Kysymyksiä Jto:lle

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Raven
  • Aloitettu Aloitettu
Sillon ei lisätä sitä kuormaa tai toistoja, ellei varaa pysty jättämään. Eli sarjoissa ei haeta väkisin jatkuvasti lisää toistoja/kiloja, ellei niitä tietyllä varalla (esim RIR 2) pystytä tekeen. Jos palautuminen on kohdallaan, rautaa yleensä kuitenki pystyy lisäileen pitkiäkin aikoja.

Monesti kuulee, että kroppa ei saisi tottua treeniin ja tekemistä vaihdellaan sekopäisesti melkein jatkuvasti. Kropan nimenomaan PITÄÄ tottua siihen treeniin, mutta tietyllä tavalla ja tasolla. Varsinkin voimaa tehdessä se riittävä palautuminen on ensiarvoista.

Ellen ny väärin muista, on mun jengissä joku pystyny tekeen yli vuoden nousujohteista RIR2 -treeniä ilman yhtäkään modailua kiloissa/toistoissa alaspäin tms. Tää tietenki vaatii multa osansa, että saadaan homma pelaamaan. Ei toi kauheen harvinaistakaan ole.

Toki voi sitä treeniä rytmitellä monella tapaa ja sarjatiukkuus on yks. Esim neljän viikon sykleissä:
1.vko: RIR 2-3
2.vko: RIR 1-2
3.vko: RIR 0-1
4.vko: RIR 3-4
Paljon monenlaisia malleja on ja aina mä lähestyisin asiaa sen yksilön kautta. Väkisin ei. Muuten ajaudutaan tasanteisiin helpommin.

Mitään overreachingiäkään en valmennuksessa juuri harrasta eli tietoista ylitreeniä, jota sitten paikkaillaan kevennyksellä ja toivotaan superkompensaatiota. Palautuminen sais olla varsin hyvää treenistä toiseen.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Terve, mitä mieltä olet vain kerran viikossa tapahtuvan voimaharjoittelun hyödyllisyydestä ja mahdollisuuksista kehittää voimatasoja? Löysin täältä pakkotoistolta vanhan keskustelun, jossa pari PT:tä olivat vahvasti sitä mieltä, että turha edes yrittää ja korkeintaan ylläpito onnistuu niin vähällä harjoittelulla. Varmaan harjoittelu tulisi keskittää pääasiassa kyykyn, penkin ja maven ympärille, jos niitä haluaa käyttää mittareina kehittymisessä vai pitäisikö olla enemmän vaihtelua liikkeissä esim. viikoittain? Olisiki tuo 3x4-6x6 sopiva ohjelma myös silloin, kun kaikki isot liikkeet tehdään samana päivänä? Entä tarve apu-/korjaavilleliikkeille jne. pienille lihaksille. Tuollainen kyykky, penkki, mave samana päivänä kuulostaa melko pitkältä setiltä mutta onko harjoituksen pitkällä kestolla negatiivisia vaikutuksia?
 
Onks joku erityinen syy treenailla vain kerran viikossa? Onhan se aika haaste, mutta mahdollista kuitenkin. Paljon parempi kuin ei mitään.
 
Syy vain kerran viikossa harjoittelulle on ajan puute ja mahdollisuus varustellulle salille pääsemiseen on vain viikonloppuna. Tietysti jonkinaista kehonpainoharjoittelua tms. voisi mahdollisesti kotona tehdä mutta myös muut harrastukset vievät aikaa ja samalla myös palautumiskykyä niin mietin, että onko sellaisesta enemmän hyötyä vai haittaa. Painojen nostelu on kuitenkin kivaa ja mielellään sitä siinäkin kehittyisi, vaikka se sitten olisikin selvästi hitaampaa kuin tiheämmin treenaamalla.
 
Laitas tähän semmonen perusviikko kaikkine lajeineen. Mikä voimataso punttipuolella?
 
Lajeina bjj/lukkopaini. Joskus jokin ohjatuista harjoituksista korvaantuu muille lajeilla, jos tulee vaikka kutsu pelaamaan sählyä tai lenkille.

Ma: lajiharjoitus 1h30min (kova/keskikova, ohjattu harjoitus joten ihan riviharrastajana tätä ei juurikaan pysty säätelemään)
Ti: lajiharjoitus 1h (Kevyt, omatoiminen harjoitus, näiden rasituksen pystyy itse säätämään fiiliksen mukaan)
Ke: Sama kuin ma
To: Sama kuin ti
Pe: sama kuin ma(Joskus tämä hyppää sunnuntaille, jolloin pe on lepo)

Vähintään yhden täyden lepopäivän olen pyrkinyt pitämään viikossa joka sijoittuu yleensä viikonlopulle. Lisäksi viikossa 100km työmatkapyöräilyä, johon olen itseäni totuttanut nyt n. vuoden. Näin kesällä helpompaa, talvella tietysti selvästi raskaampaa ja kuluttavampaa.

Voimatasot: Etukyykky 110kg, Penkki 100, Mave 150, Pystypunnerrus 70, Rive 90. Omapaino 100, pituus 195.
 
Ei oo kyl mikään ongelma kehittää voimatasoja. Yks koko kropan treeni salilla ja toinen kotona: erilaisia punnerruksia, leukoja, pistoolikyykkyjä, keskikroppaa jne. Painoliivi olis hyvä olla.
 
Näetkö trap bar mavesta jotain hyötyä, kun tavoite on kuitenkin hinata ihan niitä oikean maven painoja vähitellen ylöspäin, eikä maven tekemisessä ole mitään ongelmaa?
 
Ei siitä oikein vastaavaa hyötyä ole. Mahdolliseen lähdön ongelmakohtaan ehkä korkeintaan eli vähä etureisipainotteisempana sais tehtyä. En käytä ite oikeestaan kellekkää, ellei ole tavoitteita just trap barin puolella.
 
Jos tavoite on kasvattaa voimatasoja kyykyssä, mavessa ja penkissä eli voimanostoliikkeissä, onko paras tehdä 1-jakoista ohjelmaa eli koko kropan treenejä? Kuinka monta kertaa viikossa ohjeellisesti olisi optimaalisin tehdä nämä treenit, että kehitys olisi parasta?
 
Ei oikein oo mahdollista vastata optimaalisuusjuttuihin noin vain. Mun kaikilla valmennettavilla on eri ohjelma. Ehkä se kertoo jotain.
 
Onko kelkan työntämisestä avuksi voimanostossa?

Keksin kokeilla kelkkaa ensimmäistä kertaa ja täytyy sanoa että yllättävän raskasta työtä persuuksille ja takareisille.
 
Suoria apuliikkeitä löytyy parempia kyllä. Kelkan kanssa se työ on usein enemmän kestävyysharjoittelua myös. Kyllä se hyvää liikuntaa silti on ja taatusti osuu paikalleenkin. Voithan sä antaa sille pari kuukautta aikaa ja katella vaikutuksia. Suosittelen pitään tekemisen siellä perusvoimatasolla eli sarjan kesto 20-40s ja tietenkin nousujohteisuutta kiloihin siinäkin.
 
Onko kelkan työntämisestä avuksi voimanostossa?

Keksin kokeilla kelkkaa ensimmäistä kertaa ja täytyy sanoa että yllättävän raskasta työtä persuuksille ja takareisille
Kannattaa tehdä vaikka ei varsinaisesti kyykkyä ja mavea kasvattaisikaan. Loistava liike. Ei varmasti mene hukkaan. Tulee kinttuihin toiminnallista voimaa ja kestävyys paranee. Ps. Painonnostaja Anni Vuohijoki kertoi tekevänsä kelkkaa vahvistaakseen takareisiä lajiinsa.
 
Moro Jto!

Olen testannut viimeiset 3kk treenaata koko kropan joka toinen päivä ja havaitsin, että punnerrusliikkeiden osalta parasta terävyyttä on vaikea löytää, mutta selkäliikkeiden osalta tuntuu että palautuisin nopeammin.
Volyymit on ollut about samat rinta/olka/ojentaja sekä selkä/hauis.
Onko tämä joku henkilökohtainen ominaisuus vai ihan yleistä?
 
Etukyykkylämmittelyissä nipsaisi vähän sisäreidestä ja jätin hommat sikseen. Kipu paheni ja kävin lekurilla joka testaili ja tunnusteli ja totesi että nelipäisessä reisilihaksessa tai sen jänteessä pieni repeämä. Nyt kun muutama päivä toivuttu, niin tuntuisi ennemminkin että räätälinlihas on tuo joka on kipeä.

Eli pari kysymystä olisi:
-Miten herkkä tuo räätälinlihas on uusimaan vammaansa? En itse keksi miten se ylipäätään voi osumaa ottaa etukyykyssä
-kuinka tuota kannattaa kuntouttaa kunhan kipu katoaa ja onko näissä tapauksisa yleensä tärinäkoneesta hyötyä vai haittaa?
 
Jack Mullings: Aika yleistäkin. Joka liikkeellä on melko usein oma ideaali kehitysmalli. Treenitiheys, teho, volyymi jne. Esimerkkinä vaikka eräs herra työsarjojen osalta per viikko keskeltä peruskautta:
Kyykky 1 treeni, 3 sarjaa. Penkki 4 treeniä, 20 sarjaa. Veto 1 treeni, 2 sarjaa.

s18: No se kipupaikka pitää kyllä tarkasti selvittää eka. Kyllä Sartorius voi kiree olla ja sen takia lämpissäkin tollasta voi käydä. Vähä erikoista kyllä. Se ei tosiaan kauheesti mikään primääriliikuttaja kyykyissä ole. Staattinen treeni alkuun eli asentojen pito. Liikerata: nosta jalan sisäsyrjää vehkeisiin kiinni seisten tai istuen. Liikeradan osissa 10-30s pitoja, ellei kipuja ole. Leveät painopistekyykyt jne myös ok, mutta mieluusti eka staattisia ja sitten vasta liikkeen kanssa. Jos ei kummempaa ole, pitäs parantua nopeestikin.
 
s18: No se kipupaikka pitää kyllä tarkasti selvittää eka. Kyllä Sartorius voi kiree olla ja sen takia lämpissäkin tollasta voi käydä. Vähä erikoista kyllä. Se ei tosiaan kauheesti mikään primääriliikuttaja kyykyissä ole. Staattinen treeni alkuun eli asentojen pito. Liikerata: nosta jalan sisäsyrjää vehkeisiin kiinni seisten tai istuen. Liikeradan osissa 10-30s pitoja, ellei kipuja ole. Leveät painopistekyykyt jne myös ok, mutta mieluusti eka staattisia ja sitten vasta liikkeen kanssa. Jos ei kummempaa ole, pitäs parantua nopeestikin.
Kipua (tällähetkellä enää arkuutta) on siis tuossa sisäreiden puolella vastus medialiksesta takareiteenpäin. Ja arkuutta jatkuu sormenpaksuisessa suikaleessa 10cm polven yläpuolelta alkaen vastusmedialiksen reunoja myötäillen eli kaartaen etureiden puoleenväliin asti. Siinä kohtaa tuo sartorius näyttöisi kulkevan.

Seisten nostelin jalkaterän sisäsyrjää kasseihin kiinni, ja ei kipuja joten jumppailen noita tovin aikaa.

Mutta minkälaisia on leveät painopistekyykyt?
 
Back
Ylös Bottom