Kirjoitin utopian tietoisena kärjistyksenä. Itsekään en usko, että tekniikka etenee noin pitkälle meidän elinaikanamme. Nähdäkseni on kuitenkin selviö, että maailma menee kuvaamaani suuntaan. 1800-luvun lopussa 80% väestöstä oli talonpoikia ja tänään "
Suomalaisen elintarvikeketjun työllistävä vaikutus on yli 300 000 työpaikkaa. Joka viides aikuinen saa palkkansa ketjusta, jonka alkupäässä on maanviljelijä." (
https://www.mtk.fi/maatalous/kotimainen_ruoka/fi_FI/kotimainen_ruoka/)
Käsittääkseni tämä muutos perustuu teknologian kehittymiseen ja sen luomaan talouskasvuun, jossa tuotantomäärät kasvavat aina vain pienemmällä työvoimalla. Kehitys etenee vääjäämättä siihen suuntaan, että ketju työllistää aina vain vähemmän ja vähemmän ihmisiä. Konkreettisena esimerkkinä automaattikassat ovat juuri löytäneet tiensä kotoisiin Prismoihimme. Pian ruokakaupan myyjät ovat työttömiä eikä tämä vaikuta mitenkään ulkomaankauppaan jos automaattikassat valmistetaan Suomessa. Traktorit osaavat jo ajella itsekseen pelloilla, vaikka vielä tarvitaan paljon ihmisen valvontaa. VTT:n robottiauto sai vuosi sitten kokeiluvan ja Rolls-Royce perusti juuri Turkuun robottilaivojen kehitystä. Kohta viljatonni liikahtaa siilosta myllyyn ilman, että ihminen heilauttaa sormeakaan prosessissa. Tästä kaikesta seuraa nähdäkseni se, että meidän elinaikanamme elintarvikeketjun työllistävä vaikutus tippuu luokkaa 100000 työpaikkaa ja näille tyypeille pitää keksiä jotain muuta tekemistä.
"
Suomi on lähes tai täysin omavarainen muun muassa maitotuotteiden, leipäviljan, kananmunien, sianlihan ja naudanlihan suhteen." (
http://www.maistasuomi.fi/fi/onko-suomi-omavarainen) Tämä on edelleen turhan yksinkertainen lause, koska tuotannossa tarvitaan tuontienergiaa, lannoitteita jne... Paljon kaloreita tulee myös tuontielintarvikkeista. Toisaalta Suomen tuotantopotentiaali ei ole nykyisellään kovin tehokkaassa käytössä, koska globaalin talouden mittareilla ei ole kannattaaa kasvattaa täällä ruokaa. Käytännössä maaseudulla on paljon peltoja paketissa, koska joku Pedro hoitaa homman vähemmillä euroilla jossain muualla. Jos jonain päivänä tilanne muuttuu niin Suomen tuotantovoluumia on mahdollista rampata huomattavasti ylöspäin. Jos arvioidaan rahassa yhteiskunnan kykyä elättää kansalaista niin katsotaan vaikka kauran tuottajahintaa, joka on 133 e/tn. (
https://www.k-maatalous.fi/asiakasohjelmat/viljakauppa/) Työttömän saama työmarkkinatuki 32,40 e/pvä, joka vastaa siis 244 kg kauraa tuottajahinnalla. En väitä tarkkaan ymmärtäväni mihin viljanhinta perustuu, mutta tuossa on niin suuri marginaali, että uskon työttömälle ravintoa liikenevän, vaikka ne 100000 jamppaa jäisi työttömiksi elintarvikkeiden tuotantoketjuista.
Energia on toinen tärkeä tekijä, kun ajatellaan elämisen edellytyksiä täällä pohjolassa. Nykyään Suomeen tuodaan energiaa niin paljon, että sen arvo on reilu 4% BKT:sta. Tätä olisi kuitenkin teknisesti mahdollista ruuvata huomattavasti omavaraisemmaksi. Kovat jampat väittää jopa, että täysi omavaraisuus olisi mahdollista.
(Kasvua ja työllisyyttä energiapolitiikalla -
https://jyx.jyu.fi/dspace/handle/123456789/43024?show=full)
Minusta Suomen sijainnissa on myös paljon positiivisia piirteitä jos katsotaan tulevaisuuteen. Ilmastonmuutos tulee muuttaman olosuhteita globaalisti ja siinä mielessä olen hyvilläni siitä, että olemme kaukana päiväntasaajasta. Suomen huoltovarmuutta suurempi huolenaihe onkin minusta tulevaisuudessa se, että päiväntasaajan jengi lähtee kokonaisuudessaan vaeltamaan tännepäin, kun kuivuus vie sieltä elinmahdollisuudet. Nykyiset pakolaisvirrat ovat nähdäkseni alkusoittoa tästä ja edessä on vaikeita humanitäärisiä päätöksiä.
Tärkeimpänä pointtina minulla on kuitenkin se, että kiinnitettäisiin huomiota omistajuuteen ja siihen miten sen suhde ihmiselämään kehittyy maailmassa. Itse uskon että jonain päivänä tekoäly hallitsee ihmiskuntaa ja siksi olisi tärkeää, että jo nyt ruvettaisiin tekemään vaatimusmäärittelyä, jonka mukaan ihmiselämä on sinällään arvokas. Talouden on määrä palvella ihmisen elämää eikä ihmisen elämän taloutta. Muuten tullaan lopulta koodaamaan algoritmi, joka poistaa koko ihmisrodun, koska se hidastaa talouskasvua. Ihmiskunnan viimeiset koodaajat eivät tule itse tätä ymmärtämään, koska ovat omasta mielestään korvaamattomia ja kilpailukykyisiä yksilöitä, joiden luoma tietokonekuningas on vain vapaan markkinatalouden tehokkain mahdollinen manifestaatio.