Kukaan ei ole vielä tässä vaiheessa ymmärtänyt homman jujua.
Valaiskoon seuraava esimerkki asiaa.
Otetaan kaksi ryhmää treenaamattomia huonossa lihaskunnossa olevia henkilöitä. Toisen ryhmän kehotetaan noudattamaan ohjelmaa, jossa treenataan 3-4 kertaa viikossa vapailla painoilla. Toisen ryhmän kehotetaan noudattamaan ohjelmaa, jossa treenataan 2 kertaa viikossa koneissa.
Väitän, että tuo jälkimmäinen ryhmä on vuoden kuluttua keskimäärin paremmassa kunnossa. Tämä siksi että tuossa ensimmäisessä ryhmässä lopettaneiden tai epäsäännöllisesti treenanneiden osuus on huomattavasti suurempi.
Toki parhaat yksilölliset tulokset löytyvät tuosta ensimmäisestä ryhmästä niiden joukosta jotka ovat saaneet säännöllisesti treenatuksi.
Juuri tämän vuoksi Personal Trainerina tekisin aloittelijalle 2 kertaa viikossa koneissa suoritettavan ohjelman. Tottakai myöhemmin kannattaa siirtyä vapaisiin painoihin ja useammin treenaamiseen. Tämä on taas henkisesti helpompaa kun itse säännöllinen salillakäyminen ja jonkinlainen treenaaminen ovat jo rutiinia.
Tässä on paras resepti personal trainerille, jota sovellan "kavereille".
Kerro asiallisesti ja motivoi vapaiden painojen käyttöön. Kerro miksi kannattaa tehdä kyykkyä tangolla ja vinopenkkiä käsipainoilla. Kerro hieman perusteita eri tyyppisistä ohjelmista: voima vs kestävyys. Jne.
Anna valita kumpaan ryhmään haluaa - laitevemputtajaksi 15 x treeniä vai maksimissaan 10 sarjoja vapailla painoilla.
Vedä yksi kerta läpi koko kroppa kerralla treeniä voimatasojen selvittämiseksi ja ohjelman suunnittelemiseksi. Ja pistä ne tekemään kuitenkin vapailla painoilla(kin) liikkeitä tässä vaiheessa.
Anna taas valita kumpia alkaa tekemään - laitevemputusohjelma vai maksimissaan 10 sarjoja vapailla painoilla.
Tee ohjelma, jossa on treenarin haluama vaihtoehto, mutta laitetapauksessa lisää vaihtoehdoiksi paremmat vapaapainoliikkeet. Lisäksi ohjeista että jos jaksaa tehdä tämän ohjelman, niin muista lisätä seuraavalla treenikerralla kilo pari painoja lisää. Niitä lisätään niin kauan, että ei jaksa tehdä kuin 10 toistoa kyseisellä liikkeellä.
Vedä toinen kerta läpi koko kroppa kerralla treeniä ohjelman testaamiseksi ja tunnelmien selvittämiseksi... Pidä huoli siitä, että treenari tekee ainakin yhden sarjan jaloilla, selällä ja rintalihaksilla loppuun asti! Vapaat painot, taljalaitteet ja prässi ok tähän. Muita laitteita ei tueta. Merkkaa ylös sekä itsellesi että treenaajalle nämä "maksimitulokset". Kuukauden parin päästä kun niitä katsotaan uudestaan niin suurin motivaatio-ongelma poistuu samalla hetkellä tulosten näkyessä.
Parilla ekalla kerralla tärkeää on löytää sopivat liikkeet, jotka sopivat ruumiinrakenteelle ja asiakkaan lihasten venyvyydelle, ujuttaa ohjelmaan vapaita painoja ja varmistaa lyhyet sarjat ja niiden todellinen tekeminen oikeasti raskailla painoilla.
Mikäli tämä ei mene läpi niin et saanut pitkäaikaista asiakasta tai treenikaveria. Turha tuhlata aikaa. Sama pätee kaveriin. Miespuolisiin ja naispuolisiin. Henkilö joka haluaa istua laitteissa perustelujenkin jälkeen 15 tai peräti 20 toiston sarjoja ei tule olemaan aktiivinen edes viikottainen kävijä eikä tule saamaan tuloksia millään ohjelmalla. Se voi väittää haluavansa fitness-perseen ja six-packin, mutta oikeasti mielessä on vaan mitä keksiä äkkiä tekosyyksi ettei tarvitse tulla samalla viikolla tai kuukaudella enää toista kertaa treenaamaan.
Keskity treenauttamaan sitä kaveria tai niitä asiakkaita, jotka saat tekemään edes muutamia vapaiden painojen liikkeitä ja jotka tekevät myös alle 10 toiston sarjoja perustelujesi jälkeen. Se tulee käymään salilla vielä parin vuoden päästäkin. Ja ilman sinua ihan omasta tahdostaan. Tällaisen treenaajan voi sitten ohjata tekemään kyykkyjä ja maastavetojakin.
Mitä aikaisemmassa vaiheessa huomaat, että asiakas tekee voimiensa äärirajoilla määrätietoisesti työtä ja kiinnostuu vapaista painoista, tekien useampaa sellaista liikettä ja pikkuhiljaa useampia, niin sitä todennäköisemmin sait pitkäaikaisen asiakkaan, joka aidosti jatkaa vielä vuosienkin päästä treenailua.
Ainut mihin edellämainitut eivät päde ovat kuntoutettavat ja täysin liikuntaa harrastamattomat vanhukset. Niille saattaa kannattaa alkaa suositella myös laitteita. Eli kysy ensimmäiseksi oletko liikuntaa harrastamaton yli 50-vuotias tai kehonvammasta/liikuntarajoitteesta toipuva toipilas. Jos vastaus on 'kyllä' niin vastaa 'ok, mietitään laitteita'. Jos vastaus on 'en ole kumpaakaan' niin vastaa 'hyvä, voimme jättää laitteet pois laskuista ja siirtyä kunnon harjoitteluun'. ;-)
Samalla kun valikoit treenikaverin ja asiakkaat näin, saat hyvän track recordin, joista voit rakentaa mainosportfolion mielekkäiden asiakassuhteiden kanssa tai saat hyvä treeniseuraa vuosikausiksi eteenpäin.
Asiakas on aina oikeassa ei tarkoita että pitää tehdä kuten asiakas asiat esittää. Asiakasta voi myös neuvoa ja asiakkaita kannattaa valikoida. Sama pätee kavereihin. :-)