Pakkoruotsi Pois!

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Energia
  • Aloitettu Aloitettu
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Ei ole pakollista todellakaan, muutos tuli 2004/5?. Jostain olin lukevinani, että ruotsin kielen kirjoittajien määrä putosi viime vuoteen verrattuna taas 10 prosenttia.

Ei ole hyvä suunta minusta tämäkään. Viimeistään lukiossa tulisi opiskella kahta kieltä ja ne tulisi myös molemmat kirjoittaa yo-kokeessa. Nyt jengi vaan surffaa tuon ruotsin läpi ilman pelkoa persiissä repuista.


Lyhyellä aikavälillä saattaa olla huono asia, mutta pidemmällä aikavälillä todennäköisesti avittaa hävittämään ruotsinkielen pakko-aspektia yhteiskunnasta.

Jo nyt on tehty tutkimus, että virkamiesruotsin suorittaminen ei todellakaan kerro mitään siitä, osaako kyseinen henkilö ruotsia vai ei myöhemmin elämässään. Ei sinänsä mikään yllätys, mutta jälleen yksi hyvä esimerkki siitä, että tuosta pakottamisesta tulisi päästä eroon.

Tuossa linkkiä: http://www.ksml.fi/mielipide/keskus...ruotsi-on-ehdotettu-poistettavaksi(63240).ece

Korkeakoulututkinnon virkamiesruotsi on ehdotettu poistettavaksi

Tämä uudistus olisi luonnollinen jatkumo sille, jossa ylioppilastutkinnon pakollinen ruotsin muuttui valinnaiseksi. Nykyyän myös ammattikoulun kautta, jossa ruotsia opetetaan lukiota vähemmän, voi päästä yliopistoon eri väyliä pitkin. Muutenkin molemmat koulut ovat jo lähtökohtaisesti eriarvoisessa asemassa kielten opetuksessa, joten turha tehdä ruotsista tulppaa tai hidastetta ammattikorkeasta tai yliopistosta valmistumiselle.



YLE-uutiset
TV1 perjantai 25.01.2008 klo 9.00
05:35 - 06.01 / 09:59
Uusi tutkimus kyseenalaistaa virkamiesruotsin opetuksen korkeakouluissa. Vähintään viidennes korkeakouluissa opiskelleista ei osaa ruotsia niin hyvin kuin kielilainsäädäntö edellyttäisi vaikka he ovat saaneet todistukseensa merkinnän virkamiesruotsin osaamisesta. Oulun yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessa ehdotetaan, että virkamiesruotsin kirjallisen ja suullisen taidon vaatimukset poistetaan korkeakoulututkinnosta.

Korkeakoulututkintoihin kuuluvan ruotsin kielen taidon osoittaminen
Korkeakoulujen ruotsinopettajien käsityksiä virkamiesruotsin merkityssisällöistä ja sen taitotasovaatimusosan toteutumisesta
Hannu Niemi

Tutkimustulokset tukivat käsitystä siitä, että yhä useampien lukion B-ruotsin oppimäärän suorittaneiden korkeakouluopiskelijoiden kielellinen lähtötaso oli niin alhainen, että he eivät saavuttaneet korkeakoulututkintoon kuuluvien pakollisten ruotsinopintojensa aikana virkamiesruotsiin vaadittavaa taitotasoa. Pohdintaosassa esitetään jatkotoimenpiteitä korkeakoulututkintoon kuuluvan virkamiesruotsin taitotasovaatimuksen madaltamiseksi.
http://herkules.oulu.fi/isbn9789514287046/

s.172
Koska korkeakouluopiskelijoiden kielitaito heikkenee vuosi vuodelta, korkeakoulututkintoon yhdistetystä virkamiesruotsin vaatimusosasta joudutaan ennen pitkää luopumaan ja sen kielitaitovaatimusosa todennäköisesti korvataan valtionhallinnon henkilöstöltä vaadittavalla ruotsin ymmärtämisen taidolla.
http://herkules.oulu.fi/isbn9789514287046/isbn9789514287046.pdf
 
Aivan sama vaikka onkin. Verorahoja sinne kuitenkin menee! Kun kerran kuuluu Suomeen niin on se nyt aika outoa, kun suomen kieli ei ole siellä pakollista:curs:
Olisiko sitten kaikki hyvin ja kivaa jos siellä suomea pitäisikin opetella? Pitäisikö verorahoja alkaa käyttämään vain suomenkielisille alueille? Vähäiset on sulla huolenaiheet kun pitää keuhkota siitä että kaikkien ei tarvitse osata suomea.
 
Semi :offtopic:

Sanokaas kaikki fellow- ruotsin välttelijät, mikä on kaikkein helpoin tapa suorittaa virkamiesruotsi? Ei paljon inspiroi istua lukukautta ruotsintunneilla. Oisko jotain nettikurssia tms. näppärää?
 
Semi :offtopic:

Sanokaas kaikki fellow- ruotsin välttelijät, mikä on kaikkein helpoin tapa suorittaa virkamiesruotsi? Ei paljon inspiroi istua lukukautta ruotsintunneilla. Oisko jotain nettikurssia tms. näppärää?

Ilmoitat ruotsin äidinkieleksi, niin riittää suomenkurssi :arvi:
 
Sanokaas kaikki fellow- ruotsin välttelijät, mikä on kaikkein helpoin tapa suorittaa virkamiesruotsi?

Itse kävin aikoinaan yhdessä koulun kirjallisessa tentissä ja se kokonaan oli siinä...

Edit HC76: hyvä että huumorisi riitti tolle mun läpälle:).
 
Missä pystyy suorittamaan virkamiesruotsin suullisen osion kirjallisena? :D

TKK:lla pystyi ainakin aikoinaan, ei ollut mitään suullista osiota silloin ainakaan. Siitä lähtien olin vaan pätevä hoitaa valtion virkaa ruotsin kielellä :hyvä:
 
Ihan täysi vitsihän tuo virkamiesruotsin pätevyys paperilla ainakin silloin oli, mutta kuului pakollisiin tutkintovaatimuksiin ja ei sen takia ketään reputettu tietääkseni
 
Semi :offtopic:

Sanokaas kaikki fellow- ruotsin välttelijät, mikä on kaikkein helpoin tapa suorittaa virkamiesruotsi? Ei paljon inspiroi istua lukukautta ruotsintunneilla. Oisko jotain nettikurssia tms. näppärää?

Jos opiskelemallasi alalla ei oikeasti tarvita ruotsia, niin lykkää suoritus viimeiseksi. Menet sitten itkemään, että lopputyö on palautettu, opinnot kasassa ja valmistuminen riippuu tuosta ruotsista.

Usein tuollaisessa tilanteessa saat soviteltua opinnot esim. siten että kirjoitat aineen, jonka opettaja korjaa ja kirjoitat sitten samasta aiheesta paremman perään.

Nimim. suullinen koe läpi pienessä kännissä ja kirjallinen em. sovittelemalla opintojen loppuvaiheessa :-)
 
Ihan täysi vitsihän tuo virkamiesruotsin pätevyys paperilla ainakin silloin oli, mutta kuului pakollisiin tutkintovaatimuksiin ja ei sen takia ketään reputettu tietääkseni
Eipä tuossa meilläkään vaatimustaso ollut mikään erikoinen, läpihän siitä pääsi lähinnä sillä että vaivautui tulemaan luennoille ja tekemään pakolliset työt.
 
Ruotsin kielen osaaminen ylä-asteella ja lukiossa on laskenut viime vuosina huimasti, koska kaikilla oppillailla ei yksinkertaisesti ole motivaatiota opiskella ruotsia. Ei myös minullakaan.

Onhan se perseestä, että Suomessa joudutaan opiskella suomea ja ruotsia. Ruotsissa oppilaat selviävät pelkällä äidinkielellään. Pakkoruotsia voisi vähentää ylä-asteella ainakin yhteen kurssiin per vuosi, ja jos haluaa lisää opiskella niin voisi valita valinnaisekseen ruotsin.
 
Ja se on ihmeellistä, että miks sitä ruotsia pitää joka kouluasteella tuputtaa vielä väkisin. Ei se auta mitään, vaikka niitä substantiiveja taivuteltas ja "kuinka selviän kaupassa ruotsiks" juttuja jankattas kuinka. Kun ei monilla motivaatiota ole noinkin turhaan aineeseen, niin ei siitä tule mitään. Mitään ei jää sillon päähän.
 
Jos haluat pakkoruotsin pois niin vieraile tuolla ja laita nimi adressiin. Muista laittaa oikea (virallinen) sähköpostiosoite, jotta henkilöllisyys voidaan tarkistaa tai äänesi hylätään. Voit myös äänestää suomesta yksikielistä maata, mutta se ei ole pakollista.

http://www.poispakkoruotsi.com

Tuo linkki ei enää toiminut. Veikkaisin tämän vetoavan suurempaan osaan suomalaisista:

"Suomalaisten kielitaidon rapistuminen huolestuttaa asiantuntijoita entistä enemmän. Korkeasti koulutetut eivät osaa enää ruotsia ja vieraiden kielten opetustarjontaa on edelleen vähennetty peruskoulussa."
http://yle.fi/uutiset/kotimaa/oikea/id81712.html

Mikäli olette samaa mieltä niin allekirjoittakaa adressi hakemalla se googlesta: hakusanat 'adressit' ja 'kielivalinta'

Mikä parasta niin tämä virallinen adressi ei katoa kuten tuo aiempi.
 
Pakkoruotsi on lähinnä siirtomaa-ajan jäänne ja sellaisena jo aika poistaa. Tästä huolimatta minua ihmetyttää suuresti, miksi (alueellisesti) kuolevan kielen vastustamiseen käytetään näin paljon energiaa, mutta kukaan ei ole edes huolissaan (käytännön) pakkoenglannista. Harva suomalainen tulee enään omassa maassaan toimeen pelkästään omalla kielellään. Wanhoina aikoina ruotsin kielen valta-asemaa tieteen, kulttuurin ja eliitin kielenä vastustettiin kiven kovaa. Nykyään englannin kieli ollaan kohottamassa samaan asemaan vapaaehtoisesti ja innokkaasti. Miksi? :(
 
Yksinkertaisimmillaan kieli on vain ihmisten välistä kommunikaatiota. Mitä paremmin ihmiset pystyvät kommunikoimaan keskenään ja ymmärtämään toisiaan, sitä parempia lopputuloksia on odotettavissa. On vaikeaa tietää mitä kaikkea maailmassa onkaan tapahtunut (kielellisten) väärinymmärrysten vuoksi. Siksi on mielestäni positiivista, että englannista on tullut yleinen lingua franca. Englanti on lisäksi helppo kieli oppia siinä määrin, että peruskommunikaatio sujuu mutkattomasti.

Toisaalta kieleen liittyy aina myös kulttuurisia piirteitä. Jossain kielessä ei yksinkertaisesti ole esimerkiksi sanoja kuvaamaan jotain asiaa. Esimerkiksi venäjässä on kymmeniä (?) eri sanoja kuvaamaan sinisen eri sävyjä, kun taas suomessa näitä on huomattavasti vähemmän. Kiinan kääntäminen mille tahansa länsimaiselle kielelle on myös melko mielenkiintoinen prosessi.

Lisäksi useat sanat ovat jotenkin arvolatautuneita. Esimerkiksi suomessa vallankumous implikoi sitä, että jonkin tahon valta nimenomaan kumotaan. Englanniksi revolution taas tarkottaa tilanteen muuttumista tai kääntymistä vastakkaiseksi. Revolution ei terminä ota suoranaisesti mitään kantaa keskeiseen vallan käsitteeseen.

Ja tuossa viestissä nyt oli helvetillistä liioittelua, miten ihmeessä Suomessa ei muka tule toimeen omalla kielellään?
 
Tästä huolimatta minua ihmetyttää suuresti, miksi (alueellisesti) kuolevan kielen vastustamiseen käytetään näin paljon energiaa, mutta kukaan ei ole edes huolissaan (käytännön) pakkoenglannista.

Tää just näitä päättömiä argumentteja ruotsinkielen puolesta.
 
Tää just näitä päättömiä argumentteja ruotsinkielen puolesta.

Eiköhän me nyt kaikki olla osku ymmärretty sun vittuuntuneisuus. Sä oot nyt laukonu noita samoja viestejä 3-4, etkä ole keksiny mitään parempaa sanottavaa sen jälkeen kun et enää pystyny motivoimaan, miksi pakkoruotsi pitäisi poistaa.
Mutta rauhaa kaikille:piis:
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom