https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/6691b72a-83ef-4ee7-beda-ec4d8cfffc3d
Tällainen on perussuomalaisten media- ja kulttuuriohjelma: Maalittamista ei saa kieltää, Ylen tv-ohjelmat maksukortin taakse – ja jotain rajaa vihervasemmistolaiseen kakkataiteeseen
Tänään klo 12:14
Perussuomalaiset on julkaissut oman media- ja kulttuuripolitiikkaohjelmansa. Iltalehti tutustui siihen tuoreeltaan.
Jussi Halla-ahon johtama perussuomalaiset julkaisi torstaina uuden media- ja kulttuuriohjelmansa. Tommi Parkkonen
Kannatuskyselyiden perusteella Suomen tällä hetkellä suurin oppositiopuolue perussuomalaiset on laatinut oman media- ja kulttuuripoliittisen ohjelmansa.
Iltalehti tutustui torstaina julkaistuun ohjelmaan heti tuoreeltaan.
Viiden A4-paperin pituinen ohjelma tarkastelee muun muassa puolueen suhdetta Yleisradioon sekä taiteeseen ja vihapuheeseen.
Ohjelma alkaa katsauksella puolueen näkemyksestä sananvapauteen. Puolue ilmoittaa kannattavansa laajaa sananvapautta ja pitää siihen kajoamista huolestuttavana.
– Ilmaisunvapauden kaventamiseen on aina suhtauduttava erityisellä varovaisuudella, ja rajaukset on tehtävä vain selkeästi sellaiseen viestintään, jolla uhataan ihmisyksilön tai ihmisryhmän henkeä, terveyttä tai vapautta tai panetellaan tavalla, joka täyttää kunnianloukkauksen tunnusmerkit, ohjelmassa kirjoitetaan.
Ohjelmassa muistutetaan, että Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on ”omalta osaltaan vahvistanut, ettei sananvapaus koske vain myönteisiä tietoja ja asioita, vaan myös sellaisia, jotka loukkaavat, häiritsevät ja järkyttävät”.
Puolue ihmetteleekin, että Suomessa pyritään puuttumaan jälkimmäisistä asioista kommentointiin.
– Suomessa on viime vuosina huolestuttavasti alettu ottaa irtiottoja klassisesta länsimaisesta sananvapauskäsitteestä puhumalla sananvapauden arvon korostamisen sijasta ”sananvastuusta” ja soveltamalla oikeuslaitoksessa hyvin tulkinnanvaraisia kansanryhmää vastaan kiihottamista koskevia ja uskonrauhanrikkomispykäliä.
– Suomalainen kantaväestö ja maamme valtauskonto kristinusko tosin eivät ole oikeuskäytännössä saaneet samanlaista lainsuojaa kuin eräät vähemmistöuskonnot ja -kansallisuudet.
”Vihapuhe” lyömäaseena
Perussuomalaiset jätti marraskuussa lakialoitteen, jossa esitetään rikoslain kiihottamispykälän muuttamista. Puolue haluaa, että rangaistavaksi jäävät ainoastaan rikoksella uhkaaminen ja rikokseen yllyttäminen – rikosvastuu ei jatkossa enää koskisi tiedon ja mielipiteen julkaisemista.
Lakialoitetta perustellaan ohjelmassa lähes samoilla sanoilla, joita puheenjohtaja
Jussi Halla-aho käytti
eduskunnan salikeskustelussa.
– Kiihotus- ja uskonrauhanpykälien sijainti rikoslain 11 luvussa, joka käsittelee sotarikoksia ja rikoksia ihmisyyttä vastaan, on myös kyseenalaista. On kohtuutonta rinnastaa niin sanotut sananvapausrikokset esimerkiksi joukkotuhonnan valmisteluun tai kidutukseen, jotka löytyvät rikosnimikkeinä samasta luvusta.
Ohjelmassa otetaan myös kantaa oikeusministeriössä pohdinnassa olevaan niin sanotun maalittamisen kriminalisointiin.
Ministeriössä ollaan huolissaan esimerkiksi poliisien, virkamiesten ja toimittajien maalittamisesta sosiaalisessa mediassa. Perussuomalaiset on eri mieltä ministeriön pohdintojen kanssa.
– Maalittamispykälistä säätäminen voi pahimmassa tapauksessa avata portit ennennäkemättömälle mielipiteenvapauden rajoittamiselle. On normaalia, että kansalaiset antavat kriittistä palautetta muun muassa lehdistön tai virkamiesten toiminnasta. Ei ole terveen demokratian merkki, jos tietyt ammattiryhmät halutaan nostaa kaiken arvostelun yläpuolelle.
Viranomaiset kuin parodia
Perussuomalaiset kyseenalaistaa myös termin ”vihapuhe” käytön.
– Vihapuhetermin käyttö poliittisena lyömäaseena on kiihtynyt ennennäkemättömiin mittasuhteisiin Suomessa ja monissa muissa maissa. Erityisesti perussuomalaisten ylläpitämää kriittistä maahanmuutto- ja EU-poliittista keskustelua on pyritty muiden puolueiden ja median toimesta rajoittamaan ja vaientamaan heittämällä ilmaan vihapuhe- ja maalittamissyytöksiä. Suomessa jopa käynnistettiin opetus- ja kulttuuriministeriön johdolla vihapuheen vastainen kampanja, jonka tarkoituksena ei ollut vain torjua ”laitonta vihapuhetta”, vaan myös paheksua ”laillista vihapuhetta” sen epäeettisyyden takia.
Perussuomalaisten ohjelmassa moititaankin viranomaisia ylireagoinnista somen keskustelukulttuuriin.
– Useat verorahoin ylläpidettävät yhteiskunnalliset tahot ovat järjestäneet erilaisia vihapuhetta vastaan kampanjoivia toimia. Sisäministeriön alle muodostettiin jopa erillinen vihapuhetyöryhmä, jonka tuottama raportti esitti lukuisia keinoja internetin sananvapauden rajoittamiseksi. Sananvapautta oikeasti suitsivia ja näistä parodiaa tekeviä sosiaalisen median hahmoja on vaikeaa erottaa toisistaan.
Ylen ”totuus”
Perussuomalaiset on vuosien varrella useaan otteeseen esittänyt Yleisradion rahoituksen leikkaamista ja Yle-verosta luopumista.
Media- ja kulttuuripoliittisessa ohjelmassaan puolue kehuu Yleä ”laadukkaiden dokumenttien, Euroopan yleisradioiden yhdessä tuottaman ohjelmasisällön ja musiikki- ja muiden taideohjelmien tarjoajana”. Sen sijaan Ylen uutis- ja ajankohtaisohjelmat saavat perussuomalaisilta kritiikkiä.
– Esimerkiksi maahanmuutto- ja EU-uutisoinnissa Yle ei ole välittänyt siitä, että sen tehtävänä ei ole julistaa kansalle omaa ”totuuttaan”, vaan esittää faktoja ja jättää lukijan tehtäväksi johtopäätösten tekeminen.
Myös Yle-veron voisi perussuomalaisten mielestä käyttää toisin.
– Ylen tehtäviin lisätty kulttuurisen moninaisuuden edistäminen aiheuttaa myös yhtiölle tarpeettomia kustannuksia, koska tämä velvoittaa Yleä tuottamaan ohjelmistoa, jossa pyritään esittämään muiden puolueiden kannattama monikulttuurinen yhteiskuntaprojekti positiivisessa valossa.
Perussuomalaiset haluaisikin muuttaa Ylen toimintaa ja rahoitusta siten, että vain radiotoiminta kustannettaisiin ns. yhteiskunnan varoilla, sen sijaan televisiotoiminta rahoitettaisiin kansalaisten ostamilla maksukorteilla.
”Impivaaralle paikkansa”
Perussuomalaiset on myös huolissaan suomalaisten lukutaidosta ja tukee voimakkaasti kotimaista kirjastojärjestelmää sekä koululaitosta.
– Kotimaisen kulttuurituotannon edistäminen on tärkeää, jotta se säilyttää asemansa nykypäivän globaalissa maailmassa, jossa kansallinen kulttuurituotanto uhkaa helposti jäädä kansainvälisten alan trendien jyräämäksi. Impivaaralle on paikkansa, mutta emme me sulje silmiämme uudeltakaan, kunhan se on hyvää, laadukasta, hyödyllistä, esteettistä tai jotenkin muuten positiivista.
Perussuomalaisten media- ja kulttuuripoliittisessa ohjelmassa on väliotsikko ”Jotain rajaa taiteeseenkin”. Puolueen mielestä valtion rahoittaman kulttuuritarjonnan lähtökohtana tulee olla ”mahdollisimman laajaa ihmisjoukkoa koskettavien palvelujen ylläpitäminen ja kehittäminen”.
– Valtion kulloistenkin ihanteiden mukaiset ”oikeamieliset” projektit eivät tarvitse veroeuroja. Emme kaipaa enempää suuresti tuettua eliittikulttuuria oopperoineen, mutta emme myöskään sen vastakohtaa, kakkakulttuuria.
Esimerkiksi kakkakulttuurista perussuomalaiset nostaa kaksi kuvataiteilijaa, jotka saivat 223 000 euroa apurahaa tutkiakseen ulosteita.
– Yksi taiteen tehtävä on varmasti ravistella ja järkyttää. Meidän mielestämme kakka ei kuitenkaan täytä edes tätä tehtävää. Järkyttävää on ainoastaan se, että kakkakulttuurille pitää antaa rahaa. Jokainen tehköön omilla euroillaan mitä tahtoo, mutta valtion hallinnoimia kansalaisten verorahoja ei suoraan eikä epäsuoraan pidä tällaisiin projekteihin panna.
Perussuomalaiset ei muutenkaan halua valtion tukevan taidetta liikaa.
– Taide, jolle ei ole minkäänlaista aitoa kysyntää, ei yleensä ole kovin merkittävää.
Puolue ei kuitenkaan halua profiloitua taide- ja kulttuurivastaiseksi - päinvastoin.
– Erilaiset taide- ja kulttuuritapahtumat vaikuttavat positiivisesti alueen elinkeinoelämään ja sen kehittämiseen. Kulttuurisesti tapahtumarikas paikkakunta lisää myös asukkaiden viihtyvyyttä ja elinvoimaa. Kulttuuriturismi ja elämyksien etsiminen ovat kovassa kasvussa myös kansainvälisesti, ja omaleimaisella maallamme on paljon annettavaa.
– Taide on parhaimmillaan silloin kun se kohoaa arjen huolten, yhteiskunnassa ihmisiä repivien erimielisyyksien ja poliittisten ideologioiden yläpuolelle antaen sielulle ja mielelle kokonaisvaltaisia kokemuksia, ohjelmassa todetaan.
Verorahoja perussuomalaiset ei kuitenkaan jakaisi kaikkialle kulttuurikentälle.
– Taiteen on toki tarkoitus herättää keskustelua ja tuoda esiin uusia ja kriittisiä näkökulmia, mutta verorahoin kustannettuna sen täytyy palvella laajempaa joukkoa ja tarjota muitakin vaihtoehtoja kuin läpipolitisoidun vihervasemmistolaisen maailmankuvan.
Ja vaihtoehtoja perussuomalaisilla on tarjota.
– Sen sijaan, että tuetaan erikseen sadoilla tuhansilla euroilla monikulttuurisuutta, rasismin vastustamista, feminististä taidetta ja muuta ideologista sisältöä, olisi yhteiskunnan kannalta kauaskantoista ja tasa-arvoista suunnata nämäkin määrärahat suoraan lapsille ja nuorille esimerkiksi kouluyhteistyön kautta, mikä mahdollistaisi monenlaisia kulttuurivierailuja ja projekteja.