- Liittynyt
- 13.10.2002
- Viestejä
- 6 099
Ei tuo ole lainsäädännöstä kiinni. Perinteisen voimalat tasaavat tuuli- ja aurinkosähkön tuotannon vaihteluita eli toimivat säätövoimana, joka johtaa väistämättä ajoittain tuottannon ajamiseen puolitehoilla tai jopa keskeytyksiin. Tuo lisää luonnollisesti tuotetun sähkön hintaa. Eikö tämä ole täysin selvä asia? Jos esimerkiksi hiilivoimala joudutaan ajamaan alas useammin, niin tietenkin se lisää kustannuksia tuotantoyksikköä kohti.Ei taida pitää paikkaansa, tai kaipaisin vähintään selitystä tälle. Järjetön lainsäädäntö kestämättömine tukineen kyllä nostaa muiden tapojen hintaa, mutta sillä ei ole mitään tekemistä tuuli- tai aurinkosähkön kanssa, vaan pelkästään lainsäädännön.
Samalla tavalla voitaisiin tehdä laki, että fossiilisilla tuotetusta sähköstä maksetaan kiinteätä ja hyvää hintaa markkinahinnasta riippumatta ja että mikäli verkkoon tulee ylitehoa, niin missään tilanteessa fossiilisia ei tarvitse kytkeä verkosta irti tai pienentää kapasiteettia, vaan yliteho on muiden tuottajien ongelma.
Kyse on siitä, että aurinkopaneeli ja tuulimylly tuottavat sähköä lähes ilmaiseksi. Kustannukset painottuvat voimakkaasti itse voimalan rakentamiseen. Kun tuollainen on kerran rakennettu, niin totta kai sitä halutaan käyttää mahdollisimman paljon. Toisessa ääripäässä ovat taas hiiltä tai kaasua polttavat laitokset, joiden rakentaminen on halpaa, mutta käyttäminen maksaa paljon.
Viimeksi muokattu: