Miten maamme talous oikein saadaan kuriin?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Timba79
  • Aloitettu Aloitettu

3 kpl M-Nutrition MANIA!

LAADUKAS PWO

-40%
Vaikea on hermostua julkisen poissaoloista. Tuskin asiat siitä paljoa paranisivat, vaikka porukka ahkerammin notkuisikin virastoissaan?

Olen tainnut jo mainitakin, että jatko-opiskeluissa tein organisaatiokehityksestä ryhmätyötä yhden julkisen puolen virastomanagerin kanssa. Sanoi suoraan isoimmaksi johtamishaasteeksi sen, että puolet jengistä odottaa vain eläkkeelle pääsyä, eikä suostu tekemään mitään duunia. Luultavasti byroossa saataisiin enemmän aikaan, elleivät tulisi ikinä työpaikalle.
 
Vaikea on hermostua julkisen poissaoloista. Tuskin asiat siitä paljoa paranisivat, vaikka porukka ahkerammin notkuisikin virastoissaan?

Siitähän seuraisi vallan helvetillinen kaaos, jos kaikki kunnan työntekijät yhtenä päivänä ilmestyisivät töihin! Luulen, että julkisen sektorin isot poissaololuvut selittyvät paljon sillä, että jokainen tietää, että ei ole mitään väliä, vaikka töistä olisikin poissa. Kollegat eivät kuole taakan alle eivätkä kuntalaisten saamat palvelut heikkene yhtään.

Oman kokemukseni mukaan suomalainen ihminen on työntekijänä yleensä aika vastuuntuntoinen, vaikka muuta väitetäänkin. Hän ei halua jättää työkavereitaan, eikä työnantajaansakaan pulaan. Näin on ainakin, jos häntä itseään kohdellaan reilusti ja työ on edes kaukaisesti merkityksellistä. Mutta jos asialla ei ole väliä, voi työntekijä ihan yhtä hyvin olla saikullakin.

Ratkaisu tähän on luopua julkisesta palveluntuotannosta ja ostaa se kilpailuttamalla yksityisiltä palveluntuottajilta.
 
PappAna sen jo sanoi. Yksityistetään kaikki palelut. Eli siis ostetaan ne. Loppuu se turha lorviminen tai ainakin oleellisesti vähenee.

Onhan tässä omassakin tuttavapiirissä yksi eläköitynyt kunnan virkamies. Kyllä sen huomaa ihan kaikessa käytännön toimimiessa että on opittu vaan toisten rahoja käyttämään ja tekemään asiat vaikeiksi. Kai se päähän iskostuu kun tuolla vuosikymmeniä työskentelee. Pakko varmaan mukutua tai hankkiautua muualle duuniin.

Mutta siis JOS ne virkamiehet saataisiin olemaan virastoissaan niin niitä tarvittaisiin paljon vähemmän. Se tossa pointtina.
 
Vaikka virkamiehiä tarvittaisiin paljon vähemmän, samalle määrälle maksetaan palkkaa eläkeikään asti. Kun ei noissa virastoissa ole koskaan tehty duunia yksityisen puolen tuottavuudella, niin ei siellä kukaan manageri anna vapaaehtoisesti toimistonsa kutistua porukan jäädessä eläkkeelle. Poliitikkojen homma olisi valvoa kulukehystä, mutta track record ei imartele. Kuntapuolella vielä hyvin suuri osa valtuutetuista (eli valvojista) on sillä samalla (valvotulla) kunnalla duunissa.
 
Mites näissä kilpailutuksissa kävikään taas oikeassa elämässä...
Onko sinula joku maaginen indikaattori, joka kertoo miten kilpailutuksissa on käynyt? Kilpailu on aina hyväksi. Julkisen suorittamat kilpailutukset, jotka usen johtavat monopoliasemaan, voivat olla totaalisia katastrofeja. Vain taivas on rajana, kun julkinen pääsee lahjoittamaan rahaa (Accenturelle).

Etkö se ollutkin sinä, joka innoissan linkitti tutkimuksia, joiden mukaan Alankomaiden aidon kilpailun alainen terveydenhuolto on Euroopan paras? Käykö tuo oikean elämän esimerkistä?
 
Mitä viimeksi katsoin karttaa niin tässä luki Suomi eikä Alankomaat. Lähtisin näissä kilpailutuksien tarkastelussa siitä, että ne tehdään suomalaisten virkamiesten toimesta Suomessa kun kyse on lakisääteisistä tehtävistä.
 
Kyllähän Suomessa näyttäisi ainakin joku bisnes olevan nousussa. Itselleni on kyllä aivan mysteeri miten Suomi aikoo selvitä kuivin jaloin näistä nousevista kustannuksista. Velkakellossakin alkaa kohta oll 100miljardia mittarissa.

Pakolaisbisnes: 25 800 euroa päivässä – 2 miljoonan investointi kuolettuu parissa vuodessa

Yhden arvion mukaan pakolaisbisneksessä pyörisi nyt noin miljoona euroa päivässä. Arvio perustuu Maahanmuuttoviraston (Migri) ilmoittamaan lukuun, jonka mukaan yhden ihmisen majoituksesta tulevat kulut ovat olleet tähän asti keskimäärin 43 euroa vuorokaudessa.Vastaanottokeskusten ja hätämajoitusten kuluissa on myös suuria eroa. Korkeimmillaan vuorokausikulu on ollut Migrin mukaan Joutsenon vastaanottokeskuksessa: 443 euroa.

Silläkin on merkitystä, keitä Suomen nyt noin 110 vastaanottokeskuksessa ja hätämajoituspaikassa asuu. Alaikäisten tulijoiden majoitus maksaa ymmärrettävästi monta kertaa keskiarvoa enemmän.

http://www.lansivayla.fi/artikkeli/...ssa-2-miljoonan-investointi-kuolettuu-parissa
 
Mitä viimeksi katsoin karttaa niin tässä luki Suomi eikä Alankomaat. Lähtisin näissä kilpailutuksien tarkastelussa siitä, että ne tehdään suomalaisten virkamiesten toimesta Suomessa kun kyse on lakisääteisistä tehtävistä.
Hieno juttu tuokin, että olet oikein karttaakin noin hyvin opetellut. Mukava keskustella noin oppineen miehen kanssa.

Nytkö se Suomen virkamieskunta onkin kyvytön tekemään oikeita ratkaisuja? Aiemmin sama argumentti ei kelvannut sinulle laisinkaan, mutta silloin olikin kyse elvytyksestä. Aika hienosti se takki kääntyy asiasta riippuen.
 
Onkohan Ilaskiveltä unohtunut lääkitys, kun konkarikokoomuslainen näin paljolti vasemmistoliiton esittämiä talouslinjauksia komppailee? :eek:
http://raimoilaskivi.puheenvuoro.uu...aiko-uuden-nousun-tuovaa-todellista-elvytysta
Ongelma on toki siinä, että infran järkevälle elvyttämiselle infraa rakentamalla on rajansa ja suomalaisessa infrassa ei nyt ole läheskään niin paljon parantamisen varaa kuin Ilaskiven mainitsemana aikana, eli 1920-1930 paikkeilla. Arvelen, että joitain kymmeniä tuhansia voisi sillä lailla työllistää. Hyvähän sekin olisi, mutta ei taikasana, eikä pelastus. Mua on myös osin häirinnyt sekin, että toitotetaan nyt olevan kyseessä vain investointilama. Miten se tuntuu olevan tosi tiukka tabu sanoa, että on kyse kysyntälamasta? Ei mikään yritys investoi, ellei oleta piakkoin olevan kysyntää, eli myyntiä, millä voisi sen investoinnin aiheuttamat kulut hoitaa ja jäädä vielä voitolle kulujen peittämisen jälkeen. Helikopterirahaa odotellessa.

Osin helikopterirahaan ja Suomeenkin (viittaan siis euro vrt. markka aiheeseen ja Paavo Väyrysen piakkoin eduskuntaan käsittelyyn menevään kansanäänestysaloitteeseen) liittyen Ruotsin tilanne on todella mielenkiintoinen. Ruotsissa kumminkin on keskimäärin ja yleisesti Suomea vahvempi talous, joten Riksbankenin elvytystoimille ei olisi niin painavia perusteita, mutta niinpä siellä kumminkin EKP:n ja Sveitsin tyyliin on korot laskettu jopa miinukselle ja lisäksi tuupattu markkinoille uutta rahaa. Se raha on toki mennyt pääasiassa kiinteistökuplan paisuttamiseen, ei kysyntään ja näinpä ei olla saavutettu tavoiteltua 2% inflaatiota, kuten ei olla saavutettu euroalueellakaan, tietenkään. Mitenpä voitaisiin saavuttaa, kun se uusi raha ei mene kuluttajille, eikä täten nosta kysyntää, vaan pyörii johdannaisissa, kiinteistöissä ja osakkeissa. Mutta joo, Ruotsin esimerkki johtaa mut ainakin päättelemään, että ehkä markka ja sen devalvoituminen voisi hieman auttaa Suomen vientiteollisuutta, mutta ei varmaankaan niin paljoa kuin enimmillään on arvioitu. Eli tuskin apu olisi 20-30% luokkaa. Jos näin, niin tullaan entistä enemmän ja tiukemmin siihen, olisiko markka sitten kumminkaan parempi tai vähemmän huono kuin euro. Olisi kiva nähdä tuosta jonkun pätevän tahon tekemiä laskelmia ja ennusteita. Arvelen, että kokonaisuutena ero suuntaan tai toiseen ei viime lopussa kovin suuri olisi. Sivuhuomiona, että Riksbankenin haastateltu äijä puhuu huikean sujuvaa englantia.
http://www.bloomberg.com/news/artic...ank-expands-qe-program-as-ecb-stimulus-weighs
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Itse olen Ilaskiven kanssa samaa mieltä. Ei pitäisi keskittyä joko elvyttämään tai leikkaamaan sokeasti. Täällä on nähty jopa mielipiteitä, joiden mukaan ei ole mitään väliä mihin ne rahat poltetaan, kunhan vain poltetaan euroja molemmin käsin. No ei kai siinä sitten muuta kuin annetaan koneistolle vapaat kädet ostaa Accenturelta huonoja tietojärjestelmiä miljardeilla...

Itse asiassa monesti kyseeseen voisi tulla investoiminenja leikkaaminen samaan aikaan. Ei toimivan tietojärjestelmäinvestoinnin tavoite voi olla mikään muu, kuin tehostaa tiedon hallintaa ja varsinkin itse työn tekemistä. Tuollainen investointi johtaisi siis leikkauksiin toisesta budjetista. Mutta kuten pååttakin tuossa ylempänä nyt uusin silmin asian totesi, niin kyllä väkisinkin iskee epätoivo sen suhteen, että Suomen koneisto voisi tätä hommaa pyörittää. Sähköistä henkilökorttia on investoitu 90-luvulta lähtien ilman tuloksia. Terveydenhuollon potilastietojärjestelmä on sekin vertaansa vailla oleva sekoilu. Vuosikausia on vain sählätty. Näytännön mykistävien välivaiheiden jälkeen nyt näyttäisi olevan menossa vaihe, jossa Helsigin johdolla ainakin isoin osa pääkaupunkiseudusta olisi vastahakoisesti ajautumassa Apottiin ja muu Suomi olisi ottanut ainakin jonkin verran tuon apottiprojektin virheistä opikseen. Soutaamista ja huopaamista, kaistapäisiä juononkäänteitä, tappiomielialaa jo ostovaiheessa ja hajaantumista leireihin. Aikataulut ovat mitä sattuu, eikä projektia startatessa voida tietää edes sitä, osuuko toteutus nousu vai laskukaudelle.

Ei tuo Ilaskiven kirjoitus mun mielestä erityisen vasemmistolainen ole:
Muutamaan viimeisimpään kommenttiin ja hieman muihinkin: Valtion ei tulisi olla ensisijainen investoija - muutamaa infrastruktuurihanketta lukuunottamatta - vaan haaste on nyt elinkeinoelämälle: Sen on kyettävä löytämään uuden tuotannon tekijät aivan kuin aikanaan viisaat patruunat osasivat luoda kilpailukykyiset puunjalostus- ja vastaavat teollisuudenalat.
 
Suomessa voisi investoida läpi maan menevään moottoritiehen ja ydinvoimaan siinä määrin että saavutetaan energiaomavaraisuus sähköenergian osalta. Siinäpä sitä olisi valtavat työmaat johon minäkin annan lainasiunauksen ja jos vielä vähän kotiinpäin vedettäisiin ja otettaisiin suomalaiset raksamiehet niin voi sitä investointien iloista kassakoneiden soittoa kun maansiirto- ja rakennuskalustoa laitettaisiin firmoissa kuntoon.

Itse kun seuraan firman ostoa ja myyntiä ja tällä hetkellä käytössä olevaa kolmea valuuttaa, olen ollut koko ajan sitä mieltä että haaveet markan devalvoinnin voimasta ovat vahvasti ylimitoitettuja vientikaupan osalta. Niin paljon ollaan kiinni tuonnissa myös vientiteollisuuden osalta. Toki markkadevalvaatiolla saadaan pehmeä tulonsiirto yksityisiltä valtiolle missä edes SAK ei tajua nousta barrikaadeille.
 
Mites näissä kilpailutuksissa kävikään taas oikeassa elämässä...

Tässä on ainakin yksi tutkimus aiheesta. Minä en ainakaan ole tottunut pitämään THL:a kovin yksityistämismyönteisenä
http://www.talouselama.fi/uutiset/n...en-voitti-julkisen-terveydenhuollossa-3486065

Niitä esimerkkejähän on paljon,joissa julkisen sektorin organisaatio on yksityistetty ja tuotu avoimeen kilpailuun. Yleensä niitä on täytynt muutaman kerran pääomittaa ennen vararikkoa.

Helsingin Palmian yhtiöittämistä kun tutkittiin niin tulos oli se, että Palmia tuottaa ruoka- ja siisvouspalvelut 30% kalliimmalla, kuin markkinoilla olevat yksityiset yritykset.
 
Viimeksi muokattu:
Hieno juttu tuokin, että olet oikein karttaakin noin hyvin opetellut. Mukava keskustella noin oppineen miehen kanssa.

Nytkö se Suomen virkamieskunta onkin kyvytön tekemään oikeita ratkaisuja? Aiemmin sama argumentti ei kelvannut sinulle laisinkaan, mutta silloin olikin kyse elvytyksestä. Aika hienosti se takki kääntyy asiasta riippuen.

Virkakunnan kyvyttömyys oli teidän argumenttinne. Minä olin vähän toista mieltä.
 
Suomessa voisi investoida läpi maan menevään moottoritiehen ja ydinvoimaan siinä määrin että saavutetaan energiaomavaraisuus sähköenergian osalta. Siinäpä sitä olisi valtavat työmaat johon minäkin annan lainasiunauksen ja jos vielä vähän kotiinpäin vedettäisiin ja otettaisiin suomalaiset raksamiehet niin voi sitä investointien iloista kassakoneiden soittoa kun maansiirto- ja rakennuskalustoa laitettaisiin firmoissa kuntoon.

Itse kun seuraan firman ostoa ja myyntiä ja tällä hetkellä käytössä olevaa kolmea valuuttaa, olen ollut koko ajan sitä mieltä että haaveet markan devalvoinnin voimasta ovat vahvasti ylimitoitettuja vientikaupan osalta. Niin paljon ollaan kiinni tuonnissa myös vientiteollisuuden osalta. Toki markkadevalvaatiolla saadaan pehmeä tulonsiirto yksityisiltä valtiolle missä edes SAK ei tajua nousta barrikaadeille.
Kun palataan reaalimaailmaan niin, tulisi kyllä erinomaisen kalliita (ydinvoima)hankkeita. Jos leikitään, että tuo olisi jotenkin laillista niin kotimaiset toimijat repeäisivät riemusta, kun tietäisivät, että heidän muodostama työyhteenliittymä olisi ainoa tarjoaja. Yksinään kun kukaan ei pystyisi noin suurta toteuttamaan, tosin ei kyllä osaamistakaan löytyisi, mutta ei anneta sen häiritä. Lisäksi hinnan taivaisiin nostaisi se, että ulkomaisia aliurakoitsijoita ei voi käyttää, joten pääurakoitsijalla ei ole mitään takeita siitä, että riittävää määrää osaavaa työvoimaa olisi saatavilla joka työvaiheeseen. Rakennustyömailla kun on paljon sellaisia töitä, jotka ei enää kotimaisille raksaukoille kelpaa.

Ulkomaisen työvoiman kieltäminen ei ole mikään ratkaisu rakennusalan työttömyyteen, kun suurin osa kortistossa olevista on työkyvyttömiä ja/tai -haluttomia. Ammattimiehille on aina kysyntää ja ammattitaidottomat useimmiten häviävät työmoraalissa meren takaa tuleville heimoveljille.
 
Sanoin että vedetään kotiin päin, silleen Saksan ja Ranskan malliin. En että voimalat olisi jotenkin 100% suomalaisia ;)

Mutta jos elvytyksen nimissä pannaan miehet kaivamaan ojaa niin kyllä silloin kannataa maksaa sille suomalaiselle ojan kaivajalle vaikka 30% enemmän.
 
On se nyt perkele että virkamiehet saa lakisääteisesti olla tekevinään töitä. Muutetaan sitä lakia sitten. Sipilllä varmasti tässä valtaa JOS haluaisi sitä käytritttää. Vaan ei halua koska äänestäjät ja taisin jossain joskus mainta (oliko jopa tämä ketju) että Sipilä vaikuttaa hyvältä mutta Kepu pettää aina ja nyt se taas osui pahimmin.

Ei saada kuriin sitä porukkaa joka pahiten kusee tän maan talouden ja oteetaan surutta porukkaa joka paskii sen sitten lopullisesti.

Sitten Jamin kaltaiset yrittäjät kärsii siitä kun työväkeä kyykytetään ja niitä eii vittuakaan kiinnosta mikään. Vaikka se ei olekkaan oman työantajan vika. Kyllä tässä on ainekset nyt hoitaa tämä homma niin päin persettä että oikein hirvittää edes ajatella. Pitäisi vaan yrittää lopettaa ajattelu. Vaan kun ei pysty.
 
Sanoin että vedetään kotiin päin, silleen Saksan ja Ranskan malliin. En että voimalat olisi jotenkin 100% suomalaisia ;)

Mutta jos elvytyksen nimissä pannaan miehet kaivamaan ojaa niin kyllä silloin kannataa maksaa sille suomalaiselle ojan kaivajalle vaikka 30% enemmän.
Öö eli miten? Pidetään "halvin hinta voittaa" -kisa ja toivotaan, että keikan voittanut vetää aikataulun pitkäks ja kauheat tappiot vapaaehtoisesti suomalaisvoimin?
 
Musta tuntuu että pakolaisbisnes on parasta elvytystä mitä tässä maassa on mahdollista tehdä. Raha menee
- kotimaiseen kulutukseen. Ruokaan, jengin palkkoihin, kiinteistöjen vuokriin ja diskorahat diskoteekkeihin
- tasaisesti ympäri maata. Ei ole sellaista perähikiää missä ei vastaanottokeskusta löydy. Ei mihinkaan tsadin kivespussiratoihin ja muuhun turhaan hölynpölyyn

Vielä jos noi saadaan kengittyä kotiinsa ennenkuin western union -rumba alkaa, niin tosi jees.
 
Öö eli miten? Pidetään "halvin hinta voittaa" -kisa ja toivotaan, että keikan voittanut vetää aikataulun pitkäks ja kauheat tappiot vapaaehtoisesti suomalaisvoimin?

Tarjouskilpailuun nyt voi laittaa vaikka minkälaisia ehtoja jolla oikeasti voi suodattaa kanditaatteja.

"Turvallisuussyistä kaikilla työntekijöillä tulee olla välttävä suomenkielen taito"..

Ja ihan sana vaikka rakennetaan millä voimin niin parempia elvytysinvestointeja kuin palkata lisää julkiselle puolelle työnteijöita tai avata 300 uutta vastaanottokeskusta.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom