Kysymyksiä Jto:lle

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Raven
  • Aloitettu Aloitettu
hierontaa nyt on niin monenlaista, mutta palauttavassa mielessä sen tulis olla säännöllistä. muuten on enempi rasite. treenin jälkeen on ok mennä. treeniä ennen edellispäivänäkään ei. eli mee treenipäivänä illalla ja sit seuraava päivä lepoo.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Mulla reenaus nykyään lähes yksinomaan kiipeilyä (on se koukuttavaa puuhaa ;) ja nyt olis tarkoitus uuden vuoden kunniaksi aloittaa vähän strukturoidumpi tekeminen, josko ne greidit siitä lähtisi vähän vauhdikkaampaan nousuun... Aattelin vetäistä perusvoimakauden boulderoimalla tässä tammi-helmikuun aikana. Kysymykseni kuuluu: onko JTO mielestäsi tarvetta tehdä varsinaista hypertrofista treeniä osana perusvoimakautta (self-coached climberissa suositellaan tällaisia treenejä) vai kannattaako pistää paukut hermostolliseen treeniin esim. 3x4 -> 6x6 hengessä? Hypertrofinen treeni boulderoinnissa tarkoittaisi ilmeisesti käytännössä pidempien probleemien kiipeämistä lyhyemmillä "sarjatauoilla"?
 
siis hypertrofista kiipeillen vai salilla? jos kiipeillen, se muodostuis 25-50s pitkistä bouldereista. käytännössä ykkösiä ja kakkosia normiseinillä. tauot hyvät, ei mitään kestotreeniä. mä oon tehny noita kiipeilypuolen ohjelmointeja aika monille ja nyt on viimesin aika kyl alotella perusvoimakautta.
 
Mulla on nyt tiistaisin ja lauantaisin normipenkki. Oisko mitään jos tekisin torstaisin nopeuspenkin (torstaina ei muita rintaliikkeitä tällähetkellä) ?
 
siis hypertrofista kiipeillen vai salilla? jos kiipeillen, se muodostuis 25-50s pitkistä bouldereista. käytännössä ykkösiä ja kakkosia normiseinillä. tauot hyvät, ei mitään kestotreeniä. mä oon tehny noita kiipeilypuolen ohjelmointeja aika monille ja nyt on viimesin aika kyl alotella perusvoimakautta.

Siis nimenomaan hypertrofista kiipeilytreeniä pohdiskelin. Mutta en oo tosiaan varma sen mielekkyydestä, kun esimerkiksi voimailijoille en oo nähny teikäläisen mitään varsinaista hypertrofista harjoittelua suosittelevan. Eli oisko vaan parempi vetää tuo peruskausi jollain progressiivisella voimaohjelmalla ja lyhyemmillä sarjoilla(probleemilla). Mulla meni vähän ohi, mitä tarkoitat noilla ykkösillä ja kakkosilla?

Suunnittelin tosiaan, että peruskausi olis tässä vajaa pari kuukautta, ja huhti-toukokuu sitten maksimia ja voimakestävyyttä...
 
Teen penkkitreenit bulgarialaiseen tapaa. Sain neljän viikon vakatusjakson nippuun ja nyt kahden viikon palatusjakso on puolessa välissä. Tein vakautusjakson viimisellä treenillä tälläsen setin: 5*70%, 2*5*80%, 2*3*90%, 7*90%, 2*4*80%

Mitä luulet kun otin ton yhden sarjan tappiin asti oliko siitä jotakin haittaa? Teki mieli kovasti kokeilla yks kova tykitys sarja, niin tietää ykkösestä jotakin kun on malttamaton. Eikö noissa bulgaaritreeneissä oo tarkotus jättää ehkä hieman varastoon? Toisaalta kun sarjoja tulee 5-8 treeniin niin viimiset sarjat kyllä painaa jo kunnolla. Mukava treenitapa kyllä tällänen. Nyt oon penkannut kaks kertaa viikkoon, jos ens vakautusjaksolla kolme.

Kiitos
 
klep: mä en oo missään vaiheessa puhunut bodailua vastaan, kun voimailijoista on kyse! se on kuitenkin pohjaominaisuus, mutta muodostaa kyllä ison osan treeneistä.

voimaharjoittelu on kiipeilyssä täysin tekniikan ehdoilla tapahtuvaa, eli kiipeily on 100% tekniikkaa. tää tulee aina muistaa. perusvoimakauden tulis kestää kaks kertaa pidempään kuin maksimikausi. kaudet kannattaa myös limittää ja tietynlainen perusvoimatreeni tulis pysyy mukana läpi vuoden. voimakestävyys rakentuu mahdollisimman korkeiden maksimiarvojen pohjalle.

ykköset ja kakkoset merkkaa yhen boulderin putkeen kiipeilyjä. kakkosena ku teet, saat laajempaa rasitusskaalaa. joka tapauksessa treenin tulee olla progressiivista myös määrissä.

lolletti: jos sä seiskan otit 90%:lla, on sulla jo hieman pielessä noi prossat. sen takia se stressijaksokin on, että niitä voidaan määritellä uudelleen. ei failure mikään peikko ole.
 
Nojuu, ennen kun siirryin tähän ohjelmaan n.6vk sitten otin 5x115kg ja nyt tuo 7x120kg. Et jonkun moista kehitystä varmaan tullut :) Eikö stressijaksolla ole tarkotus puskea päivän kunnolla kovia ykkösiä? Ja sieltä pari alastuloa tukemaan. Ainakin ekalla kierroksella ajattelin ihan maltillisesti ottaan ton stressin.
 
kehitystä toki, sehän tonkin ohjelman tarkotus on. mutta et sä oikeesti 90%:lla tee seiskaa. eli kuten kaikissa prosenttiohjelmissa hieman on vikana, tossakaan ei se päivän kunto ja kehitys tuu otettua huomioon jatkuvasti. sen takia on sitten ne piikkaukset ja stressijaksot. jos kuitenki alkaa tuntua sen pitkän vakautuksen aikana, että rauta on kovin kevyttä, kannattaa hieman modailla romuja ylöspäin. stressijakso ei oo piikkausta sinänsä, mutta kyl siellä kannattaa ehdottomasti yrittää saada uudet maksimit irti.
 
Voiko nuo yhden jalan vedot tehdä niin, että ensin nostaa normaalisti ylös, sitten toinen jalka taakse ja siitä yläasennosta aloittaa sen sarjan? Tuntuisi ainakin, että helpompi on kontrolloida sitä liikerataa noin.
 
voi toki, mutta kyllähän se jokanen toisto muutenki stopataan maahan, niinku normivedoissaki. kyl ton oppii aika nopeesti, vaikka hieman outo eka. janne teki aikalailla vuoden noita yhden jalan ja käden versioita ja normiveto kehitty silti hyvin, vaikkei sitä tehty lainkaan.
 
No kun tuntuu, että lattiasta aloittaessa on jotenkin hirmu hankala pitää ranka neutraalina ja saada ylipäätään se irrotus järkevästi. Tänää nyt oli kuintenkin eka kerta kun noi meni edes sinnepäin.
 
joo selkee keskittymisjuttuhan se alkuun on. harva noita tekee ja ihan se peruskoordinaatio vaatii eka malttia. sit kyl alkaa kehitystä tulemaan. ideaalisti pitäs tulla enempi ku puolet normivedosta ylös. toistoalueeks suosittelen 3-8 ja nätti toisto varaa.
 
Joo, ajattelin ihan sillä taas kokeilla noita, kun lonkan takia ei pysty hirveällä tahdilla nyt kyykkäämään ja normivedoissa tulee palautumisen rajat vastaan.

Edit. Ai niin sen verran vielä kysyn, että kannattaako se takimmainen jalka olla vaan kevyesti varpaat maassa vai ihan päkiä? Kuitenkin varmaan niin, että sille jalalle tulis mahdollisimman pieni rasitus.
 
uskosin, et on sulle apua. keskikroppa saa kans töitä, kun joutuu pitään sitä kiertookin kurissa. ihan hyvin noissakin voi sit tehdä myös pukkiversioita, mutta kaikki lähtee siitä heikoimman kohdan ympäriltä liikkeelle. tossa löytyy myös suht hyvin, jos on voimaepätasapainoo. heikompi ekana ja enempi sarjoja jne. sarjat kannattaa tehdä tasatauoilla eli vasen, tauko, oikee, tauko, vasen... eikä vasen, oikee, tauko...
 
Kysytäänpä alan ammattilaiselta mielipidettä.

Treenaan, tai pyrin treenaamaan neljä kertaa/vko;
1.Rinta(penkki, [vinopenkki] + teen dipit lisäpainoilla myös ojentajille) ja hauis (tangolla)
2. selkä (maastaveto, alatalja, ylätalja) + olkapäät (pystäri, viparit jne..)
3. Jalat (Kyykky, reidenojennuskoneet ja pohkeet)
4. Kädet (lattiapenkki, ranskis) ja hauis (vapailla käsipainoilla, välillä superina)

Tosiaan pyrin kasvattamaan lihasta ja samalla voimatasoja nostaa, joten kysymys kuuluu: muuttaisitko/lisäisitkö ehdottomasti jotain viikko-ohjelmastani/-ni ja korvaisit sen jollain muulla?

Kiitos vastauksesta!
 
en noita ehdotelmia yleensä kommentoi. ei se tääl toimi niinku mun kriteereillä pitäs. noi on vaan liikkeitä eri päivinä. sillä ei juuri oo tekemistä harjottelun nousujohteisuuden kanssa. mutta...
- järjestys on vähä rankka a)selälle, b)ojentajille, c)hauiksille. eli 3 ja 4 treenit toisin päin ja ei hauiksia ennen selkäpäivää!!!
- reisiojennus ei kuulu oikein minnekään.
- kokonaisuutena tossa on hieman semmonen kalkkunafiilis. mikä se olikaan.... rhp?
 
en noita ehdotelmia yleensä kommentoi. ei se tääl toimi niinku mun kriteereillä pitäs. noi on vaan liikkeitä eri päivinä. sillä ei juuri oo tekemistä harjottelun nousujohteisuuden kanssa. mutta...
- järjestys on vähä rankka a)selälle, b)ojentajille, c)hauiksille. eli 3 ja 4 treenit toisin päin ja ei hauiksia ennen selkäpäivää!!!
- reisiojennus ei kuulu oikein minnekään.
- kokonaisuutena tossa on hieman semmonen kalkkunafiilis. mikä se olikaan.... rhp?
Heh joo. Voihan sen niinkin sanoa. :) Mave vahvin, penkki paskin, siihen nyt tarkotus panostaa.
Täytyy ainakin kääntää toistepäin noi reenipäivät loppuviikolle.
Tattis, jatkuu!
 
Katselin jotain penkkipyramidijuttuja ja silmiini osui JTO:lta muutaman vuoden takaa tälläinen postaus:

jos haluaa kuitenkin enemmän pitää voimia yllä ja mieluiten kehittääkin niitä, että sais perusvoimasarjoistakin enemmän irti, kannattaa ihan ehdottomasti käsitellä ne isommat raudat ekana. lämpät tietenkin alle, mutta ne pitäs sitten tehdä voimaperiaatteella, eli lämpän jälkeen tehdyt noususarjat tehdään aika lyhyinä, että ne toimii herättelevinä, muttei pumppaa lihasta vielä tyhjiin. esimerkki tyypille, jonka maksimi ois 150kg:
keppijumppa 5-10´
2*15*tanko
2*10*50kg
8*70 ...tää ei siis oo mitään pyramidia, vaikka toistot laskee. tää on lämppää.
noususarjat:
4*90
2*110
maksimisarjat
2*130
1*140
1*145
2*3*125
bodysarjat
max*120
max*110

En nyt tiedä irrotinko tämän jostain isommasta kokonaisuudesta mutta koitin noin tehdä suhteutettuna omalle penkkimaksimille ja mielestäni tuo vaikutti hyvältä vaihtelulta. Kysyisinkin, että miten tuossa kannattaa progressio tehdä, eli minkälaisilla korotuksilla?
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom