Tarkoitin sitä, että jos on tarkoitus ensin eristävällä liikkeellä joitain lihaksia etukäteisrasittaa, jotta ne saisivat paremmin/enemmän kuormitusta seuraavassa isossa moninivelliikkeessä, niin miten toimia? Viittasin siihen, että perusmallin kehoilumytologia väittää, että jos haluaa prässissä tai takakyykyssä saada etureiskoista kaikki mehut pois, niin on syytä etukäteisrasittaa vaikkapa hackilla ja/tai reidenojennuksella ensin. Sen sijaan lukemissani tutkimuksissani on päästy täysin päinvastaiseen tulokseen. Eli kun on kuormitettu ensin takareisiä eristävillä liikkeillä, ovat prässiä tehdessä etureidet työskennelleet paljon voimakkaammin. Tuo on sinänsä loogistakin, koska silloin niissä etureiskoissa on enemmän voimaa ja virtaa jäljellä, mutta tuntuman ja mutun pohjalta se "Tapetaan lihas X!" kehoilumytologia sanoo toisin. :D Tuota hain ja mielipidettäsi ko asiaan.
No siis eihän tässä ole mitään ristiriitaa salimytologian ja tutkimusten välillä. Se että esim. takareiden etukäteisväsytyksen jälkeen etureidet työskentelee prässissä enemmän ei ole pois takareideltä, koska se on etukäteen jo väsytetty eristävällä liikkeellä, vaan juuri noinhan se menee ja kuuluukin mennä. Siitä syystä takareisi saadaan ajettua entistä kovempaan uupumukseen kun se hyytyy paljon ennen etureittä ym. muita suorittajia.
Kolmas viikko dieettiä lähdössä liikkeelle, aamupaino nyt 77kg ja pituutta 188cm, rasvaprosentti noin 13.3%. Tarkoitus olisi kiristellä rauhassa juhannukseen asti, jotta rasvaprosentti alittaisi 10%. Tähänmennessä päivittäinen kalorivaje on ollut n.-500kcal eli lepopäivisin kaloreita tulee 2100 ja treenipäivisin 2600. Proteinia tulee 2.5g/painokilo, rasvaa 1g/painokilo ja loput hiilareista eli 180g-230g riippuen lepo tai treenipäivästä. Salitreeniä teen 3-jakoisella 4-5 kertaa viikkoon volyymipainoitteisesti, lepopäivät määräytyvät tarpeen mukaan mutta treenejä tulee maksimissaan 2 putkeen. Aerobista treeniä en ole tehnyt muutoin kuin reippaalla kävelyllä salille ja takaisin (20min suuntaansa). Paino on kuitenkin tullut n. 1kg viikossa alas, joka on ehkä hieman turhan kova tahti. Joten:
1.Pitäisikö hieman lisätä kaloreita hiilareilla jotta vaje olisi esim. -250 tai nostaa kaloreita jopa lisää ottaen hiit- treenin viikko-ohjelmaan vai
2. jatkaa -500kcal vajeella ja ottaa refeed-päivät ohjelmaan tietyin väliajoin toteutettuna?
Saat anteeksi... jos vasta 2 viikkoa dieettiä takana niin ei syytä muuttaa mitään alkuun kuitenkin lähtee paljon enemmän nesteitä kuin rasvaa joten tod. näk. sinulla rasva palaa juuri sopivan maltillista tahtia. Jos vielä kuukauden jälkeen näyttää samalta niin sitten laita joka päivälle vähän lisää ruokaa.
Täysin samaa mieltä, eikä nyt ole tarkoitus inttää inttämisen vuoksi ja väärinkäyttää Markun suopeutta, mutta jäi vielä teoreettisellakin tasolla mietityttämään tuo sykkeen ja energiankulutuksen välinen yhteys. Jos jätetään jälkipoltto sivuun, niin eikö liikuntasuorituksen aikainen energiankulutus näy suoraan sykkeestä? Miten muuten pulssimittari voisi näyttää suorituksen aikaisen energiankulutuksen kuin sykkeen perusteella? Ja kääntäen, millä perusteella samoilla sykkeillä voi olla eri kulutus?
Edit. En siis tarkoita, että miten paljon syke nousee missäkin liikkeessä, vaan että jos kahdessa yhtä pitkään kestävässä liikuntasuorituksessa on sama keskisyke, niin onko niissä myös sama energiankulutus?
Minäkin olen aina ihmetellyt, että miksi sykemittarin väitetään tietävän kulutus, kun eihän se sitä oikeasti tiedä. Sykemittari ei tiedä kehonkoostumuksesta mitään, se ei tiedä aineenvaihdunnan tasosta tai kapasiteetistä mitään.... joten tästä voitaneen päätellä, että se ei oikeasti tiedä kalorikulutuksesta yhtään mitään.
Periaatteessa voidaan sanoa, että lihastyö on lihastyötä ja jos saat saman sykkeen aikaan niin kulutus on sama lihasryhmästä riippumatta... mutta se missä homma kusee on, että se vaatisi aivan totaalista työskentelevän lihasryhmän eristämistä ja mikään muu kehossa ei saisi aktivoitua yhtään liikettä tukemaan. (mikä ei oikein käytännössä ole mahdollista)
Eli ne kulutukset ei käytännön tasolla täsmää samasta sykkeestä huolimatta, koska salitreeniliikkeissä syke ei ole kiinni ainoastaan siitä dynaamisesta lihastyöstä mitä tietty lihasryhmä tekee, mutta se dynaaminen lihastyö on kuitenkin ainoa mikä merkittävissä määrin kulutukseen vaikuttaa. Viittaan aikaisempaan esimerkkiini lihasten staattisesta jännittämisestä ilman ulkoista kuormaa.
Koko homman bottom line on, että heitä se sykemittari roskiin, et tee sillä mitään tai älä ainakaan perusta yhtään mitään kalorisuunnitelmaasi sen antamiin arvoihin.
BCAA, kannattaako mun vetää sitä treenin ympärillä? Koska:
- Otan ennen treeniä mm. heraa 30g
- Intrassa mm. 30g octanea
- Palkkarissa heraa
Eli bcaa:ta tuskin on järkevää ottaa noina ajankohtina kun hera ja octane sitä jo itsessään sisältää, ehkä ainoa jos intrajuomaa "boostais" lisä bcaa:lla? Vai olisiko "kustannustehokkaampaa" käyttää bcaa:ta 5g pari kertaa päivässä aterioiden välissä boostamaan proteiinisynteesiä? 3g leusiinia kun muistaakseni riittää siihen.
Kuten joku jo sanoi niin Octane = BCAA mutta sitten siihen on tungettu vielä glutamiinia ja olisiko ollut sitrulliinimalaattia, niin ei tarvetta. Ennen heraa ja jälkeen heraa ja aikana octane niin ei mitään tarvetta erilliselle BCAA:lle.