- Liittynyt
- 20.5.2003
- Viestejä
- 4 067
Tavoitteensa kullakin, enkä ala niitä sen kummemmin dissaamaan, mutta kyllä lääkikseen varmaankin nykyään ajavat pitkälti muut seikat kuin kutsumus (esim. palkat, yleinen mielikuva, median luoma mielikuva, lääkärien oletettu sosiaalinen asema, suvun perinteet jne.). Tuosta älykkyydestä: käsittääkseni lääkiksen pääsykokeissa testataan lähinnä perselihaksia ja ulkolukua, plus jossain määrin loogis-matemaattista älykkyyttä. Mitään soveltuusarviota ei kai kuitenkaan ole?
Teit varmaan hyvin laajan tutkimuksen? Kymmenistä tietämistäni lääketieteen opiskelijoista kukaan ei ole maininnut palkkaa ensisijaisena syynä hakea alalle. Ei edes toissijaisena. Tässä voisi olla tyypillisen lääketieteen opiskelijan perustelut sille, miksi haki lääketieteelliseen:
- halu auttaa ihmisiä
- halu tehdä töitä ihmisten kanssa
- ihminen (biologia, psykologia, anatomia jne.) kiinnosti
- joku lääkäri (mahdollisesti sukulainen, ystävä tai opiskelijaa hoitanut lääkäri) toiminut esikuvana
- ala on laaja ja löytyy paljon mahdollisuuksia
- työllisyystilanne hyvä
Jos palkan perässä alalle juoksee, veikkaisinpa että juoksu loppuu lyhyeen. On helpompiakin tapoja rikastua. Tai siis, eihän Suomessa kukaan palkkatyöllä pääse rikastumaan eli se siitä. Sosiaalinen status taas...enpä oikeasti usko että kukaan jaksaa opiskella 6 vuotta lääkiksessä + toinen mokoma erikoistuessa pelkästään sen vuoksi että on kiva heilua valkoisessa takissa stetoskooppi kaulassa.
Tuosta älykkyydestä sen verran, että kova työ kovan onnen voittaa. On pakko kuitenkin sanoa, että pääsykoe on sen verran hankala ja kilpailu kova ja testataan hyvin tarkkaan paitsi "ulkolukua" myös stressinsietoa ja kykyä analysoida kohtalainen määrä tekstiä ja poimia sieltä olennaiset faktat, että en nyt väittäisi lääkisläisiä tyhmäksikään.
Muuten, suosittelen että jos syrjäseutujen lääkäritilanne huolestuttaa kovasti ja olette muutenkin kiinnostuneita lähimmäisten terveydestä ja hyvinvoinnista, pyrkikää ihmeessä lääkikseen. Siten on mahdollisuus vaikuttaa ihan käytännön tasolta asioiden kulkuun Suomen terveydenhoitojärjestelmässä. Hyvällä tsägällä pääsette jopa korkeisiin virkoihin päättämään asioista ja resurssien allokaatiosta.