Millä konstein Natsi-Saksa & co olisivat voittaneet toisen maailmansodan?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Columbu
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Luin erään dokkarin sodan alkuvaiheista. Kun Saksa ja Venäjä piti hyökätä yhtäaikaa Puolaan, niin juuri ennen hyökkäystä Stalin ilmoitti että joukot ei ole vielä valmiit. Jolloin Saksa sai syyt niskoilleen ja kaikki "unohtivat" että Venäjä hyökkäsi myöhemmin kanssa Puolaan.
Myös Saksan lännen, pohjoisen ja etelän sotaretkien ajan Venäjä toimitti terästä, öljyä ja muita tärkeitä raaka-aineita panssariteräksen tekoon Saksalle nimellistä korvausta vastaan.
Myöskään Venäjän armeija ei ollut valmistautunut puolustus-sodankäyntiin. Lentokenttiä tehtiin Puolassa 3-5km päähän rajasta, myöskin Venäjän panssarivaunut oli hyökkäykseen suunniteltuja ja bunkkereiden yms pesäkkäiden tuhoamiseen. Mitään linnoitteita yms ei ollu tehty Puolaan, joilla olisi varauduttu Saksan hyökkäykseen.
Dokkarissa oltiin sitä mieltä, että Stalin vedätti Hitleriä saaden näyttämään rosmolta ja myöhemmin oli tarkoitus hyökätä Saksaan/Eurooppaan ja ns. vapauttaa Eurooppa Saksan ikeestä... Esim Ribbentrop sopimusta ei allekirjoittanut Stalin, vaan kommunistisen puolueen johto... Kaikkea tälläsiä pikkukikkoja Stalin harrasti.
Mutta suunnitelma pissi, kun Stalin ei tajunnu Hitlerin hyökkäävän Venäjälle vaan luotti hyökkäämättömyys sopimukseen.
Ja Barbarossan Saksa taas kusi, kun menivät valloittajina yms Venäjälle. Kun olisivat menneet vapauttajina ja kaatamaan Stalinin, niin Venäläisistä yms olisi saanut apuvoimia yms todella paljon ja mahdollisen vallankumouksen.
 
Suomen itäraja olisi mahdollisesti Ural-vuoristo. Barentsin meren maakaasu sekä Komin öljy ja kivihiili olisi Suomen. Eli ainakin aineellisesti Suomella menisi hyvin, oltaisiin toinen Norja
 
Suomen itäraja olisi mahdollisesti Ural-vuoristo. Barentsin meren maakaasu sekä Komin öljy ja kivihiili olisi Suomen. Eli ainakin aineellisesti Suomella menisi hyvin, oltaisiin toinen Norja

Mihin unohdit Petsamon nikkelikaivoksen, jonka ryssä vei. Oli muistaakseni aikanaan ihan euroopan suurimpia esiintymältään. Vai onko vieläkin vai onko kaivettu jo kuiviin?

Ehkä Laatokan rantakin olisi jotenkin Suomelle hyödyllinen.

Kaiken kaikkiaan hyödytöntä jossittelua, ketjun aloituskysymys on hyvä, jatkakaa siitä. Hippihippo heitti hyvää tarinaa.
 
Mun mielestä saksalaiset ovat käsitelleet toisen maailmansodan ja sen jälkipyykin aiheuttaman trauman. Ei ole suurta tarvetta pyöriä syyllisyydessä, koska asianosaiset ovat valtaosin kuopattu, Saksa noussut tuhkasta Euroopan kärkeen ja onhan niillä muutakin historiaa kuin 5-6 vuoden (toki äärimmäisen kiusallinen) periodi. Suomessa sota-aika on edelleen oikea historiallinen lempilapsi mutta toisaalta myös eräänlainen kipupiste ja niitä asioita puidaan jollain tasolla vieläkin. Hyvin valikoiden, mikä on tietysti ihan ymmärrettävää.
Ehkä osa saksalaisista on käsitellyt toisen maailmansodan. Mutta kaikki eivät. Pari saksalaista kaveriani on kertonut, etteivät heidän vanhempansa voi puhua sotaan liittyvistä asioista (vaikkeivät itse ehtineet olla mukana). Eikä näitä kavereita itseäänkään maailmansota juuri kiinnosta.


Ja Barbarossan Saksa taas kusi, kun menivät valloittajina yms Venäjälle. Kun olisivat menneet vapauttajina ja kaatamaan Stalinin, niin Venäläisistä yms olisi saanut apuvoimia yms todella paljon ja mahdollisen vallankumouksen.
Taas mielenkiintoinen ajatus! Ei tosin olisi sopinut natsien ideologiaan vapauttaa slaaveja, suunnitelmat liikkuivat jossain internoinnin ja pakkosiirtämisten välillä.


Saako tänne esittää kysymyksiä? Miltä maailma näyttäisi nyt, jos Saksa olisi voittanut?
Lue Robert Harrisin Fatherland! :thumbs:


Kaiken kaikkiaan hyödytöntä jossittelua, ketjun aloituskysymys on hyvä, jatkakaa siitä.
Päässäni on muodostumassa tämän ketjun aloituskysymykseen ja sitä seuranneeseen keskusteluun pohjautuva jatkokysymys, mutta annan sen muotoutua vielä hiukan.
 
Edellisessä viestissäni mainittu jatkokysymys on nyt mietitty valmiiksi. Se perustuu olettamukseen, että Saksa hoiti hommansa varsin mallikkaasti kesään 1940 asti. Ketjussa esitetyt mielipiteet tukevat tätä näkemystä. Edes aikainen sodan aloittaminen ei ollut virhe, vaan siinä tilanteessa välttämättömyys, kuten Reno^^ perustelee:

Sodan alkaminen aikaisessa vaiheessa oli itse asiassa olosuhteiden pakottama asia. Saksan talous oli täysin kuralla ja viittä vaille konkurssissa. Sota oli ainoa keino päästä tästä pälkähästä.


...


Kaikki mainitut ja vakavasti otettavat saksalaisten virheet tapahtuivat vuonna 1940 tai sen jälkeen:


Melkein kaikista tärkein jäi kirjoittamatta, älä aloita operaatio Barbarossaa, se oli tuhon alku ja loppu. Ilman sitä ni liittoutuneilla ei olisi ollut mitään mahdollisuuksia.
Hyökkäys Neuvostoliittoon tapahtui loppukesällä 1941. Joidenkin mielestä idänreissu oli välttämätön Natsi-Saksan selviämisen kannalta. Mutta ehkä Saksa olisi ehkä voinut odotella Neuvostoliiton hyökkäystä puolustusasemissa ja rakentaa teollisuuttaan ja armeijaansa.


No minun mielestäni taas olisi kannattanut pyrkiä heti ja suoraan moskovaan. Ja jättää balkani rauhaan, se viivästytti kesähyökkäystä ratkaisevan paljon. Moskovan porteille päästiin ja muistaakseni läpimurto oli ihan lähellä jollain ss yksiköllä, mutta pakkaseen se sitten hyytyi. Panssarit ei toiminut, yms. Mutta nopea Moskovan valtaus, josta Stalin ei suostunut poistumaan olisi ehkä ratkaissut koko sotaretken. Olisiko Venäjä pystynyt jatkamaan sotaa menestyksellisesti jos Stalin olisi likvidoitu? Epäilen ettei sekava kommunismi järjestelmä olisi saanut aikaan uutta johtajaa tarpeeksi nopeasti jotta sotatoimia olisi pystytty jatkamaan. Tosin se jonkin näköisenä sissisotana olisi jatkunut, kun huomio kuinka saksalaiset veäjänväestöä kohtelivat. Siinä oli kanssa yksi korjauskehoitus, huonolla kohtelulla nostettiin vain vihaa ensin vapauttajina pidettyjä saksalaisjoukkoja kohtaan.
Sekä Balkanin-matka että Moskovan valloitusyritys tapahtuivat vuonna 1941, eli vuoden 1940 jälkeen.


Minusta kaikista tärkein: älä anna Hitlerin koskaan johtaa sotatoimia, jätä se homma kenraaleille.
Sotamarsalkka von Brauchitsch erosi maavoimien komennosta jouluna 1941, minkä jälkeen Hitler otti komennon omiin käsiinsä. Sen jälkeen alkoikin sitten mennä vähän huonommin...


Saksa teki eittämättä virheen lähtiessään SIINÄ TILANTEESSA MISSÄ LÄHTI Operaatio Barbarossaan. Se ei ollut onnistunut hoitamaan ei niin länsirintamaa kuin Välimeren rintamaakaan "loppuun" tai edes hiljaiseksi. Ja tämä oli suuri osasyy Operaatio Barbarossan epäonnistumiseen. Mielestäni Saksa kulutti ajan Ranskan antautumisen ja Operaatio Barbarossan alkamisen välillä väärin.
ABO-Villen mukaan oli virhe levätä laakereilla Ranskan-offensiivin jälkeen, ja Saksa alkoi mokata sotaansa jo vuoden 1940 kesällä.


...


Ranskan antauduttua 1940 maailman kartta näytti tältä (Saksa liittolaisineen mustalla):

Ww2_allied_axis_1940_dec.webp
Kuva osoitteesta http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/be/Ww2_allied_axis_1940_dec.png

Saksalla oli kesällä 1940 käytössään seuraavanlaiset joukot:
Maavoimat 10 keskimäärin 10-12 divisioonan vahvuista armeijaa Ranskassa (sisälsivät yhteensä 10 panssaridivisioonaa) ja 1 Norjassa, resursseja perustaa 2-3 uutta armeijaa;
Waffen-SS vajaan armeijan vahvuinen itsenäinen ryhmittymä, jonka divisioonat olivat mobilisoitavissa maavoimien käyttöön;
Ilmavoimat 4 lentolaivastoa Saksassa ja Ranskassa ja 1 Norjassa, lisäksi kenttäjoukkoja (mm. laskuvarjojääkäridivisioona ja kaksi ilmatorjunta-armeijakuntaa);
Merivoimat kärsinyt pintalaivasto (3 taistelulaivaa, 2 panssarilaivaa, 2 raskasta risteilijää, 4 kevyttä risteilijää, 8 apuristeilijää, 10 hävittäjää, 20 torpedovenettä, pikaveneitä, miinalaivoja, tykkiveneitä ym) sekä kehittyvä sukellusvenelaivasto (20 operaatiokykyistä sukellusvenettä taistelualueilla sekä kymmeniä rakennettavia, huollettavia tai siirtyviä sukellusveneitä).

Saksan liittolaisista mainittakoon:
Italia mobilisoitavissa 6-8 maavoimien armeijaa keskinkertaisella kalustolla (1 armeijan vahvuus Itä-Afrikassa, 2 armeijaa Pohjois-Afrikassa); pommikonepainotteinen, vanhentunut lentolaivasto; suhteellisen vahvat merivoimat Välimerellä - paperilla mahtavat sotavoimat, todellisuudessa hampaattomia posetiivareja;
Japani noin 5 armeijan vahvuiset maavoimat lähinnä Kiinassa, kyky mobilisoida nopeasti 4-6 armeijaa lisää; suuri ja iskukykyinen pintalaivasto (mm. 10 lentotukialusta, rakenteilla 2 Yamato-luokan supertaistelulaivaa), pienehkö ja suhteellisen tehoton sukellusvenelaivasto;
Ranska ei mielellään sotinut Saksan puolella, vaikkakin siirtomaista oli jatkuvaa kärhämää Iso-Britannian kanssa; vaarallinen toveri, jonka asevoimilta Saksa oli leikannut hampaat pois.

Potentiaalisia liittolaisia olivat myös Suomi, Romania, Unkari ja Bulgaria, joilla kullakin oli kyky osallistua Saksan offensiiveihin omilla lähialueillaan 1-2 armeijan voimin.

Saksaa vastassa oli tässä vaiheessa:
Iso-Britannia kyky mobilisoida 6-8 armeijaa lähinnä emämaan puolustukseksi, Egyptissä pari surkeaa divisioonaa; pieni, mutta sisukas Royal Air Force; suuri laivasto (mm. 5 lentotukialusta, 15 taistelulaivaa) hajaantuneena maailman merille.
Intiassa, Kanadassa, Australiassa ja Etelä-Afrikassa mobilisoitavissa 3-6 divisioonaa vuosittain brittien tueksi etenkin maiden omilla lähialueilla.

Ja nurkan takana odotteli:
Neuvostoliitto kyky mobilisoida 20 tykinruoka-armeijaa vuoden kuluessa; suuret, mutta heikosti koulutetut ilmavoimat; kolme laivastoa: Jäämerellä, Itämerellä ja Mustalla merellä;
Yhdysvallat maa, jonka nenille ei kannata alkaa hyppiä; ydinase kehitteillä, käyttövalmis 5 vuoden sisällä (tosin tätähän muut valtiot eivät varmuudella tienneet);
Kiina vaikea valloittaa, mutta täysin hyökkäyskyvytön; Kiinasta ja kumppanit eivät olisi mahdoton vastus Japanille, mikäli Japani tahtoisi ottaa haltuunsa Tyynenmeren länsirannikon.





No niin, nojatuolikenraalit, mitä olisitte tehneet, jos käytössänne olisivat olleet Saksan asevoimien ja liittolaisten voimat vuoden 1940 kesällä? ;)
 
Onko jollain tietoa siitä huhusta, minkä olen nähnyt joskusjossain tv-dokkarissa, että Hitlerin viimeinen tavoite olu vallata Amerikka? Sodan viimeiset vangitut rivisotilaat, jotka jäivät kiinni Berliinissä, osasivat kuulemma hämmästyttävän hyvin Valtojen maantietoa. Haastateltu Amerikkalainen veteraani kertoi, että sotilaille oli opetettu sotakoulussa mantereen maantietoa.

Tämä asia on kiinnostanut minua kovin, mutta en ole löytänyt mistään enempää tietoa.
 
Taas mielenkiintoinen ajatus! Ei tosin olisi sopinut natsien ideologiaan vapauttaa slaaveja, suunnitelmat liikkuivat jossain internoinnin ja pakkosiirtämisten välillä.

Ainakin Ukrainassa tämä olisi voinut toimia, siellä Stalin ei ollut kovin kovassa huudossa 1930-luvun tahallisen nälänhädän takia. Käsittääkseni saksalaisiin valloittajiin suhtauduttiin Ukrainassa jopa jossain määrin suopeasti ennen kuin Übermensch -perseily käänsi tilanteen partisaanisodaksi.

Famine-Genocide of 1932?3
 
Onko jollain tietoa siitä huhusta, minkä olen nähnyt joskusjossain tv-dokkarissa, että Hitlerin viimeinen tavoite olu vallata Amerikka? Sodan viimeiset vangitut rivisotilaat, jotka jäivät kiinni Berliinissä, osasivat kuulemma hämmästyttävän hyvin Valtojen maantietoa. Haastateltu Amerikkalainen veteraani kertoi, että sotilaille oli opetettu sotakoulussa mantereen maantietoa.

Tämä asia on kiinnostanut minua kovin, mutta en ole löytänyt mistään enempää tietoa.

En usko millään tuollaiseen. Kuinka ihmeessä Hitler olisi sellaista suunnitellut, kun ei saanu edes naapurin piskuista Iso-Britanniaa vallattua ja oli luopunut jo ajatuksesta. Olisi aivan utopistista laivata menestyksekkäästi noin paljon suurempaan ja etäisempään maahan minkäänlaisia joukkoja, jotka kykenisivät tavalliseen sodankäyntiin.

Vakoojia, soluttautujia ja sukellusvenemiehistöjä kyllä koulutettiin tehtäviin Amerikan mantereella ja rannikolla.
Myös melko tavallisille sotilaille koulutettiin tietoa Amerikasta, koska saksalaiset suorittivat vihollisen uniformussa iskuja yhdysvaltalaisten selustaan. Tällöin piti osata vähän kieltä, kulttuuria ja osata esimerkiksi vastata kysymykseen mistä osavaltiosta olet kotoisin, kuka on presidentti sekä muita viattomia yksityiskohtia uskottavuuden takia.

Olisikohan tämä valloitusasia sekoitettu siihen, että Hitler kyllä suunnitteli Yhdysvaltojen pommittamista ulos sodasta? Suunnitteilla oli "Amerikkapommittaja", joka olisi ehkäpä voinut kuljettaa atomipommiakin aikanaan.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Ainakin Ukrainassa tämä olisi voinut toimia, siellä Stalin ei ollut kovin kovassa huudossa 1930-luvun tahallisen nälänhädän takia.
No niin, nojatuolikenraalit, mitä olisitte tehneet, jos käytössänne olisivat olleet Saksan asevoimien ja liittolaisten voimat vuoden 1940 kesällä? ;)

Käsittääkseni Ukrainan lisäksi baltian maat (ja valkovenäjä?) olivat suopeita saksalle, tai vähintään näreissään Stalinille. Olisin vapauttanut kyseiset mestat ja pysähtynyt rajalle. Nyt kun kartasta tsekkasin niin stalingradhan on aika pirun pitkällä. Oliko sinne ryysimiseen joku muukin syy kuin symbolinen?
Ongelmahan tuossa olisi ollut se, että Stalin olisi piakkoin hyökkinyt takaisin, mutta niinhän se olisi tehnyt vaikka Moskova olisi vallattu.

edit: Kaukasus toki olisi ollut hyödyllinen, rajalinja olisi kannattanut vetää mustameri-kaspianmeri välille.
 


No niin, nojatuolikenraalit, mitä olisitte tehneet, jos käytössänne olisivat olleet Saksan asevoimien ja liittolaisten voimat vuoden 1940 kesällä? ;)

Kaikella tarmolla estämään kommunismin leviämistä.
Brittien kanssa ei rauhaa olisi saanut varmaankaan millään tehtyä. Ainakaan niinkauan kuin churchill olisi vastassa. Jenkkien kanssa ainakin yrittää olla mahdollisimman hyvää pataa, koska eikös atomipommia kehitetty aluksi saksalaisia vastaan. Myöskin japsit täytyisi pitää pois jenkkien kimpusta ja pyytää näitä uhmaamaan venäläisiä. Näinhän Aatu ei toiminut ja ryssät pystyi siirtämään joukkojaan Japanin rajalta Moskovan turvaksi. Myöskin sisäpolitiikkaan yrittäisin vaikuttaa mahdollisimman paljon, jotta vainot lopetettaisiin. Vuonna 1940 lopullista ratkaisua ei vielä ollut tehty ja vainot olivat vielä pikkupuuhastelua tulevan edellä. Oikeastaan suurin ongelma olisi churchillin englanti. Sen kanssa täytyisi saada rauha aikaan hinnalla millä hyvänsä, ennenkuin Lend-Lease tulisi avuksi. Tällöin myös todennäköisesti varmistuisi se että jenkit eivät tukisi venäjää Lend-Leasella. Vaan ehkä jopa saksaa!
 
Se perustuu olettamukseen, että Saksa hoiti hommansa varsin mallikkaasti kesään 1940 asti.

En tiedä onko jo mainittu, mutta vuoden 1940 kämmeihin kuului ilman muuta se että brittien siirtoarmeijaa ja Ranskan armeijan rippeitä ei tuhottu vaan ne saatiin saksalaisten viivyttelyn vuoksi pelastettua Dunkerquesta. Se oli oikeastaan liittoutuneiden ensimmäinen onnistuminen koko sodassa, mikä loi lisäuskoa vastarinnan onnistumiseen jatkossakin. Jossain määrin voisi myös ajatella että 39-40 salamasodan murskaava onnistuminen oli haitallista saksalaisille, sillä se kasvatti Hitlerin itseluottamusta omaan johtamistaitoon ja Saksan iskukykyyn liiankin korkealle tasolle. Sodan alussahan Hitler oli huomattavan paljon varovaisempi eikä vielä uskaltanut jyrätä Wehrmachtin johtoa.

Ranskan antauduttua 1940 maailman kartta näytti tältä (Saksa liittolaisineen mustalla):

katso liitettä 112103
Kuva osoitteesta http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/be/Ww2_allied_axis_1940_dec.png

Kartta on ehkä hieman harhaanjohtava, sillä osa mustista alueista ei missään nimessä ollut vuonna 1940 Saksan liittolaisia, vaan miehitettyjä alueita, joista oli edelleen pidettävä kiinni rautahansikkaalla. Vichyn Ranskan joukot Afrikassa ja ranskalaiset vapaaehtoiset/sotavangit ottivat toki osaa taisteluihin, mutta en puhuisi mistään liittolaisesta. Alankomaat, Norja, Tanska; lähinnä SS-vapaaehtoisia. Käytännössä Saksan todelliset liittolaiset olivat kohtuullisen vähäiset ja hyödylliset liittolaiset vielä vähäisempiä. Iso-Britannian antautuminen ennen Yhdysvaltojen mukaan tuloa olisi saattanut muuttaa tilannetta, sillä Länsi-Euroopassa ei ollut ihan suunnatonta sympatiaa Neuvostoliittoa vastaan. Vaikea silti kuvitella että länsieurooppalaiset olisivat lähteneet yhdessä hakaristilipun alla bolsevismin vastaiselle ristiretkelle, vaikka tällaisia ajatuksia Hitlerillä ja Himmlerillä taisi vähän ollakin. Mutta jo sekin että kartan punainen olisi pidetty eristettynä ja harmaat harmaana olisi tietysti auttanut asiaa valtavasti.
 
Ainakin Ukrainassa tämä olisi voinut toimia, siellä Stalin ei ollut kovin kovassa huudossa 1930-luvun tahallisen nälänhädän takia. Käsittääkseni saksalaisiin valloittajiin suhtauduttiin Ukrainassa jopa jossain määrin suopeasti ennen kuin Übermensch -perseily käänsi tilanteen partisaanisodaksi.
Käsittääkseni Ukrainan lisäksi baltian maat (ja valkovenäjä?) olivat suopeita saksalle, tai vähintään näreissään Stalinille.
Natsi-Saksan ideologinen idiotismi meni vähän turhan usein sotastrategian edelle päätöksenteossa. Saksalaiset olisivat voineet tehdä juutalaisten kanssa jotain vähän järkevämpää kuin paistaa uunissa, ja Neuvostoliiton vähemmistökansoja oltaisiin voitu käyttää tehokkaammin apuna. Tai vähintäänkin saksalaiset olisivat voineet välttää pahimman partisaanitoiminnan kääntämällä kansat vapauttaja-valloittajien puolelle.


Ongelmahan tuossa olisi ollut se, että Stalin olisi piakkoin hyökkinyt takaisin, mutta niinhän se olisi tehnyt vaikka Moskova olisi vallattu.
Jos saksalaiset olisivat pysähtyneet Baltian ja Ukrainan rajoille, Neuvostoliiton päävoimat olisivat vetäytyneet eikä niitä olisi saatu lyötyä. Tuolloin vastahyökkäys olisi ollut tuhoisa Saksalle. Jos taas hyökkäys olisi jatkunut Moskovaan asti, Neuvostoliitto olisi joutunut heittämään suurimmat voimansa kaupungin puolustamiseen ja saksalaisten tuhottaviksi.


Kaikella tarmolla estämään kommunismin leviämistä.
Brittien kanssa ei rauhaa olisi saanut varmaankaan millään tehtyä. Ainakaan niinkauan kuin churchill olisi vastassa. Jenkkien kanssa ainakin yrittää olla mahdollisimman hyvää pataa, koska eikös atomipommia kehitetty aluksi saksalaisia vastaan. Myöskin japsit täytyisi pitää pois jenkkien kimpusta ja pyytää näitä uhmaamaan venäläisiä. Näinhän Aatu ei toiminut ja ryssät pystyi siirtämään joukkojaan Japanin rajalta Moskovan turvaksi. Myöskin sisäpolitiikkaan yrittäisin vaikuttaa mahdollisimman paljon, jotta vainot lopetettaisiin. Vuonna 1940 lopullista ratkaisua ei vielä ollut tehty ja vainot olivat vielä pikkupuuhastelua tulevan edellä. Oikeastaan suurin ongelma olisi churchillin englanti. Sen kanssa täytyisi saada rauha aikaan hinnalla millä hyvänsä, ennenkuin Lend-Lease tulisi avuksi. Tällöin myös todennäköisesti varmistuisi se että jenkit eivät tukisi venäjää Lend-Leasella. Vaan ehkä jopa saksaa!
Mitä keinoja oltaisiin voitu käyttää rauhan saavuttamiseksi? Myönnytyksiä briteille? Juutalaisvainoille stoppi? Churchill hengiltä?


En tiedä onko jo mainittu, mutta vuoden 1940 kämmeihin kuului ilman muuta se että brittien siirtoarmeijaa ja Ranskan armeijan rippeitä ei tuhottu vaan ne saatiin saksalaisten viivyttelyn vuoksi pelastettua Dunkerquesta.
Taidettiin mainita ensimmäisessä viestissä (kohta 4).


Se oli oikeastaan liittoutuneiden ensimmäinen onnistuminen koko sodassa, mikä loi lisäuskoa vastarinnan onnistumiseen jatkossakin.
Dunkerquen evakuoinnin salliminen oli toki iso moka saksalaisilta, mutta se oli lähinnä operaatiotason virhe. Vakavia strategisia virheitä (mihin suuntaan hyökätä, mihin asettaa painopiste jne) Saksa ei ollut juurikaan tehnyt, ellei Hitlerin sotaan tähtäävää (talous)politiikkaa 1930-luvulla ja siten väistämättömään sotaan valmistautumista lasketa sellaiseksi.


Jossain määrin voisi myös ajatella että 39-40 salamasodan murskaava onnistuminen oli haitallista saksalaisille, sillä se kasvatti Hitlerin itseluottamusta omaan johtamistaitoon ja Saksan iskukykyyn liiankin korkealle tasolle. Sodan alussahan Hitler oli huomattavan paljon varovaisempi eikä vielä uskaltanut jyrätä Wehrmachtin johtoa.
Wehrmachtin kenraalien olisi tosiaan pitänyt tehdä jotain Hilterin yli-itseluottamukselle. Hitlerin murhaaminen ei olisi tullut kysymykseen, mutta ehkä huumaaminen...? :D


Kartta on ehkä hieman harhaanjohtava, sillä osa mustista alueista ei missään nimessä ollut vuonna 1940 Saksan liittolaisia, vaan miehitettyjä alueita, joista oli edelleen pidettävä kiinni rautahansikkaalla. Vichyn Ranskan joukot Afrikassa ja ranskalaiset vapaaehtoiset/sotavangit ottivat toki osaa taisteluihin, mutta en puhuisi mistään liittolaisesta. Alankomaat, Norja, Tanska; lähinnä SS-vapaaehtoisia.
Kartta on hämäävä myös siinä mielessä, että se on joulukuulta 1940, mutta kuvastaa mielestäni hyvin sitä, mihin suuntaan Saksan ulkopolitiikka oli menossa (Unkarin, Romanian ja Bulgarian liittyminen kolmenvallan sopimukseen).


Käytännössä Saksan todelliset liittolaiset olivat kohtuullisen vähäiset ja hyödylliset liittolaiset vielä vähäisempiä. Iso-Britannian antautuminen ennen Yhdysvaltojen mukaan tuloa olisi saattanut muuttaa tilannetta, sillä Länsi-Euroopassa ei ollut ihan suunnatonta sympatiaa Neuvostoliittoa vastaan.
Olisiko Yhdysvallat liittynyt sotaan, jos Saksa olisi kukistanut Britannian tai tehnyt rauhan engelsmannien kanssa?


Vaikea silti kuvitella että länsieurooppalaiset olisivat lähteneet yhdessä hakaristilipun alla bolsevismin vastaiselle ristiretkelle, vaikka tällaisia ajatuksia Hitlerillä ja Himmlerillä taisi vähän ollakin. Mutta jo sekin että kartan punainen olisi pidetty eristettynä ja harmaat harmaana olisi tietysti auttanut asiaa valtavasti.
Tilanne olisi muuttunut melko mielenkiintoiseksi, jos Neuvostoliitto olisi liittynyt akselivaltoihin Iso-Britanniaa, Yhdysvaltoja ja Kiinaa vastaan. Tosin Hitlerin ideologiaan taisi kuulua Neuvostoliiton tuhoaminen, joten kyseisenlainen liitto olisi tuskin kestänyt ikuisesti.
 
Johtuukohan tämä siitä, että Saksassa toisen maailmansodan tapahtumia hävetään, mutta Suomessa ei (ainakaan niin paljon)? Suomessa sodat nähdään ainakin jossain määrin kunniakkaina, kansakuntaa yhdistäneinä koettelemuksina, joista selvittiin, vaikka oltiin väärällä puolella ja turpaan tuli.

anteeksi nyt mutta kyllä mä näkisin että vaikka takkiin tuli niin ihan oikealla puolella oltiin...
 
Natsi-Saksan ideologinen idiotismi meni vähän turhan usein sotastrategian edelle päätöksenteossa. Saksalaiset olisivat voineet tehdä juutalaisten kanssa jotain vähän järkevämpää kuin paistaa uunissa, ja Neuvostoliiton vähemmistökansoja oltaisiin voitu käyttää tehokkaammin apuna. Tai vähintäänkin saksalaiset olisivat voineet välttää pahimman partisaanitoiminnan kääntämällä kansat vapauttaja-valloittajien puolelle.

OKH (Hitler poislukien) ois varmaan keksinyt jotain käyttöä miljoonalle(?) ukrainalaiselle sotilaalle vuonna 1944 :)
 
Johtuukohan tämä siitä, että Saksassa toisen maailmansodan tapahtumia hävetään, mutta Suomessa ei (ainakaan niin paljon)? Suomessa sodat nähdään ainakin jossain määrin kunniakkaina, kansakuntaa yhdistäneinä koettelemuksina, joista selvittiin, vaikka oltiin väärällä puolella ja turpaan tuli.
Uskaltaisiin väittää, että yksi syy miksi Suomessa glorifioidaan toista maailmansotaa tänäkin päivänä johtuu siitä, että Neuvostoliiton aikakaudella koko aihetta ei saanut niin kamalan paljoa käsitellä, koska se olisi voinut esittää N-liiton epäsuotuisassa valossa. Lisäksi toinen syy voisi olla se, että Suomi kuitenkin saavutti tavoitteensa viime sotien aikana. Okei, Suur-Suomea ei tullut, mutta Suomi säilytti itsenäisyytensä. Helsinkihän oli Moskovan ja Lontoon ohella ainoa sotaan osallistuneiden maiden pääkaupunki, mitä ei miehitetty toisen maailmansodan aikana.
 
Saksalaiset olisivat voineet tehdä juutalaisten kanssa jotain vähän järkevämpää kuin paistaa uunissa
Mun käsittääkseni juutalaisia kyllä käytettiin pakkotyössä huomattavasti enemmän kuin kaasutettiin.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom