- Liittynyt
- 12.8.2002
- Viestejä
- 2 164
Mike sanoi:Ja siis selitetään vielä, näytön parempaa laatua ei kuvaa se, että se ylisaturoi, se kuvaa näytön huonompaa laatua. Mutta tuotahan ei selvitetty, saturoiko se kamera, vai näyttö. Amoled Samsungissa siis tuhoaa kuvasta informaatiota, jonka selitin jo kuvilla aikaisemmin.
Ei.
Kyse on softan (näytön ajurit) suorittamasta värien ylisaturoinnista, joka johtaa juuri tuohon värien puhki palamiseen. Noi värit kun esitetään tuossa mitä luultavimmin 8bit / kanava ja ajuri sitten iloisesti tulkkaa yläpään arvot tyyliin 235+ --> 255 ja sama alapäässä (arvot täysin mun hatusta vetämiä). Hops heijaa, menetimme juuri valtaosan kuvan informaatiosta, mutta ainakin on ah niin värikästä ja kontrastia piisaa.
Ja luultavasti "ei".
Kun pukkaat AMOLEDille sellaisenaan kuvaa joka on todennäköisesti käsitelty, tuunattu kohdalleen jne. kapeampaa väriavaruutta toistavaa näyttöä ajatellen (vaikka sRGB-avaruudessa) niin tuloksena on OLEDissa värit överiksi vetävä kuva ilman sen kummempaa käsittelyä. Ei sieltä mitään dataa tuhoudu, värit vaan näytetään kirkkaampina kuin ne ihmissilmälle LCD:llä olisivat. OLEDista saa, ylläri, luonnollisimman väritoiston sillä että kalibroi koko putken kamerasta näytölle, mutta suuri osa netissä olevista kuvista olettaa nimenomaan kapeamman näyttölaitteen väriavaruuden.
Ajuri voi toki tehdä vaikka mitä temppua OLEDIlle meneville väriarvoille, joko liioitella tai sitten rajoittaa niitä jotta perus-LCD:lle tehdyssä kuvassa esim. ihonväri ei mene liian punaiseksi. Se että korjaus puuttuu ei ole välttämättä laitteenvalmistajan laiskuudestakaan kiinni. Öyskäksi vetävät värit ovat myyvempiä osassa maailman maita ja tuon efektin saa ilmaiseksi.
Se ei kuitenkaan ole kauhean fiksua että katsellaan (suuressa osaa koteja LCD-monitorilta) kuvaa jossa on vierekkäin OLED ja tavallinen LCD, ja siitä päätellään saturoiko noista jompikumpi. Duh.