Onkohan Ilaskiveltä unohtunut lääkitys, kun konkarikokoomuslainen näin paljolti vasemmistoliiton esittämiä talouslinjauksia komppailee?
http://raimoilaskivi.puheenvuoro.uu...aiko-uuden-nousun-tuovaa-todellista-elvytysta
Ongelma on toki siinä, että infran järkevälle elvyttämiselle infraa rakentamalla on rajansa ja suomalaisessa infrassa ei nyt ole läheskään niin paljon parantamisen varaa kuin Ilaskiven mainitsemana aikana, eli 1920-1930 paikkeilla. Arvelen, että joitain kymmeniä tuhansia voisi sillä lailla työllistää. Hyvähän sekin olisi, mutta ei taikasana, eikä pelastus. Mua on myös osin häirinnyt sekin, että toitotetaan nyt olevan kyseessä vain investointilama. Miten se tuntuu olevan tosi tiukka tabu sanoa, että on kyse kysyntälamasta? Ei mikään yritys investoi, ellei oleta piakkoin olevan kysyntää, eli myyntiä, millä voisi sen investoinnin aiheuttamat kulut hoitaa ja jäädä vielä voitolle kulujen peittämisen jälkeen. Helikopterirahaa odotellessa.
Osin helikopterirahaan ja Suomeenkin (viittaan siis euro vrt. markka aiheeseen ja Paavo Väyrysen piakkoin eduskuntaan käsittelyyn menevään kansanäänestysaloitteeseen) liittyen Ruotsin tilanne on todella mielenkiintoinen. Ruotsissa kumminkin on keskimäärin ja yleisesti Suomea vahvempi talous, joten Riksbankenin elvytystoimille ei olisi niin painavia perusteita, mutta niinpä siellä kumminkin EKP:n ja Sveitsin tyyliin on korot laskettu jopa miinukselle ja lisäksi tuupattu markkinoille uutta rahaa. Se raha on toki mennyt pääasiassa kiinteistökuplan paisuttamiseen, ei kysyntään ja näinpä ei olla saavutettu tavoiteltua 2% inflaatiota, kuten ei olla saavutettu euroalueellakaan, tietenkään. Mitenpä voitaisiin saavuttaa, kun se uusi raha ei mene kuluttajille, eikä täten nosta kysyntää, vaan pyörii johdannaisissa, kiinteistöissä ja osakkeissa. Mutta joo, Ruotsin esimerkki johtaa mut ainakin päättelemään, että ehkä markka ja sen devalvoituminen voisi hieman auttaa Suomen vientiteollisuutta, mutta ei varmaankaan niin paljoa kuin enimmillään on arvioitu. Eli tuskin apu olisi 20-30% luokkaa. Jos näin, niin tullaan entistä enemmän ja tiukemmin siihen, olisiko markka sitten kumminkaan parempi tai vähemmän huono kuin euro. Olisi kiva nähdä tuosta jonkun pätevän tahon tekemiä laskelmia ja ennusteita. Arvelen, että kokonaisuutena ero suuntaan tai toiseen ei viime lopussa kovin suuri olisi. Sivuhuomiona, että Riksbankenin haastateltu äijä puhuu huikean sujuvaa englantia.
http://www.bloomberg.com/news/artic...ank-expands-qe-program-as-ecb-stimulus-weighs