- Liittynyt
- 30.6.2005
- Viestejä
- 153
Sinun 28% on ihan metsässä, kun puhutaan todellisesta veroprosentista..
kerro mitä haluat? kuten jo kerroin suomessa kokonaisveroaste on 44% (mukaan lukien kaikki)
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Sinun 28% on ihan metsässä, kun puhutaan todellisesta veroprosentista..
kerro mitä haluat? kuten jo kerroin suomessa kokonaisveroaste on 44% (mukaan lukien kaikki)
Tuo Yhdysvaltojen pitäminen hyvinvointiparatiisina on enemmän kuin kyseenalaista.
Suomessa voitaisi verotuksen suhteen tehdä monta järkevämpää, kannustavampaa ja tehokkaampaa ratkaisua, mutta toiseen äärilaitaan heittäminen ei minusta ole järkevin vaihtoehto.
Suomessa ei ole oikeastaan muuta vikaa tällä hetkellä kuin verojärjestelmä, joka ei synnytä työpaikkoja. Se ei myöskään kannusta tsemppaamaan ja ostamaan palveluja.
Onko sulla ajatusta, millaiseen suuntaan verojärjestelmää kokonaisuudessa pitäisi muuttaa? Mitä palveluja laittaisit ihmisen itsensä ostettavaksi? Tuntuu, että monesti verokeskustelussa tuijotetaan vain osia, kuten perintö- ja tuloveroa, eikä kokonaisuutta oikein hahmota kukaan. Sen takia varmaan veronkevennykset/järjestelmän muutokset herättääkin paljon vastustusta, kun ei oikein kunnolla tiedetä, mitä niistä seuraa. Tämän takia itsekin olen varovaisen muutoksen kannalla, koska en systeemiä kokonaisuudessaan oikeasti tunne.
Pienyrittäjät (vaikkapa Pakkiskauppa) ottavat yrittäjäriskin, ovat taatusti ahkeria, tekevät pitkää päivää ja heille on riski palkata uutta työvoimaa. Suurten yritysten (vaikkapa Nokia) omistajat ovat suursijoittajia (lue: amerikkalaisia eläkerahastoja), jotka eivät tee mitään yrityksen eteen.
Oikeisto puhuu yrittäjistä Pakkiskaupan pitäjinä, vasemmisto Nokian omistajina. Pitäiskö näitä ryhmiä kohdella eri tavoin?
Perinteisessä keskustelussa siitä, mikä osuus yrityksen tuottamasta hyvästä kuuluu yrittäjälle, mikä henkilökunnalle ja mikä yhteiskunnalle, puuttuu usein yksi tärkeä pointti: yritysten omistajat ovat totaalisen erilaisia.
Pienyrittäjät (vaikkapa Pakkiskauppa) ottavat yrittäjäriskin, ovat taatusti ahkeria, tekevät pitkää päivää ja heille on riski palkata uutta työvoimaa. Suurten yritysten (vaikkapa Nokia) omistajat ovat suursijoittajia (lue: amerikkalaisia eläkerahastoja), jotka eivät tee mitään yrityksen eteen.
Toki kaikkia ihmisiä pitää kohdella hyvin ja arvokkaasti. Samapalkkaisuus sen sijaan on epäoikeudenmukaista.
Tässä kohtaa jälleen verotuksella voidaan laittaa asia oikeudenmukaisempaan järjestykseen. Jos yritysveroa ei olisi (kuten Irlannissa ja Virossa) ja vasta osingoista verotettaisiin (vaikkapa nykyistä enemmän), syntyisi yritysmaailmaan ihan toisenlaiset pelisäännöt. Verotus palvelisi kotimaisia kasvuyrityksiä, mutta hillitsisi pelkkään tuloksen tekoon tähtääviä pörssiyhtiöitä tai huijareita.
Nyt yritysvero on jarruna pienille pörssin ulkopuolella toimiville yrityksille ja isot hakevat kasvurahaa (ja suurta tulosta) siirtämällä tuotantoa halpamaihin, irtisanomisilla, osakeanneilla ja yritystukina.
Tässä on kyllä ihan itua näin äkkiä ajateltuna ja asiaa tarkemmin tuntematta. Mutta tarkoitatko, ettei yrityksiä pitäisi verottaa OLLENKAAN? Jos näin ajattelet, niin olen hieman eri mieltä. Toki yrittäjien verotusta pitäisi remontoida ihan urakalla, koska mielestäni yritysriskin ottamisesta pitäisi saada myös palkkio ja työnteon olla kannustavaa. Mutta toisaalta yritykset toimivat osana yhteiskuntaa, käyttävät valtion ylläpitämää infrastruktuuria ja saavat työntekijänsä valtion rahoilla koulutetusta työvoimasta. Näin ajateltuna yritykset myös hyötyvät veroista. En tunne tarkkaan kaikkia yrityselämän kiemuroita ja mitä kaikkea yrityksen ja yhteiskunnan suhteeseen liittyy, mutta yksinkertaistettuna ajattelen näin.
Tästä yrittäjien verottamisesta ehkä poskettomin yksityiskohta on se, että yritykset joutuvat maksamaan kirkollisveroa eikä yritykset voi erota kirkosta. Se on meinaan aika pitkä penni esim vuositasolla mitä yritykset maksavat seurakunnille.
Tässä olen samaa mieltä. Samapalkkaisuus ei ole millään tavalla kannustava tekijä, enemmänkin päinvastoin. Toki pitää olla järkevät palkkaluokat, jotta duunit opittuasi palkannousu ei ole vain pärstäkertoimen varassa.
Mutta jos noin muuten saat samasta duunista samaa palkkaa ilman mahdollisuutta kehittyä palkassaan, niin miksi kehittyä duunissakaan? Miksi tehdä enemmän kuin on aivan pakko? Eikös tällainen enemmänkin kannusta kilpailemaan kuka saa sen olemassa olevan saman palkan vähemmällä hikoilulla?
Höpöhöpö. Institutionaaliset sijoittajat kantavat liiketoimintariskin siinä missä yrittäjäkin.
Kyllähän isoillakin sijoittajilla on intressi omistustaan kohtaan ja päättävät mm. hallituksen ja johdon kokoonpanosta.
Mm. yksityisen (!) pääomasijoittamisen ja bisnesenkelitoiminnan virkistyminen auttaisi Suomessa yrityksiä kasvamaan, ja sillä olisi vaikutus myös paljon puhuttuun innovaatiotoimintaan.
Bisnesenkelit ovat kuin Helvetin enkelit. Mitä enemmän yrityksiä valuu pörsiyhtiöiden käsiin, sitä varmemmin Suomesta valuu työpaikkoja pois. Perheyrittäjyyden tukeminen on ainoa, mikä pitkässä juoksussa tekee Suomelle hyvää. Muistakaa, että 99% yksityissektorin työpaikoista on pörssin ulkopuolisissa yhtiöissä, toistaiseksi.
Pörssiyhtiöiden toiminta lähestyy kommunistista ideologiaa. Maksimaalista voittoa johtajille, minimaalisilla palkkakuluilla. Ja valta pyritään keskittämään yhteen kulmahuoneeseen.
Timpa 79, naulan kantaan! Samapalkkaisuus passivoi. Jos kaikki ammattikiekkoilijat saisivat samaa palkkaa, kuka viitsisi tehdä maaleja?
Muistakaa, että 99% yksityissektorin työpaikoista on pörssin ulkopuolisissa yhtiöissä, toistaiseksi.