Kysymyksiä Jto:lle

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Raven
  • Aloitettu Aloitettu
Tuohon kysymykseen liittyen, mitkä on sun mielestä parhaat yhden jalan liikkeet voimaeroa tasaamaan? Askelkyykkyä en ole onnistunut vielä tekemään niin että polvi (rustovaurio) siitä tykkäis.
Yksi oma suosikkini yhden jalan liikkeistä on: Yhden jalan RDL käsipaino toisessa kädessä ja toisella kädellä otetaan vähän tukea jostain. (Jotta tasapainoilu, ei olisi rajoittava tekiä voimantuotolle) Kannattaa ottaa testiin. Ps en ole Jto :david:
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
yleisesti ajatellen kaikki, mitä pystyy yhellä raajalla tekemään. jos polvessa on rustovaurio ja se estää koukistuksen tai staattisetkin treenit, on kyl aika vaikeeta reisiä treenailla.

polvikulman rajoittaminen on yks mahdollisuus, jos on kivuton. eli vajaita liikeratoja. staattiset pidot eri nivelkulmissa myös yks vaihtoehto. joillakin esim. prässi pelaa hyvin ja kyykyt ei ja joillakin toisin päin eli eiku kokeileen vaan, jos sieltä edes jotakin liikkeitä löytyis, mitä voisit tehdä.

Kuntoutuksen jälkeen onnistuu kyl kyykyt jne, toi yhden jalan kyykky on vaan ollu sellanen et sen jälkeen oon kipua huomannu. Kiitos vastauksesta, nyt ei tartte stressaa sen suhteen et tekis just sitä optimaalisinta liikettä, bulgarian split squattia pitää kyl yrittää vielä testaa et mitä polvi siitä nykyään tykkää, ehkä se tekniikka ei oo aikasemmin vaan ollu ihan oikee.
 
yhden jalan rdl, sjmv, mv jne kannattaa tehdä vapaan jalan varpaat maassa takaviistossa. ne siis antaa pelkästään tukea ja tasapainoa, ei suorita liikettä.

mason: ihan kaikki liikkeet on sille hyviä, kunhan eivät satu. sen takia voit kyllä olla ihan huoletta ja avoimin mielin kokeilla kaikenlaista ja käyttää kuntoutusjakson voimasuuntasen osuuden monipuoliseen alakerran vahvistamiseen. jos ja kun siellä se rauta on vamman takia kevyttä, panosta se raskaampi treeni sitten penkkiin ja hauikseen ;)
 
Miten lähtisit lähestymään/korjaamaan epätasaista ojennusta penkissä? Minulla on vaikeuksia päätellä johtuuko epätasaisuus voimaepätasapainosta, kehon mittasuhteista vai liikkuvuusongelmassa. Epätasaisuutta ilmenee ihan lämppäsarjoista lähtien mutta se korostuu kovissa nostoissa. Varsinaista kipua tai epämukavuuden tunnetta nostaminen ei luo mutta kuvittelisin sen ainakin pitkässä juoksussa altistavan vaivoille.

Eksentrinen vaihe lähtee aika nätistä asennosta mutta noin puolessa välissä oikea käsi kippaa huomattavasti alemmas ja ala-asennossa oikea kyynärpää on huomattavasti lähempänä kylkeä kuin vasen vaikka olen pyrkinyt keskittymään siihen. Slingshot vähentää eroa muttei poista sitä. Konsentrinen vaihe on kauttaaltaan epätasainen. Viime aikoina on ilmennyt omituista kipuilua oikeassa kyynärpäässä, liittyykö mahdollisesti siihen?

Voimaepätasapainoa en oikein osaa arvioida mutta olen aina ollut vahvasti sekä vasenkätinen että -jalkainen.

Mitään ehdotuksia mistä voisi johtua ja mitä kokeilla? Tiukka rintalihas? Latsi? Olkapäissä jotain liikkuvuuseroa?

Olisin todella kiitollinen vinkeistä.

Onko lapatuntuma/-tuki samanlainen? Jos vedät alussa lavat kovaa taakse ja alas, liukuuko oikea puoli penkillä laskuvaiheessa? Onko eroja soutuliikkeissä? Stopit yläasennossa kertoo ainakin vaakasouduissa paljon jos joku paikka kiristelee.

Noin yleisesti suosittelen aina fyssarille menoa ja näissä neuvoissa olen tavannut samalla toivottamaan onnea valintaan, ei ole mikään homogeeninen ryhmä ammattitaidon suhteen. Itsellä on vähän vastaavaa ongelmaa ja ainakin tällä hetkellä ongelma tuntuu olevan alueella olkapää/rinta ja niskasta lapaan. Lapa ei oikein pääse liikkumaan mihinkään suuntaan kunnolla. Mulla oli vasen puoli niin jumissa, että sitä ei oikeen edes tuntenut ja venyttely oli ihan mahdotonta kun sai vetää ihan helvetisti ilman mitään tuntoa. Vasta kun hieman alkoi aukeamaan niin alkoi edes huomata mistä kiristää, töitä tuo teettää kyllä vieläkin paljon. On hyvä että oot ottanut asian hoitoon jo tuon epätasaisuuden takia ennen kuin sattuu.

Liikkuvuusongelmat tuo mukanaan sen voimaeron, kun toisen puolen toiminta häiriintyy.
 
Onko lapatuntuma/-tuki samanlainen? Jos vedät alussa lavat...

Mulla on olkapäät eri tasossa seistessäkin eri jostain jumista johtunee. Penkillä maatessa kummatkin lavat pysyvät kyllä paikallaan eikä soutuliikkeissä tuntuman perusteella juurikaan eroa ole. Täytyy alkaa videoimaan. Oon nyt alkanut kiinnittämään enemmän huomiota liikkuvuuteen ja symmetriaan ja katson tässä pikkuhiljaa miten homma lähtee etenemään. Mikäli asiat eivät muutu toivomaani suuntaan sanotaan nyt vaikka kuukauden-parin sisällä menen fyssarille. Jos jokin paikka alkaa kipuilla menen toki heti fyssarille.
 
Maastavedosta tempausotteella:
Noni nyt pääsin testaa tota maastavetoo tempausotteella. Mistähän tota lähtee nyt korjaan, kun tuntuu et tanko haluaa käydä tervehtii matkalla tota miesten erityisosastoa? Oteleveys väärä? Suoristanko kropan liian aikasin? Tampiona en muistanu ottaa videoo tosta, vaikka oli kyl tarkotus. Mulla on sellanen oteleveys, et tanko on seistessä minusta lantion kohdalla, eli nivusten ja alavatsan välis. Pari viikkoo sit tein mavessa 3*7*120, nyt tempausotteella 3*3*90 oli sellasta, et kaks ekaa toistoo tanko ei osunu herkälle alueelle, mut vika aina otti, ja siks en viittinykkää useampaa toistoo tehdä sarjaan.

Jalkojen voimaepätasapainosta:
Otin prässissä toistomaksimitestin yhdellä jalalla. Painoa 90kg (sis. arvioitu kelkka). Vasurilla eka, meni 16 toistoo, sit pari minsaa huilii, oikeella 21 toistoo. Oikealla jalalla siis ~31% parempi tulos. Miten hälyttävä tilanne on, ja onko tollasesta toistomaksimitestistä edes hirveesti hyötyy? Tekniikan koitin pitää samana, mut ku en tästäkää tajunnu videoo ottaa.. kuukauden päästä uuttaa testii, varmaan ois järkevä tehdä sellasella painolla, et se toistomaksimi ois siinä vitosen paikkeilla? Tai hakee joku ykkösmaksimi?

On toi onneks kesästä parantunu, sillon en saanu 120 kilolla (sis. arvioitu kelkka) vasurilla yhtään toistoo, 80 kilolla mene tiukka nelonen. Sillon oikeella 120 kilolla tiukka kutonen.
 
Viimeksi muokattu:
tervehtiköön kaikes rauhas. video blokataan instassa, kuten eräällekin kävi, mutta sitä se elämä on. no kunhan et reisikannatuksena vedä sitä loppua, ei pitäs niin tervehtiä. käytä kireempiä kalsareita.

kyllä toi prässitesti ihan hyödyllinen on, mutta kannattaa tosiaan testailla lyhyemmillä sarjoilla, että pysyy muuttujat paremmin hallussa. tarkka sama polvikulma pitäs kans olla. 4-8 toiston väliin jos osuu, parempi. ykköstä et tarvii.
 
Kuinka mielestäsi kannattaisi piikkailun jälkeen, kun uusi 1 maksimi on otettu lähteä treenaamaan? Itse on tullut useammin mentyä perus 5x5 tai 4x6 tyylisesti eteen päin perusvoiman kasvattamisella, mutta ei tämä taida itselle se paras vaihtoehto olla. Kannattaisiko tehdä tuollaista perusvoimailua hivenen sarja ja toistomääriä viikoittain muuttaen ja lisäksi käydä maksimia lähempänä olevissa kuten esimerkiksi 6x2 tyyppisissä sarjoissa, jotta uusi maksimi pysyisi ja saisi 6-8 viikon päästä saman raudan, ellei jopa enemmän ylös, ja voisi aloittaa uuden piikkauksen?

Tapoja on varmasti monia, mutta olen miettinyt, että kannattaako perusvoimakaudella pitää tuollaisia parin toiston maksimisarjoja siellä täällä ja lisäksi ennen pidempiä sarjoja käyttää ylirauta herättelyjä, jotta uusi maksimi "vakautuisi"? 🙂
 
hetkeks kannattaa laskee irti varsinaisesta maksimivoimatreenistä. ylirautaherättelyjä joka treenis voi kuitenki käyttää. niissä varaa 3-4 toistoo.

varsinaiset työsarjat sitten vähän tasosta ja seuraavasta kisasta riippuen 6-10 toiston alueella. nää menee aina yksilön mukaan tietenkin myös. ihan hyvin voi kuitenki hyödyntää sitä maksimivoimapotentiaalia ja alotella lyhyemmillä sarjoilla ja peruskauden edetessä pidentää niitä hieman. siihen sopii vallan hyvin esim toi mun 3x4-->6x6 -systeemi.
 
täs voimailuhommassa pitää olla fiksu ajoittain ja ottaa pari askelta taaksepäin, että voi sitten ottaa kolme eteenpäin, ku sen aika on. jatkuva huippukunnon säilyttämisen murehtiminen ei tuu viemään pitkälle.
 
Monta kovaa sarjaa mavessa kannattaa tehdä.teen mavea kerran viikkoon.tuntuu et jos tekee 3 kovaa sarjaa mavea niin ainakin vika sarja kehittyy hitaampaa ja tavallaan saattaa jäädä junnaamaan.olen tehnyt mavessa nytten 3x3-6t
 
yksilöllistä. näin tuun vastaamaan kaikkiin tuon tyyppisiin kysymyksiin ja vastaus on silloin myös oikea.

mitä tarkoittaa "kova"? ei toistoja varastoon? en yleensä teetä valmennettaville vetosarjoja, missä ei jäis 1-2 nättiä varastoon. yhen treenin kovuus ei merkkaa, vaan onnistunut pitkä nousujohteisuus.
 
Onko sulla vinkkejä miten sais penkissä vähän korkeampaa kaarta? Tiedän toki ettei se kaaren korkeus oo se juttu siinä, mutta kyllähän se mahdollistaisi paremmilla nivelkulmilla nostamisen. Itsellä siis hyvin onneton kaari, tuntuu että erityisesti alaselän liikkuvuus loppuu kesken.

Onko se siis vaan rakenteellista/ synnynnäistä tuo että miten korkean kaaren saa, vai voiko sille jotain tehdä?
 
älä sinne alaselkään yritä sitä mutkaa värkätä. keskiselkä ratkaisee. pallojen ja rullien päällä voi makoilla ja koittaa venytellä ja sitä kautta rakentaa kaarta, mutta ei se kaikilla onnistu sekään.
 
Tosta Mikelle tehdystä kyykkyprogesta, että minkälaisia näissä painoissa/prosenteissa kovimmilla jannuilla liikkuu toistot viikosta toiseen? Sanoit että katotaan kellä on 50 ne toistot viimesessä sarjassa, on se härskin kuulosta ainakin, ei mahdotonta, mutta härskiltä kuulostaa. Ja kuinka kauan tollanen sarja/treeni kestää noin arvioiden sun kokemuksien perusteella?
 
no jos mike kyykkäs äsken testissään 220, on 120 sitten 55%. kyllä kovakuntoinen bodari sillä saattaa yli 50 toistoa puskea vaikka sitten ois 8 kovaa sarjaa alla. tää ei ole mikään perusjampan systeemi.

ei se 50 silti mikään määritelmä hyvälle tai huonolle ole. kukin tekee mitä pystyy. eihän tuo proggis ole voimalle ollenkaan ideaali, mutta sopii hyvin miken edellisen ohjelman seuraajaksi ja on vahvasti body-suuntainen.

toisaalta kun mikellä maksimi on 220 ja 200:lla tulis nyt esim 4 toistoa (suht normaali laskennallinen 4x90%), kyllä se voima lisääntyy lujaakin, jos pitää treenivälit hyvinä ja palautumista tapahtuu tarpeeksi. vipan treenin kuvitteellinen 8x200 vaikka kertois, että se ykkösenkin tulos olis paljon kovempi.

jos sarjapalautus on siellä 4-5min huitteilla vaikka, ei työsarjoissa kauheen kauaa alussa mene, vaikka toki loppuvaiheen 9 työsarjaa on semmonen tunti kyykkimistä tuolla perusteella. lämpät sitten tottakai alle. palautus noissa kannattaa kuitenkin olla ns. riittävä, että saa joka sarjaan potkua eikä hyydy liika varhain.

tarkoitus ei ole tehdä pudotussarjoja, vaan paukuttaa annettu määrä sarjoja laadullisesti niin hyvin, ku voi. ei tässä kuitenkaan ole tarkemmin määritelty moniakaan asioita, joten yksilö edellä tääkin etenee.
 
Viimeksi muokattu:
Jos kevyt viikko venähtää, onko OK treenata hieman normaalia kevennystä kovempaa? Ootko koskaan systemaattisesti toteuttanut kevennystä pelkästään pidemmillä palautumisilla treenien välissä?
 
kyllä kaikilla se kuorma ja volyymi kevenee mun tallissa, kun on kevennysjakso. sen pituus on useimmilla viikon. kovien viikkojen rytmitys sitten vaihtelee paljonkin. esim.
- raskas, raskas, raskas, kevyt
- raskas, keskiraskas, raskas, kevyt
- raskas, raskas, kevyt, keskiraskas

kevennysten sisältö vaihtelee sekin todella paljon ja jotkut tekee huomattavan iisisti. esim eräs herra, jolla kyykyn neliviikkoisjakso meni
1. 3x190, 3x210, 3x200
2. 4x4x200
3. 2x180, 2x190, 2x200, 2x210, 2x220, 1x230
4. 2x6x150

eli kevyt on sitten todella kevyt. ykkösmaksimi on 240. toinen suht samantasoinen herra taas teki hetki sitten seuraavanlaiset kyykyt:
1. 1x220, 3x6x180
2. 1x225, 4x4x190
3. 1x230, 6x3x200
4. 1x220, 2x8x160

eli kevyelläkin tehtiin varsin jämäkkä ylirautaherättely edelleen. herran ykkösmaksimi on 245kg.

en teetä juuri lainkaan semmosia kevennyksiä, missä otetaan ylimääräisiä vapaita esim 3-5 päivää ilman mitään treeniä. kaikilla tietenkin on sitä oikeetakin elämää, joten sekin sanelee tätä rytmiä hieman.
 
Olet useamman kerran sanonut että suosittelet vaihtamaan ristiotetta maastavedossa. Tuli vaan mieleen että suositteletko samaa etukyykkääjälle jolla ei riitä liikkuvuus (eikä oikein innostus opetellakaan) painonnostotyyliseen otteeseen?
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom