Kysymyksiä Jto:lle

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Raven
  • Aloitettu Aloitettu
Nyt ku sanoit, ni tarkistin viel. Ei oo Hyvinkääl mitään kunnon seuraa, niinku oon käsittänykki. Jonkun ''Hyvinkään ryhti'' sivuille ohjaa kyl, tuolt suomen painonnosto liiton sivuilta. Ainaki voin tiedustella. On tääl toki joku Crossfit saliki, mut mul on ennakkoluuloja noihin hieman.
Bodonos Kerava, katopa sieltä Hyviä valmentajia eikä ole mahdottoman kaukana Hyvinkäältä. Hyvän kurssin/valmennuksen perässä kannattaa vähän ajellakin...
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Oppisin varmaan omillani ton kyl lopulta, mut ei oo riittävästi motivaatiota.

Pakko sen verran huomauttaa, että noita liikkeitä ei välttämättä sitten opi edes viikossa, kuukaudessa tai pidemmälläkään aikavälillä. Vaikka valmentaja on hyvä, ei oma kehoa saa silti tekemään haluttua liikettä oikealla rytmillä, kontrollilla ja sulavuudella. Liikkeiden oppiminen todellakin vaatii motivaatiota ja halua tehdä toistoja, toistoja ja toistoja. Hyvä valmentaja tiedostaa sen, että ylenmääräinen panostus teknisiin yksityiskohtiin on jokseenkin turhaa, koska parhaillaan sitä voi keskittyä yhteen tai kahteen asiaan kunnolla. Parhaiten liikeet oppii hyvin suunnitelluilla osanostoilla ja apuliikkeillä, joita valmentaja sitten laittaa ohjelmaan tarpeen mukaan. Tempauksen allemeno ja lukitus tahmeaa? Tempaus allemenoja ohjelmaan. Lantiopotku ei luonnistu? Tempausta riipusta nivusten korkeudelta. Asento ei pidä millään ykkösvedossa? Paljon ykkösvetoja.

TL;DR Liikkeiden oppiminen vaatii motivaatiota ja paljon aikaa. Liikkeiden jatkuvaa opetusta tärkeämpää on treenata lajispesifisesti.
 
juu on se toki noinkin, että asian opettaminen on eri asia, ku sen tekeminen. se sit näkyy useillakin kursseilla ja luennoilla, mitä oon ollu kattelemassa. jokasella vielä on se oma tapansa oppia asioita parhaiten, joten siinäpä sitä sitten. ei voida mennä niin, että näin mä tän vedän, oppii sit koku tai ei
 
Jos liikkeet oikeasti haluaa oppia, olisi ehkä järkevä uhrata puoli vuotta tai vuosi yleisestä treenaamisesta ja laittaa se panostus painonnostoon. Sitten kun liikkeet alkaa sujua, voi taas priorisoida myös muitakin juttuja. Ellei sitten ole jäänyt lajiin koukkuun...

Esimerkiksi maastavetoa taisin tehdä kerran tai kahdesti vuodessa, koska se mielestäni (ja monen muun mielestä) haittaa tempauksen ja työnnön vetoliikkeen oppimista, ovat nimittäin erilaisia. Aina jos oli maastavetoa tehnyt, niin tuntui kummalliselta tehdä tempaus- ja työntövetoa seuraavalla kerralla.
 
Tähän liittyen sopiikin kysymys, mitä mieltä olet painonnosto liikkeiden käytöstä jonkin muun lajin voimaharjoittelussa, esim. jos vaikka nuoren laji on futis? Kun ei niitä nyt vaan opi tuosta vaan ja pääpaino kuitenkin itse lajissa eli olisiko parempi keskittyä vaan voiman hankintaan yksinkertaisemmissa perusliikkeissä?
 
rsh: se opetteluun menevä aika on vähä turhaa ja paljon paremmin päästään eteenpäin keskittymällä yleiseen voimaharjoitteluun lajitreenin ohella.

hyviähän ne painonnostoliikket yleisliikkeinä on, muttei ollenkaan korvaamattomia. kepin kanssa leikkiminenkin on turhaa, ellei se oo pedagogisesti tosi kurinalaista. painojen kimppuun pitäs päästä mahdollisimman nopeesti joka tapauksessa.
 
Lattiasta räväkkä kyykkäys
Ykkösvedon (lattiasta polvien yläpuolelle) nopeudella ei ole paljoakaan väliä, kunhan se ei ole korostetun hidas tai liian nopea. Moni luulee, että se liike lähtee jo irroituksesta räjähtävästi, vaikka todellisuudessa kiihdytys alkaa vasta polvien jälkeen, ennen sitä varmistetaan vain, että polvien jälkeen asento, tasapaino ja muu on kohdallaan. Olkapäiden kohautusta ei kannata miettiä (jotkut kyllä opettaa sen, ja silloin kuuntelet valmentajaa). Se kohautus vain tulee luonnostaan, kun vedät itsesi tangon alle. Itse en ikinä miettinyt kohautusta liikkeitä opetellessa.

Jos liike on vaikeampi tehdä polven päältä, tarkoittaa se, ettet tee sitä lattiastakaan oikein. Todennäköisesti saat liike-energian tankoon lattiasta repäisemällä, etkä niinkään kakkosvedossa. Lähes kaikki voima tankoon tulee loppuojennuksen aikana, tempauksessa tanko on tällöin nivusissa tai vähän ylempänä ja työnnössä yläreidellä tai nivusissa. Tämä on mielestäni vaikein asia oppia liikkeissä.

Moni opettaa myös tuon hypyn aloittelijoille, joka on vähän sinne päin, mutta kuitenkin erilainen liike, kuin varsinainen loppuojennus. Rive tosin tuntuu todella luonnottomalta, jos sitä tehdään kepillä tai tyhjällä tangolla. Kun on edes vähän painoa, niin sitä ei voi vetää käsillä tai kiihdyttää "liikaa", jolloin eri vaiheet menee sekaisin.
 

View: https://www.youtube.com/watch?v=EW9TSvaQ0PE


Aika moni huippunostaja nostaa enemmän riipusta, kuin lattiasta. Kannattaa tehdä paljon toistoja riipusta, etenkin nivusista. Se on kuitenkin se kohta, mistä voima saadaan tuotettua. Pahoittelut myös, että tämä meni nyt vähän offtopiciksi ja langan täyttämiseksi ylimääräisellä sisällöllä.

Ja jotta pysyttäisiin aiheessa, niin olisi jto:lle kysymys liittyen juuri jalkojen voimaan. Miten suuressa osassa se on kiipeilyssä? Treenaatko itse jalkoja erityisemmin, vai tuleeko tarvittava spesifisyys itse kiipeilyn mukana?
 
hyvää kamaa noikin, ei huolta langan pilailusta. tärkeetä just se, ettei hätäillä sitä ekaa vetoa. toinen yleinen moka on yrittää lyödä tankoa reisien kautta eteen. allemeno jää myös monilla passiiviseksi, vaikka se on tosi isossa osassa koko touhua. hyppimistä välttäisin, sillä sillon ei ole tukipintaa ja lisätään turhia muuttujia muutenkin hankalaan liikkeeseen.

kiipeilijöiden etureidet on yleensä suhteessa aika heikot, vaikka ei tietenkään pitäisi. takaosaston pitää olla kyllä tosi vahva. mitä jyrkemmällä kiivetään sitä enemmän tietysti. en juuri treenaa niitä erikseen puntilla, vaikkei se haitaksikaan olisi. lajissa kuitenkin tulee se liikkuminen, koordinaatio, staattis-dynaaminen voimantuotto jne jne samalla kertaa, joten aikalailla täysin noi hoidetaan ite lajitreeneissä.

toisin ku monet kuvittelee, kiipeily ei oo pelkkiä käsiä. päinvastoin oikeestaan. keskikroppa ja selkä siinä kovimmilla sormien lisäksi on. jalat kuitenki kriittiset voimantuoton suhteen ja ite kiipeilyssä niiden käyttö on ensiarvoista.
 
en lähe valitsemaan, ku ei se oikein avaa lajia. joka reitti on omansa ja vaatii erilaisia ominaisuuksia. jotku on selkeämmin voimariippuvaisia ja joissakin liikkuvuudesta on enempi hyötyä. kaikessa kuitenki merkkaa se ite kiipeilytekniikka eniten. vaikka kuinka ois voimaa tai liikkuvuutta, ketteryyttä yms, ei se auta, jos ei oo tajua siitä liikkumisesta siellä kivellä. tuhlataan ominaisuuksia sillon siis.
 
Moi

Tuossa aiemmin olit maininnut että leveät soudut tekevät olkapäälle hyvää, jos siis olkapäät ovat jumissa/kääntyneet eteen.
Olisiko vinkata jotain muita liikkeitä mitkä olisivat hyviä olkapäille, juuri tähän ongelmaan?

Ongelma siis se että olkapäät valuu eteen tai vasen olkapää valuu. Taustalla välilevyn pullistuma joka oireili vasempaan käteen ja nyt "jälkitautina" tämä ilmiö. Lihaserottuvuuden huomaa silmämääräisesti vasen olkapää isompi kuin oikea. Oikean puolen rinta ja ojentaja isommat kuin vasemmalla puolella.
 
kaikki leveät soudut ylä- ja alarintaan vedettynä eli takahartialiikkeet myös. kiertäjäkalvosinjutut myös ja tietenki uloskiertopainotuksella. lisäksi ison ja pienen rintalihaksen ja latsien jne venyttelyä.
 
Laitetaan tännekin, kun tein pienen koosteen kun ensimmäiset 24 viikkoa jto:n tallissa takana. Mainos ei ole maksettu eikä kukaan ole pyytänyt tätä postausta kirjoittamaan, yrittäjänä itse ainakin arvostan sitä että positiivisesta asiakaskokemuksesta kerrotaan eteenpäin ja näin olen aina pyrkinyt toimimaan, oli kyse sitten ravintolassa syömisestä, autokaupassa asioinnista tai vaikka valmennuksesta niin kuin tässä tapauksessa :)

Taustatietoa: ikää kohta 26 vuotta, treeniä takana 10 vuotta.

Vasemmalla ennätys ennen jto:ta (monessa liikkeessä lähtökunto valmennukseen lähdettäessä huonompi), oikealla nykyinen tulostaso.

- Etukyykky 3x135kg -> 3x150kg ja 1x165kg (+15kg kolmen toiston maksimiin)
- Penkkipunnerrus 4x115kg -> 6x4x115kg (kuusi helpohkoa nelosta aiemmalla neljän toiston maksimilla)
- Kapea penkki 3x110kg -> 9x110kg ja 3x125kg (+15kg kolmen toiston maksimiin ja +6 toistoa 110 kilon toistomaksimiin)
- Vinopenkki 5x90kg ilman stoppia -> 7x95kg stopeilla
- Maastaveto 5x230kg -> 4x240kg
- Leuanveto absoluuttinen vedettävä massa (oma paino + lisäpainot) 1x129kg -> 1x151kg (+22kg)

Käppyrää jos piirtäis nii keskimäärin 2,5kg neljässä viikossa on isoihin liikkeisiin tullut lisää vanhoihin ennätyksiin nähden (ja monessa liikkeessä 5kg valmennukselle lähtiessä olleeseen tasoon nähden) joka vuositasolla tarkottais 32,5kg jos kehitys jatkuis samanlaisena. Jossaki vaiheessa toki hidastuu, mutta onhan se mukava leikitellä ajatuksella että vuoden päästä vois jo olla suht vahva! :D

Huomioitavaa on, että monessa liikkeessä suoritustekniikka on samalla siistiytynyt eivätkä nämä kaikki Juhan valmennuksen aikana otetut sarjat ole edes niitä "viimeisiä sanoja", esimerkiksi kapeassa penkissä 125 kilolla tulisi useampi toisto enemmän jos toistomaksimit otettaisiin. Lisäksi paikat ovat ehjemmät kuin aloittaessa.

Tyytyväinen on oltava. Treenaaminen on ollut mukavaa, ei ole tuntunut pakkopullalta lähteä salille ja aikaa on jäänyt muuhunkin. Kehitys on ollut parempaa ku vuosiin ja lihasmassakin on lisääntynyt samalla. Elopaino on suunnilleen sama kuin valmennukseen lähdettäessä (vajaassa 90 kilossa pyörinyt) mutta hyllyvää on nyt aavistuksen vähemmän ja paidat kiristävät selästä enemmän. Unenlaatu ja ruokahalu ovat keskimäärin huomattavasti paremmalla tasolla kuin aiemmin peräsuoli pitkällä päätä seinään hakatessa.

Kiinnostuneet voi instagramista seurata tekemistä nimimerkillä apulus_
 
Viimeksi muokattu:
No mä voinkin sitten jatkaa kehumalla miehen asennetta, nimittäin ekat 14kk kun meni miten meni ja ilmoitin että vituttaa aika lailla kun mitään ei tapahdu, niin laskutus pistettiin poikki ja siitä on aika lailla tasan vuosi nyt. Elikkä aitoa kiinnostusta löytyy ratkoa näitä ongelmia kyllä, nyt vaan toivon että päästään maksavan asiakkaan tuloksiin pikkuhiljaa. Fyssarien kanssa selvittelen nyt pieniä liikkuvuuden epäsymmetrioita ja toivon, että ongelma on alun alkaenkin ollut siellä vaikka se ei muussa elämisessä näkynyt millään lailla. Pätkääkään ehjempi tai vahvempi en oo kyllä kuin omillani treenatessa, mutta toivo elää ja periksi ei anneta.
 
kuuntelen kyl policeekin, mutten soita rumpuja enkä oo käyny laajasalossakaan ku ehkä pari kertaa. varmaan aika eri instaheppu kyseessä. mun tunnus on jolli_jolli_

valmennuksessa käytän pohjetreeniä tukemaan kyykyn ja vedon asentoo voimailijoille. juoksijat tekee paljon ja varsinkin soleusta.

rumpujen soitos tärkeetä on rentous. jos kuitenki paljo soittelee, pitäs sen palautumisen olla kunnossa. heikkohan se on, jos jumittaa. voimaa ja kestoo lisää ja varsinkin panostusta palautumiseen.
 
aa juu se. ei oo mitään tekemistä mun kanssa sillä kuvalla.

kyllä se mahdollisimman helpolla pääseminen rummuissakin on tavoite. ei niitä voimalla soiteta.
 
juu hyvä rumpali pystyy soittaan laajalla skaalalla kaikenlaista. niitä tuplabasarikoneita on 13 tusinassa. eikä sillaikaan voimalla soiteta.
 
Back
Ylös Bottom