Miten maamme talous oikein saadaan kuriin?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Timba79
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Muutoin samaa mieltä, mutta teet virhepäätelmän syyttäessäsi irtisanomissuojaa. Vaikka sellaista suojaa ei olisi olemassakaan, kukaan ei palkkaa, jollei palkattu työläinen tuota enenpää voittoa kuin kuluja.
Lomauttaminen on helppoa ja historiasta voimme nähdä kuinka nykyistäkin tiukemmilla säädöksillä on parista lamasta selvitty.
Ainut mikä saa palkkaamaan työttömiä töihin on se, että niille on työvoima tarvetta.
Työvoima tarve taas syntyy siittä, että työlle on kysyntää. Kaupan siis tarvitsee käydä, että on kysyntää. Silloin kun maailmankauppa sakkaa, pitäisi valtion investoida rakennushankkeisiin, eikä leikata.

Ongelma on siinä, että vaikka työvoimalle on tarvetta, niin ei uskalleta palkata, jos ei ole täyttä varmuutta, että työvoimalle on tarvetta vielä kahden vuoden päästä. Ja mihin ihmeeseen perustat tämän, että ei ole irtisanomissuojaa? Suomessa on ensinnäkin lakisääteinen irtisanomisaika, joka on irtisanomissuoja. Sen päälle on nippu syitä, jonka takia ihmistä ei saa irtisanoa, tämä on myös irtisanomissuoja. Sitten on kaikenlaisia säädöksiä, että jos henkilö irtisanotaan, niin samaan tehtävään ei saa palkata uutta henkilöä tilalle, ellei ole näyttää 719-sivuista selvitystä siitä, että kyseiselle henkilölle on yritetty tarjota jotain toista paikkaa. Ja kaiken huippuna, että edes perseilevää työntekijää ei saa irtisanoa, ennen kuin on annettu nippu toimimattomia kirjallisia varoituksia.

Mikäli ongelma olisi maailmankaupassa, eikä paikallisessa lainsäädännössä, niin laman olisi pitänyt koskettaa samalla tavalla kaikkia maita ja työttömyyden/työllisyyden kehityksen olisi pitänyt kulkea samoja uria muissakin maissa. Näin ei kuitenkaan ole ollut, vaan työttömyys ja laman vaikutukset ovat osuneet eniten maihin, joissa on paljon yllä mainittua lainsäädäntöä, kuten Suomen lisäksi vaikkapa Italia, Espanja, Kreikka, Ranska,... ja vähiten sellaisiin maihin, kuten Sveitsi, Tanska, Saksa, Iso-Britannia,...

Ja kyllähän näilläkin toimilla selvitään. Selvisihän ihmiskunta kahdesta maailmansodastakin. Silti on aika helppo sanoa, että paremmin menee, jos ei ole maailmansotia - tai idioottimaista lainsäädäntöä.
 
[QUOTE="mskomu, post: 5489857, member:992" 70]Ongelma on siinä, että vaikka työvoimalle on tarvetta, niin ei uskalleta palkata, jos ei ole täyttä varmuutta, että työvoimalle on tarvetta vielä kahden vuoden päästä.[/QUOTE]
Harvalla on, jos kellään on tilauskirjat täynnä vuosien päähän. Yrittämiseen kuuluu riskit. kuten myös mahdolliseen voittoon.
[QUOTE="mskomu, post: 5489857, member:992" 70] Ja mihin ihmeeseen perustat tämän, että ei ole irtisanomissuojaa? .[/QUOTE]
Sainoin jos vaikka ei olisi.

[QUOTE="mskomu, post: 5489857, member:992" 70]niin samaan tehtävään ei saa palkata uutta henkilöä tilalle, ellei ole näyttää 719-sivuista selvitystä siitä[/QUOTE]
Etköhän nyt liioittele sivumäärän kanssa, yksi varoitus riitti ja sen jälkeen irtisanominen.
[QUOTE="mskomu, post: 5489857, member:992" 70]
Mikäli ongelma olisi maailmankaupassa, eikä paikallisessa lainsäädännössä, niin laman olisi pitänyt koskettaa samalla tavalla kaikkia maita ja työttömyyden/työllisyyden kehityksen olisi pitänyt kulkea samoja uria muissakin maissa. Näin ei kuitenkaan ole ollut, vaan työttömyys ja laman vaikutukset ovat osuneet eniten maihin, joissa on paljon yllä mainittua lainsäädäntöä, kuten Suomen lisäksi vaikkapa Italia, Espanja, Kreikka, Ranska,... ja vähiten sellaisiin maihin, kuten Sveitsi, Tanska, Saksa, Iso-Britannia,...
.[/QUOTE]
Nyt meni pahasti ristiin, kun juurikin kävi päin vastoin. Esim. Mainitsemassasi saksassa on vaikeampi irtisanoa.https://www.tekniikkatalous.fi/tyoe...steena-puuttuva-tahto-taito-tai-tarve-6633946

Idioottimaista on kyllä vääntää jostain työelämän lainsäädännöstä. Lillukan varsia. Nyrkkisääntö pätee, työläinen palkataan, olise kallis tai halpa, silloin kun se tuottaa enenmän voittoa kuin kuluja.


Edittiä, nähtävästi tämä ohjelma on muuttunut ja en osaa enään lainata. kokeilkaa saada selvää:)
 
^
Niin, onko se nyt sitten lillukanvarsia, kun Suomessa työllisyysprosentti on n. 10 yksikköä vähemmän kuin muissa pohjoismaissa (saattaa olla pienempi ero nykyään, mutta kuitenkin merkittävä). Tietty voihan sen selittää maailmantalouden sykleillä, mutta vaikeaksi menee malli, jossa syklit osuvat vain Suomeen ja muihin maihin, joissa on huono lainsäädäntö. Ja tuosta nyrkkisäännöstähän on ollut koko ajan kyse. Mutta ymmärtänet varmaan, että jos laitetaan työnantajan sivukuluvero vaikka viisinkertaiseksi, niin yhtäkkiä ei palkata enää ketään, vaikka edelleen pätee nyrkkisääntö, että työläinen palkataan, kun se tuottaa enemmän voittoja kuin kuluja. Irtisanominen on ihan samanlainen potentiaalinen kulu kuin sairasloma tai mikä tahansa muu. Mutta eiköhän tämä riitä tältä erää.
 
Jätän tämän vain tähän: https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka/artikkeli-1.293786

Esimerkkitapauksessa KKO 2017:27 työnantaja oli irtisanonut varoitusta antamatta yhtiön idän viennistä vastanneen vientipäällikön työsopimuksen markkina-alueen tärkeimpien jälleenmyyjien ilmoitettua, että ne eivät jatka yhteistyötä yhtiön kanssa, jos vientipäällikkö jatkaa tehtävässään.

Käräjäoikeuden ratkaisun mukaan työsopimuksen päättämiselle ei ollut työsopimuslaissa tarkoitettua asiallista ja painavaa syytä.
 
Katsellu kans, että lehdet on täynnä tuota oikeiston propagandaa nyt, yllättäen kun työväestöä kyykytetään huolella.

Mistään yllättäen luotettavasta lähteestä ei mainittuja oikeuden päätöksiä löydy.
 
En kyllä ymmärrä miten googlella onnistuit löytään tuon. Finlexillä yritin.
Eihän tuolla oikein asiallisia syitä ollutkaan, ylemmissä tehtävissä usein käy vaan niin että jos työnantajan luottamus menee niin tietää se lähtöä.
Vieläkun olisi noudatettu lakia ei olisi tarvinnut KO asti asiaa puida.
 
Jep.
Ja tämäkin löytyy:
TT:2011-75.

Sitten kun luemme miten asia on oikeudessa todettu, voimme todeta että lehden provakatiiviset otsikot eivät ole täysi totuus:

"Korvausvelvollisuus

Kuljetusliike T & J Rönkkö Oy on velvollinen maksamaan A:lle korvausta irtisanomissuojasopimuksen vastaisesta työsuhteen päättämisestä. Irtisanomissuojasopimuksen 13 §:n perusteella korvaus määräytyy työsopimuslain 12 luvun 2 §:n nojalla. Korvauksen suuruutta arvioitaessa otetaan huomioon työtä vaille jäämisen arvioitu kesto ja ansion menetys, työsuhteen kesto ja hänen mahdollisuutensa saada ammattiaan ja koulutustaan vastaavaa työtä, työnantajan menettely työsopimusta päätettäessä, työntekijän itsensä antama aihe työsopimuksen päättämiseen, työntekijän ja työnantajan olot yleensä ja muut niihin rinnastettavat seikat."
 
Idioottimaista on kyllä vääntää jostain työelämän lainsäädännöstä. Lillukan varsia.
Eri mieltä. Palkkaaminen on sitä helpompaa, mitä helpompaa irtisanominen on. Tietty koeaika jeesaa aika paljon tilanteessa, missä työntekijän osoittautuu haastatteluaan huonommaksi. Se ei kuitenkaan auta firmaa tilanteessa, missä jokin liiketoiminnan osa lakkaa kannattamasta.
Nyrkkisääntö pätee, työläinen palkataan, olise kallis tai halpa, silloin kun se tuottaa enenmän voittoa kuin kuluja.
Jep. Mutta jos irtisanominen on hyvin kallis operaatio, tämä lasketaan noihin kuluihin
=> mainitsemasi tuottovaatimus on entistä korkeampi
=> vähemmän työkykyisiä tulee palkattua, koska harvempi kykenee tuottamaan enemmän kuin maksaa työnantajalle
=> työllisyysaste pysyy matalampana, kuin mitä se voisi olla joustavamman työmarkkinan tilanteessa
=> bkt ja siten myös verojen tuotto on matalampi
=> hyvinvointivaltion palvelujen rahoitus jatkuu ulkomaisella lainarahalla, kunnes lainahana menee kiinni
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Muutama uhkakuva jotka itselleni herää turhan heppoisista oikeuksista kenkiä väkeä. Kuvitellaan vaikka tilanne jossa on yhtäkkiä leskeksi jäänyt vanhempi kolmen lapsen kanssa, teet työvuorosi mutta yhtäkkiä aletaan ehdottamaan, pyytämään ja pian vaatimaan myös viikonloppuja ja pidempiä päiviä. Jos et veny sen 40h / viikko lisäksi uusiin vaatimuksiin niin hissuksiin alat olemaan "huono tiimipelaaja" ja tuot "pahaa henkeä tiimille" yms. Hemmetin kylmiä arvoja potkitaan taas eteenpäin ja empatia, ihmisten ymmärrys menettää taas jalansijaa Suomalaisessa työkentässä jota on vuosia rakennettu kolmikannassa ja nyt romutetaan huikeaa vauhtia.

40905557_10209978249172247_8142790069414002688_n.jpg


40929044_10209977286028169_1442518766985412608_n.jpg


Provokatiivisia tietysti kuten pilakuvilla on tapana, mutta tosissaan itseäni pelottaa eniten että pari vuotta sitten Sarasvuon heittämät visiot ovat käymässä toteen. Pienistä firmoista potkitaan väkeä pois keinotekoisin syin jotta voidaan ottaa valtion rahoittamia työkkärin "harjoittelu / työkokeilu / työllistymistavoite" väkeä lähes ilmaiseksi työvoimaksi pyörittämään yksityistä sektoria. Sarasvuohan totesi että on naurettavaa kuvitella että "reilusta työstä, reilu palkka jolla elää" olisi mahdollista, vaan hänen mielestä hallituksen pitäisi maksaa suurin osa työntekijöiden kuluista ja vain pieni osa jäisi yrittäjän maksettavaksi.

Mutta hei, näin se menee Amerikassa esim Amazonilla jossa johtajana pyörii maailman rikkain mies ja työntekijät tienaavat niin huonoa palkkaa että joutuvat hakemaan food stampeilla ruokansa yms. Ahneudella ei ole mitään rajaa nykyaikana ja sijoittajat ovat kasvottomia ja armottomia verenimiöitä, mutta nykyisen systeemin pyörimisille välttämättömiä.

Itselläni alkaa palaa hihat sanaan "kasvu". Esim firma jossa työskentelen, teki parhaimman tuloksensa ikinä vuonna 2017, tästä oltiin iloisia ja tyytyväisiä ja samaan hengenvetoon sanottiin että "Ensi vuonna vielä enemmän!" niin jäin miettimään että jos teemme 2018 saman tuloksen kuin 2017 josta olimme todella iloisia, niin tänä vuonna se onkin kaamea pettymys... Miten ihmeessä? Satun tietämään montako miljoonaa omistajat sai itselleen ja kaikki työntekijät saivat koko vuodelta palkkansa ilman lomautuksia yms. Eikö tämä ollut siis hyvä asia? En vain käsitä miksi joka vuosi pitää saada enemmän. Ja seison myös tämän takana itsekin, en ole pariin vuoteen pyytänyt lisää palkkaa koska en koe että olisin oppinut uusia asioita jotka tekisi työstäni tuottavampaa yritykselle.

Satuin yövuorossa kuuntelemaan vanhaa Avainta ja jotenkin kolahti myös sotimisen vastaisesta biisistä kohta :
"Puolustatte vaa hallitsevan luokan omaisuutta - Vastaan muiden maiden porvareiden omaisuutta"

EDIT

Piti myös sanoa että olen ollut myös todistamassa yrittäjän ahdinkoa päästä eroon hyvin hankalasta työntekijästä, ja kyllä siinä niitä juttuja kuunnellessa ihmetteli että voiko asia olla tosiaan noin... Että ymmärrän kyllä että tilanteita on suuntaan jos toiseen, mutta tässä on taas mielestäni se että huononnetaanko 98% työturvaa sen 2% puhtaiden persepäiden takia vai koitettaisiinko keksiä yhdessä tarkempia pelisääntöjä.
 
Viimeksi muokattu:
Jep, tässähän se nähdään, kun yli puolet kansasta on ihan avoimesti kommunisteja, niin aika vaikea nähdä kovin valoisaa tulevaisuutta.
 
Muutama uhkakuva jotka itselleni herää turhan heppoisista oikeuksista kenkiä väkeä. Kuvitellaan vaikka tilanne jossa on yhtäkkiä leskeksi jäänyt vanhempi kolmen lapsen kanssa, teet työvuorosi mutta yhtäkkiä aletaan ehdottamaan, pyytämään ja pian vaatimaan myös viikonloppuja ja pidempiä päiviä.
Mikäli työnantaja alkaa ilman perusteita kiusata jotain yksittäistä hyvää tekijää, lähtee sen pomon alaisuudesta seuraavaksi ne muut hyvät tekijät. Ja sen jälkeen lähtee se pomo tai kaatuu firma. Täällä ei ole mitään irtisanomis- eikä irtisanoutumisesteitä, mikä ehkä eniten näkyy hurjana vaihtuvuutena huonojen pomojen alaisissa. Vaimolla vaihtui esimies riittävän hankalaan tapaukseen, ja kaikki kokeneet työntekijät lähtivät muutamassa kuukaudessa firmasta. Mikäli heikommalla työsuhdeturvalla saataisiin työllisyyttä ylöspäin, olisi mahdollista parantaa ansiosidonnaista työttömyysturvaa. Nykyisellä noususuhdanteen huipun työllisyysasteellakin on Suomen valtiontalous alijäämäinen. Eli siis vene vuotaa vaikka järvi on kuiva.
Piti myös sanoa että olen ollut myös todistamassa yrittäjän ahdinkoa päästä eroon hyvin hankalasta työntekijästä, ja kyllä siinä niitä juttuja kuunnellessa ihmetteli että voiko asia olla tosiaan noin... Että ymmärrän kyllä että tilanteita on suuntaan jos toiseen, mutta tässä on taas mielestäni se että huononnetaanko 98% työturvaa sen 2% puhtaiden persepäiden takia vai koitettaisiinko keksiä yhdessä tarkempia pelisääntöjä.
Minusta työmarkkinoilla pitäisi voida työnantajan ostaa ja työntekijän tarjota työtä. Palkkatason määräytymiseenkin olisi kysyntä vs. tarjonta ihan pätevä mekanismi. Minusta on hassua takertua nykyiseen systeemiin, kun työikäisestä kansasta on lähes kolmannes työmarkkinan ulkopuolella. Tai jos halutaan hyväksyä tämä, niin sitten pitää myös hyväksyä merkittävät leikkaukset eläkkeisiin ja sosiaaliturvaan.
 
Mikäli työnantaja alkaa ilman perusteita kiusata jotain yksittäistä hyvää tekijää, lähtee sen pomon alaisuudesta seuraavaksi ne muut hyvät tekijät. Ja sen jälkeen lähtee se pomo tai kaatuu firma.
Seli seli. Miksi ne muut lähtis? Eihän niitä kiusattu, päin vastoin ovat hiljempaa, että saavat pitää työnsä. Mihin se pomo lähtis, kun se on omistaja? Nyt puhutaan pienten firmojen irtisanomissuojasta. Ensi vuonna isompien, tällä tahdilla.
 
Mä en vaan ymmärrä miten kuvitellaan että talous nousee jos kuluttajat pidetään pelossa ja epätiedossa. Mahdollisimman vakaat ja ennustettavat palkkakehitykset ja työsuhteet, rauha työmarkkinoilla pitäisi mielestäni palvella parhaiten kaikkia, jopa yrittäjiä.

Olin juuri koulutuksessa jossa purettiin atomeiksi noin 20 yrityksen tilit ja taseet, ja oli kyllä samaan aikaan huvittavaa että kauhistuttavaa huomata miten erittäin tuottavat yritykset kikkailevat tuloksensa alas konsernin sisäisillä globaaleilla lainoilla 30% koroilla sisaryhtiöiltään. Jäi kyllä miettimään että onko oikeasti ainut keino saada oma siivu Suomeen se että työntekijät kantavat palkkaa kotiin. Investoinnit laahaavat lukuisista lupauksista huolimatta perässä isolla osalla. Aivan sama siirretäänkö työntekijän eläkemaksuja pois yrittäjältä, tuleeko KiKyä tai yritystukia, rahat vaan katoavat johonkin muualle ja taas levitellään käsiä että no can do.

On totta että tulevaisuus näyttää siltä että urbanisoituminen tulee vaan kiihtymään jolloin työpaikat keskittyvät vielä voimakkaammin pienelle alueelle, ja oman etunsa ja paikkansa antaa siinä vaiheessa työntekijöiden välitön reagoiminen työhön (eli ei pitkiä vakituisia työsuhteita) mutta tässä käy se että aamulla portilta lähdetään huutamaan "Euro tunnilta? Kaksi euroa tunnilta? Kolme euroa? Jaahas sielä nousi käsi, sinä tuut tänään tänne töihin, muut voi lähtee kotiin ja miettiä vähän omaa asennetta ja tulla huomenna koittaa uusiksi"
 
Miksi Tanskassa ei ole käynyt yhtäkään esittämistänne uhkakuvista sen jälkeen, kun irtisanomissuoja käytännössä poistettiin, mutta työllisyysaste on ollut Euroopan ja Pohjoismaiden parhaimmistoa? Tanska, Ruotsi ja Suomi* ovat kuitenkin kaikin puolin hyvin samankaltaisia valtioita ja samankaltaisessa asemassa. Miksi näitä uhkakuvia ei näy myöskään muissa maissa, joissa lainsäädäntö ei suojaa työntekijää työnantajalta?

Väitteillänne olisi paljon enemmän uskottavuutta, jos niille löytyisi pohjaa todellisesta maailmasta. Ja kun Yhdysvallat tykätään aina ottaa esimerkiksi, niin minkä takia Meksikosta ja muista väliamerikan maista, joissa lainsäädäntö tarjoaa enemmän suojaa kuin Yhdysvalloissa, väkeä tunkee Yhdysvaltoihin tekemään näitä matalapalkkaduuneja? Toiseen suuntaan liikennettä ei juuri ole. Miksi Etelä- ja Väli-Amerikan maista Chile on ollut talousveturi sen jälkeen, kun em. lainsäädäntöä on voimakkaasti purettu? Miksi Argentiina, joka oli yksi maailman vauraimmista maista viime vuosisadan alkupuolella, ja josta povattiin maailman talousmahtia samalla, kun länsimaat kuolivat haavojaan maailmansodan jälkeen, tuli köyhä kehitysmaa?

*Tähän voisi lukea myös Norjan, mutta otetaan öljyrahojen takia pois.
 
Viimeksi muokattu:
Mä en vaan ymmärrä miten kuvitellaan että talous nousee jos kuluttajat pidetään pelossa ja epätiedossa. Mahdollisimman vakaat ja ennustettavat palkkakehitykset ja työsuhteet, rauha työmarkkinoilla pitäisi mielestäni palvella parhaiten kaikkia, jopa yrittäjiä.

Olin juuri koulutuksessa jossa purettiin atomeiksi noin 20 yrityksen tilit ja taseet, ja oli kyllä samaan aikaan huvittavaa että kauhistuttavaa huomata miten erittäin tuottavat yritykset kikkailevat tuloksensa alas konsernin sisäisillä globaaleilla lainoilla 30% koroilla sisaryhtiöiltään. Jäi kyllä miettimään että onko oikeasti ainut keino saada oma siivu Suomeen se että työntekijät kantavat palkkaa kotiin. Investoinnit laahaavat lukuisista lupauksista huolimatta perässä isolla osalla. Aivan sama siirretäänkö työntekijän eläkemaksuja pois yrittäjältä, tuleeko KiKyä tai yritystukia, rahat vaan katoavat johonkin muualle ja taas levitellään käsiä että no can do.

On totta että tulevaisuus näyttää siltä että urbanisoituminen tulee vaan kiihtymään jolloin työpaikat keskittyvät vielä voimakkaammin pienelle alueelle, ja oman etunsa ja paikkansa antaa siinä vaiheessa työntekijöiden välitön reagoiminen työhön (eli ei pitkiä vakituisia työsuhteita) mutta tässä käy se että aamulla portilta lähdetään huutamaan "Euro tunnilta? Kaksi euroa tunnilta? Kolme euroa? Jaahas sielä nousi käsi, sinä tuut tänään tänne töihin, muut voi lähtee kotiin ja miettiä vähän omaa asennetta ja tulla huomenna koittaa uusiksi"

Käytännössä on käynyt aika lailla päinvastoin ja tämä on myös helppo ynmärtää. Kun työmarkkinat toimii, niin työpaikan vaihto on äärimmäisen helppoa ja firmat joutuvat kilpailemaan hyvistä työntekijöistä, joka nostaa palkkoja ja muita etuja. Jos työllistäminen on vaikeaa, niin työpaikan saaminen on vaikeaa, joka pakottaa pitämään nykyisestä paikasta kiinni kynsin hampain ja tarvittaessa nielemään palkanalennuksia, lomautuksia, jne. Edelleen tarjoan tähän esimerkiksi Tanskaa. Tämän saman myös Dopey toi esille Yhdysvalloista. En ole perehtynyt, mutta olen kohtuullisen varma, että myös Australiassa, Kanadassa, Sveitsissä, Singaporessa,... homma toimii samalla tavalla. Sen sijaan kuvittelisin, että Ranskassa, Espanjassa, Italiassa, Kreikassa,... homma ei toimi.
 
78085cb0-213e-33da-b1c7-e8e77e9b2f6e

Mitenkäs lakko tilanne noissa ihanne maissa? Tanska menee heittämällä suomen
ohitse. Näkyy tuo viimmeksi mainittu ranskakin pitävän ykkös paikkaaa.
Juurikin tuo työpaikan epävarmuus tekijät heijastuvat yhteiskuntaan.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom