Kysymyksiä Jto:lle

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Raven
  • Aloitettu Aloitettu
ei siinä oo olemassa mitään selkeestä kaavaa ajan tai treenisisältöjen suhteen. se MUN ohje on siinä ekan postauksen ALAOSASSA, ei se aloittajan oma ehdotus itelleen. jos haluut pidempiä tehdä, siihenkin löytyy ohje siitä. lue lue lue lue. nopeuskyykyn määrät ja kilot on riippuvaisia sun maksimistakin. vaihteluvälinä joku 50-90%.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Ei nyt pahalla, mutta täytyy ihmetellä miten vuodesta toiseen jto:n pitää muistuttaa miten toi 3x4->6x6 oikeastaan kuulu tehdä eli ei mitään kiveen hakattuja määriä tai toistoja. Ite vetänyt ton setin pariin otteeseen muutamalle eri liikkeelle toistojen ollessa välillä 2-12, mutta taustalla kuitenkin tuo 3x4->6x6 ja on AINA toiminut. Mulle ainakin ton systeemin paras puoli on ollut treenien vaihtelevuus ja monipuolisuus.
 
kyllä sen melkein voi jo ainakin pienellä pahalla sanoo, ellei ihmiset osaa lukea. tai sitten halutaan valmis kaava, mitä toteutellaan ja kuvitellaan sen olevan autuaaksitekevää ja ihanaa. niin se vaan ei mene useinkaan. yleistyksiä ja kompromisseja voi tehdä, mutta niillä saa yleensä vaan yleisiä kompromissituloksia.
 
Sitä on ilmeisesti astetta tyhmempi. Mutta onneksi niitä tuntuu olevan muitakin, ei vain mene jakeluun siitä eka postin tekstistä että miten siitä sitten väsätään ohjelma.
Kiitos ja anteeksi.
 
ei se nyt tyhmyyttä ole ja saahan sitä kysellä :) suht selvät ne ohjeet kuormituksesta jne siinä kuitenki on. ohjelma on semmonen, joka elää ja muuttuu etenemisen aikana. ethän sä voi tietää missä kunnossa oot vaikka 2 kk päästä. sen takia pitkät valmiiks suunnitellut jaksot harvemmin toimii ideaalisti. mutta koska toi systeemi vaatii sitä intuitioo toimiakseen kunnolla, se taatusti toimii, ehkei se ole sulle se paras mahdollinen. ei se eka ehdotelma nyt mikään katastrofi oo, itehän senkin ookootin. mutta se ei oo tän mun systeemin pääidea. mä oon aika tarkka että mun jutut toimii ja sen takia tästä tuppaan nillittään.
 
Ootko ikinä ajatellut tekeväsi ton 3x4-6x6 idean pohjalta mitään suunnitellumpaa ohjelmaa. Toihan ei vielä ole varsinainen ohjelma, vaan ennemminkin progressiomalli. Ja hyvä progressiomalli onkin. Ymmärrän kyllä, että toi systeemi perustuu kehityksen seuraamiseen, eikä siihen tietenkään silloin kirjoiteta etukäteen toistoja tai painoja tms. Mutta tarkoitan jonkinlaista perusrunkoa, josta selviäisi esim treenifrekvenssi ja käytettävät liikkeet yms. Silloin kokemattomampikin treenaaja saisi ehkä paremmin irti tosta.
 
Ai oikeasti? Itsehän olen pyrkinyt jättämään viimeisen puoli vuotta noiden olkapäiden liikkumisen ylä- ja alataljassa minimiin, et sais menemään latseille paremmin. Minusta saa paremmin keskitettyä liikkeen selälle, vaikka liikerata on lyhyempi. Pitäisikö jokaisen vetoliikkeen siis ollakin ääriasennosta ääriasentoon mieluummin?

Tosta olkapäiden liikuttelusta oli todella vaikea opetella eroon ja ne meinaavatkin karata vielä kovimmissa sarjoissa, jonka olen antanut mennä pienenä mekaanisena pudotuksena.

Onko siis sittenkin niin, että hartiakontrolli on paskaa?!

Kumpikin on mielestäni oikeassa olkapäät stabiloituna menee paremmin ja eristetysti latseille, mutta asiassa on kaksi puolta, jos olkapäät ei liiku missään selkäliikkeessä, lapojen väliin jää lihamassasta tyhjä kuoppa, eivätkä epäkkäiden keski- ja alaosat aktivoidu kunnolla ja kehitä lihasmassaa. Selän paksuutta saa aikaan räkkivedoissakin niin että otetaan normi mavea leveämpi ote(myös raskaampi), jolloin saadaan latseille pidempi liikerata ja vedon alaosassa olkapäitä roikutetaan ja yläosassa olkapäät vedetään ajoissa yläviistoon taakse samoin latsit jännitetään ja vedetään taakse ikään kuin pose asentoon jolloin koko yläselkä työskentelee laajemmalla lihasalueella kuin normi vedossa.

Ei se hartiakontrolli silti ole paskaa kaikissa punnerruksissa ja vipunostoissa olkapäät kannattaa pitää takana ja alhaalla, estää loukkaantumista ja mm. vipunostoissa sivulle kuormitusta saadaan tällöin menemään puhtaasti sinne olkapään sivuosastolle johon sen pitäisikin mennä. Jos olkapäät liikkuvat vipareissa, tekevätkin olkapäitä vahvemmat epäkkäät suuren osan työstä ja olkapäät eivät kasva.

Flyes maaten olkapäät takana alhaalla eristää rasituksen rinnalle, jos olkapäät liikkuvat flyesin tahdissa edestakaisin menee osa liikkeen tehosta etuolkapäihin. Penkissä olkapäiden stabilointi estää loukkaantumisia ja parantaa muutenkin tekniikkaa/tuloksia.
 
Oonko yhtään jyvällä että perus runko on kuitenkin tämänlainen->
3x4 Suht helppo
5x5
3x3
4x5 täällä tehdä joku kovempi 2x2 lisäksi
6x6
4x4
5x6 ja täällä kans kovempi 2x2 lisäksi
3x4
5x5
3x3
4x5
6x6 täällä enemmän kuin alussa

Unohdetaan ne % ja yritetään nousujohteisesti tehdä. Ja että tuon voi tehdä 2x viikossa että esim ma:na 3x4 pe:na 5x5? jne. jne. ke:na nopeus kyykky sitten.
 
hartioiden liikkumisesta koskeva kommenttini koski vain selkätreeniä.

jjv: jep. joka päivä. työkseni sovellan mm. tuota ja muita. kuten jo itelles vastasit, progressiomalli on yleinen, ohjelma on yksilöllinen. samoin kaikki liikkeet jne.

charlerssi: jyvällä oot. ota noi kakkoset sit ennen noita perussarjoja. ei sen alotusraudan mikään helppo tarvi olla. koko ajan voi olla määräävänä ohjeena toisto varastoon vipaan sarjaan.

toad: helpotetut ja/ tai kevennetyt staattiset osiot ja osatoistot dynaamisesti.
 
Oonko yhtään jyvällä että perus runko on kuitenkin tämänlainen->
3x4 Suht helppo
5x5
3x3
4x5 täällä tehdä joku kovempi 2x2 lisäksi
6x6
4x4
5x6 ja täällä kans kovempi 2x2 lisäksi
3x4
5x5
3x3
4x5
6x6 täällä enemmän kuin alussa

Unohdetaan ne % ja yritetään nousujohteisesti tehdä. Ja että tuon voi tehdä 2x viikossa että esim ma:na 3x4 pe:na 5x5? jne. jne. ke:na nopeus kyykky sitten.

Et nyt kyllä vieläkään tajunnut tuota ideaa. Tarkoitus on, että pääset esim. pisteestä 3x4x100kg pisteeseen 6x6x105kg valitsemallasi tavalla, kaikki muu vaihtelee. Älä suunnittele kuin vaikkapa treeni tai pari eteenpäin ja yritä mielellään vältellä failurea. Jos oletetaan, että ekassa treenissä vaikkapa toi 3x4x100kg meni suht helposti niin laittaisin tavoitteeksi seuraavaan treeniin vähintään 4x4x100kg, mutta voit tehdä viisi tai kuusikin noita nelosia, jos menee. Se mitä todellisuudessa tapahtuu siinä treenissä on sitten riippuvainen päivän kunnosta, palautumisesta, nukkumisesta sun muusta, sen takia noita ei voi suunnitella pitkälle eteenpäin! Itse tykkään laittaa ekaksi välitavoitteeksi 6x4x se alkuperäinen paino ja siitä sitten lähteä lisäilemään toistomääriä tai vastusta. Muista ettei ne työsarjat tarvitse olla samalla painolla yksittäisessä harjoituksessa vaan esim. tossa edellämainitussa skenaariossa voisi jossain vaiheessa tehdä 2x6x100kg 2x4x102,5kg ja niin edelleen. Varsin simppeliä, mutta tossa joutuu hieman käyttämään omia aivojaan ja kuunnella kroppaansa.
 
melkolailla noin. treeni kerrallaan edetään, vaikka voi toki kaikenlaista suunnitella. pitkällä tähtäimellä määrät ja kilot nousee, mutta ei senkään lineaarista tarvi olla. ihan hyvin voi seassa olla tehollisempia päiviä, joissa et juuri tee ku oari sarjaa, mutta kovaa.
 
ite oon tohon tykänny soveltaa tota jto:n eri sivustolla tarjoomaa progressio ESIMERKKIÄ vakautus jaksolle:

(tämä esimerkki on irroitettu artikkelista jossa jto kirjoitti bulgaarialaisesta lähestymistavasta voimailuun)

Viikko Sarjat*toistot*intensiteetti Volyymi 70%+
1 5*70, 3*4*80, 3*3*85 6225 kg
2 5*70, 2*5*80, 2*4*85, 2*5*80 7890 kg
3 5*70, 6*5*80 8250 kg
4 5*70, 2*5*80, 2*3*90, 2*4*85 (kevennysviikko) 7110 kg
4 5*70, 2*5*80, 3*3*90, 3*4*85 (ilman kevennystä) 8940 kg
5 5*70, 6*80, 5*85, 6*80, 5*85, 6*80, 5*85, 6*80 10635 kg
6 5*70, 2*4*80, 2*4*90, 2*6*85, 2*6*80 11070 kg
Volyymi on laskettu 300 kg:n mukaan progressiivisuuden konkretisoimiseksi.


siinä on esimerkki kuudelle viikolle vaikkei ihan juuri tähän kyseiseen 3*4->6*6 systeemiin suoranaisesti liitykkään. vastaavia löytyy kyllä tältäkin forumilta ku viittis ihan pikkasen lukea ja ottaa ite asioista selvää. toin tämän esimerkin vain esille, että nähtäisiin miten monipuolisesti sitä progressiota voi hakea eikä tarvitse, kuten orankikin sanoi, aina mennä vaan tietyillä vakiosarjoilla eteenpäin.
 
Onko sinusta normaalia, että maven irroituksessa paras tangon paikka on suht edessä, päkiän kohdalla? Testailin tuota ja saan noin 10-20 kilon hyödyn verrattuna siihen, että irrottaisin tanko keskellä jalkaterää. Joskus polven alta enkkoja repiessa ihmettelin samaa, mutta jotenkin en kiinnittänyt siihen huomiota ja koko homma pääsi unohtumaan mielestä.

Toinen kysymys on, että mikä olisi hyvä aloituspaino, jos haluaisin tehdä 6x6-->8x8 volyymibodailua osassa treeneistä? 60-70% olettaisin?
 
harvinaisempaa kyllä. tollai se voi jäädä etupainoiseksi helpommin, muttei missään nimessä oo virhe, jos kerta nousee enempi rautaa. toiseen kysymykseen vastaus löytyy tosta ekasta reenistä. jos oot pitkää sarjaa pääasiassa hakannut, uskosin, että 6x6 menee jopa 85%:lla. jos sarjakestävyys on kohillaan, pitäs voimanostajankin pystyy tekeen se ainakin 75%:lla myös kyykyssä. tää vielä sillai, että vipaankin sarjaa jää tekninen vara.
 
tää koko hermotuksen käsite tuntuu olevan monelle vähä kateissa. kaikki liike vaatii hermoston toimintaa. aloittelijan kannattaa tehdä ekat viikot suht pitkiä 15-20 toiston sarjoja liikeratojen oppimiseksi. mutta nää ei oo mitään kestovoimaa missään nimessä eli suht hapottomina noi tehdään.

sitten kun kuormat kasvaa, pitää sen hermostonkin työkyvyn kehittyä, että rautaa liikkuu lujaa ja paljon. mitä enemmän romua tangossa sitä tiukemmin siellä hermostonkin puolella tontut hommia paiskii.

sun esimerkeistä eka on kestovoimaa, toinen perusvoimaa. sun tavoitteisiin nähden ei noita kestovoimasarjoja juuri kannata tehdä. toistot pääasiassa 4-6, mutta kyllä rivessäkin sinne kymppiin voi mennä. tekniikka harvemmin tykkää kyllä. voihan ne tehdä ilman allemenoakin korkeina vetoina myös. maksimivoimakin on tarpeen ehdottomasti, että se hermoston työkyky kehittyy entisestään. sitä kautta sitten ne perusraudatki nousee paremmin. kausijaolla noissa kannattaa edetä.

vedossa voi bodarit tehdä normipitusia 4-12 toiston sarjoja, kuten muissakin liikkeissä. ei noissa sen kummempaa ole. kysymys on aikalailla aloittelijoiden puolelle sopiva. sieltäkin voi apua löytyä. voimalle itelleen hyvä peruskausitreeni on toi mun 3x4 --> 6x6.

JOo no tuohon 90+ tuntuu jämähtäneen rive (oma tyyli).Pitäskö mavea tehdä vai mitä avuksi? En uskalla enää alle kolmosia tehdä varsinkaa maves.
 
mitäs uskaltamista niissä on? tiukat neloset on pahempia ku ykköset, joissa on pikkusen varaa. rinnallevetoon auttaa useimmiten parempi tekniikka. työntöveto on parempi apu ku maastaveto.
 
Terve.

Nyt olisi sellainen ongelma, että vasen rintalihas on luultavasti venähtänyt tai hiukan revähtänyt?

Kuukausi sitten kaaduttiin sählypelissä juoksussa kaverin kanssa ja mukelsin jotenkin niin, että rintaan tuli isku tai otin mukelluksen kädellä/rintalihaksella vastaa ja pelin jälkeen rinnassa tuntui kipua. seuraavana päivänä koitin tehdä punnerrusta minkä sainkin tehtyä mutta rinta kipuili. (eli ei ilmeisesti revähtänyt?) mitään verenpurkautumia ei alueelle syntynyt eikä muutakaan näkyvää vammaa.

Nyt olen ollut tasan kuukauden pois salilta ja lomaillut niin että rintaan ei ole tullut mitän uuta rasitusta kuin kevyttä uintia.

Eilen kun kävin niin penkissä jo lämmittelysarjoissa laskuvaiheessa vasemmalla puolella tuntui siltä ettei kaikki ole kunnossa ja jätin penkin siihen.

PT minkä näin käski syödä 10kertaisen määrän omegaa ja paljon ruokaa ja paljon glutamiinia, mutta miten on reenin laita?

Joku sanoo, että pikkkuhiljaa nostaa painoja ettei tunnu enää kipua, ja toiset käskevät lepäämään niin kauan ettei tunnu enää mitään koska muuten edessä voi olla vuoden rintakielto??

Ja hidastaako muun kehon reenaminen olennaisesti rinnan palautumista? Entä voiko hyvä hieroja auttaa palautumista? ilmeisesti venyttely ei?

Kahlasin kaikki punttikirjani läpi ja pitkän aikaa googlessa enkä löytänyt yhtenevää mielipidettä niin onneksi täältä selviää mikä on oikea vastaus :worship:
 
treenaa vaikka käsipainoilla tai ristitaljalla monipuolisesti eri kulmista. kivun rajoissa meet eli jos tuntuu hieman, ok. kipeetä ei kuitenkaan pidä sietämällä sietää. tee pitkiä 20-50 toiston sarjoja eli kunnolla verta sinne alueelle. jos sinne vamma on tullut, arpikudosta ois hyvä särkee ja pyrkii tekeen elastisemmaksi. tää tietää itkunkarvasta hierontaa myös. pääasiassa kuitenki treenaat sitä. usein, mutta ei kovin raskailla. pelkkä lepo ei tee ku pahaa useimmissa tapauksissa.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom