Primal Eating

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Halo
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Gluteenittomalla on menty jo pitkänaikaa. Suurin syy migreenien totaalinen loppuminen gluteenia välttämällä. Piti ketoilla jonkuaikaa ihan tosissaan ennenku tajusin että hiilareitaki voi syödä ilman että pää räjähtää.
 

skeptical_hippo.jpg


En tiedä, mikä siinä on mutta mulla alkaa aina soida pienet hälytyskellot päässä kun lukee tällaisten "lähettiläiden" juttuja. Tuokin teksti on äärimmilleen popularisoitu ja mukana on vain se oma näkökulma. Jos tutkimustuloksia oikeasti lähdetään käymään järjestelmällisesti läpi, mikään asia ei näytä noin suoraviivaiselta. Tässä nyt on valittu sellainen kanta että viljatuotteet ovat suurin saatana mitä ihminen voi suuhunsa laittaa.

Näissä asioissa on aina otettava huomioon, että ihminen voi turvallisesti syödä vaikka uraania kunhan annos on riittävän pieni. Mikään asia ei ole automaattisesti myrkyllistä tai turvallista vaan kaikki riippuu annoksesta. Veteenkin voi kuolla kun sitä tarpeeksi juo. Vielä kun otetaan huomioon ruokavalio ja elämäntavat kokonaisuutena, on käytännössä hyvin hankala sanoa mitä haittaa yksittäisistä gluteeni- tai lektiinimolekyyleistä siellä elimistössä voi olla. Toki esim. keliaakikot yms ihmiset ovat asia erikseen mutta kun tässä tekstissä sanotaan että vilja sairastuttaa kaikki.

Yritin vähän etsiskellä pubmedista noita tutkimusviitteitä ja ainakin minun silmääni näyttäisi siltä että esim. lektiinitutkimusta on tehty pääasissa soluviljely- ja koe-eläinmalleissa suurilla pitoisuuksilla. Voidaanko näitä ekstrapoloida suoraa ihmiseen? Ehkäpä jossain määrin mutta mikä on jälleen käytännön merkitys? Jos vetää aamulla puuron naamaan ja päivän mittaan pari ruisleipää, kuinka paljon lektiiniä ja gluteenia tulee kroppaan ja mitä ne käytännössä saavat aikaan? Ihmistutkimuksiin olisi mukava tutustua. Kaikki viitteethän tuosta tekstistä puuttuvat ja kovasti vakuutellaan että ne löytyvät siitä alkuperäisestä kirjasta. Minusta kaikki sellainen haiskahtaa kirsikanpoiminnalta ja aivan liialta yleistämiseltä.

Korvaan särähtää myös tuo, että väitetään "yleisesti olevan tiedossa, että keliakia on lektiinien aiheuttama autoimmuunisairaus". Tästä en kyllä löytänyt mitään mainintaa pikaisella katsauksella. Toinen melko uskomattomalta kuulostava väite on tuo molekyylimimiikka. Sillekään en löytänyt mitään tukea kirjallisuudesta, mutta kiinnostaisi kyllä kovasti. Löysin ainoastaan jotain viitteitä siitä, että wga voi toimia EGF:n tavoin. Jos tietäisi, mitä haiman proteiineja tuossa tekstissä tarkoitetaan, mahdollisen mimiikan voisi tarkastaa vaikka itse siihen tarkoitetulla BLAST-ohjelmalla. Aminohapposekvenssien (primäärirakenne) samankaltaisuus ei siltikään tarkoita sitä, että itse proteiinit olisivat samanlaisia ja immuunivaste riippuu viimekädessä proteiinin kolmiulotteisesta rakenteesta (tertiäärirakenne).

En minä siis sitä sano, etteikö tuossa tekstissä voisi jotain perääkin olla. Voihan sitä testata, mitä se kroppa sanoo jos viljatuotteet jättää pois. Kyllä niitä ilmankin pärjää. Minua vain häiritsee tuollainen yksipuolinen hysterian lietsonta tyyliin "vilja tappaa kaikki ja aiheuttaa kaikki sairaudet". Ihan niinkuin yhtälössä ei olisi muutamaa muutakin muuttujaa.
 
Tuskin löydät mistään riittäviä kriteerejä täyttäviä tutkimuksia viljojen negatiivisista vaikutuksista. Ilman viljaa maapallon väestölle ei riitä ravintoa mitenkään, joten turha odottaa että mikään virallinen taho ikinä tutkisi viljojen haittavaikutuksia. Riittää että sillä pidetään hengissä vajaa 7 miljardia ihmistä. Haittavaikutuksia voi tulla ja se saattaa lisätä sairuksia, mutta lääketieteen avulla elellään melko vanhaksi. Paleo/Primal -ruokavaliolla pyritäänkin elämään hieman terveellisemmin ja laadukkaammin kuin viljapainotteisella ruokavaliolla. Ei kysymys ole sen kummallisemmasta asiasta.
Robb Wolfin sivuilla tai sitten kirjassa taisi olla maininta että jo muutama gramma vehnää päivässä ylläpitää tulehdustilaa suolistossa.(en muista mistä luin, siis ei lähdeviitteitä)
 
Tuskin löydät mistään riittäviä kriteerejä täyttäviä tutkimuksia viljojen negatiivisista vaikutuksista. Ilman viljaa maapallon väestölle ei riitä ravintoa mitenkään, joten turha odottaa että mikään virallinen taho ikinä tutkisi viljojen haittavaikutuksia.

Ei mulla mitään kohtuuttomia kriteereitä ole. Riittää kun tutkimus on vertaisarvioidussa tiedejulkaisussa. Ja mistä nämä herra Wolfin tutkimusviitteet sitten ovat peräisin, elleivät yliopistoilta, sairaaloilta ja erilaisilta instituuteilta (=virallinen taho)?

Riittää että sillä pidetään hengissä vajaa 7 miljardia ihmistä. Haittavaikutuksia voi tulla ja se saattaa lisätä sairuksia, mutta lääketieteen avulla elellään melko vanhaksi. Paleo/Primal -ruokavaliolla pyritäänkin elämään hieman terveellisemmin ja laadukkaammin kuin viljapainotteisella ruokavaliolla.

Mitä tarkoitat viljapainotteisella ruokavaliolla? Kaikki ovat varmasti samaa mieltä siitä, että raffinoidut viljat (etunenässä valkoinen vehnäjauho) ovat turhaa paskaa ja jos ruokavalio perustuu sellaisiin, ollaan ilman muuta hakoteillä. Mutta mites esim. täysjyvävilja osana jotain monipuolista ruokavaliota? Epäilenpä, että sellaisessa kontekstissa nämä väitetyt haittavaikutukset jäävät olemattomiksi.

Enhän minä suinkaan paleota/primalia tässä kritisoi, vaan tuota kyseistä viljakirjoitusta.

Robb Wolfin sivuilla tai sitten kirjassa taisi olla maininta että jo muutama gramma vehnää päivässä ylläpitää tulehdustilaa suolistossa.(en muista mistä luin, siis ei lähdeviitteitä)

Oispa kyllä mielenkiintoista nähdä tuo alkuperäistutkimus. Missä muodossa tuo vehnä on (kokojyvä vs. raffinoitu), onko kyseessä ihminen vai joku eläin, millä mittarilla tuota tulehdusta on arvioitu jne...
 
Jos nyt oikein olen ymmärtänyt, niin täysjyvä olisi vielä kehnompi vaihtoehto. Robin teorian mukaan viljan ravintosisällöllä ei ole merkitystä koska eivät ne ravinteet siintä imeydy.
(Fytaatti l. fytiinihappo = täysjyväviljavalmisteissa sekä palkoviljassa esiintyvä yhdiste, joka sitoo kaksiarvoisia ioneja (esim. kalsium, kupari, magnesium, sinkki) imeytymättömään muotoon ruoansulatuskanavassa.)

Tutkitun tiedon mukaan täysjyväleipä on siis yleensä nopeasti imeytyvää hiilihydraattia kuten vaalea vehnäleipäkin.

Malesialaisen tutkimuksen mukaan täysjyväleivän GI on 85 (korkea) ja toisenlaisen täysjyväleivän, johon on lisätty kaurahiutaleita, GI on 67 (keskitaso). http://informahealthcare.com/doi/abs/10.1080/09637480701804268

Ruotsalaisen tutkimuksen mukaan ohrakuidulla rikastetun vaalean vehnäleivän GI on vain 7 % matalampi kuin tavallisen vaalean vehnäleivän. http://www.ajcn.org/cgi/content/full/87/3/645

Turkkilaisen tutkimuksen mukaan vaalean vehnäleivän ja täysjyväleivän GI:llä ei ole merkittävää eroa. http://www.diabetesresearchclinicalpractice.com/article/S0168-8227(08)00093-4/abstract

Ruotsalaisen tutkimuksen mukaan vaalean vehnäleivän ja täysjyväruisleivän GI:llä ei ole merkittävää eroa. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2704233/

Ranskalaisen tutkimuksen mukaan täysjyväleivän GI on 85 (korkea).http://www.nature.com/ejcn/journal/v61/n2/abs/1602514a.html
 
Ja vielä vastaus kysymykseen "mitä tarkoitan viljapainotteisella ruokavaliolla?". Sitä että aamupalaksi syödään puuroa, lounaaksi makaroonilaatikkoa, välipalaksi leipää, päivällisellä vaikka jotakin viljatonta, mutta otetaan kaveriksi pari leipää, ja iltapalaksi mysliä jogurtin kera... Siis melko perus suomalaisen jantterin eväät ;)
 
Jos nyt oikein olen ymmärtänyt, niin täysjyvä olisi vielä kehnompi vaihtoehto.

Ai täysjyvä vielä kehnompi kuin raffinoitu vilja? Nythän melkoisen väitteen pistit. Jos noita tutkimuksia katsoo niin kyllähän raffinoidusta kokojyvään vaihtaminen johtaa vaikka mihin hyviin terveysvaikutuksiin. Tämäntyyppisiin tutkimuksiinhan perustuu nimenomaan se suositus, että prosessoidut sokerit pois ja kokojyväviljaa tilalle. Käsittääkseni jotkut viljahysteerikot kritisoivatkin juuri sitä, että kokojyväviljaa verrataan raffinoituun, eikä esim. muihin ravinteikkaampiin hiilarilähteisiin ja siksi ne näyttävät terveellisemmiltä.

Robin teorian mukaan viljan ravintosisällöllä ei ole merkitystä koska eivät ne ravinteet siintä imeydy.
(Fytaatti l. fytiinihappo = täysjyväviljavalmisteissa sekä palkoviljassa esiintyvä yhdiste, joka sitoo kaksiarvoisia ioneja (esim. kalsium, kupari, magnesium, sinkki) imeytymättömään muotoon ruoansulatuskanavassa.)

Tälle sitten jotain lähdettä? Tässä vaiheessa kelpuutan vaikkapa blogitekstinkin...

Suoralta kädeltä kuulostaa taas siltä, että muutama mutka on vedetty aika karusti suoraksi. Kuinka paljon esim. fytiinihappoa pääsee jyvästä aktiivisessa muodossa suolistoon (sapuskan käsittelyn ja ruoansulatusjärjestelmän jälkeen)? Mikä sen kelaatiokyky on esim. suolen pH- yms olosuhteissa? Mikä on sen suhde ravinnosta tuleviin hivenaineisiin? Voiko se todella blokata kaikki? Voisin pitää tuota väitettä mahdollisena joidenkin pahasti aliravittujen yksilöiden kohdalla, joilla noiden tärkeiden vitamiinien ja hivenaineiden saanti on muutenkin retuperällä.

Tutkitun tiedon mukaan täysjyväleipä on siis yleensä nopeasti imeytyvää hiilihydraattia kuten vaalea vehnäleipäkin.

Niin ikään tutkitun tiedon mukaan GI riippuu hyvin pitkälle mittaamiseen käytettävästä menetelmästä. Käytännössä siihen vaikuttaa myös ruoan valmistus (maltalainen leipä on taatusti erilaista kun meikäläinen) ja samaan aikaan muut nautittavat ruoka-aineet. Mittaushan tehdään aina tietynlaisen paaston jälkeen. GI antaa vain yhden työkalun arvioida ravinnon laatua mutta eihän sitä suositellakaan ainoaksi keinoksi. On myös muita listauksia, joissa täysjyväleipien GI on ollut matalampi. Käsittääkseni näistä edellä mainituista syistä jotkut tykkäävät käyttää Glykeemistä Kuormaa GI:n sijaan.

Ja vielä vastaus kysymykseen "mitä tarkoitan viljapainotteisella ruokavaliolla?". Sitä että aamupalaksi syödään puuroa, lounaaksi makaroonilaatikkoa, välipalaksi leipää, päivällisellä vaikka jotakin viljatonta, mutta otetaan kaveriksi pari leipää, ja iltapalaksi mysliä jogurtin kera... Siis melko perus suomalaisen jantterin eväät ;)

No kyllähän tuollaiseen verrattuna melkein mikä tahansa ruokavalio on parempi :) Toisaalta ei tuota kovin suuria vaikeuksia keksiä, miten tuokin voisi olla paljon huonommin. Ja valitettavan monella se onkin. Pointtina myös se, että jos todettaisiin yksinkertaisesti että viljatuotteet ovat melkoisen ravintoköyhää "täytettä" niin minullakaan ei olisi mitään nokan koputtamista. Ne ovat nämä vaarallisuusväitteet, jotka vähän oudoksuttavat.

----

Ja kun ei vielä näkynyt kaipaamiani viitteitä noille molekyylimimiikka-väittämille, yritin tehdä itse vähän tutkimustyötä. Tähän ketjuun oli aikaisemmin linkitetty Loren Cordainin teksti, joka käsittelee samoja asioita. Siellähän mainitaan myös molekyylimimiikka ja jännityksellä katsoin, minkälaisiin tutkimuksiin väittämä perustuu. Ainoastaan kahdessa mainittiin, että gliadiinit voivat olla samanlaisia elimistön proteiinien kanssa. Ensimmäisessä oli hoksattu, että eräät gliadiinistä johdetut peptidit ovat immunologisesti samankaltaisia kuin eräs rotan verkkokalvolla esiintyvä proteiini. Toisessa kerrotaan että hiiren tyvikalvossa esiintyvä proteiini MB180 muistuttaa gliadiinia. Molemmissa samankaltaisuus on todettu koeputki-olosuhteissa. Tästä on mielestäni aika pirun pitkä matka siihen, että viljan gliadiinit matkivat ihmisen proteiineja in vivo.

Tuossa Cordainin jutussa on tosiaan jotain noita kaipaamiani lähdeviitteitä mutta jos taso on tätä luokkaa niin koko homma näyttää entistä tarkoitushakuisemmalta.
 
"Ai täysjyvä vielä kehnompi kuin raffinoitu vilja? Nythän melkoisen väitteen pistit" No, tarkoitin niitä suolisoa ärsyttäviä vaikutuksia en muita viljoihin liittyviä vaikutuksia.

Jos blogitekstit kelpaa, niin tässä jotakin: http://www.biovaan.fi/kivikautiset/viljat.html ja http://www.biovaan.fi/kivikautiset/gluteeni.html (noissa taisi olla jotain lähdeviitteitäkin)

ps. pitäis saada töistä vapaata ja lapset hoitoon jotta riittäisi aikaa keskittyä tähän jos joutuu sun (paletaani) kanssa vastakkain ;).
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Jos blogitekstit kelpaa, niin tässä jotakin: http://www.biovaan.fi/kivikautiset/viljat.html ja http://www.biovaan.fi/kivikautiset/gluteeni.html (noissa taisi olla jotain lähdeviitteitäkin)

Toinen näyttäisi perustuvan samaan Cordainin tekstiin, jota minäkin edellä lainasin. Pitää paremmalla ajalla pureskella vähän noita muitakin väitteitä sillä jos ne ovat samaa tasoa tuon kuvitteellisen molekyylimimiikan kanssa, uskottavuus ropisee entisestään. Toisessa viitataan jälleen johonkin kirjaan ja luetellaan terveysongelmia "joiden taustalla voi olla gluteeniherkkyys". Kovin on epäspesifiä tietoa.

ps. pitäis saada töistä vapaata ja lapset hoitoon jotta riittäisi aikaa keskittyä tähän jos joutuu sun (paletaani) kanssa vastakkain ;).

Juu ei tässä tarvi sen kummemmin vastakkain olla. Kunhan esitän voimakkaita epäilyjäni :) Minäkin voin ilman muuta myöntää, ettei viljoja välttämättä tarvitse mihinkään, liika on aina liikaa ja paljon parempiakin vaihtoehtoja löytyy. Mutta että ne ovat kategorisesti haitallisia? Kaikille? Muusta ruokavaliosta, elämäntavoista, perimästä yms riippumatta? Tällä hetkellä sanon, että tuskinpa.
 
Jos nyt oikein olen ymmärtänyt, niin täysjyvä olisi vielä kehnompi vaihtoehto. Robin teorian mukaan viljan ravintosisällöllä ei ole merkitystä koska eivät ne ravinteet siintä imeydy.
(Fytaatti l. fytiinihappo = täysjyväviljavalmisteissa sekä palkoviljassa esiintyvä yhdiste, joka sitoo kaksiarvoisia ioneja (esim. kalsium, kupari, magnesium, sinkki) imeytymättömään muotoon ruoansulatuskanavassa.)

Minä olen elänyt sellaisessa käsityksessä, että täysjyvän suurin etu olisi suurempi kuitupitoisuus eikä ravintosisältö.
 
Oma primal eating-ruokavalioni pohjautuu siihen ajatukseen, että ihminen on luonnontilassa ollut alkujaan aivan puhdas lihansyöjä. Ruokavalioni koostuu kalasta, lihasta, munista, sisäelimistä sekä eläinten nahasta. Olo on aivan loistava, suojaravinteet, hivenet ym. saa kaikki sisäelimistä ja nahasta. Ainoa uudempi juttu, mitä käytän, on luomukirnuvoi läheiseltä tilalta. Tämä siksi etten saa esim. possunrasvaa aina, ja kuitenkin voi on rasvahappokoostumukseltaan lähellä eläinrasvaa. Makrot ovat suunnileen 80/20, rasvat/valkuaisaineet.

Onko tämä lähelläkään tuota primal eating-ihannetta? Vihanneksia ei mene, enkä näe yhtän mitään tarvetta niille kun kaiken tarvittavan voi saada eläimen ruhosta.

Jos nyt oikein olen ymmärtänyt, niin täysjyvä olisi vielä kehnompi vaihtoehto. Robin teorian mukaan viljan ravintosisällöllä ei ole merkitystä koska eivät ne ravinteet siintä imeydy.
(Fytaatti l. fytiinihappo = täysjyväviljavalmisteissa sekä palkoviljassa esiintyvä yhdiste, joka sitoo kaksiarvoisia ioneja (esim. kalsium, kupari, magnesium, sinkki) imeytymättömään muotoon ruoansulatuskanavassa.)

Eikös viljassa, varsinkin tuossa täysjyvässä, ole myös paljolti lektiiniä, joka toimii aika samoin tavoin? Lisäksi kuitu haittaa imeytymistä - tarkemmin liukenematon kuitu, joka laittaa ulosteen menemään suolessa liian kovaa ja näin ravinteet eivät myöskään imeydy riittämissä määrin.
 
Tätä mäkin kannatan

 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:
Jos nyt oikein olen ymmärtänyt, niin täysjyvä olisi vielä kehnompi vaihtoehto. Robin teorian mukaan viljan ravintosisällöllä ei ole merkitystä koska eivät ne ravinteet siintä imeydy.
(Fytaatti l. fytiinihappo = täysjyväviljavalmisteissa sekä palkoviljassa esiintyvä yhdiste, joka sitoo kaksiarvoisia ioneja (esim. kalsium, kupari, magnesium, sinkki) imeytymättömään muotoon ruoansulatuskanavassa.)

Tutkitun tiedon mukaan täysjyväleipä on siis yleensä nopeasti imeytyvää hiilihydraattia kuten vaalea vehnäleipäkin.

Malesialaisen tutkimuksen mukaan täysjyväleivän GI on 85 (korkea) ja toisenlaisen täysjyväleivän, johon on lisätty kaurahiutaleita, GI on 67 (keskitaso). http://informahealthcare.com/doi/abs/10.1080/09637480701804268

Ruotsalaisen tutkimuksen mukaan ohrakuidulla rikastetun vaalean vehnäleivän GI on vain 7 % matalampi kuin tavallisen vaalean vehnäleivän. http://www.ajcn.org/cgi/content/full/87/3/645

Turkkilaisen tutkimuksen mukaan vaalean vehnäleivän ja täysjyväleivän GI:llä ei ole merkittävää eroa. http://www.diabetesresearchclinicalpractice.com/article/S0168-8227(08)00093-4/abstract

Ruotsalaisen tutkimuksen mukaan vaalean vehnäleivän ja täysjyväruisleivän GI:llä ei ole merkittävää eroa. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2704233/

Ranskalaisen tutkimuksen mukaan täysjyväleivän GI on 85 (korkea).http://www.nature.com/ejcn/journal/v61/n2/abs/1602514a.html

Jos vilja on kerran niin paskaa ravintoa niin mikäs selittää sitten kaikki ne tutkimukset, joissa on selvästi osoitettu, että viljoilla on ihmisen terveyttä edistäviä vaikutuksia?
 
Ja mun on aika vaikea uskoa, että alkuihminen oli puhdas lihansyöjä. Tästä ei ole mitään todisteita ja ihmisen hampaatkin on sekasyöjän hampaat.
 
Jos vilja on kerran niin paskaa ravintoa niin mikäs selittää sitten kaikki ne tutkimukset, joissa on selvästi osoitettu, että viljoilla on ihmisen terveyttä edistäviä vaikutuksia?

No aika hintsusti on tässä maailmassa asioita mistä ei olisi tutkimustuloksia puolesta ja vastaan? Ehkä joku 1+1 summasta voidaan olla about samaa mieltä vaikka miten väännetään.

Itselle riittää kun olen itse kokenut ja nähnyt monen muun terveydentilan ja/tai yleisen hyvinvoinnin ja/tai vireystilan parantuneen merkittävästi kun viljat heitettiin mäjelle. Ilman siis että puhutaan mistään megakeliaakikosta.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom