Ei nuo painonnostokengät vähennä posterior chainin kuormitusta ollenkaan. Mark Rippetoen artikkelista...
Se kumpiako kenkiä käyttää on kuitenkin ihan marginaalijuttu maastavedon tuloskehityksessä. Kummillakin kengillä pääsee koviin tuloksiin. Esim. Koklyaev vetää tubessa 3*390 painonnostokengillä.
Painonnostokengillä selkä säilyy itseasiassa paremmin ehjänä, koska sen saa paremmin oikeaan asentoon ala-asennossa.
Mark Rippetoe on vanha painonnostaja, nykyään painonnostovalmentaja. Hänellä on paljon ihan ok artikkeleja, mutta kaikki ovat kyllä viimeisen päälle painonnostajalasien takaa kirjoitettu (penkki on perseestä ja pystypunnerrus parantaa syövän yms.). Melkein kaikki tuossa linkittämässäsi artikkelissa on eri tavalla selitetty kuin mitä voimanostonäkökulmasta. Kuten...
The shoulders must be out in front of the bar so that the shoulder blades are directly above the bar.
...ja...
So we don’t really want to be on the heels.
Esim. Dave Tate tässä artikkelissa
http://www.t-nation.com/free_online_article/sports_body_training_performance/the_dead_zone&cr= kertoo asiasta voimanostonäkökulmasta ja antaa ihan päinvastaisia neuvoja.
Ja tuossa Rippetoen artikkelissa kysyjä kysyy...
Powerlifters are nearly always found deadlifting in some kind of flat shoe because it reduces the range of motion and makes it easier to get on the heels and recruit the posterior chain.
Ja Rippe vastaa...
I have deadlifted heavy both ways. In my later lifting career, I switched over to weightlifting shoes and pulled my biggest deadlift
Aivan varmasti vanha painonnostaja nostaa "painonnostotyylillä" enemmän kuin "voimanostotyylillä", koska on koko ikänsä niin tehnyt.
Koklyaev on friikki isolla F:llä ja nostaa tonnin vaikka luistimet jalassa... ei lähdetä häneen vertaamaan ketään ;)
MINUN NÄKEMYKSENI (saa olla erikin mieltä) on, että mitä maastavetoon tulee, niin tuota kuvaamaani tekniikkaa käyttämällä ja oikeita lihaksia käyttämällä/vahvistamalla saa liikuteltuja isompia rautoja, kuin muilla tekniikoilla. Ja perusteluna se, että se on VOIMANOSTO -tekniikka ja voimanostajat vetää maasta enemmän kuin muut (ja tämä siis kun keskivertogenetiikalla varustetusta jantterista puhutaan... nostofriikki-poikkeukset voidaan jättää pois laskuista). Jokainen, jolle olen kädestä pitäen kyseisen voimanostotekniikan opettanut on parantanut maastavetotulostaan lyhyessä ajassa ja paljon... jopa useamman 10 kiloa ja siis pelkällä tekniikalla ilman kummempaa perusvoiman lisäystä.
Painonnosto on hieman eri laji kuin voimanosto. Voimanoston idea on kuitenkin liikuttaa maksimikuormaa mahdollisimman lyhyt liikerata sääntöjen sisällä.
Painonnostossa raudat pitää saada pään yli. Se asettaa hieman eri vaatimuksia sille mitä vedosta halutaan.
Nopeus-Voima-jatkumoa on hyvä miettiä tässä.
Ja miten niin posterior chainin heikkoutta?
Esim tempausotteella tehty veto vaatii aika vitusti selän ruuteja mekaanisista syistä ja liikeradasta johtuen.
Itse pidän 450kg yhteistulosta painonnostosta kovempana urheilusuorituksena kuin varusteilla tehtyä 1200 kiloa.
Ja oletko miettinyt että miksi ihmeessä painonnostajat keskittyisivät kyykkyyn tai vetoon niin paljon kuin voimanostajat, kukaan ei tule tempauksen jälkeen kysymään että paljonko kyykkäät. Lajeina on kuitenkin tempaus ja rinnalleveto+työntö.
Ps. Painonnostajilla kuitenkin taitaa olla myös pikkasen vähemmän loukkaantumisia kuin voimanostajilla.
Tähän ei pitäisi kommentoida mitään, kun sinulta taisi mennä koko poitti ohi ja kaukaa, mutta väännetään nyt rautalangasta.
Jos joutuu suhteettoman paljon nostamaan mavessa etureisillä, niin se on silloin posterior chainin heikkoutta.
Ja tuo painonnosto/voimanosta -vertauksella tarkoitin sitä, että:
Voimanostajien luulisi tietävän MAASTAVEDOSTA enemmän kuin painonnostajien, koska se on heille pääliike ja yksi kisanostoista. Painonnostajille se on apuliike ja sitä tehdään vain ja ainostaan palvelemaan tempausta ja työntöä... niin tottakai silloin käytetään siihen tarkoitukseen heille lajinomaisempaa tekniikkaa, kun tavoitteena on jotain muuta kuin nostaa mahdollisimman paljon rautaa maastavedossa.
T-101: -Voitko aukaista tuota näkemystäsii hieman? Siis mikä tuossa ensimmäisessä lauseessa on se syy jonka vuoksi nuita 250+ tai jopa 300+ kg vetoja niin harvoin näkee saleilla? Vähentääkö mielestäsi tuo etureisien tehokas käyttö irrotuksessa jollain tavalla sen takaosaston voimantuottoa vai jotain ihan muuta?
"Saan painonnostokenkien kanssa selän pysymään paremmin suorana ja lähdössä käytettyä jalkoja, lähinnä etureisiä, tehokkaammin."
"Ja juuri tästä syystä edes +250kg vetoja näkee saleilla harvoin... +300kg puhumattakaan."
Voin aukaista
Komppaan täysin sitä, että irroituksessa etureidet ovat todella tärkeässä roolissa, koska näinhän se on.
Mutta jotta isot raudat saa vedettyä ylös asti, niin se onnistuu paremmin, kun paino pysyy kantapäillä. Ja painonnostokenkien käyttö tekee vaikeammaksi juurikin tämän. Ja nosto lähtee kaatumaan eteen / paino siirtyy päkiälle, jolloin seuraa se että about polven korkeudella ei pystykään nojaamaan / "kaatumaan" taakse ja nosto epäonnistuu.
Kuten tuossa jo linkittämässäni artikkelissa Tate asiasta hyvin tyhjentävästi selittää:
Mistake #5: Not pulling the bar back
The deadlift is all about leverage and positioning. Visualize a teeter totter. What happens when the weight on one end is coming down? The other end goes up. So
if your body is falling backward, what happens to the bar? It goes up! If your weight is falling forward the bar will want to stay down. So if you weigh 250 pounds and you can get your bodyweight to work for you, it would be much like taking 250 pounds off the bar. For many natural deadlifters this is a very instinctive action. For others it has to be trained.
Proper positioning is important here. If you're standing too close to the bar it'll have to come over the knee before you can pull back, thus going forward before it goes backward.
If your shoulders are in front of the bar at the start of the pull, then the bar will want to go forward, not backward. If your back isn't arched the bar will also want to drift forward.
For some lifters, not being able to pull back can be a muscular thing. If you're like myself, I
tend to end up with the weight on the front of my feet instead of my heels. This is a function of my quads trying to overpower the glutes and hamstrings, or the glutes and hamstrings not being able to finish the weight and shifting to the quads to complete the lift. What will happen many times is you'll begin shaking or miss the weight. To fix this problem you need to add in more glute ham raises, pull-throughs and reverse hypers.