kno sanoi:
J
Eli Latissimus Dorsi vetää lapaluut 'alaspäin' ja esim kulmasoudussa helposti olkapäät nousee samalla kun yrittää saada lapoja yhteen jolloin se ottaa enemmän trapseihin.
...
lue tuolta vähän tarkemmin Latissimus Dorsista:
http://www.bodybuilding.com/fun/issa12.htm
Tähän ja Jimben kysymykseen. Linkin takaa löytyy hyvää tietoa. Tässä lisää.
Latissimus dorsin tehtävä ei todellakaan ole liikuttaa lapaluita.
Tässä kuvassa Näkyy, miten lihas kiinnittyy olkaluuhun. Se menee kainalon puolelta kohti selkää ja kiinnittyy keski- ja alaselkään, kuten
tältä sivulta näkyy. Sen tehtäviä ovat lähentää olkaluuta kehoon sivultapäin, kuten ylätaljassa, tai edestä/alhaalta kuten alataljassa tai kulmasoudussa. Lisäksi se kiertää olkaluuta pituusakselinsa ympäri, mutta se ei ole kehorakennuksellisesti tärkeää.
Hahmota mielessäsi olkavarren kiinnityskohta ja mieti, mitä tapahtuu, kun latsi supistuu, mutta olkavarsi ei käännykään kehoon nähden. Silloinhan olkapäät siirtyvät taaksepäin kohti selkää. Samalla lapaluut lähenevät toisiaan, koska ne ovat osa olkaniveltä.
Latseilla ei siis Tomin kertomassa liikkeessä vedetä suoraan lapoja yhteen, vaan olkavarsia taakse/alaspäin, joiden mukana lavat sitten liikkuvat. Näin latsit ovat pääosassa ja trapsit ja takaolkapäät jäävät toisarvoisiksi.
Kun tämän on ymmärtänyt ja oppinut, liikerataa on helppo laajentaa supistuksen suuntaan viemällä kyynäpäätkin taakse. Alataljassa ja kulmasoudussa ei ole tarkoituskaan saada sitä äärimmäisen venyttävää osaa mukaan, sen saa parhaiten leuanvedolla kapealla supinaatio-(vasta-)otteella (ajattele taas olkaluun kiinnityskohtaa ja miten käden nosto eteen ylös venyttää latsia). Ylätaljassa leveällä otteella venytystä ei myöskään saa kunnolla, eikä olkapäiden roikottaminenkaan lisää sitä oleellisesti. Siksikin kannattaa pitää jännitys ja pieni koukistus yllä.