Pakkoruotsi Pois!

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Energia
  • Aloitettu Aloitettu
1.Miksi peruskoululainen ei saisi itse perheensä avustuksella VALITA haluaako hän opiskella saksaa/ranskaa/ruotsia/espanjaa englannin lisäksi?

Mistä mä tiedän? En istu päättävässä elimessä.

2. Minkä näet suurimpana ongelmana siinä että koululaisten tehdessä kielivalintojaan ruotsia ei valittaisi vaan se jäisi muiden vapaasti valittavien kielien varjoon?


En näe tässä mitään ongelmaa. Enkä ole niin sanonut. Kukin lukekoon mitä haluaa. Suosin kuitenkin 2 pakkollista kieltä, oli ne mitä vaan.

3. Miksi vastustat B-kielen vapaata valintaa? Vaihtoehtoina olisivat saksa/ranska/venäjä/espanja nje.

En vastusta, mistä olet saanut moisen päähäsi?

Teit 3 eri kysymystä, ja jokaisessa kysyt samaa asiaa. :D Sen lisäksi että laitat sanoja suuhuni.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Jos ihan taloudellisesti ajattelee, niin lienee paras jos suomalaisilla olisi yhteinen kieli mahdollisimman monen kauppakumppanin kanssa. Suomen tärkeimmät kauppakumppanit:

tuonti:
# Saksa 14,9 %
# Venäjä 14,0 %
# Ruotsi 10,5 %
# Kiina 6,0 %
# Iso-Britannia 4,5 %
# USA 4,2 %

vienti:
# Venäjä 11,0 %
# Ruotsi 10,8 %
# Saksa 10,6 %
# Iso-Britannia 6,7 %
# USA 5,8 %
# Alankomaat 4,8 %

Aika selvää on, jos Suomessa toinen virallinen kieli olisi vapaaehtoinen eikä ruotsi, niin venäjää ja saksaa puhuvien määrä lisääntyisi ja se todennnäköisesti helpottaisi kauppaa noiden maiden välillä. Ja vieläkö muistaa sen asian, että ruotsi on samalla tavalla maailmalla marginaalikieli kuten suomikin, niin ruotsalaisten liikemiesten on pakko puhua englantia, jotta ulkomaankauppa onnistuisi. Tästä seuraa se että että suomen ja ruotsin välisessäkin kaupassa hyvin usein käytetään englantia kielenä.

Mutta sitten kun täällä on noita muita aineita verrattu ruotsin opiskeluun, niin aika älytöntä vertailua. Kielet ovat kuitenkin sellaisia, että jos niitä haluaa käyttää niitä täytyy opiskella kunnolla. Esimerkiksi kemian perustietoja voi käyttää heti hyväksi kun ne oppii, eikä tarvita kemian laajempaa tuntemusta. Mutta kielissä on aika turhaa jos osaa vain muutaman sanan. Kieliä pitää opiskella aika ahkerasti ja hyvällä motivaatiolla, että siitä olisi hyötyä. Itsekkin kuulun siihen ryhmään, jolle ruotsinkielen opiskelusta ei ollut mitään hyötyä. Pelkästään haittaa. Huono kielipää+huono motivaatio, kun tietää ettei kieltä tarvi tarkoittaa käytännössä nelosia todistuksessa ja lukion venähtämistä neljään vuoteen. Jos oisin saanut valita toisen kielen ruotsin tilalle, niin tulos olisi ollut aivan toinen.
 
Mahdollisesti, mähän vain spekuloin tällaisella ajatuksella.

e: http://onet.tehonetti.fi/suomalaisuudenliitto/onet/vanhatsivut/ruotsi.htm

tuosta löytyy graafeja tutkimuksesta jonka mukaan työväestön keskuudessa pakkoruotsin vastustus on suurempaa kuin toimihenkilöiden/johtavassa asemassa olevien.

Mutta voidaanko nyt vittu palata siihen järkevään keskusteluun, tämä on nyt täysin epäolennaista.

Suomenruotsalaisiahan on suhteessa enemmän paremmin yhteiskuntaan sijoittuneena.

Tuosta sun linkistä:
Ote Erkki Pihkalan puheenvuorosta Yliopisto-lehteen 10/1997

Miksei kaksikielisyys suomen suhteen ole rikkaus Ruotsissa, onhan siellä suomenkielinen vähemmistö eikä pyrkimystä puhua suomea suomenkielisten kanssa ole? Vaatimus ruotsin kielestä pohjoismaisen yhteistyön pakollisena välineenä on varmin keino karkottaa suomenkielisiä pohjoismaisesta yhteistyöstä.

Useiden suomenkielisten pakkoruotsin hyväksynnässä on samankaltaista pyrkimystä pönkittää yläluokan asemaa kuin latinalla aikanaan mannermaalla ja/tai Oxfordin englannilla on luokkaerottelijana Englannissa. Tämänkaltaisten kieliopintojen liturgisen, paljon aikaavievän ja hyödyttömän luonteen, mutta myös yhteiskunnallisen nokkimajärjestyksen ylläpitäjänä osoitti institutionaalisen kansantaloustieteen perustaja Thorstein Veblen jo 1800-luvun lopussa klassisessa teoksessaan The Theory of Leisure Class (viimeinen luku). Tässä mielessä entisen suomenruotsalaisen yläluokan, pakkoruotsin ylläpitäjien ja nykypäivän välillä on selvä yhteys.
 
2 vierasta kieltä pakollisena on ihan hyvä ratkasu. Englanti tietenkin toisena. Toinen kieli, ei välttämättä ruotsi, vois olla vaikka ranska. Tarkotin vaan että ei se peruskoululainen jaksa mistään muustakaan täysin vieraasta kielestä innostua, vaikka saisikin valita.

Tämä olisi minunkin mielestä paras ratkaisu. Olen kyllä miettinyt sellaistakin vaihtoehtoa, että mikäli oppilaan A1-kielen (eli käytännössä englanti) arvosanat olisivat keskimäärin esimerkiksi vain valttäviä, eli 5-6, hänen _ei olisi pakko_ ottaa sitä toista, seitsemänneltä alkavaa B1-kieltä. Hän voisi sen toki tehdä, mutta voisi vaihtoehtoisesti käyttää sen ajan A1-kielitaidon parantamiseen.

Näin oppilas oppisi edes yhden kielen tyydyttävästi, sen sijaan että osaisi kahta kieltä vähän tai ei ollenkaan. Ilman englannin kielen taitoa nykypäivän elämästä voi tulla aika hankalaa. Lukio taas on yleissivistävä koulu, joten sinne kaksi vapaaehtoisesti valittavaa vierasta kieltä kuuluu mielestäni automaattisesti.

Mutta tää nyt on vain spekulointia niin kauan kun pakkoruotsi on koulutusohjelmassa.
 
Tämä olisi minunkin mielestä paras ratkaisu. Olen kyllä miettinyt sellaistakin vaihtoehtoa, että mikäli oppilaan A1-kielen (eli käytännössä englanti) arvosanat olisivat keskimäärin esimerkiksi vain valttäviä, eli 5-6, hänen _ei olisi pakko_ ottaa sitä toista, seitsemänneltä alkavaa B1-kieltä. Hän voisi sen toki tehdä, mutta voisi vaihtoehtoisesti käyttää sen ajan A1-kielitaidon parantamiseen.
Sinänsä kuulostaa ihan fiksulta, mutta epäilen että näin tullaan suomessa tekemään. Taitaa nykyisellään koulutusjärjestelmä pyrkiä lähinnä oppilaiden tasapäistämiseen, ettei meidän Mauri-Petterillä olisi erilaiset oltavat kuin naapurin Rauno-Einarilla. Vai onko suomessa jossain peruskoulutasolla jonkinlaisia tasoryhmiä käytössä?
 
Sinänsä kuulostaa ihan fiksulta, mutta epäilen että näin tullaan suomessa tekemään. Taitaa nykyisellään koulutusjärjestelmä pyrkiä lähinnä oppilaiden tasapäistämiseen, ettei meidän Mauri-Petterillä olisi erilaiset oltavat kuin naapurin Rauno-Einarilla. Vai onko suomessa jossain peruskoulutasolla jonkinlaisia tasoryhmiä käytössä?

No, melkein tuohon perään kirjoitin, että tuollainen tasoryhmäajattelu nostaisi kyllä tietyissä puolueissa aikamoisen äläkän. Jokainen saa itse päätellä mitkä nuo puolueet olisivat... Voin tietysti olla väärässäkin ja vastustusta tulisi joka suunnalta.

Tasoryhmiä ei taida nykyisessä peruskoulussa olla. Lukiossa jo onkin, lyhyt vs. laaja matematiikka.
 
No onko kukaan täällä sitä mieltä että opiskelijoiden ei pitäisi itse saada valita pakollista B-kieltä paletista saksa/ranska/venäjä/italia jne jne..??

Ja jos joku on sitä mieltä että b-kielen on oltava väkisin nimenomaan ruotsi, se ei saa olla saksa/ranska/venäjä/italia tai joku muu, niin miksi näin?

Mistä oikein vikistään jos kaikille on tuo ruotsin opiskelun vapaaehtoisuus / pakko on ihan sama? Kuka sitä valinnan vapautta vastustaa ja miksi? Ilmeisesti tällä palstalla kukaan ei vastusta valinnan vapautta.
 
Jos Ahvenanmaalla ei ole pakko osata suomen kieltä niin silloin ei ole meidänkään pakko osata ruotsia! Muutoin suomen kieli on laitettava sinnekin pakolliseksi!
 
Tällä hetkellä englanti ei taida pakollinen kieli olla.

Muistaakseni ainakin meidän lukiossa oli, peruskoulusta en tiedä. Nyt opiskelen kauppakorkeassa. Kandintutkintoon kuuluu yhteensä 18 op pakollisia kieliä siten, että 6 op ruotsista ja loput 12 kahdesta vapaavalintaisesta.

Luulisi, että korkeakoulutasolla jo annettaisiin opiskelijoille valtuudet itse valita tarvitsemansa kielet...:rolleyes:
 
Ruotsin asema pakollisena kielenä ei todellakaan ole perusteltua yhtään millään järkevällä tavalla suomalaisessa koulujärjestelmässä. Englanti tietenkin kuuluisi olla pakollisena ensimmäisenä vieraana kielenä (mitä se taitaakin lähes kaikissa kouluissa käytännössä olla). Toinen vieras kieli voisi mielestäni astua mukaan kuvioihin pakollisena jo vaikka viidennällä luokalla. Hyvinä vaihtoehtoina olisi luonnollisesti ranska, espanja, saksa, venäjä ja miksei vaikka ruotsi jos joku siitäkin olisi kiinnostunut. Sitten kolmas pakollinen kieli voisi tulla vaikka yläasteen alussa seiskalla. Tällöin vaihtoehtoina voisi olla edellä mainittujen lisäksi ainakin mandariini, kanton ja japani. Tuohon viidennellä alkavaan vieraaseen kieleen voisi hyvin soveltaa CCRyder:n ehdottamaa mallia eli jossei englanti ala luistamaan, niin sitten toisen pakollisen kielen tilalla lisäpreppausta siitä. Nykyään kuitenkin olisi käytännössä pakko osata vähintään englantia, ellei halua täysin sivistyksen ulkopuolella elää.
 
Muistaakseni ainakin meidän lukiossa oli, peruskoulusta en tiedä.

Jos olisit aikoinaan valinnut A-kieleksi vaikkapa saksan, et varmaan olisi ollut kyseisessä lukiossa, vaan sellaisessa, jossa olisi voinut lukea saksaa. Eli käsittääkseni englanti ei ole pakollinen kieli. Toisin kuin ruotsi. Onhan ruotsia toki luettava, ettei suomenruotsalaisille tule paha mieli.
 
Tuntuu toisille olevan kovapaikka lisätä vaihtoehtoja kielten opiskeluun. Taitaa olla niin, että ruotsin opettelu koulussa on suomenruotsalaisille kultapossukerholaisille hiukan helpompaa, kuin oikealle suomalaiselle. Det är jätte kiva och pappa betalar...

Heh, fiksua kommenttia sulta, propsit:thumbs:
Eiköhän multa tosiaan tää ruotsin, eli äidinkielen opiskelu luonnistu hieman helpommin kun keskiverto, "oikeelta suomalaiselta". Sama kun toteaisit, että mandariinin opiskelu on sulle ja mulle vaikeempaa kuin suomen opiskelu. Jos siis tätä tarkotit?
Ite kannatan myös pakkoruotsin poistamista, toi B-kielen valinnaistaminen kuulostaa mun korvaan erittäin fiksulta. Ja mitä mun suomenruotsalaisuuteen tulee, niin olen ihan "tavallinen" suomalainen, mutta se taas ei tähän keskusteluun liity.
Eniwei, koita ens kerralla provoilla vähän menenstyksekkäämmin, kyllä se siitä:)
 
Asusteletko Haukifile Joensuussa, niinkuin profiilissasi lukee? Veikkaan että Joensuussa et törmää kaksikielisyyden "rikkauteen" samalla lailla kuin esimerksi täällä pohjanmaalla.

Ikävä kyllä ruotsi ei ole ainoastaan kieli muiden joukossa, vaan RKP:n tapa toteuttaa häikäilemätöntä politiikkaansa oman valta-asemansa säilyttämiseksi.

Kokeileppa asioida sairaalassa kun palvelua ei tahdo suomeksi saada, jos satut ajan hirveän lääkäripulan takia saamaan. Lääkärit eivät halua tulla muualta tänne töihin kielitilanteen takia.

Naapurikunnassa suomalaisten osuus on huolestuttavasti kasvamassa -> loputkin suomenkielisen lastenhoidon palvelut alas ja tontteja ainoastaan ruotsinkielisille.

Ruotsinkielisiin opinahjoihin pääsyvaatimukset huomattavasti pienemmät, opiskelijoita ei oikein tahdo olla. Resursseihin ei kuitenkaan kukaan uskalla koskea.

Kuulimpa tuossa työpaikallani sellaisenkin tapauksen, että pian lapsen synnyttyä oli kunnasta soitettu ja luvattu, että jos laittaa kieliruksin oikeaan paikkaan, järjestetään lapsen koulukuljetukset tulevaisuudessa ilmaiseksi ylä-asteelle asti.

Em. tilainteisiin törmää täälläpäin joka päivä.
 
Asusteletko Haukifile Joensuussa, niinkuin profiilissasi lukee? Veikkaan että Joensuussa et törmää kaksikielisyyden "rikkauteen" samalla lailla kuin esimerksi täällä pohjanmaalla.

Ikävä kyllä ruotsi ei ole ainoastaan kieli muiden joukossa, vaan RKP:n tapa toteuttaa häikäilemätöntä politiikkaansa oman valta-asemansa säilyttämiseksi.

Kokeileppa asioida sairaalassa kun palvelua ei tahdo suomeksi saada, jos satut ajan hirveän lääkäripulan takia saamaan. Lääkärit eivät halua tulla muualta tänne töihin kielitilanteen takia.

Naapurikunnassa suomalaisten osuus on huolestuttavasti kasvamassa -> loputkin suomenkielisen lastenhoidon palvelut alas ja tontteja ainoastaan ruotsinkielisille.

Ruotsinkielisiin opinahjoihin pääsyvaatimukset huomattavasti pienemmät, opiskelijoita ei oikein tahdo olla. Resursseihin ei kuitenkaan kukaan uskalla koskea.

Kuulimpa tuossa työpaikallani sellaisenkin tapauksen, että pian lapsen synnyttyä oli kunnasta soitettu ja luvattu, että jos laittaa kieliruksin oikeaan paikkaan, järjestetään lapsen koulukuljetukset tulevaisuudessa ilmaiseksi ylä-asteelle asti.

Em. tilainteisiin törmää täälläpäin joka päivä.

Uskomatonta.
 
Asusteletko Haukifile Joensuussa, niinkuin profiilissasi lukee? Veikkaan että Joensuussa et törmää kaksikielisyyden "rikkauteen" samalla lailla kuin esimerksi täällä pohjanmaalla.

Ikävä kyllä ruotsi ei ole ainoastaan kieli muiden joukossa, vaan RKP:n tapa toteuttaa häikäilemätöntä politiikkaansa oman valta-asemansa säilyttämiseksi.

Kokeileppa asioida sairaalassa kun palvelua ei tahdo suomeksi saada, jos satut ajan hirveän lääkäripulan takia saamaan. Lääkärit eivät halua tulla muualta tänne töihin kielitilanteen takia.

Naapurikunnassa suomalaisten osuus on huolestuttavasti kasvamassa -> loputkin suomenkielisen lastenhoidon palvelut alas ja tontteja ainoastaan ruotsinkielisille.

Ruotsinkielisiin opinahjoihin pääsyvaatimukset huomattavasti pienemmät, opiskelijoita ei oikein tahdo olla. Resursseihin ei kuitenkaan kukaan uskalla koskea.

Kuulimpa tuossa työpaikallani sellaisenkin tapauksen, että pian lapsen synnyttyä oli kunnasta soitettu ja luvattu, että jos laittaa kieliruksin oikeaan paikkaan, järjestetään lapsen koulukuljetukset tulevaisuudessa ilmaiseksi ylä-asteelle asti.

Em. tilainteisiin törmää täälläpäin joka päivä.

Joensuussa molotetaan enemmän venäjää kuin suomea.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom