Kysymyksiä Jto:lle

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Raven
  • Aloitettu Aloitettu
Tein viime syksystä asti sun 3x4->6x6 -mallilla punttia. Ensin tein kaksi kolmen viikon jaksoa pitempia sarjoja bodaus -ja pohjakuntotreeninä. Sen jälkeen pari kiertoa lyhempiä sarjoja isommilla painoilla ja nyt on vielä piikkaus loppusuoralla.
Ohjelma oli se sun aika yleinen malli. (1. Kyykky, maven apu 2. Penkki, yläselkä 3. Veto, kyykyn apu. 4. Kapea penkki, yläselkä)

Innostuin nyt lisäksi lukkopainista. Painitreenejä on neljänä päivänä viikossa joista parina päivänä on aamu- ja iltatreenit.

Mitenkäs mun kannattais tuota painia ja punttia ohjelmoida tälleen 40+ tyyppinä?
Itse ajattelin, että jatkaa tuota yo. jakoa viikossa kolme treeniä ja painia 2-3 päivänä, ehkä joinakin päivinä aamu ja iltatreenit tarvittaessa höntsäillen. Puntissa välillä ohjelman kovetessa vähentäisin vastaavasti painitreenejä. Vai väsähtääkö tällä kyydillä jo seniori?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
mms: seniori väsyy vasta ku se väsyy. älä etukäteen sitä murehdi. painitreenien painotukset vaikuttaa siihen, millanen olo on seuraavana päivänä. sen takia sun pitää antaa ton jaon elää hieman. pidät palauttavan päivän, jos on semmonen olo, ettei rauta liiku. piikatessa varsinki herkkää kamaa. eli aikalailla niinku itekki funtsit.

blueshark: en heittäis kirvestä kaivoon kyllä vielä. aikamoisia rautakankia on tullu tsekkailtua. kirjottelemalla tää ei kuitenkaan selviä.
 
mms: seniori väsyy vasta ku se väsyy. älä etukäteen sitä murehdi. painitreenien painotukset vaikuttaa siihen, millanen olo on seuraavana päivänä. sen takia sun pitää antaa ton jaon elää hieman. pidät palauttavan päivän, jos on semmonen olo, ettei rauta liiku. piikatessa varsinki herkkää kamaa. eli aikalailla niinku itekki funtsit.

Kiitos, hyvältä vaikuttaa. Voisiko punttia koittaa jaksottaa kolmen kierron jaksoilla seuraavasti: 1. Bodaus/Rakennejakso 2. Voima 3. Maksimi?
Vai onko parempi ottaa pitemmän kautta podibildinki ja voima molemmat kahdella kolmen kierron jaksolla?
 
kyllä se noinkin menee, mutta kk per jakso on aika lyhyt. noi kannattaa määritellä vaikka toistoalueina, että puhutaan samoista asioista. esim.
1. 8-12 toistoa
2. 4-6
3. 1-3
ylirautaherättelyt kannattaa olla mukana lähes koko ajan. aika helppoa siirtyä sit maksimipiikkailuihin.
 
Onko keventelyt enempi voimamiesten jutttuja vai kannattaako bodaustreeissäkin pitää "kevyt viikko"?

Jos kannattaa, onko ohjeistusta miten kevennetään? Esimerkkinä vaikka jos on vikalla kovalla viikolla tehnyt 4x8x100kg penkissä.
 
kyllä se kroppa tykkää levosta ja se patti kasvaa just sillon eikä treenissä. jokanen on yksilö ja kuinka paljon sitä kuormitusta sietää ei oo kiinni treenikaverin tai huippubodarin sietämisistä. "väkisin ei saa ku kusipäitä tenavia" - sanonta pätee tässäkin.

millanen kevennysjakso treenisisällöiltään, pituudeltaan ja kuinka usein se pidetään, on ihan täysin tyyppikysymys. joku keventää treenin sillon tällön. joku lepää ilman treenin treeniä koko viikon. joku pitää joskus ylimääräsen lepopäivän jne jne.

lähtökohtasesti voi tarkkailla seuraavia markkereita, mitkä antas ymmärtää, että kevennystä hieman kaivataan: rauta ei liiku, treeni ei niin kiinnosta, ei paneta (ns. normaalisti), ei ole nälkä, ei nuku hyvin.

hyvä ois kuitenki pitää kevennyksiä suht säännöllisesti, ettei aja itteensä liian syvälle palautumistarpeen suohon. joka neljäs tai viides viikko on aika yleinen rytmi. treenitavoista riippuen voi puolittaa sarjamäärät ja jättää sarjoihin lisää varaa.
 
Olisko jtolla ehdottaa jotain peruskuntokauden vetotreenin sisällöksi eli siis sarjat/toistot. Tulisi toteutettavaksi joka toinen viikko tai 10 päivän välein.
 
Innostuin pitkästä aikaa ottamaan hyppyjä mukaan. Nyt olen salitreenit tehnyt sen "taviksen voomaohjelman" mukaan, hieman liikkeitä varioiden. Hypyt olen tehnyt kontrastina jalka liikkeiden kanssa. Kyykky/boksihyppy, etukyykky/vauhditon kolmiloikka ja mave/vauhditon pituus. Hyppyjä tullut nyt n. 5*3 eli yht 15/treeni ja 30/viikko. Tähän parit koristreenit päälle.

Kysymys onkin onko hypyt valittu oikein vai pitäiskö vaihtaa johonkin kun tavoitteena kehittää ylöspäin ponnistusta? Entä hyppymäärät?

Kiitokset jo etukäteen.
 
hypit kaks eteen ja yhen ylös ja et ees koristyyliin. loikat korreloi juoksunopeuteen, mutta hypyt kannattaa kyllä vaihtaa lajiponnistuksiin. eli levari ja parin askeleen lay up esim.
 
Jos haluan kyykky tulosta nostaa kerran viikossa kyykkäämällä niin mikä olisi paras tyyli?

Onko sellaisissa reeneissä mitään järkeä välillä että pienillä nousuilla muutaman toiston sarjoilla ylös ja pari melko tiukkaa 3 toiston sarjaa. Sitte pienillä pudotuksilla alaspäin ja kaikki sarjat niin että jää noin pari toistoa varaa?
 
no tuollaiset "onko mitään järkeä, jos välillä tekee" - tyyliset jutut ei oikein liity mihinkää ja hyvin irtonaisina kaikesta eivät anna mitään pohjaa kommentille. yksittäiset treenit ei juuri merkkaa pitkällä aikavälillä sen kummempaa.

kerran viikossa kyykkääminen tottelee ihan samoja nousujohteisuuden lainalaisuuksia kuin muukin treeni. parhaiten pääsee hommiin kiinni, kun tekee vaikka pari kuukautta 8-12 toiston sarjoja, pari kuukautta 4-6 toiston sarjoja ja kuukauden pari piikkailee maksimeja. joka neljäs viikko iisimmin. yleisesti sarjoissa pari toistoa varaa.
 
Voiko tota ylirautaherättelyä käyttää joka treenissä ja miten se vaikuttaa hermostolliseen rasitukseen ja palautumiseen noin yleensä? Minkälaista rautaa (% 1RM) ja toistomäärää suosittelet käytettäväksi tossa tekniikassa jos työsarjat on esim 75-85% ykkösmaksimista, vai kannattaako tossakin tekniikassa mennä autoregulaatio periaatteella esim. 2-3 toistoa päivän suht raskaalla raudalla kuitenkim jättäen toiston tai pari varaa?
 
peruskaudella suurin osa jättää noihin semmosen 10-20kg varaa eli helposti 3-4 toistoa. kunhan ovat isompia ku ne työsarjat. koska noi on aika iisejä, hyvin harva kärsii ylitreenioireista.
 
Nyt kun tulee penkkailtua kolme kertaa viikkoon (leijuttelut, kapee ja normiotteella), kannattaako pitää pystypunnerrusta (esim istuen käsipainoilla) mukana tai kannattaako ennemmin tehdä vipareita sivuille ja taakse yms ”huoltavaa”?

melki painotuskausilla pystäri veks ja sitten osana treeniä peruskaudella, jos ei haittaa penkkiä liikoja. auttaako se oikeesti, on myös kyseenalaista. vai haluisit vaan tehdä? sit se ois kompromissin paikkaa hieman.

Kiitoksia vastauksesta! Periaatteessa pystäri on ollut oikeastaan "vanhasta tottumuksesta" mukana :-). Voisin melkein jättää sen pois, nyt kun painotus voimanostotreenissä ja penkkiä tulee paljon eri leveyksillä / variaatioilla ja yritys saada penkkiä (ja kyykkyä/vetoa) ylöspäin. Olkapäille varmasti lähinnä vipunostoja sivuille/taakse ja pystysoutuja huoltavina liikkeinä ja varsinkin takaosastolle tasapainottamaan.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom