Kysymyksiä Jto:lle

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Raven
  • Aloitettu Aloitettu
En tekis sitä, kun ei oo sen systeemin idea. Mutta ei se nyt tuhoisakaan tapaus ole. Vedolle kevennykset tottakai ja jos meinaa palautua siitä huonosti, vain joka toinen viikko kovempaa.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Tai vedossa:

1. 3*4*135
2. 5*3*145
3. 4*6*140
4. kevyt
5. 4*4*137.5
6. 6*3*150
7. 5*5*145
8. kevyt
9. 4*5*140
10. 5*4*155
12. 6*6*150
13. kevyt

Voisko toimia? Tiukin sarja vedossa 2*6*160.
 
Tietenkin "vois". Mene ja tee. 3kk ohjelma, joten ei voi tietää, meneekö jossain vaihees kevyeksi vai umpeen. Tuolla pohjalla ihan hyvä noin, mutta miksei loppusarjoina ois 6*6*160 paitsi jos se 2*6*160 on tosi tiukka. Anna kunnon kertoo, miten etenemistä modailet. Keskity noissakin eniten tehoon, ei sarjatiukkuuteen.
 
Tuossa funtsin hiukan, että mites kannattais tuo maastaveto sijoittaa noille treeni päiville, kun kyykky ja penkki on ohjelmassa 3 kertaa viikossa. Maastavedosta otin tuosta progressiosta yhden sarjan pois, ettei mene liian raskaaksi. Kaavailin itse tällaista:

Treeni 1:
Kyykky 3*5
Penkki 3*5
Maastaveto 2-5*3-6 (viikosta riippuen)

Treeni 2:
Kyykky 5*3
Penkki 5*3
Leuanveto 2-3*
Vatsat 3*

Treeni 3:
Kyykky 2*8-10
Penkki 2*8-10
Pystypunnerrus 2-3*
Vatsat 4*

Treeni ykköseen voisi lisäillä vatsoja vähän fiiliksen mukaan, miltä tuntuu noiden kolmen liikkeen jälkeen. Tossa tolleen kokonaisuutena. Toki kunnon mukaan mennään ja tehdään ja tossa treeni kolmosessa voi vaikka tehdä jonkun muunkin kyykkyvariaation kun on tommonen pikkusen keveämpi päivä. Mitä mieltä?
 
Veto jos on tuolla, se haittaa kyykyn kakkostreeniä aikalailla. Laittasin kolmospäivälle ja jos se on selkeesti kyykkyä parempi, joka toinen viikko kyykyn tilalla.
 
Jees, toi kuulostaa hyvältä. Pääasiassa tarkoitus tehdä juurikin tuo 3 treeniä viikossa, mutta jos muiden kiireiden takia ei ehdi kun 2 kertaa niin sitten mennään sen mukaan. Oli yhdessä vaiheessa liikaa stressiä elämässä ja sen yhteydessä tuli otettua myös treeneistä ressiä, joten nyt pyrkimys on edetä niin ressittömästi kun suinkaan mahdollista. Vähän tuli suunniteltua treenejä tuossa eilen, mutta ne saa elää omaa elämäänsä sen muun elämän ohella myös!
 
Löytyykö JTO sun tallista monia kiipeilijöitä? Tai ylipäänsä mikä on sun näkemys valmennuksen tarpeesta ja merkityksestä kiipeilyssä, eli millä tasolla kannattaisi harkita valmennuspuolta mukaan? Mulla vasta 15 kk nyt boulderointia takana ja eka ulkokausi käynnissä. Taso ei ole vielä kovin kummoinen (sisällä projektoin 7A ja flashaan 6B ja ulkona projektoin 6B), mutta palo kehittyä kova. Treenimäärät vielä aika vaatimattomia: viikossa 2x kiipeilyä (joko volyymiä tai limit boulderointia), 1x hangboardia kotosalla (beastmaker 1000 tuli hankittua korona-ajan treenejä varten) ja 2x salia (ei osaa vielä päästää irti kokonaan :D). Eli kiipeilyfrekvenssi ja -volyymi on ainkin vielä melko matalat...
 
Tällä hetkellä muutamia, mutta aikamoista name droppingia pystysin tekeen Suomen tasolla kyllä, jos tarve olis. Kiipeily on tosi motorinen laji ja se paikanpäällä oleva ja oikeesti asiansa osaava koutsi ois hyvä sen takia tottakai. Jos se liikkuminen ja taju siitä on lahjakkuusalue sulla itellä, sillon kyllä etänä paljon helpompaa valmentaa myös.

Greidit kannattaa varsinkin sisällä unohtaa liiallisen vaihtelun ja nykytrendinkin takia ja ulkoreitit kertoo enemmän sen varsinaisen tason. Ei se määrä kerro kuinka hyvä susta voi tulla. Paljon muutakin tässä lajissa on.
 
Heh, en voi kyllä parhaimmalla tahdollakaan sanoa, että liikkuminen ja sen taju olisi lahjakkuusalue missään määrin. Ei ole helppoa aloittaa näin vanhoilla päivillä tällainen äärimmäistä kehonhallintaa vaativa laji. Lantion ja lonkkien liikkuvuus, kehon optimaalinen positiointi ja ulkona jalkoihin luottaminen varmasti ne suurimmat puutteet (tunnollinen hangboardailu tiputtanut sormivoimat pois suurimman puutteen pallilta). Näkisitkö, että tällä tasolla ja taustalla kilometrimäärän kasvatus seinällä/kivellä ja itseään parempien kanssa kiipeily olisi ne fiksuimmat tiet eteenpäin? Niin ja toki noiden helppojen ongelmien korjaaminen, kuten liikkuvuuden parantaminen.
 
Lähinnä se ajatus siitä liikkumisesta ois hyvä nostaa tärkeimmäksi. Eli miten sä liikutat taloudellisesti painopistettäs (siinä hieman vehkeiden päällä oleva kehonkohta) kohti kohdeotetta. Tää koskee 99% muuveja verteillä ja hänkeillä. Släbeillä hieman enemmän poikkeuksia. Painopisteen liikuttaminen on kiipeilytekniikan tärkein juttu. Siitä vaan harva puhuu. Ite oon paasannu siitä 15v.
 
Aloitin penkissä ohjelmasi (kyykky 3x viikossa) sekä kyykyssä 3x6 -> 6x6. Miten suosittelisit pitämään vedon mukana kun penkkiä tulee se 3 kertaa viikossa ja kyykkyäkin 1-2 kertaa. Vedolle pelkkää nopeustreeniä?
 
Varmaan 3x4-->6x6. Jos veto on tosi hyvä suhteessa kyykkyyn, tee nopeutta tai jullea vaikka hetken. Tuskin kärsii yhtään ja joskus jopa päinvastoin.
 
Joka toinen viikko vetoa perusvoimamielessä ja joka toinen viikko nopeustreeni tyyliin 6x2x70%. Ylirautaherättelyjä suosittelen joka liikkeelle.
 
Vedossa heikohko maksimi suhteessa sarjapainoihin.
Tämä on muuten ihan normaalia jos ei tee joka toistoa päästämällä paineet pois ja hakemalla asennon uudestaan. Mave on siitä erilainen liike, että siinä ykkösmaksimi tehdään "kuolleella raudalla" eikä lihasten elastisuutta voi käyttää hyväksi, kuten hyvin monessa muussa liikkeessä jotka alkaa eksentrisellä vaiheella. Siksi ykkösmaksimi tavallaan valehtelee alaspäin kun vertaa sarjoihin. Ei ole ollenkaan tavatonta, että mavessa ykkösmaksimipainolla tuleekin samalla vauhdilla sitten kakkonen, koska silloin toisessa toistossa lihaksen elastisuus auttaa paljon, vaikka tekisikin kuoletuksella, mutta pitäen paineet kropassa.
 
Otin penkissä sarjamax testin poikkeuksellisesti pukkivedon sarjamax testin jälkeisenä päivänä. Fiilis oli hyvä ja ajattelin, että rauta tottelee etenkin kun jokunen päivä takaperin vinopenkki tuntui kulkevan ja vedossakin tuli sarjaennätys. Penkki tuntui kuitenkin jo herättelyissä oudon tahmealta ja tuloksesta jäi uupumaan 3 - 4 toistoa siitä mitä odottelin.

Voiko kovalla pukkivedolla edeltävänä päivänä olla tekoa tähän? Leuanvedossa olen huomannut, että kovien mavejen jälkeen ei ihan heti kulje mutta penkin olin aiemmin ohjelmoinnut ennen vedon testejä eli hieman uusi tilanne.
 
Voi. Veto rassaa ojentajia sen verran, että ei mikään ihme, ku painoi. Rassaa se yläselkää ja rintaakin, joten ei nyt ihan paras päivä penkkitestille. Sama leuoissa eli siellä ihan yläosassa ojentajan pitkä pää tekee aika paljon hommia ja väsyneenä tietenkin sit voi karsia tuloksia. Ja kyllähän se veto ihan kokonaisvaltaisesti selkää ottaa latseja ja lavanlähentäjiä myöten. Eli ei vetoo kyllä ennen leukatestiäkään.

Mieluusti noi eri liikkeiden testailut sais olla muiden tekemisten osalta aika iisin jakson jälkeen. Eli penkkitestiä ennen ei kovia vetoja, leukoja, kyykkyäkään.
 
Millaisia ohjeita olet antanut valmennettaville, jos tavoitteena on kiristyä pienillä kaloreilla, ja samaan aikaan kehittää perusvoimatasoja? Onko tällainen kombinaatio toteutettavissa, ja millaisella progressiomallilla kannattaa yrittää?
 
Back
Ylös Bottom