- Liittynyt
- 26.9.2005
- Viestejä
- 274
Ihan keskustelun sujuvoittamiseksi olisi hyvä tajuta, että älkää vääntääkö väkisin muiden sanomisia ääripääksi. Esim. kun kritisoidaan Suomen korkeaa ja entisestään kiristyvää verotusta, niin ainot vaihtoehto ei ole yövartijavaltio jollain 5 %:n veroilla ja ilman työntekijän palkasta lähteviä työnantajan sivuveroja, eläkemaksuja ymv. Mahdollista olisi vaikkapa 5 % pienempi verotus ja väitän, että ei tarvitsisi koskea lainkaan koulutukseen tai terveydenhuoltoon.
Juuri tämä. Koulutusjärjestelmää ja terveydenhuoltoa toitotetaan aina tekosyynä erittäin korkeaan kokonaisveroasteeseen vaikka sosiaaliturvaan menee lähes puolet kaikista kerätyistä veroista. Kerättyjen verojen suhde bruttokansantuotteeseen on Suomessa erittäin korkea, 54.2%. Esimerkiksi Australiassa 27.8% ja näin ko. maassa asuvana koen saavani verorahoille paljon enemmän vastinetta kuin Suomessa. Hyvä työttömyys- ja sosiaaliturva paikallisille (ei väliaikasella viisumeilla oleville maahanmuuttajille), terveydenhuolto toimii mielestäni paljon paremmin kuin Suomessa, mm. yleislääkärikäynnit yksityisellä klinikalla ovat täysin maksuttomia. Muutenkin yleisesti infasta pidetään paremmin huolta kuin Suomessa. Yliopistokoulutus ei ole täysin maksutonta, mutta systeemi toimii niin että jokainen saa tarvittavan lainan jota maksetaan takaisin ainoastaan siinä tapauksessa että koulutuksen jälkeen pääsee hyvätuloisiin töihin. Tosin hyvä puoli tässä järjestelmässä on se ettei ihmiset käytä vuosikausia yliopisto-opintoihin vaan sieltä pyritään ulos niin pian kuin mahdollista (kaikkien etu). Sitten seuraava argumentti yleensä on että Suomessa korkeat verot koska ilmasto, talvi ja lumi. Noh, kyseinen prosentti Sveitsissä 27.8% ja Kanadassa 31.7%, eli ei mene tuo ilmastoteoriakaan läpi. Kyllä sitä maksutonta terveydenhuoltoa ja jopa maksutonta korkeakoulua tarjotaan monessa muussakin maassa joissa on huomattavasti matalampi kokonaisveroaste.
Melkeimpä pahimpana ongelmana näin kuitenkin veroluontoisen eläkejärjestelmän, jossa ponzille tyypilliseen tapaan oletetaan että myöhemmin osallistuvat jäsenet kyllä maksavat aikanaan aiemmin osallistuneiden eläkkeet. Itsellä ei ole mitään luottoa tähän ja olen valmistautunut siihen etten ostovoimassa mitattuna tule saamaan tästä järjestelmästä takaisin juuri mitään. Monessa muussa maassahan homma toimii niin että jokainen säästää omaa eläkettään, saa itse päättää mihin rahat sijoitetaan, ja nostaa rahat itselleen esimerkiksi maasta pois muutettaessa.