Nukkuiko poika vai miksi sitä pitää vielä 3-vuotiaana kantaa? Meillä poika vähän yli 3v ja rattaistakin voisi melkein luopua. Tukholmassa noita vielä tarvittiin kun veti niissä päikkärit ja varmaan jossain Korkeasaaressa pitäisi vielä olla mukana.
edit: meillä oli käytössä rintareppu joka oli kanssa todella kätevä. Liinojen käyttöä ei koskaan tullut opeteltua.
Tällä kyseisellä reissulla kannoin lasta ihan vain siksi, että se on minusta mukavaa
Nykyisin on vähän haastavaa pysäyttää ko lasta vaikka halaamaan niin saa ainakin pitkäkestoisen halauksen. Reissussa en voisi kuvitellakaan rattaita ainakaan pienen lapsen kanssa. Lontoonreissut esim meni hyvinkin kätevästi kun pikkuihminen matkusti lähes koko ajan selässä, ja ihmetteli turvassa ihmishälinää. Harrodsilla toi itse liikkuminen meinasi aiheuttaa pienimuotoisen katastrofin kun vikkeläkoipinen veijari meinasi ehtiä kaatamaan hyvin korkean jostain joululahjoista rakennetun kasan :D
Joskus ehkä 1,5v lapsi alkoi olla sen verran painava, että puolison ei oikein jaksanut pitkiä aikoja kannella niin hankittiin rattaat. Itse kantelin vielä pitkän aikaa myös repussa. Joskus 2v tuli lapsella vaihe, että ei oikein tykännyt kantamisesta, ja sen jälkeen on lähinnä istuskellut/seisonut/kyykkinyt rattaissa. Nykyään taas kelpaa rattaat, auto, pyörä, itse käveleminen, reppuselkä, olkapäillä istuminen, kantoreput jne liikkumismuodoksi.
Yksi syy kantamiseen oli sen lisäksi, että se oli meidän tilanteessa kätevää oli se, että siinä sai olla lähellä lasta. Uskoisin tämän pointin olevan tärkeä sekä lapselle että aikuiselle. Myös lapsen liikkeitä oppii tulkitsemaan eri tavalla kun lapsi on esim. sylissä kuin, että olisi vaikka niissä rattaissa. Muita hyötyjä esim. ihan pikkulapselle on se, että esim. kuulee kantajan hengitys- ja sydänäänet, ja näin muistaa myös itse hengittää. Kuulostaa ehkä tyhmältä, mutta ihan pienillä kaikki autonominen säätely ei pelaa vielä ihan täysillä. Pakkislaisia voisi ehkä innostaa se, että kantaminen voi auttaa siinä, että lapsi oppii kävelemään ja liikkumaan nopeammin koska tuntee kantajan liikkeet ja rytmin jne. Oma lapsi käveli alle 1-vuotiaana (en tosin käytä tätä argumenttina, joka todistaisi, että kantaminen auttaa liikkumaan opettelussa).
Se on muuten hyvä opettaa pienestä pitäen siihen että kantelee jatkuvasti, tai työntelee rattaissa/vaunuissa aina kun nukkuu. Ja tietysti siihenkin että nukkumaan mennessä pitää nukuttaa. Se on äärimmäisen kätevää ja käytännöllistä. :jahas:
Ei tietenkään kannata tehdä mitään tyhmää. Mistään nukuttamisesta en puhunut mitään. Vielä ;)
Jos haluaa, että lapsi on ihokontaktissa niin silloin kantoliina on kätevä, koska silloin voit tehdä muutakin.
Puutteet varhaisessa vuorovaikutuksessa voi vaikuttaa aikuisiän tunne-elämään ja minäkuvaan jne. Esim. lastenklinikan sairaanhoitajien/kätilöiden työhön kuuluu, että ne pitää niitä keskosia sylissä tai jos keskosta ei pysty ottamaan kaapista ulos niin ne yrittää olla mahdollisimman lähellä lasta esim kumartumalla sängyn yli. Mun mielestä vastasyntyneen tulee olla mahdollisimman lähellä jotain toista ihmistä mahdollisimman paljon. Sitäpaitsi minä haluan olla oman lapseni lähellä. Se on tärkeää myös minulle henkilökohtaisesti vaikka lapsi ei siitä suoraa hyötyä saisikaan.
Itse taas sanoisin että isänä antaa lapselle aina ne kaikki pullosafkat. Opettaa siihen että välillä rintamaitoa pullosta niin onnistuu sitten sekin että äiti pääsee kotoo johonkin kun ei tartte koko ajan olla "tissi suussa". Tiedän mistä puhun kun meidän nuorempi ei suostunut pullosta juomaan ikinä eikä kertaakaan. Ei vaikka mitenpäin yritti. Vanhempi taas olisi vetänyt vaikka aina pullosta. Oli ihan kiva kun ei äiti voinut olla kuin imetyksen väin esim. kauppareissulla ettei poika huutanut kuin henkeä olisi viety.
Tuota kokeili muutkin kuin minä, ettei nyt ihan ekana tarvi huudella että oli tekniikassa ja syöttäjässä vika.
Mutta noin muuten varmaan 99% lapsista syö siitä pullosta niin se on hyvä homma isälle. Sitten tottakai kylvetykset, hoidin ne aina, kummallekin. Se oli aina iskän homma ja kotosalla ollessa perus vaipanvaihdot jne.
Nyt voisin olla samaa mieltä ainakin pääpiirteittäin. Olisi vapauttavaa jos lapsi söisi myös pullosta (vaikka äidinmaitoa) niin äitikin pääsisi helpommin tuulettumaan. Meilläkään ei pullo kelvannut.
PS. Älkää kukaan ottako mitään herneitä. Haen tässä vain vertaistukea ja sparrausta vanhemmuuteen. Mun mielestä on kehittävää keskustella ihmisten kanssa ja haastaa sekä omia että muiden käsityksiä vanhemmuudesta. Suostun myös myöntämään olevani väärässä ja oppimaan mikäli sellainen tulee tarpeelliseksi.
- - - Updated - - -
Voi vit5tu että on hermo kireellä, viimeisen viikon toi 3v on pelleillyt jok asaatanan nukkumaanmenon kanssa, nytkin kesti 1h30min ennnen kun sai päikkäreille ja tyyppi on ihan rättiväsynyt.
Sama homma. Paitsi luovutettiin jo noiden päikkäreiden kanssa. Hetken aikaa meni sillä tavalla, että lapsi oli rättiväsynyt tyyliin klo 16 eteenpäin, mutta aika nopeesti toi helpotti.
Päiväkodissa kyllä edelleen nukkuu päiväunet, ja se saattaa vaikuttaa siihen, että nyt nukkumaanmeno on aikamoista temppuilua. Luotan siihen, että lapsilla on vaiheita, ja ne menee ohi aikanaan. Välillähän nukkuminen on vaikeaa kun aivot kehittyvät niin nopeasti tai motoriikka kehittyy.
Tsemppiä!