Lääkäriliiton mafia + yleistä löpinää

Joka vuosi Suomessa jaetaan n. 700 opiskelupaikkaa lääketieteellisissä tiedekunnissa. Ei se nyt ihan pienikään sisäänotto ole.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Mielestäni tämä palautuu lopulta siihen kysymykseen, että pitääkö syrjäkyliä pitää väkisin pystyssä. Jos halutaan kannattaa sellaista politiikkaa niin sitten lääkärien lisäksi sinne Ypäjämäelle pitää pakottaa koko joukko muitakin palveluammattien harjoittajia. Jos halutaan palveluja tarvitaan verotuloja eli yrityksiä, jotka ovat seuraavaksi pakottamislistalla. Tällä liikkeellä syrjäkylään muuttaa työntekijöitä, jos muuttaa. Näin saadaan tehokkaasti hyvinvointia tuhottua kansantaloudesta, koska osa näistä pakotetuista yrityksistä kuolee pois kun ne eivät pysty optimoimaan tuotantoaan enää niin hyvin. Toisaalta voidaan kertoa ihmisille ettei siellä keskellä ei mitään ole pakko asua, isompien kaupunkien lähellä on asiat paljon paremmin.

lääkärit on vähän eri asia kuin "muutkin palveluammatit". Lääkäri on käytännön pakko paikkakunnalla kuin paikkakunnalla. Vai meinaatko sä, että nyt kun mä napsautan sormia, niin kaikilta pikkumestoilta jengi voi nätisti muutta isompien kaupunkien alueelle, koska pikkukyliä ei ole edes järkeä pitää pystyssä? Kun ei siellä oo pakko asua.

Itseasiassa kaikki, jotka haluaa asua landella, on käsittämättömiä kansantalouden kasvun hidastajia, koska ne haluaa asua paikkakunnilla jotka tarvitsee muiden tukia. Nuketukselle olisi taas töitä?

Ei näitä hommia lasketa minkään kansantalouskaavojen ja talousyhtälöiden mukaan.

Sisäänottomääristä:

IT-ala on pikkasen eri asia, koska siellä ei ihmishengillä leikitä. Lääkäri on mun näkökulmastani sen verran kutsumusammatti, ettei sinne hae mitkään tyhjäpäät jotka on vaan ammattia vailla, toisin kuin IT-hommiin. Enkä mä nyt todellakaan puhu samantasoisista opiskelijakiintiöistä kuin tekniikan sun muiden hommissa, mutta joku roti tolle pilkunviilaamiselle pitäisi pääsykokeisiin saada, kun satoja hillittömän motivoituneita sällejä jää ulkopuolelle joka kerta ja pulaa on lekureista.
 
eräs suuri teollisuusyritys harrastaa samaa. Koulu meinasi vähentää aloituspaikkoja kunnes ko. yritys kuuli ideasta ja ärähti, paikat ei vähentyneet ylläri pylläri ja taas kaikki ei työllisty omalle alalleen joten voi valita parhaat päältä ja palkat pysyy maltillisina.

Eli yleensäkin vikaa siinä kuka saa aloituspaikkojen määrän sanella.

Asiaanhan tulee huomattava parannus INNOVAATIOyliopiston myötä, jossa elinkeinoelämä pääsee vaikuttamaan yliopiston toimintaan normaalia enemmän.

Kyllä, lisää valtaa yrityksille niin maailma pelastuu!
 
Kannattaa muuten huomata, että suomen lääkikset alkaa olleen jo ääriään myöten täynnä. Tarkoittaen siis sitä, että luentosaleista loppui jo meidän aikana istumapaikat, opetuspotilaita ei riittänyt ja monella jää näkemättä ja tekemättä ihan perustemppuja mitä lääkärin tulee osata. Opetuksen laatu on jo näillä sisäänottomäärillä vähintäänkin kyseenalainen, kun esim ensimmäinen polvipunktiokin pitää tehdä näkemättä koko temppua koskaan aiemmin.
 
Se peruskysymyshän oli, että onko valtiolla oikeus määrätä sanktioiden uhalla lääkäriä ottamaan vastaan virka esim. Pohjois-Suomessa? Ja tietenkin on. Se on jopa valtion velvollisuus.
 
No miten tuo käytännössä toimis?

"onko valtiolla oikeus määrätä sanktioiden uhalla lääkäriä ottamaan vastaan virka esim. Pohjois-Suomessa? Ja tietenkin on."

Jotenkin näinkö? Vastavalmistuneen Erkki-Petterin käsketään valtion toimesta muuttamaan vaikkapa 1kk varoitusajalla sodankylään ja ottamaan vastaan TK-lääkärin toimi, riippumatta hänen työllisyystilanteestaan kotikunnassaan? Entäpä jos Erkki-Petterillä on vuorotyössä oleva avovaimo ja 5kk ikäinen junioori sielä kotosalla heinolassa. Ei auta, pyssykylään on muutto nyt eessä kun käsky kävi, vai?

Kyllä ne houkuttimet niiden lääkärien saamiseksi vaikkapa tänne pohjoiseen pitäis mun makuun olla toiset, kuin toimeen pakottaminen. Tarpeeksi porkkanoita eteen, niin kyllä se syrjäisemmänkin paikkakunnan lääkärin toimi alkaa kelpaamaan monelle.
 
Kannattaa muuten huomata, että suomen lääkikset alkaa olleen jo ääriään myöten täynnä. Tarkoittaen siis sitä, että luentosaleista loppui jo meidän aikana istumapaikat, opetuspotilaita ei riittänyt ja monella jää näkemättä ja tekemättä ihan perustemppuja mitä lääkärin tulee osata. Opetuksen laatu on jo näillä sisäänottomäärillä vähintäänkin kyseenalainen, kun esim ensimmäinen polvipunktiokin pitää tehdä näkemättä koko temppua koskaan aiemmin.

Resurssien puute tuntuu haittaavan yliopistotasolla muitakin aloja. Tosin ainakaan näin teknisen koulutuksen käyneenä se ei ole ihan niin fataalia kuin lääkiksessä.
 
Siis missä on tarjottu 10ke/kk lääkärin toimesta?

Ja edelleen kysymyksenä, mitenkä tuo pakottaminen käytännössä toimis? Noin, kuten edellä ehdottelin vaiko miten?
 
Jossain ohjelmassa haastateltiin lääkäreitä/opiskelijoita (oisko ollu Kuopiossa) ja sanottiin, että ~ 10k on tarjottu jonku pikkupaskapitäjän lääkärin virasta.

Ja itse homma tapahtuisi siten, että virkaan voitaisiin määrätä ottaen huomioon henkilön elämäntilanne. Ja voitaisiin rotaatiolla hoitaa eli loppuiäksi ei tarvii jäädä, mutta saattaahan sitä huomata, että kenties elämäänsä voi elää sielläkin ja jäädä sinne pysyvästi.

Jos uhrauksia täytyy tehdä, ne täytyy tehdä siten, että yksi ihminen "uhrataan" suuren joukon puolesta. Tässähän ei pitäisi olla mitään outoa tai uutta.
 
Resurssien puute tuntuu haittaavan yliopistotasolla muitakin aloja. Tosin ainakaan näin teknisen koulutuksen käyneenä se ei ole ihan niin fataalia kuin lääkiksessä.

Varmasti haittaa. Lääkärikoulussa se vituttaa siinä vaiheessa kun pitää yksinkertaista "tusinatoimenpidettä" lähteä lukemaan kirjasta, kun koulutuksessa ei sieltä takarivistä nähnyt mitään, eikä esimerkkipotilaita riittänyt kaikille.

SniffDaddy sanoi:
Niitä porkkanoitahan on ollu mm. 10000/kk. Ei vain ole tepsinyt.

Ei mulle vaan ole kukaan tuollaisia rahoja tarjonnut.

Mutta mietippä, kuka/mikä on nykypäivänä keskimääräinen lääkisopiskelija? (suokaa anteeksi seuraava julma yleistys) Se on suurella todennäköisyydellä juuri lukiosta päässyt hikipinko tyttö, joka on kohtuullisella todennäköisyydellä suht isossa kaupungissa kasvanut ja asunut koko ikänsä, lääkiksessä muodostuu suhde joko vastaavaan mieheen tai johonkin kauppakorkean/oikiksen käyneeseen. Mitä luulet, kuinka helppoa on saada hänet perheineen muuttamaan Utsjoelle?
 
Jaa´a, aikalailla liiottelulta kuulostaa tuo 10ke/kk vaikka ois missäpäin perähikiää tuo virka. Lähteehän nuita lääkäreitä keikkahommiin tuonne Pohjois-Norjaan kalastajakyliin ym. joissa ollaankin sitten oikeasti syrjässä. Kerran pari viikossa lautta tai muuten helikopteri käytännössä ainoat kulkuyhteydet monelle saarelle. Eikä nuissakaan viroissa olla tuollaisissa palkoissa, joten ihmetyttää kuinka syrjässä voi suomenmaalla olla, ettei tuo palkka kelpaa.

Niin arvelinkin että pakkohan tuo elämäntilanne on ottaa huomioon, jos tuollaista edes huonolla huumorilla aletaan ehdottelemaan. Mutta siitä päästäänkin kysymykseen, jotta kukas nuo linjaukset tekee ja miten ne perustellaan kenen on pakko mennä ja kuka on oikeutettu kiekltäytymään.
 
Niin, kuten sanoin, jos tiukka paikka on, sitä ei kysytä vaan määrätään. Jos se on yhdelle ihmiselle voi voi, niin sitten on. Jos vastakohtana on edes säälliset lääkäripalvelut suurelle joukolle ihmisiä, se "uhraus" on mitätön.

Linjauksen tekee joko eduskunta/lääninhallitus/kunta riippuen kunnasta ja tilanteesta. Esim. ensisijaisesti nyt ei Helsingistä sinne Utsjoelle.
Onhan tuossa lääkiksiä lähempänäkin. Elämäntilanteen perusteella valitaan "uhri". Kieltäytymiseen vaaditaan kunnon perusteet ("en halua sinne tai aviopuolison työ on täällä") ei ole peruste.

Ja varmasti on lääkäreitä, joilla ei ole esteitä muuttaa joksikin aikaa vieraaseen paikkaan tekee hommia.

En halua toistaa itseäni, mutta jos tämä asia tiivistyy siihen, että kumpi on tärkeämpi, yhden ihmisen muutto esim. vuodeksi pariksi jonneki kuikkaan vs. ison joukon ihmisiä lääkäripalvelut, se vastaus on helppo.
 
Eli periaatteessa kuka tahansa lääkäri voidaan hetkenä minä hyvänsä määrätä jättämään perheensä ja kotiseutunsa ja lähtemään lääkärin toimeen sinne minne käsky kävi?

Eiköhän nuita vanhemman polven lääkäreitä olisi helpompi houkutella nuille syrjäisimmille seuduille verrattuna TJJ:n esimerkki tapauksiin. Monelle vanhemmalle se kaupungin syke ei välttämättä olisi enää se tärkein juttu, kun omat juniooritkin on jo kotoa poistuneet. Tällaisissa tapauksissa porkkanoina voisi toimia esimerkiksi kuntien tarjoamat palvelut tai vaikkapa vakipaikkalaiselle kunnalta tontti ja/tai asunto. Niitä syrjäytyvissä kunnissa riittää jakaa.

Mä luulen, että ei ole kovin motivoitunut työhönsä sellainen lääkäri, joka on toimeensa pakotettu valtion puolesta toiselle puolelle maata, pois perheensä ja tuttaviensa parista.
 
Itsellä on jäänyt mieleen pienen kunnan 12k palkkatarjous sekä toisen kunnan tarjous jossa lääkäri sai määrätä itse palkkansa. Näistä ensimmäinen muistaakseni täyttyi joksikin aikaa. Mutta on selvää että nuo tilanteet olivat sellaisia viimeisiä oljenkorsia ja tilapäisratkaisuja, joku oli saatava pelastamaan kunnan terveydenhuollon kaaos. Työnä ja työmääränä lääkärille se oli varmaankin aika epäinhimillistä koska ratkaisu ei saanut tuulta alleen. Työolot ja muu elämä ne on porkkanat eikä palkka näköjään.

edit: niin siis ei faktaa vaan muisteloa nuo summat, mutta kuitenkin...
 
-*lopettaa lukemisen ja lähtee täyttämään hakupapereita lääkikseen*-

"Itsellä on jäänyt mieleen pienen kunnan 12k palkkatarjous sekä toisen kunnan tarjous jossa lääkäri sai määrätä itse palkkansa."

-*tajuaa, että nuo paikat on täytyny mennä jo tai tarjous poistunut, lopettaa siis lomakkeiden täyttämisen*-

Eiköhän moisissa tarjouksissa ole taustalla jurikin jokin hetkellinen kriisitilanne, kuten arvelitkin. Työtäkin nuilla palkoilla olisi varmasti ollut tarjolla 24/7 + ylityöt päälle :)
 
Pakottaminen nyt ei voi tulla kysymykseen, ainakaan tuolla tavalla mitä täällä on ehdotettu. Toisekseen, jos valtio ei kykene järjestämään tarpeeksi montaa lääkäriä, valtio on epäonnistunut tehtävässään. Sisäänottojen tuntuva lisääminen (esim. tuplaus näin alkuun) on ainoa ratkaisu. Kuten Soininvaara on todennut, virat alkavat todennäköisesti kiinnostamaan viimeistään siinä vaiheessa kun lääkäreillä on 10% työttömyys. Mistään osaajapulasta on turha puhua, esim. teknisellä alalla on ylikoulutusta ja vielä umpisurkea AMK-systeemi lisäriesana, joten tekniikan alalta olisi helposti siirrettävissä resursseja lääkärikoulutukseen. Joku luokkien määrä on likimain merkityksetön asia jos vuosittainen sisäänotto olisi vaikkapa se 1400, ja näiden resurssien siirtäminen on se pakko millä valtio voisi asiassa toimia. Käsittääkseni Teknillisissä yliopistoissa on nykyään väkeä jotka olisivat halunneet lääkikseen, mutta eivät päässeet sisään, ja jokin tavan terveyskeskuslääkärinä toimiminen tuskin on mitään rakettitiedettä kuitenkaan.

Jos jonkinlaiseen yksilön toimintaa rajoittavaan pakkoon pitää turvautua, systeemi voisi toimia niin, että valtio loisi työpaikkoja lääkäreille, jotka työsopimuksessaan sitoutuisivat työskentelemään komennuksella missä tahansa Suomen alueella, hiukan armeijan tapaan. Tämäkin tosin vaatisi ensin lääkäripulan, sikäli kun se tarkoittaa liian pientä lääkärien määrää, korjaamista.

Edit: Ja kyllä, tiedän että lääkäreillä on haisevia vastalauseita sisäänottojen kasvattamista vastaan, joka on sikäli ymmärrettävää, että vallitsevan epäterveen potilas-/lääkärisuhteen korjaaminen tarkoittaisi vähemmän mahdollisuuksia rahastaa koulutuksellaan. Mitään kovin vakuuttavaa argumenttia sisäänottojen kasvattamista vastaan en ole kuitenkaan tähän päivään mennessa kuullut.
 
Työtäkin nuilla palkoilla olisi varmasti ollut tarjolla 24/7 + ylityöt päälle :)

Ne paikat missä tuollaisia tarjouksia voisi kuvitella.. Siellä olet sitten ainoa, aina töissä, kaikki tuntee sut ja tulee juttelemaan peräpukamistaan kun yrität miettiä kaupassa että söiskö tänään ehramia vai raejuustoa. Olet tehnyt gynekologisen tutkimuksen kassatädille. Tooooooooodella helmee, vaikka sais 20k kuussa.
 
Eipä se suurempi sisäänottoprosentti varmaan vähentäisi osaamista. Työnantajapuolella olisi tällöin mahdolista valita paremmat ja innokkaammat työnhakijat.

Liika niukkuus työntekijöissä johtaa helposti siihen, että hommat hoidetaan vasemmalla kädellä, ja kun itse viitsii/ehtii. Silloinkin pikkuhommasta pitää maksaa maltaita. Hyvänä esimerkkinä putkimiehet.


putkimiesten niukkuus ei kuitenkaan johdu siitä että jokin valtaa pitävä elin olisi rajannut sisäänottoprosenttia putkimieskoulutukseen.
 
Heh. Miksi sitten ei pakkoallokoida insinöörejä, lakimiehiä tai muitakin ammatteja? Ja miten vitussa tämä liittyy vapaaseen markkinatalouteen? Eikö se ole juuri vapaata markkinataloutta, että ammatinharjoittajat menevät sinne, missä markkinat ovat heille suotuisimmat? Vai onko se markkinatalouden vapaus vain työnantajan eikä työntekijän tai liittojen etuoikeus?

Hyvä vain, että sisäänotot pidetään matalina. Itse en ainakaan haluaisi mennä sellaisen lääkärin vastaanotolle, joka on vain kävellyt lääkikseen sisään, kun ei parempaakaan tekemistä keksinyt, ja sitten pullautettu sieltä lisurina ulos kun yliopiston pitää tuottaa tietty määrä tulosta sisäänottoihin nähden. Tämä meininkihän on jo pitkälti muilla aloilla käytössä.

Turha verrata lääkäriä ja inssiä. Tiedät sen itsekin. Onko sun mielestä sitten parempi että Igor ja Ahmed hoitaa sun lapsia päivystyksessä? Mun mielestä ei. Tai no sama se mulle kuka sun lapsia hoitaa, mutta mä puhunkin omistani. Pari kertaa noille juipeille kävin lastani näyttämässä ja molemmilla kerroilla diagnoosi totaalisen päin vittua ja suomen kieltä ei kunnolla ymmärretty. Kyllä varmasti riittäisi pätevämpää porukkaa lääkikseen ihan omasta takaa. No, meiän muksu käy nyt ja jatkossa Mehiläisessä, mikä taasen vituttaa kun veroja kuitenkin makselen omasta mielestäni tarpeeksi.
 
Back
Ylös Bottom