Kysymyksiä Jto:lle

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Raven
  • Aloitettu Aloitettu
niin mietinpähän vaan, että onko tolla joku positiivinen vaikutus vammaherkkyyteen mistä en ole ollut tietoinen.

Ja tällä siis tarkoitin, että voiko tolla jotenkin paremmin ehkäistä vammojen syntymistä vrt. tavallinen kiertäjien lämmittely, vai minkä takia jotkut tekee noin?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Olen nyt tehnyt tuota suunnittelemaasi kyykky 3xviikkoon ohjelmaa kyykkyyn ja penkkiin. Nyt ensimmäiset 3 viikkoa takana ja kevennys viikko lähdössä käyntiin. Treenissä 3a otin kyykyssä alkuun kevyet nousut isompiin painoihin että tuntuma säilyy. Otin 3x150 ( tämä oli kevyt ). Maksimi ennen ohjelman alkua oli 145-150. Kannaattaako minun laskea viikosta 5 lähtien prosentit vaikka 160 että ei ole liian kevyttä? Viimeisin reeni 8x5x80% meni helposti läpi.
 
vilpurni: hermoratatutkimus.

spitfera: kuumeettomia päiviä muutama ja sitten iisisti vaan tuntuman mukaan. voi olla että ekat pari treeniä on hieman honteloa. kyl se siitä.

maurizio1: ei paljoa toi kerro. millasia sarjoja oot tehnyt? helpoiten saat ainakin tuntumaa, ku meet hakeen semmosen nätin ykkösraudan ennen työsarjoja nyt seuraavissa treeneissä.

siimailija: ei se veto juuri kyykkyä auta, ellei oo sumo. reidenojennukset on turhia liikkeitä melkolailla. erilevyiset prässit, hack jne? kokeilepas kaikenlaista. aika ilkeillä vammoilla tolla alueella on silti voitu reisiäkin treenailla.

phantom1000: aikamoinen historia sulla ja ei tossa nyt kauheesti voi rohkaista kovaa kyykkään. polvi ei sais matkustella liikaa varpaiden yli. se on se perussääntö. syviä voi tehdä tosi kevyillä tai omalla painolla.

käyrääpullaa: jos se toimii sulle, ei oo tarve kuvitella et ois turhaa. anna mennä, jos vähempi ei tunnu riittävän.

tomppa1: toi vaikuttaa vallan hyvältä kausijaolta kyllä.

mehustaja: ei. venyttelyn ei oo todettu vaikuttavan vammojen ehkäisyyn. liikelaajuuksia voidaan hieman hakea, mutta ei niitä juuri sen kummemmin kannata venytellä ku muitakaan lihaksia ennen treeniä. eli ei. lämmittely on eri asia toki.

spitfera: ei oo ihan sama. mä en ainakaan jaksa korjailla kaikenlaisia mutuvastauksia, mitä joissain ketjuissa viljellään.

lekenta: jos 3*150 oli tosi helppo kannattaa sitä systeemiä modailla. tää on aina noissa pitkälle lasketuissa valmiissa pohjissa ongelma, ku ei voi tietää miten kukin kehittyy. 160 kuulostais ihan hyvältä, eikä varmasti oo liika tiukka.
 
Viimeiset pari viikkoa tehnyt melko tiukkoja 3x3 ja 2x2. Voisiko nyt toimia esimerkiksi 3x1 95% ja seuraava viikko kevyesti? Miten tuon testiviikon reenit tulisi suorittaa, jotta saisi kaikki viikonloppuna itsestä irti?
 
spitfera: ei oo ihan sama. mä en ainakaan jaksa korjailla kaikenlaisia mutuvastauksia, mitä joissain ketjuissa viljellään.

Niin no joo, tajuan tuon kyllä. Siinä käsityksessä vaan ollut, että jos ei ihan puuta heinää aio vastata niin voi muutkin oman neuvonsa antaa :D Ja tuohon vedoten vastaukseni ei kovin metsään siis mennyt. Mutta joo jospa sitä tänään menis jo reenille, viikko tulis huomenna muuten täyteen taukoa.
 
maurizio1: juu tollai. testiviikolla kevyt treeni 3*3*65% ja sit pari päivää paussia ja testi.
 
Kiitos vastauksesta, pidetään siis kehikko siinä. :)

Mitä mieltä olet siitä, kuinka kauas lajinostoista uskaltaa massakaudella mennä? Jos ärsykevaihtelua yms ajatellaan, niin onko pitkällä tähtäimellä edullisempaa uhrata aikaa massakaudella sellaisiin (yleis)liikkeisiin, joita ei muuten tule tehtyä, vaikkakin lajinostojen kustannuksella? Vai onko ehdottomasti parempi yt:n mahdollisimman suurta korotusta silmällä pitäen pitää lajinostot jatkuvasti pääosassa, kaudesta huolimatta ja keskittyä toistojen, kuormien jne vaihteluun liikkeiden sisällä?

Varmastihan toistoja ja kuormaa ja harjoittelutiheyttä muokkaamalla saadaan riittävää vaihtelua ja homma pidettynä nousujohteisena, enkä väitä tätä vastaan ollenkaan, vaan mielenkiinnosta mietin, että onko mahdollista saada vielä suurempi hyöty harjoittelusta pitkällä tähtäimellä, jos massakaudella suosii tai jopa tekee pelkästään muita kuin lajiliikkeitä? En nyt tarkoita, että siirrytään kokonaan pingikseen ja spinnigiin (vaikka kai niistäkin jotain irti saisi :D ). Tarkoitan, että esimerkiksi penkkipunnerruksen sijaan keskitytään tekemään dippejä, käsipainopunnerruksia ja pystypunnerruksia, voimanostokyykyn sijaan tehdään syväkyykkyjä, etukyykkyjä ja jalkaprässiä. Maastavedon sijaan suorinjaloin vetoja, kohautuksia ja kulmasoutuja jne. Näin yleisesti havainnollistaen. Totta kai myös tämän tyyppisen hetkellisen lajivälttelyn vaikutukset nostouran pituuteen kiinnostavat myös.

tldr: kumpi parempi: penkki, kyykky ja mave ympäri vuoden kuormaa ja toistoja vaihdellen vai kausittainen siirtyminen yleisestä painoharjoittelusta kohti spesifiä lajiharjoittelua?
 
Olisiko vinkkiä huonosti palautuville ojentajille? Treeniohjelma on PHAT pienin muutoksin ja jos rinta+olat+ojentaja-hypertrofiatreeniin ottaa ojentajaliikkeitä ne saa pelkällä puristelulla jumiin moneksi päiväksi. Pahimmillaan tämä vaikuttaa vielä yläkropan voimapäiväänkin (voimat ei ehdi palautua), väliä treenien välillä 4pv. Ojentajien palautuu ok jos nuo eristävät liikkeet jättää pois.

Pitäisikö tuohon huonoon palautumiseen yrittää sopeutua vai jättää suosiolla ne eristävät liikkeet pois (tms)? Massaahan noihin ruikuihin saisi tulla, mutta ei se taida ylitreenaamalla onnistua, jos siitä kyse. Pituutta on 185cm ja penkkimaksimi n.130-140, muiden lihasryhmien kanssa ei ole vastaavia ongelmia.
 
tomppa1: kumpikin on osoittautunut toimivaksi. ite suosin kisaaville asiakkaille ympäri vuoden kisaliikkeitä mukana, mutta joissain mennään hieman varioiden ainakin aika ajoin. penkissä eri oteleveyksiä, kyykyssä apuna etukyykkyä, puolikkaita tai niskakyykkyä kisakyykyn sijaan, vedossa pukkivetoja, jullea jne. ihan perusbodailukin on hyvää ja jos esim. kyykkää hyvin etureisipainotteisesti voi ihan hyvin ottaa massahakuisen jakson, missä sinne koipiin rakennetaan lihaa muillakin liikkeillä. ja voihan se kyykky olla mukana vaikka kakkosliikkeenäkin vaan.

pest: rinta, olat (hartiat?), ojentajat samassa treenissä on aika tyhjäävää ojentajille. mä ite harvemmin teetän samassa treenissä kahta kolmea liikettä enempää noille yhteensä. esim. penkki, penkkivariaatio, hartialiike. muut 2-3 liikettä sitten tyypistä riippuen vaikkapas selkää ja hanskoja.
 
vilpurni: hermoratatutkimus.

Tuommoiseen varmaan tarvitsee jonkun ortopedin lähetteen? Täytyypi katsella mehiläisestä aikoja.

Testailin tuota vähän lisää vielä tänään ja huomasin, että myös kulmasoudussa on toinen käsi pois pelistä ja myös pystypunnerrus edestä tuntuu hataralta. Niskantakaa tehtynä taas ei mitään ongelmaa? Löin myös bilteman kiillotuskoneen veljen käteen yksi päivä ja käskin ajella tuota niskanseutua ja tuolta oikeasta epäkkäästä löytyi yksi kohta, jossa meinasi sukat lähteä jalasta, kun sitä hieroi/paineli.
 
aikalailla sitä selkää pakaroista alkaen kannattaa jyrryyttää ja tarkkailla onko liikkuvuus sama per puoli.
 
Eikö toi kone ollu biltemannista joku 20e hintanen? Oisko viel merkkiä vai onko väliä minkä kiillotuskoneen ostais. Vois tehä hyvää olkapään seudulle
 
Ei jumaleishön nyt sentäs. Jokunen aika sitten kyselin, kun takakyykyssä tankoa niskaan ottaessa vasen kierjäjakalvosin suutahti. No, nyt joku 3 viikkoa siitä (ja sairastelun takia viikon tauko joten saanut olkapäätkin lepoa) eikä vieläkään kykene ottamaan tankoa niskaan kun tuntuu tuo sama ikävä venytys/pisto heti vasemmassa olkapäässä! Etukyykyllä siis mennään. Mikä ihme siellä nyt laittaa vastaan? Kun muuten pystyy treenaamaan punnerrusliikkeetkin normaalisti ja jumppailemaan sekä venyttelemään kiertäjä, alkaa pikkuhiljaa huumori loppumaan. Pitäskö tässä nyt lääkäriin mennä, mutta kun ei tuo tosiaan missään muussa liikkeessä tai arkielämässä vaivaa. Julkiselle ihan turha kun sen tietää ettei sieltä mitään oikeita vastauksia saa ja yksityisellekkään en mielelläni alkaisi heti rahoja laittamaan, kun ei sinällään tunnu akuutista "hädästä" olevan kyse.
 
tomppa1: kumpikin on osoittautunut toimivaksi. ite suosin kisaaville asiakkaille ympäri vuoden kisaliikkeitä mukana, mutta joissain mennään hieman varioiden ainakin aika ajoin. penkissä eri oteleveyksiä, kyykyssä apuna etukyykkyä, puolikkaita tai niskakyykkyä kisakyykyn sijaan, vedossa pukkivetoja, jullea jne. ihan perusbodailukin on hyvää ja jos esim. kyykkää hyvin etureisipainotteisesti voi ihan hyvin ottaa massahakuisen jakson, missä sinne koipiin rakennetaan lihaa muillakin liikkeillä. ja voihan se kyykky olla mukana vaikka kakkosliikkeenäkin vaan.

Kuulostaa järkevältä, kiitos. Lähinnä juuri tuota hyödyllisen variaation ja turhan vemputtelun raja-aitaa/ painopistettä mietinkin. Että miten kauas ja mihin suutaan uskaltaa eksyä, ennen kuin on ihan metsässä. Vaikka aikaa ihan koko elämä onkin, ei sitä silti paikallaan sutimiseen ja epäolennaisuuksiin liiaksi halua tuhlata. :)

Olen oikeastaan syksystä lähtien lähinnä keskittynyt melkeinpä pelkästään kyykkyyn, penkkiin ja maveen, niin uskoisin, että näillä paikkeilla pieni liikevariointi ja oikeat apuliikkeet yhdistettynä hyvin totutusta poikkeaviin sarja, toisto ja kilomääriin veisi hommaa ihan kivasti eteenpäin.

sattumoisin mulla on kyykyssä aika etureisipainotteinen tyyli ( hieman hartioita leveämmällä jalat ja tanko tuossa takaolkapäiden päällä, ). Olen leveälläkin treenannut ja sillä tyylillä entiset enkatkin aikanaan tehty, mutta jotenkin alaselkä-, polvi- ja nivusvaivat katosivat kun opettelin ruumiinrakennetta paremmin vastaavan tyyliin. Taitaa se vaikein kohta kyykyssä olla nyt siinä vähän kuopasta tulon jälkeen. Montusta tullaan ylös, mutta se "välitila"ennen puolikyykkyä on pahin.

Maasta vedän myös kapealla. Siihen välitykset tuntuu sopivan hyvin myös. kunnolla kun itsensä lähtöön asettelee niin tanko irtoaa lattiasta melkein itsestään. Ennemmin tippuu lapasesta, kuin jää muusta kiinni. Tosin samperin hidas olen vedossakin.

Penkissä on nykyisin ongelmana varmaan ojentajat. Tai etuolkapäät ehkä. Ongelma alue on noin 15 cm lähdön jälkeen ja oon huomannu että jos tankoa saa tuotua vähän naamaa kohti ja kyynerpaat pikkasen aukee ni saattaa tullakki ylös. Treeniotteena on, että pikkurillit on merkin päällä.
 
Voitko jto vähän valottaa tuota kiillotuskoneella jyrräämistä? Mulla ois kotipuolessa semmonen ehkä vielä tallessa. Herkästi meinaa jumeja lapojen välistä aina epäkkäisiin asti tulla. Oman käsityksen mukaan lavan kohottojat on ne ensimmäiset tönkkiin menevät ja siitä menee pikkuhiljaa koko yläselkä tilttiin.
 
mappe, jerkku, ton: jyräilyy per lihas ei montaa minuuttia tarvi. mieluiten kuitenki usein vähemmän ku harvoin paljon. tärinä on se funktio ja sitä kautta tehokas rentoutus. hieman voi lymfakiertoa lisätä, mutta eri juttu siis ku hieronta. voidaan käyttää myös useammin. joka päivä jopa. konetta valitessa tärinävaimennusta ei sais olla ja käyttöö helpottaa, jos nappia ei tarvi pitää pohjassa koko aikaa. itellä joku horse power tms höpöhöpömerkki. toiminu hyvin 7v. edellinen kesti jonku 5v.

spitfera: luepas hauiksen pitkän pään tulehdus ja kato vastaisko kuvausta.

tomppa1: juu peruskaudella voi keskittyä hieman enemmän lihakseen ja sitten voima- ja valmistavalla kaudella liikkeeseen. jos nyt kauheesti jumittaa, hyppää mun pulkkaan mukaan.
 
spitfera: luepas hauiksen pitkän pään tulehdus ja kato vastaisko kuvausta.

Ei ole se, tuossahan käsittääkseni kipu on selkeästi syvällä etuolkapäässä, mulla oli tuo jänne ärtynyt joku 1,5v takaperin ja sen kyllä selvästi huomasi punnerrusliikkeissä miten olkapää puutuu alta.
 
milloin jto suosittelet tekemään venyttelyt ja liikkuvuusharjoittelut? onko muuten väliä milloin kuhan ei samana päivänä ennen reeniä tee?
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom