- Liittynyt
- 14.11.2006
- Viestejä
- 439
Ok, pörssin merkitys riippuu vahvasti toimialasta. Se on kuitenkin ihan kiistatonta että me emme kävisi tätä keskustelua todennäköisesti amerikkalaisvalmisteisilla tietokoneilla internetin välityksellä ilman pörssiyhtiöitä. Suomen hyvinvoinnin taso olisi 60-luvun tasolla jos mm. valtionyhtiöitä ei olisi yksityistetty pörssiin.
Sinänsä huono esimerkki, koska Collinsin good-to-great otosjoukon firmat olivat kaikki pörssiyhtiöitä. Ja lisäksi vertailussa olivat jenkkifirmat, joiden paikallinen markkina on jo ihan riittävän suuri.
Luulisin että ihmiset ostavat sieltä mistä saa parhaan hyödyn maksettua rahamäärää vastaan, kuten aina on muutenkin tehty. Ei suurta määrää ihmisiä voi pakottaa olemaan jollain mittarilla eettisiä kuluttajia.
Aika hyvin tulee vastapalloon, mutta en luovuta. Collinsin kirjaa käytin esimerkkinä, koska siinä kerrotaan ameriikan pankkimaailman kilpailusta. Wells Fargo pankki otti strategiakseen olla länsirannikon paras. Ei siis maailman tai edes USA:n. Ja onnistui. Toki kirja käsittelee pörssiyhtiöitä, mutta samat menetelmät pätevät myös pörssin ulkopuolella.
Kyllä me tässä keskustelisimme vaikka pörssiä ei olisikaan. Niin uskon. Jos verojärjestelmä olisi viimeisen 30 vuoden aikana luonut paikallisille yrityksille mahdollisuuden maksimaaliseen kasvuun, olisi tilanne toinen. Fuusioiden ja liitoutumien kautta olisi tapahtunut kansainvälistymistä jne.
Tämä on tietenkin vain teoriaa ja jälkiviisautta, mutta kun satun olemaan keskellä tätä sylipainia juuri nyt, hakemassa maksimaalista kasvua, en tulosta.
Yritykseni toimii maailman yhdellä suurimmistä ja kilpailluimmista toimialoista. Vastassa ovat pörssin jättiläiset. Ei olisi kovinkaan vaikeaa pärjätä niitä vastaan Suomesta käsin EU-alueella, jos verottaja antaisi vauhtia. Nyt joudumme hakemaan vauhtia Suomen ulkopuolelta vaikka emme haluaisi. Ja taas häviäjänä on valtiomme.
Hyvä on parhaan vihollinen, kuten varmasti tiedät. Siksi paras laittaa pelisäännöt vaikeaksi hyvälle. Ja tyhmät poliitikot tekevät tyhmiä päätöksiä.