Jonkinverran tuollaisia on tässä tullut tehtyä, lähinnä nuoren iän ja "palkkaajien" tuttuuden takia. Pääsääntö noissa nyt on se, että katot perään ts. ettei kukaan juo itseään hengiltä. Järkkärilätkää en laittas rintaan, ihan lainopillisista syistä. Kun nuoret ihmiset ovat tilan vuokranneet omaan käyttöönsä, niin ethän sinä sieltä voi olla ketään heittämässä uloskaan.
”Vahtimestari” ei toki voi poistaa ketään, mutta kyllähän järjestyksenvalvoja voi poistaa yksityisbileistä siinä missä baaristakin. Aivan samat oikeudet ja velvollisuudet noissa on, mutta tietysti jonkun firman yksityisjuhlissa käytetään erilaista työtapaa kuin räkälän ovella. Tarkoitan siis huomaamattomampaa ja pehmeämpää tapaa hoitaa asia siten, että lopputulos on käytännön merkitykseltään sama.
Laki järjestyksenvalvojista 4 §, 5 § ja 6 § määrittää järjestyksenvalvojan toimintavelvollisuuden ja 26 § taas kertoo yksiselitteisesti sen, että pelkkä hengailu ja katselu ilman puuttumista on rangaistavaa jos järjestyksenvalvoja ei
tietoonsa tulleista turvallisuutta ilmeisesti vaarantavista seikoista huolimatta ryhdy heti turvallisuuden säilyttämiseksi tarvittaviin kiireellisiin toimenpiteisiin kuten yleisön varoittaminen ja ohjaaminen pois vaara-alueelta sekä vaaran aiheuttajan poistaminen.
Paitsi juuri edellämainitun jokamiehen kiinniotto-oikeuden ja pakkotilalain perusteella.
Miten niin ”paitsi”? Kumpi noista mahdollistaa poistamisen? Sekä pakkotila, että hätävarjelu ovat oikeutusperusteita muuten rikolliselle teolle, joten niiden ammattimainen käyttö on aika erikoinen ratkaisu, vaikkakin se on valitettavasti ihan maan tapa jossain jutuissa.
Aika seppä saa olla, että selviää kuivin jaloin jos pitää rosiksessa selvitellä, että miksi olet mennyt tapahtumaan kamerandenpolizeiksi ts.
kortittomaksi ja tunnuksettomaksi työntekijäksi tekemään tosiasiallisesti järjestyksenvalvonnallista työtä ilman toimivaltaa ja sitten kehitellyt huterat ja pitämättömät perusteet poistamiselle hätävarjelusta tai pakkotilasta. Jokamiehen kiinniotto-oikeudella kiinniotetut taas ovat eriasia ja esimerkiksi meluaminen, vittuilu, uhkaava käytös tms. normaali poistamiseen johtava häiriökäyttäytyminen ei siihen riitä.
Lisäksi jos oikeutetun hätävarjelutilanteen yhteydessä rikot itsesi, painikaverin tai irtainta omaisuutta, niin vakuutuksien olisi kiva olla kunnossa. Vähän epäilen, ettäkö lukion oppilaskunta on paskankaan vertaa kiinnostunut mm. käräjöinti yms. kuluista. Unohtamatta sitä, että joku pikkusieluinen vinkuu verottajalle, koska olet saanut palkan suoraan käteen ja oppilaskunnan naiivi pj myöntää kokemattomuuttaan tuon heti kun sitä joku osaa kysyä.
Tarkoitus ei ole vittuilla ja viisastella, mutta nämä kannattaa lukea niin kuin piru lukisi raamattua. Niin syyttäjä ja verottajakin tekevät.
Mun ohje olis, että meet sinne viettämään helpon, joskin hieman tylsän illan ja käärit helpot massit. On melko varmaa, että siellä mitään suurta draamaa tapahtuu, jos kyseessä on vanhojentanssijatkot ja kaikki ovat keskenään tuttuja.
Oma ohjeeni on, että jos tuollaisiin bileisiin on mentävä, niin ainoa oikea ratkaisu on mennä juhlimaan tai siivoamaan.
Ideaalitilannehan on aina, että ihmiset olisivat kivoja eivätkä joisi rähinäviinaa, mutta pelkästään tuon varaan ei kannata laskea. Perinteisesti vanhojen jatkot ovat paikka, jossa kuokkijoita riittää ja toisaalta pennut, jotka vielä ovat opettelemassa alkoholinkäyttöä voivat tehdä aika erikoisia temppuja, kun viina tekeekin yllärit.
Jossain kohtaa iltaa ihan hyvässä hengessä ja ystävällisesti kehoitat jotain pentua ottamaan vähän iisimmin ja juomaan välissä vettä, jonka jälkeen on puolenkymmentä sen apinakaveria vieressä kännin tuomalla itseluottamukselle länkyttämässä, että mitä niiden kaverin asiat sulle kuuluu ja haluatko turpaasi. Siinä alkaa olla mm. neuvottelutaidoille tarvetta…
Toinen kiva vaihtoehto on se, että joku satunnainen poliisipartio käy illan aikana katselemassa menoa melun takia tulleiden soittojen takia ja
1. Lopettaa juhlat havaittuaan juhlaporukan alaikäisiksi, kaataa viinat maahan ja antaa sakon käteen juhlijoille.
2. Sakottaa myös ovella ja salissa patsastelevia ”vahtimestareita”, koska näillä on mustien reisitaskuhousujen ja 5.11 takin lisäksi keltaiset heijastinliivit, joka erehdyttävästi antaa vaikutelman siitä, että kyse olisi järjestyksenvalvojista.
Itellä ois taas kyssäri liittyen noihin liivien verovähennyksiin. Oisko helpoin tapa toimia vaan silleesti, että ostaa liivit ja käy asiasta porisemassa verovirastolla? Oon nimittäin ihan hukassa noiden lomakkeiden kanssa.
Ei tarvitse mennä verovirastolle. Riittää, että merkkaat sen veroilmoitukseen tulonhankkimiskuluihin.