unohda afrikka ja italia....
Eka postaukseni - ja mistä aiheesta!
Saksa teki eittämättä virheen lähtiessään SIINÄ TILANTEESSA MISSÄ LÄHTI Operaatio Barbarossaan. Se ei ollut onnistunut hoitamaan ei niin länsirintamaa kuin Välimeren rintamaakaan "loppuun" tai edes hiljaiseksi. Ja tämä oli suuri osasyy Operaatio Barbarossan epäonnistumiseen. Mielestäni Saksa kulutti ajan Ranskan antautumisen ja Operaatio Barbarossan alkamisen välillä väärin.
Eli mitä olisi pitänyt tehdä 7/40-6/41 välillä toisin? Toisin kuin Kaitsu79 antaa ymmärtää, Saksan olisi kannattanut auttaa Italiaa Välimerellä Iso-Britanniaa vastaan kaikin voimin. Ja paras tilaisuus ryhtyä tähän olisi ollut Ranskan aselevon jälkeen. Jos Saksan ilma-ase olisi suunnattu Englannin pommittamisen sijaan ("Taistelu Englannista" heinäk-lokak 40, monen saksalaisen kenraalin mielestä kohtalokkain virhe sodassa) Englannin siirtomaaomistusten valtaamiseen yhdessä parin panssariarmeijakunnan ja Italian armeijan kanssa, olisi kaikki Englannin siirtomaaomistukset/dominiot Egyptistä aina Sudaniin ja Irakiin asti ollut helposti vallattavissa jopa loppuvuoden 40, viimeistään alkuvuoden 41 aikana. Sanomattakin on selvää, että Balkanilla Saksalle ja Italialle niskottelevat maat olisi voitu samanaikaisesti vallata tai odottaa oikean historian tapaan vastaavasti huhtikuuhun 41, jolloin Jugoslavia romahti noin viikossa (Kreikkahan valloitettaisiin tässä skenaariossa jo syksyllä 40).
Mikä tästä Välimeren-Afrikan-Lähi-idän koukkauksesta olisi tehnyt niin kovan peliliikkeen?
1. Etelän salamasota olisi Englannin ilmasotaan verrattuna säästänyt Luftwaffen lentokoneita ainakin 1000 kpl. Tämä olisi ollut tervetullut lisä Barbarossaan. Lisäksi ratkaisu etelässä olisi itsessään säästänyt kaiken Panzerkorps Afrikan materiaalin käytettäväksi Neuvostoliittoa vastaan. Eli vielä lisää lentokoneitakin.
2. Lähi-Idän valtaaminen olisi ainakin kolminkertaistanut akselivaltojen öljyvarat.
3. Italialta olisi saatu Barbarossaan 50 000 miehen sijasta helposti 500 000 miehen panostus kohtuullisten ilmavoimien ja tykistön kera(Italian panssareista turha puhua), kun senkään ei juuri tarvitsisi sitoa joukkojaan Isoa-Britanniaa vastaan.
4. Kun Turkin ja Iranin selusta ja huoltoreitit olisi turvattu Lähi-idän valtauksella, olisivat ne hyvinkin voineet liittyä Barbarossaan. Nykyaikaista sotamateriaalia mailla ei juuri ollut, mutta Saksan ja Italian avustamana olisi Kaukasukselle voitu avata ainakin miljoonan miehen vahvuinen varteenotettava rintama.
Summa summarum. Voitto etelässä 41 alkuvuoteen mennessä olisi voinut parhaassa tapauksessa lisätä Barbarossan joukkoja yli puolellatoista miljoonalla, lentokoneita ja tykistöä vähintään parilla tuhannella (tykistöä varmaan enemmän) ja panssarivaunujakin tuhannella. Eikä pulaa polttoaineesta olisi ollut. Eli ainakin noin neljenneksen lisää voimaa Operaatio Barbarossaan sekä Kaukasuksen "etelärintama", joka luonnollisesti veisi puna-armeijalta resursseja itärintamalta.
Jo todellinen Barbarossa oli hilkulla onnistua. Tässä skenaariossa Barbarossa onnistuisi lähes varmasti. Ja jos 41 loppuun mennessä Aatu & co:lla olisi hallussaan manner-Eurooppa, Neuvostoliitto, Lähi-Itä ja Pohjois-Afrikka (+Japanilla puolet Kiinasta ja kesään 42 mennessä koko Kaakkois-Aasia), ei USA:lla ja Iso-Britannialla olisi ollut mitään jakoa. Koko itäinen pallonpuolisko olisi helposti ollut akselivaltojen hallussa ennen kesän 1945 ydinpommia. Ydinpomminkin olisivat nyt muuttuneessa tilanteessa saattaneet keksiä saksalaiset ensin.