Minkä takia asut Suomessa?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja liquidi
  • Aloitettu Aloitettu


:lol2: Suihkuista ja hanoista olen samaa mielta, mutta vessan ovista en!

Tossa vahan matkan paassa on muuten baari missa vessakoppien ovissa ei ole ollenkaan lukkoja. En tieda miksi.
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Suurimmassa osassa ulkomaita on se vika että pitäisi olla törkeän rikas jotta elämä olisi kohtuu kivaa. Vaikka suomessa hoetaan tuloeroista jne tosiasiassa me suomalaiset ollaan keskiverto köyhää kansaa ja sitä kautta asuminen ja eläminen on kohtuu hintaista. Palkkakin on kohtuullinen, lomia on paljon ja työpäivät järjellisen mittaisia. Moneen maahan muuttaessa täällä myydyllä talolla ei saisi mitään ja töitä tehdään aamu kahdeksasta ilta kahdeksaan jollakin pitkällä ruokkiksella. Nou kiva. Miljoona kaupungit on hienoja mutta tyomatkat kestää tuntikausia jne

Anteeksi realistisuuteni :)

Aika monella fiksullakin ihmisellä on tällainen käsitys ulkomaista. Itsekin ajattelin samalla tavalla kunnes asuin ulkomailla ja näin mikä se todellisuus on. Suomessa on oikeasti huono ostovoima ja täällä on matalampi elintaso kuin monessa muussa länsimaassa. Suomessa maksetaan paljon veroja ja siltikin julkiset palvelut ovat kelvottomat. Täällä oikeasti YLE ja muu tiedonvälitys on älyttömän puolueellista ja työntää koko ajan propagandaa ulos hyvinvointivaltiosta. Minua hävetti ihan huolella, kun ulkomailla kanadansuomalaiset kyseli minulta miksi Suomen mediassa aina haukutaan jenkkejä tyhmiksi ja junteiksi ja eikö täällä ajatella, että jenkit on samanlaisia ihmisiä kuin mekin. Sen jälkeen olen pistänyt merkille, miten täällä aina mediassa puhutaan tyhmistä amerikkalaisista ja ihmetellään rivien välissä, miksi jenkit eivät pidä sosialismista.
 
Aijaa, viimeks ku näin jotain jenkkejä niin sanoin niille mielipiteen et suomalaiset on niin amerikka jee jee kansaa et voitais olla teidän 51 osavaltio. Täällä kaikki puhuu englantiakin jo jenkkiaksentilla.
e: toi "antiamerikkalaisuus" tuli muotiin vasta 9/11 jälkeen mut ei se oo kuitenkaan enää ollut aikoihin muodissa.
 
Meitä aivopestiin jo pentuna koulussa että muu maa mustikka ja oma maa mansikka ja sitten opettaja hoki aina että suomessa kaikki on maailman parasta, lääkärit, palkat, koulut, poliisit,rakennustekniikka........ ja haukku että jenkkiläs jätetään kadulle kuolee jos on sairas tai ei oo rahaa ruokaan.
 
Palkkatason, verotuksen ja yleisen hintatason puolesta ei voi Suomesta mennä oikeastaan mihinkään länsimaahan tekemään vähintään opistotason koulutuksen vaatimaa työtä ilman että elintaso nousee Suomeen verrattuna - merkittävästi vieläpä. Aikanaan kun palasin USAsta takaisin niin palkka puolittui ja kaikki yhtäkkä maksoi moninkertaisesti siihen verrattuna, mihin oli tottunut. Vastakkaiseen muutokseen on huomattavasti helpompi tottua...
 
Kyllä oli Ranskassa ja USA:ssa helvetisti makeempaa olla pitkä aika, kun Suomessa sen mitä siellä asui kämpässä ja oli auto alla. Halpaa, paremmat olot, ystävällisiä ihmisiä jne. Kaikki parempaa, kun Suomessa melkein. Ei propaganda paskaakaan niin paljoa. Elämä siellä oli vaan jotenkin parempaa ja mukavempaa. Kaikki muut maat missä oon käynyt (tosi monta maata, ei jaksa enää alkaa luetteleen tähän kellon aikaan) on lähinnä käyty tsekkaamassa lyhyemmissä aikatauluissa.
 
Elinkustannuksista aika ison osan muodostaa asunto ja jos haluaisin ostaa vastaavan asunnon kuin minulla on suomessa, suurimmassa osassa länsimaista rahat eivät kyllä riittäisi.

Ei ole oikein realistista suorittaa vertailua jos tuo isoin kustannuserä jätetään pois laskuista.

e: en nyt muuten mitenkään Suomea halua puolustella mutta onhan siis täällä nuo omistus asunnot todella "halpoja".
 
Kun verrataan sitä keskisuomen kämppää suurkaupunkien hintoihin?


Ei tarvi olla mikään suurkaupunki. Esim italiassa ja ranskassa "vastaavat" talot kuin itsellä maksaa kyllä aika paljon maaseudullakin.

e. Tulee työreissuilla aina luettua kiinteistö välityksen ilmoituksia :)
 
Aikanaan kun palasin USAsta takaisin niin palkka puolittui ja kaikki yhtäkkä maksoi moninkertaisesti siihen verrattuna, mihin oli tottunut. Vastakkaiseen muutokseen on huomattavasti helpompi tottua...
Pohjaan tietoni erittäin hataraan tietolähteeseen eli amerikkalaisiin tv-sarjoihin, mutta eikö Suomessa ole useampaan länsimaahan verrattuna pirun edukasta hommata yliopistopaperit, ts. hyvä koulutus? Eli koulutuksesta ei tarvi maksaa itseään kipeäksi, joten täältä lähdetään maailmalle ilman merkittäviä velkoja hakemaan helppoa rahaa. Tää ei ollut suoranaisesti Dopeylle, vaan kaikille ulkomaiden halpuutta hehkuttaville.
 
Pohjaan tietoni erittäin hataraan tietolähteeseen eli amerikkalaisiin tv-sarjoihin, mutta eikö Suomessa ole useampaan länsimaahan verrattuna pirun edukasta hommata yliopistopaperit, ts. hyvä koulutus? Eli koulutuksesta ei tarvi maksaa itseään kipeäksi, joten täältä lähdetään maailmalle ilman merkittäviä velkoja hakemaan helppoa rahaa. Tää ei ollut suoranaisesti Dopeylle, vaan kaikille ulkomaiden halpuutta hehkuttaville.

Eipä ketään voi sanoa mitään tuohon. Kyllä jenkeissä on varmaan halpaa elää kun on koulut sun muut saatu ilmaiseksi mutta mieli varmaan muuttuu siinä vaiheessa kun on perhe ja mukuloille aletaan säästämään rahaa koulujen lukukausimaksuja varten, kyllä se elintaso alkaa pikku hiljaa laskemaan. Onhan suomesssakin loppujen lopuks aika järjettömän halpaa elää jos elää järkevästi. Jos haluaa syödä ulkona joka päivä ja muutenkin "käyttää rahaa" niin suomessa sen huomaa nopeammin kuin muualla verotuksen takia.
 
Pohjaan tietoni erittäin hataraan tietolähteeseen eli amerikkalaisiin tv-sarjoihin, mutta eikö Suomessa ole useampaan länsimaahan verrattuna pirun edukasta hommata yliopistopaperit, ts. hyvä koulutus? Eli koulutuksesta ei tarvi maksaa itseään kipeäksi, joten täältä lähdetään maailmalle ilman merkittäviä velkoja hakemaan helppoa rahaa. Tää ei ollut suoranaisesti Dopeylle, vaan kaikille ulkomaiden halpuutta hehkuttaville.

On niitä huokeampiakin koulutusoptioita ja aika moni menee stipendeillä, jos lahjakkuutta/työmoraalia löytyy(esim. urheilustipendit, jos jaksaa koulun päälle treenata kovaa ja nuoresta lähtien). Mut ei siitä toki pääse mihinkään etteikö jenkeissä priima koulutus maksaisi reilunlaisesti. Tosin voi sit kysyä, että mihin suomen yliopistot vertautuu? Saako kalliissa koulussa rahalle vastinetta vai oisko sama mennä huokeaan tai jopa ilmaiseen community collegeen?
 
Itse en kyllä ketään kehottaisi muuttamaan pois suomesta koska hintataso, koska asia x perseestä tms. Jos nyt kelaa, että kävis jossain lomalla ja maksaa siitä itsensä kipeäksi niin eikö ois sama pistää maailman hitain maailmanymärimatka käyntiin ja elellä siellä kohdemaissa töitä tehden :) Joskus voi onni potkia ja toisinaan sit kerätään appelsiineja. Kaikki työ kelvannee, jos matkatahti on sopiva.

Matkanvarrella voi ehkä huomata, että suomi on vähän erilainen maa kuin sisältäpäin katsoessa kuvitteli sekä hyvässä että pahassa. Samoin saattaa huomata, että ne ulkomaat mistä on syntynyt mielikuva televisiosta ja 2vk lomareissuilta onkin sit aika erilaisia, jos siellä asuu pitempään.

Yks tuttu joskus tuumas hyvin raha-asioista kun tuli lunta tupaan, "se on vain rahaa, sitä voi tehdä aina lisää". Huonoissa kantimissa on, jos esim. jenkkilään pitäisi muuttaa liksan ja corvetten perässä. Aika nopeesti varmaan noilla eväillä kävis jollain tapaa huonosti vähintään henkisellä puolella.
 
Manuxelta hyvä postaus, kuten myös Hupelta tuolla aiemmin tässä ketjussa. Olen ennenkin sitä sanonut, että ihan turha vaahdota Suomesta kekkoslovakiana ja paskaläpenä, ellei ole oikeasti asunut muualla. Jotain 2-4vkon turistireissuja ei lasketa, ei niissä kerkeä kunnolla nähdä ihmisten kusipäisyyttä ja ihanuutta (ihan turha väittää, että pääsääntöisesti siellä ja siellä on niiiiin ihqui KAIKKIA vrt. Suomen morkkidepiskusipäälaumat, kusipäiden ja hyvien tyyppien määrä on melko vakio, mutta kulttuurin ja uskontojen myötä ne ilmenevät eri lailla, joten asian tarkkaan havaitsemiseen menee aikaa), ei kaikkia elämänkustannuksia ja elämänlaatua (se asuminen tärkeimpänä), vaaditaan ainakin kuukausien asumista.

Itehän en kerinnyt nuorena asua sen kummemmissa banaanitasavalloissa, kuin Ruotsissa ja Englannissa. Että sinänsä esim. Hupella on todella hyvin vertailupohjaa, koska on asunut ilmastoltaan ihanassa, mutta ehkä hieman likaisessa ja köyhässä valtiossa eli Thaikuissa, sekä kai monella tavalla Suomea muistuttavassa, mutta myös monella tavalla erilaisessa Saksassa ja nähnyt näitä asioita myös perheellisen miehen näkökulmasta, ei vain yksinäisen ja ehkä ahkerasti pilestävän siirtotyöläisen.

Mutta oman kokemukseni perusteella voisin muuttaa ihan helposti Ruotsiin töihin ja asumaan, ainakin pohjoisempaan Ruotsiin, joka on kai jopa kulttuurillisesti lähellä Suomea. Göteborg tuntui olevan aika kaukana ja niin tuntuisi olevan Tukholmakin. Noissa etelämmän Ruotsin suuremmissa kaupungeissa on makuuni ihan liikaa ällöttävän epärehellisen pintaliitomyönteistä halipusinaminami muovikuorta ihmisten käytöksessä, kielessä ja kulttuurissa ja minä siedän moista todella huonosti. Ei sillä, toisaalta isoissa kaupungeissa pystyy hukkumaan nautinnollisesti massaan niin halutessaan (se sopii mulle, olen mieluiten taustapiru, kuin framilla posottamassa) ja kyllä sieltä sen epäaidon kuoren altakin paljastuu kusipäät ja hyvät tyypit ja sitten minkä tahansa Kainuun pikkupitäjän tyyliin vain hengailee niiden hyvien tyyppien kanssa maksimaalisen aikamäärän ja pysyy mahdollisuuksien mukaan kusipäistä erossa. Perussettiä missä tahansa.

Englantia en jaksaisi. Se kulttuurillinen ihastus häipyi multa hyvin nopeasti, kun huomasi asumisen surkean tason, mutta silti törkeät hinnat, ihmisten epäaitouden (semmoista semijenkkiläistä muovisuutta, samaa ilmenee monissa ruotsalaisissa), liikenteen kamaluuden (törkeän kapeat ja huonokuntoiset tiet, joita ihmiset kaahaavat osin ihan paskoilla rotteloilla täysin reikäpäisesti) ja koulutuksen hinnat. On myönnettävä, että Englannissa terveydenhoidon helppo saatavuus ja matala hinta yllätti erittäin myönteisesti, se oli iso plussa. Noh, kai Englannissakin pystyisi pitemmän päälle vitunmoisella työllä ja tienestillä (olisiko semmoista saatavilla?) paikkaamaan asumisen laatua, eli rahaa likoon vain. Liikenteen ikäviä piirteitä ja koulutuksen puutteellisuutta ei taas oikein millään. Sekin Englannissa joskus häiritsi, että mistä tahansa ravintoloista tuntui olevan melkein mahdotonta saada terveellistä ruokaa. Esim. Sainsburysista, Tescosta ja Waitrosesta, siis perusmarketeista kyllä löytyi järkevääkin ruokaa, kun tiesi, mitä etsii, tosin vähintään Suomen hinnoilla (paitsi leipä tuntui olevan naurettavan halpaa), mutta mikä helvetti siinä on, että rafloissa on lähes 100% roskaruokaa tarjolla? Aina ei edes perus "A pot of tea. And oh, a slice of brownie too." tilaus kahvilassa mennyt sinne päinkään, vaikka kahvila olisi vaikuttanut hyvältä. Jostain syystä silti tuli karmeen makuista kuraa teenä ja kuivahtanutta ja ihan liian vähän suklaata sisältävä siivu mukabrownieta isolla hinnalla. Omituista, ei noita ole vaikeaa järkätä maukkaiksi.

Mutta aiempiin tätä aihetta koskeviin postauksiini viitaten täytyy sanoa, että vuosi vuodelta Suomen ilmasto painaa, väsyttää ja tympii yhä enemmän. Osittain se johtuu varmaan iän karttumisesta, mutta osittain siitäkin, että nykytyössäni mun on pakko joka työpäivä olla hyvinkin läheisesti sen sään kanssa tekemisissä. Olin joulukuussa 2011 ihkaekan kerran eläissäni (jep, vasta 37v, aika surkeaa) ns. aurinkolomalla Kanariansaarilla. Oli ihan perushalpispakettimatka, jonka pääpointti oli aurinko ja lämpö, muu ei kiinnostanut ja lähdin hyvin plusmiinusnolla neutraalilla asenteella liikkeelle, ei ollut odotuksia muusta, kuin levosta, auringosta ja lämmöstä. On pakko myöntää, että pelkästään lomakohteen täydellinen ilmasto (kesällä siellä onkin sitten liiankin kuumaa) teki korvien väliin ihmeitä. Eli kävi muutamankin kerran mielessä, että mitenhän minä voisin täällä ansaita elantoni, että olisipa täällä kiva asua. Nuo ajatukset laajenivat esim. asumiseen, pakkohan oli, jos vuosista olisi kyse. Asuminen olisi siellä aika paljon halvempaa, kuin täällä. Ensinnäkin hankintahinta on asunnoissa matalampi (tosin yllättävän vähän matalampi, jos puhutaan vastaavasta laadusta), mutta esim. lämmityskulujahan ei oikein ole, paitsi veden lämmitys ja se olisi aika helppo minimoida. Loppukaneettina voisin sanoa, että aiemmin aina naureskelin ihmisten "Vittu tätä loskapaskakylmää ei jaksa!" Suomimanauksille ja etelän aurinkokohteiden kaipuulle. En naureskele enää, koska ymmärrän nyt tuon kaipuun mainiosti ja kaipaan aurinkoon ja lämpöön itsekin.

Pääasiassa kai mä pysyn Suomessa siksi, että tiedän tästä yhteiskunnasta jo kohtalaisen paljon ja opin koko ajan lisää ja tämä maa on kulttuurillisesti ja kielellisesti koti. En ajattele mitään pitäjää tai taloa kotina, vaan koko Suomen valtiota. Tiedän muutamiakin ihan hyviä vaihtoehtoja tienata elantoa, mua ei ole hirveästi köyhyysloukku pelottanut vähään aikaan. Näin ei olisi kovin pian missään muussa valtiossa, vaikka osaan ruotsia ja enkkua niin hyvin, että pärjäisin niillä Ruotsissa ja enkkua pääasiassa käyttävissä maissa kielen puolesta hyvin. Muualla menisi kumminkin aikaa oppia sen maan lainsäädännöstä ja tavoista perusteet, että löytäisi paikkansa työmarkkinoilta, eikä tarvitsisi ressata elannon tienaamisen puolesta. En jaksa enää moista sopeutumisprosessia näin vanhana. Täten pitää vain löytää keinot pärjätä pimeyden, kylmän, lumen sekä jään kanssa.
 
Asun suomessa koska olen syntynyt tänne.
Ja olen saanut äidinkielekseni yhden vähiten puhutuimmista kielistä...

Mutta kieltämättä ajatuksen tasolla ois mukava koittaa jotain muuta yhteiskuntamallia. USA, Kanada, Australia...
Usein tuntuu että tämä holhoava kommunismi vie väkisinkin ihmisen ilon rippeet.
 
Sen takia asun täällä, kun täällä on vain yksi myrkyllinen käärmelaji.
Muuten en olisi syntynyt tänne:jahas:
 
Itse huomannut ton saman asian että mitä enemmän ikää tulee ni talvista tulee aina henkisesti raskaampia. On Suomessa paljon hyviäkin asioita mutta omasta näkökulmasta myös paljon huonoja asioita ja nämä huonot asiat painaa minun vaakakupissani enemmän, heti ku saan taloudellisesti asiat kuntoon ni bye bye Finland.
 
Pohjaan tietoni erittäin hataraan tietolähteeseen eli amerikkalaisiin tv-sarjoihin, mutta eikö Suomessa ole useampaan länsimaahan verrattuna pirun edukasta hommata yliopistopaperit, ts. hyvä koulutus? Eli koulutuksesta ei tarvi maksaa itseään kipeäksi, joten täältä lähdetään maailmalle ilman merkittäviä velkoja hakemaan helppoa rahaa. Tää ei ollut suoranaisesti Dopeylle, vaan kaikille ulkomaiden halpuutta hehkuttaville.
Collegeen asti pääsee USAssakin koulutuksen suhteen halvalla, mutta se on ihan totta että hyvän yliopistokoulutuksen hankkiminen tulee pirun kalliiksi. Se, miten kalliiksi jälkikasvun kouluttaminen loppujen lopuksi tulee riippuu tietysti pesueen koosta eli jos rahoista tekee tiukkaa suurperheellisenä ei ole hyvä olla. Vuositasolla puhutaan kymmenistä tuhansista dollareista juurikin tuolla USAssa, mutta parhaisiin kouluihin päästäkseen pitää läpäistä aika tiukka valintaprosessi lompakon paksuudesta huolimatta. Tottakai suomalaisena tuolla voi ikäänkuin poimia rusinat pullasta, jos tulee takaisin ennenkuin kersat ovat yliopistoiässä, mutta oman kokemuksen mukaan tuo ei todellakaan ole mikään kynnyskysymys - todella monet samaan aikaan itseni kanssa siellä olleet suomalaiset jäivät jenkkeihin pysyvästi. Lasten koulutus on USAssa samantapainen investointi kuin Suomessa asunnon hankkiminen, siihen säästetään useampi vuosi ennen koulujen alkua ja osan voi rahoittaa koulujen loppumisen jälkeen lainaa pois maksamalla.

Halpuudella en tarkoita sitä, että kaikki olisi absoluuttisesti halvempaa. Tarkoitan sitä, että kun paikallisesta tyypillisestä palkasta otetaan pakolliset menot kuten verot, liikkuminen ja asuminen pois niin mitä jää jäljelle ja mitä sillä saa?
 
Pohjaan tietoni erittäin hataraan tietolähteeseen eli amerikkalaisiin tv-sarjoihin, mutta eikö Suomessa ole useampaan länsimaahan verrattuna pirun edukasta hommata yliopistopaperit, ts. hyvä koulutus? Eli koulutuksesta ei tarvi maksaa itseään kipeäksi, joten täältä lähdetään maailmalle ilman merkittäviä velkoja hakemaan helppoa rahaa. Tää ei ollut suoranaisesti Dopeylle, vaan kaikille ulkomaiden halpuutta hehkuttaville.

Maisteri taskuun ja maailmalle. Mielestäni pitää myös erotella koulutustasojen erot, kun puhutaan tuosta kuinka rahaa on vaikeampi tehdä maailmalla. Koulutusta arvostetaan (rahallisesti) enemmän ulkomailla, juuri siksi kun se on vaikeampi saada. Keskipalkat tuppaa omalla tasolla olemaan suuremmat ulkomailla, kuin Suomessa, vaikka hintataso onkin maassa matalampi.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom