynyt samana, kun heille on annettu kalorivajeessa energiaa. Ja useissa tutkimuksissa on huomattu, että energiavarastot vähenevät juuri sen verran, kuin mitä energivajeesta voisi olettaa. Myös vhh:lla. Näitä ei ole tehty kovin paljon, koska tuppaavat maksamaan aika paljon.

Parissa tutkimuksessa on tuohon metaboliseen etuun ollut viitteitä, mutta niitä käsiteltiin jossain vaiheessa tuota diettausthreadiä, kun Anssi tuli pikku vierailulle.

Kun aineenvaihdunnassa ei ole huomattu metabolista etua, miten energivarastot voisivat vähentyä vhh:lla enemmän? Insuliini ei voi taikoa energiaa tyhjästä. Insuliini näyttelee kyllä suurta roolia rasvametaboliassa, se on selvä. Muuten voisi syödä miten paljon vain hiilihydraatteja ja proteiinia. Mutta insuliini ei ole ainoa tekijä. Keho osaa kerätä rasvaa vallan mainiosti ilman insuliiniakin. Mitä ei tosin tapahdu, paitsi tyypin 1 diabeteksessä. Joka on täysin erilainen tila, kun verrataan normaaliin, terveeseen ihmiseen. Energia ei imeydy kunnolla.

Proteiini nostaa insuliinia myös melko roimasti, tietyissä tapauksissa enemmän kuin saman energiamäärän sisältävät hiilihydraattipitoiset ruoat.

Ja niissäkin tutkimuksissa, joissa kaloreita ei ole kontrolloitu tarkasti, painonputoaminen on alussa vhh:lla yleensä tehokkaampaa. Joku 2-5 kiloa. Sen jälkeen ei yleensä tapahdu merkittävää eroa, eli suhde stabiloituu tai se kurotaan umpeen, kuten useissa yli vuoden kestävissä tutkimuksissa on huomattu. Näin ei pitäisi tapahtua, jos kaloreilla ei ole väliä tai vhh on tehokkaampi samalla kalorimäärällä.

Ja noissa tutkimukissa, joissa vhh on ollut tehokkaampi samalla kalorimäärällä on perustunut koehenkilöiden tekemiin ruokapäiväkirjoihin. Joista on huomattu, että ne ovat melko epätarkkoja. Energian saantia aliarvoidaan rajusti ja energian kulutusta yliarvioidaan rajusti.

Sama juttu käytännön puolella.

Btw, laitoin Taubesin toisen kirjan tilaukseen, katsotaan onko se yhtä huumoripitoinen kuin edellinen. Tai miten hauska se olisi ollut, jos se ei olisi ollut niin saamarin pitkä ja tylsästi kirjoitettu.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom