Roinaamisen terveydellisistä vaikutuksista tiedetään vähemmän mitä ehkä ajattelette. Ei tartte mennä kuin tasan 40 vuotta sitten kun American journal of sport medicine julisti suosituksessaan, että suprafysiologiset AAS-annokset eivät paranna suorituskykyä sitä vaativissa urheilulajeissa(think about that :D). Mikä ongelma on sitten tutkia roinaamista? No suurin syy miksi hyviä, laajoja, luotettavia tutkimuksia ei ole olemassa on eettiset syyt, vaikka halukkaita löytyisikin, ei ole eettistä altistaa tutkittava joukko potenttiaaliselle terveydellisille haitoille. Parhaimmatkin tutkimukset ovat aika heikkoja ja jättää ilmaan kysymyksiä. Kaksoissokkoutettuja lyhytkestoisia tutkimuksia erityisesti sydänpuolella on tehty, mutta aika standardi on vain 8 viikkoa ja tyypilliset annokset 200-600 mg testoa viikossa. Konsensus on aika vahva, että vasemman kammio paksunee lyhyelläkin käytöllä mutta esimerkiksi sydämen ejektiofraktion heikkenemisestä ollut aika paljon eroa näytöstä, osassa tutkimuksissa on heikentynyt, osassa pysynyt samana. Kuolleilla AAS-käyttäjiltä on löytynyt vasemman kammion paksuuntumisen ohella kardiomyopatiaa, sydänlihaksen fibrotisoitumista(yleensä merkki sairastetusta infarkista), edennyttä sepelvaltimotautia. Ongelma noissa post-mortem tutkimuksissa, että tosi hankala tehdä johtopäätöksiä, roinareilla usein on monien muidenkin lääkeaineiden väärinkäyttöä taustalla ja tutkimusasetelmana huono tarkastella yksittäisiä tapauksia.
Maksapuolella erityisesti suun kautta AAS nostaa maksaentsyymit herkästi korkealle, johtuu osittain maksan ensikierron metaboliasta. Yhdessä brasialaisessa tutkimuksessa oli 1000 koehenkilöä, 200 käytti roinaa ja tyypillisesti >500 mg/viikko niin lähes puolilla oli ALAT, AFOS tai GT 3x viitealuiden. Keskimäärin roinat eivät ole munuaistoksisia, mutta munuaisvaurioita roinareille on syntynyt maksan toimimattomuuden vuoksi. Jos maksa ei pelitä kunnolla maksavaurion takia, esim. bilirubiini alkaa kertymään ja tämä voi paskoa munuaiset. Mitä tulee noihin kolesteroleihin niin pitkään roinaa käyttävillä on apolipoproteiinimäärät on pienentyneet(Apo A1), tuo on tärkeä HDL-kolesterolin komponentti. Jo yksittäinen 500 mg testoannos voi nostaa kolesterolia n. 15% lähtötasosta. Testolla on vaikutusta HMG-CoA-reduktaasientsyymipitoisuuteen, joka on tärkeä tekijä kolesteroliaineenvaihdunnassa. Tuon entsyymin expressointi voimistaa kolesteroliaineenvaihduntaa.
Itse teston käyttäminen ei ole niin vaarallista mitä yleisesti pidetään, käyttöriskit liittyvät enemmän hitaasti eteneviin muutoksiin. Toki jos sairastaa huomaamattaan kardiomyopatiaa niin testo kyllä pahentaa tilannetta entisestään. Enemmän olisin huolissaan narkoottisten aineiden haittavaikutuksista, joita valitettavasti usein roinarit myös käyttävät.