Millaisen ohjelman tekisitte aloittelijalle Personal Trainerina

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja kalle2
  • Aloitettu Aloitettu

3 kpl M-Nutrition MANIA!

LAADUKAS PWO

-40%
Entä jos muotoillaan kysymys näin.

Hyvin monella saliharrastuksen aloittelijalla homma ei pysy säännöllisenä tai lopahtaa kokonaan. En usko että tähän juurikaan vaikuttaa kehityksen nopeus alkuvaiheessa.

Mitä siis Personal Trainer voi tehdä valmennettavansa treeni-innon lopahtamisen ehkäisemiseksi. Vastaus: tehdä aloittelijavaiheessa fyysisesti ja henkisesti helppo ohjelma huolimatta siitä että se ei ole paras kehityksen kannalta.

Pakko työntää oma lusikka soppaan, vaikka ikuinen aloittelija olenkin.

Eikös kuulosta järkevältä, että tehdään ohjelmasta yksinkertainen, eli käytetään muutamaa isoa liikettä, joihin saadaan hyvin helposti progressio aikaan?

Eihän aloittelijalla ole pakko mitaan 10*5max sarjoja teettää...

Voisi kuvitella, että aloittelija joka lyhyellä ja yksinkertaisella ohjelmalla saa painoa lisättyä 5-10kg viikossa joka liikkeeseen saisi juuri sitä, mitä salilta hakee...
 
Miks vitussa sä toitotat sitä säänöllisyyttä? Ite olen tehnyt 3x viikossa salilla ihan perusliikkeitä ja päivät heittelee aina muun elämän mukaan ja kehitystä on tullut.

Pistän vaikka pääni pantiksi, että tällä tavalla on menneen 3kk aikana tullut kehitystä kuin jollain hilavitkutinlaite "treenillä"..

Eikä siellä salilla käydä "mukavuuden" vuoksi, imo ei tosta hommasta tule paskaakaan ellei ohjelmassa ole yhtä liikettä jota oikeasti vihaa.

Ja Nenäapina tuossa mainitsi just mitä sieltä salilta alussa haetaan, tuloksia! En pysty näkemään motivoivana, että saan reisienlähentäjällä vaikka 5kg enemmän kuin viimeksi.. Kyykyssä/Penkissä taas aivan eri asia.
 
Käydään siellä jumpassa heiluttelemassa raajoja ja sen jälkeen imetään siiderit kanttiinissa. Eihän siitä mitään hyötyä ole mut eipähän tule lopetettua kun ei oo liian rankkaa. Koita nyt tollasta saada enää myöhemmin treenaamaan rankemmin ja vaikeammin. Siinä vaiheessa yksilö lopettaa viimeistään.


Asiakas: Poikaystävä sanoi että pitäis tehdä raskaita perusliikkeitä.
PT: Joo, hän on kyllä oikeassa, niistä on eniten hyötyä. Mitäs sä haluaisit tehdä?
Asiakas: No en ainakaan kyykkyä.
PT: Turpa kiinni ja kyykkää!

Korjattu :D
 
Olen kyllä samoilla linjoilla Fuhrerin kanssa. Trendipelleilyn hilavitkuttimissa voi jättää TV-sarjoihin. Aloittelija pärjää tasan paremmin kunnon treeniohjelmalla - jossa tulee oikeita tuloksia - varsinkin jos illalla treenin jälkeen tuntuukin että on tehnyt jotakin. Ne jotka jättävät treenaamisen sen rasittavuuden takia ovat kermaperseitä ja pysyvät kermaperseinä. Syy siihen miksi porukka on lihavaa eikä halua treenata on laiskuus, ei se siitä paapomalla parane.
 
Aloittelijalle hyvä ohjelma on semmoinen jossa on raskaat perusliikkeet penkki,kyykky,leuat ja mave.. Siinä onki jo hyvä perusta.. sitte siihe voi laitta vielä ranskalaisen punnerruksen hauiskäännön tangolla ja pystypunnerruksen.. ei sen sen vaikeempaa tarvii olla :D
Jos safkat ym. on kunnossa ja ekan 3kk aikana ei tule suuriakin muutoksia nii on väärän lajin valinnut..
Ja täysin samaa mieltä Fuhrerin kanssa.. otaksun, että fuhrer osaa asiansa :D sen verran varmaa salilla seki jannu käyny ja kokeillu lähes kaikkea :D
Ja fuhrer... tuun sun valmennettavaks :D
Toivottavasti se kisa tulee :D
 
Sitten yksi asia mikä jäi mainitsematta, joka vielä puoltaa helppoa treeniä alussa on lihaskipu.

Jos heti aletaan treenata raskaasti niin tulee kovat lihaskivut, mitä aloittelija yleensä pitää pahana ja joka edesauttaa treeni-innon lopahtamista.

Toki myönnän että tämä ongelma pätee vain aivan alkumetreillä, myöhemmin ensinnäkin lihaskipu muuttuu pienemmäksi jos säännöllisesti treenataan, ja toiseksi treenaaja oppii pitämään sitä luonnollisena harrastukseen kuuluvana asiana.

Mutta varmasti on henkilöitä jotka ovat salillakäynnin lopettaneet alkuunsa juuri lihaskivun takia.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Taidat itse olla kyl kunnon kermaperse ku pitää miettiä kaikkia mahollisia keinoja miten ohittaa "negatiiviset" asiat treenaamisesta, kuten lihaskipu, jumit, KEHITYS, hikoilu yms

Koita nyt vittu ymmärtää et sä et jokaista läskiä suomen maaperällä pelasta diabetekselta ja metaboliselta oireyhtymältä vaikka oisit vittu Iiro Seppästä kovempi taikomaan.
 
Miks vitussa sä toitotat sitä säänöllisyyttä? Ite olen tehnyt 3x viikossa salilla ihan perusliikkeitä ja päivät heittelee aina muun elämän mukaan ja kehitystä on tullut.

Juuri näin. Mä käyn salilla juuri silloin kun ehdin, päivät vaihtelee ja kellonajat vaihtelee aamun ja illan välillä, treenikertoja tulee viikossa 2-4 tilanteen mukaan, yleensä pyrin kolmeen. Joka kerta menen vain tekemään sen treenin joka on seuraavaksi ohjelmassa ja eri treenit siis kiertävät satunnaisilla viikonpäivillä ilman mitään sen kummempaa säännöllisyyttä. Mun mielestä tää on aina toiminut ihan hyvin, en tajua mistä vitusta tää koko juttu on peräisin että kierron pitäisi aina mennä viikon syklillä ja kaiken tapahtua vakiopäivinä ja vakiokellonaikaan.
 
Mutta varmasti on henkilöitä jotka ovat salillakäynnin lopettaneet alkuunsa juuri lihaskivun takia.

No eipä niistä sitten oikeiksi treenaajiksi olisikaan ja tällöin on melkein fiksumpaa lopettaa homma kokonaan kuin jatkaa loputtomasti jotain totaaliturhaa lähentäjälaitetta hinkkaamassa suklaalevy kourassa ylihintaisen PT:n "kannustaessa" vieressä.
 
No eipä niistä sitten oikeiksi treenaajiksi olisikaan ja tällöin on melkein fiksumpaa lopettaa homma kokonaan kuin jatkaa loputtomasti jotain totaaliturhaa lähentäjälaitetta hinkkaamassa suklaalevy kourassa ylihintaisen PT:n "kannustaessa" vieressä.

Absoluuttisesti samaa mieltä. Tuolla riittää kyllä lenkkipolkuja joissa voi sitä aeeeerooopista liikuntaa tehä mielin määrin ku se on niin tehokasta ja sit saa syödä suklaata :rolleyes:
 
Voi teitä pojat.
Eräs Treenari on kyllä aika selvä trolli tai muuten vain vähän pihalla, joten ei kannata kovin tosissaan hänen tekstejään lukea ja ruokkia sitä rölliä lisää turhilla väittelyillä.
Jätkä puhuu paskaa, kaikille tuli selväks. Ei ruokita enempää, eihän? ;)
 
Kukaan ei ole vielä tässä vaiheessa ymmärtänyt homman jujua.

Valaiskoon seuraava esimerkki asiaa.

Otetaan kaksi ryhmää treenaamattomia huonossa lihaskunnossa olevia henkilöitä. Toisen ryhmän kehotetaan noudattamaan ohjelmaa, jossa treenataan 3-4 kertaa viikossa vapailla painoilla. Toisen ryhmän kehotetaan noudattamaan ohjelmaa, jossa treenataan 2 kertaa viikossa koneissa.

Väitän, että tuo jälkimmäinen ryhmä on vuoden kuluttua keskimäärin paremmassa kunnossa. Tämä siksi että tuossa ensimmäisessä ryhmässä lopettaneiden tai epäsäännöllisesti treenanneiden osuus on huomattavasti suurempi.

Toki parhaat yksilölliset tulokset löytyvät tuosta ensimmäisestä ryhmästä niiden joukosta jotka ovat saaneet säännöllisesti treenatuksi.

Juuri tämän vuoksi Personal Trainerina tekisin aloittelijalle 2 kertaa viikossa koneissa suoritettavan ohjelman. Tottakai myöhemmin kannattaa siirtyä vapaisiin painoihin ja useammin treenaamiseen. Tämä on taas henkisesti helpompaa kun itse säännöllinen salillakäyminen ja jonkinlainen treenaaminen ovat jo rutiinia.

Tässä on paras resepti personal trainerille, jota sovellan "kavereille".

Kerro asiallisesti ja motivoi vapaiden painojen käyttöön. Kerro miksi kannattaa tehdä kyykkyä tangolla ja vinopenkkiä käsipainoilla. Kerro hieman perusteita eri tyyppisistä ohjelmista: voima vs kestävyys. Jne.

Anna valita kumpaan ryhmään haluaa - laitevemputtajaksi 15 x treeniä vai maksimissaan 10 sarjoja vapailla painoilla.

Vedä yksi kerta läpi koko kroppa kerralla treeniä voimatasojen selvittämiseksi ja ohjelman suunnittelemiseksi. Ja pistä ne tekemään kuitenkin vapailla painoilla(kin) liikkeitä tässä vaiheessa.

Anna taas valita kumpia alkaa tekemään - laitevemputusohjelma vai maksimissaan 10 sarjoja vapailla painoilla.

Tee ohjelma, jossa on treenarin haluama vaihtoehto, mutta laitetapauksessa lisää vaihtoehdoiksi paremmat vapaapainoliikkeet. Lisäksi ohjeista että jos jaksaa tehdä tämän ohjelman, niin muista lisätä seuraavalla treenikerralla kilo pari painoja lisää. Niitä lisätään niin kauan, että ei jaksa tehdä kuin 10 toistoa kyseisellä liikkeellä.

Vedä toinen kerta läpi koko kroppa kerralla treeniä ohjelman testaamiseksi ja tunnelmien selvittämiseksi... Pidä huoli siitä, että treenari tekee ainakin yhden sarjan jaloilla, selällä ja rintalihaksilla loppuun asti! Vapaat painot, taljalaitteet ja prässi ok tähän. Muita laitteita ei tueta. Merkkaa ylös sekä itsellesi että treenaajalle nämä "maksimitulokset". Kuukauden parin päästä kun niitä katsotaan uudestaan niin suurin motivaatio-ongelma poistuu samalla hetkellä tulosten näkyessä.

Parilla ekalla kerralla tärkeää on löytää sopivat liikkeet, jotka sopivat ruumiinrakenteelle ja asiakkaan lihasten venyvyydelle, ujuttaa ohjelmaan vapaita painoja ja varmistaa lyhyet sarjat ja niiden todellinen tekeminen oikeasti raskailla painoilla.

Mikäli tämä ei mene läpi niin et saanut pitkäaikaista asiakasta tai treenikaveria. Turha tuhlata aikaa. Sama pätee kaveriin. Miespuolisiin ja naispuolisiin. Henkilö joka haluaa istua laitteissa perustelujenkin jälkeen 15 tai peräti 20 toiston sarjoja ei tule olemaan aktiivinen edes viikottainen kävijä eikä tule saamaan tuloksia millään ohjelmalla. Se voi väittää haluavansa fitness-perseen ja six-packin, mutta oikeasti mielessä on vaan mitä keksiä äkkiä tekosyyksi ettei tarvitse tulla samalla viikolla tai kuukaudella enää toista kertaa treenaamaan.

Keskity treenauttamaan sitä kaveria tai niitä asiakkaita, jotka saat tekemään edes muutamia vapaiden painojen liikkeitä ja jotka tekevät myös alle 10 toiston sarjoja perustelujesi jälkeen. Se tulee käymään salilla vielä parin vuoden päästäkin. Ja ilman sinua ihan omasta tahdostaan. Tällaisen treenaajan voi sitten ohjata tekemään kyykkyjä ja maastavetojakin.

Mitä aikaisemmassa vaiheessa huomaat, että asiakas tekee voimiensa äärirajoilla määrätietoisesti työtä ja kiinnostuu vapaista painoista, tekien useampaa sellaista liikettä ja pikkuhiljaa useampia, niin sitä todennäköisemmin sait pitkäaikaisen asiakkaan, joka aidosti jatkaa vielä vuosienkin päästä treenailua.

Ainut mihin edellämainitut eivät päde ovat kuntoutettavat ja täysin liikuntaa harrastamattomat vanhukset. Niille saattaa kannattaa alkaa suositella myös laitteita. Eli kysy ensimmäiseksi oletko liikuntaa harrastamaton yli 50-vuotias tai kehonvammasta/liikuntarajoitteesta toipuva toipilas. Jos vastaus on 'kyllä' niin vastaa 'ok, mietitään laitteita'. Jos vastaus on 'en ole kumpaakaan' niin vastaa 'hyvä, voimme jättää laitteet pois laskuista ja siirtyä kunnon harjoitteluun'. ;-)

Samalla kun valikoit treenikaverin ja asiakkaat näin, saat hyvän track recordin, joista voit rakentaa mainosportfolion mielekkäiden asiakassuhteiden kanssa tai saat hyvä treeniseuraa vuosikausiksi eteenpäin.

Asiakas on aina oikeassa ei tarkoita että pitää tehdä kuten asiakas asiat esittää. Asiakasta voi myös neuvoa ja asiakkaita kannattaa valikoida. Sama pätee kavereihin. :-)
 
Minusta tärkeintä ei suinkaan olisi kehityksen maksimoiminen alussa vaan treenimotivaation ylläpito. On paljon parempi että aloittelijamme treenaa vuoden huonommalla, fyysisesti ja henkisesti helpommalla ohjelmalla, kuin kuukauden paremmalla ohjelmalla jonka jälkeen innostus lopahtaa.

Luulisi sen aika turhauttavaa olevan jos vuoden rehkisi rautojen parissa ja tuloksia ei näkyisi yhtään missään?

Ja ettei offtopikiksi menisi niin itse suosittelisin vapaillapainoilla 3 kertaa viikossa suoritettavaa yksijakoista.
 
No jo on kummaa touhua.

Jos ei itellä sitä treenimotivaatiota sen vertaa ole että haluu treenata niin et saa tuloksia aikaan, ni vois ihan hyvin lukea vaikka jotain Annaa ja mennä sauvakävelemään naapurin Ellan kanssa...tosin toikin ois varmaan tehokkaampaa ku mitä tässä ketjussa on nähty. Tai jos sitä nyt välttämättä siellä salilla haluu käydä niin sen kus, mut PT on tohon aivan täysin turha.
 
Kukaan ei ole vielä tässä vaiheessa ymmärtänyt homman jujua.

Valaiskoon seuraava esimerkki asiaa.

Otetaan kaksi ryhmää treenaamattomia huonossa lihaskunnossa olevia henkilöitä. Toisen ryhmän kehotetaan noudattamaan ohjelmaa, jossa treenataan 3-4 kertaa viikossa vapailla painoilla. Toisen ryhmän kehotetaan noudattamaan ohjelmaa, jossa treenataan 2 kertaa viikossa koneissa.

Väitän, että tuo jälkimmäinen ryhmä on vuoden kuluttua keskimäärin paremmassa kunnossa. Tämä siksi että tuossa ensimmäisessä ryhmässä lopettaneiden tai epäsäännöllisesti treenanneiden osuus on huomattavasti suurempi.

Toki parhaat yksilölliset tulokset löytyvät tuosta ensimmäisestä ryhmästä niiden joukosta jotka ovat saaneet säännöllisesti treenatuksi.

Juuri tämän vuoksi Personal Trainerina tekisin aloittelijalle 2 kertaa viikossa koneissa suoritettavan ohjelman. Tottakai myöhemmin kannattaa siirtyä vapaisiin painoihin ja useammin treenaamiseen. Tämä on taas henkisesti helpompaa kun itse säännöllinen salillakäyminen ja jonkinlainen treenaaminen ovat jo rutiinia.


Nämä laitetreenaajat, kun treenaavat vain kaksi kertaa viikossa eivätkä saa edes paikkojaan kipeiksi puhumattakaan siitä, että lihakset kasvaisivat, tulevat kyllä ensimmäisinä luovuttamaan leikin kesken.

Mietippä: Pertillä on treenit tiistaisin ja perjantaisin. Treenit eivät tunnu missään, eikä tulosta näy vaikka on salilla käynyt. Tomppa pyytää Perttiä kaupungille perjantaina ja Perttihän suostuu, kun ei sitä kehitystä edes tule vaikka salilla käy, niin kai sitä voi yhtä hyvin voi jättää väliinkin. Seuraavalla viikolla tiistaina telkkarista tulee hyvä leffa. Pertti miettii, että kun olin jo viime viikolla yhen treenin poissa niin ei kai se haittaa vaikka tänäänkin jättäisin. Ehkä käyn huomenna sitten, jos jaksan. Sama asenne treeneihin jatkuu ja treenaaminen lopahtaa äkkiä.

Mietippä (vol.2): Arska aloittaa kovat treenit 3 kertaa viikossa ja joka kerta tehdään kovalla sykkeellä treeniä. Liikkeet ovat raskaita ja treenin päätteeksi lihakset ovat mahdottomassa pumpissa. Kovan treenin jälkeen on erittäin hyvä olo ja tuntuu miehekkäältä, kun on nostettu isoja painoja ja joka paikka huutaa tuskaa, mutta samalla huomaan hyvän olon tunteen. Seuraavien viikkojen aikana Arska alkaa saada huomautuksia etenkin naispuolisilta tutuilta: Ohhoh Arska ootko alkanu käymään salilla? Treffikutsujakin tulee ja biitsillä Arska on kova sana. Omat kaveritkin tulevat vertailemaan hauiksiaan ja nöyrtyvät Arskan edessä. Jokainen positiivinen asia mitä Arska on kokenut näinä viikkoina on vain kasvattanut Arskan nälkää salilla mielettömästi.


Ketjun aloittajalle: Oletko nyt aivan varma, että koneissa kevyesti treenaava ei lopeta aiemmin?
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom