Kysymyksiä Jto:lle

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Raven
  • Aloitettu Aloitettu
40kg on sulle hyvä jos alkulämppä. kevyellä viikolla voi ihan hyvin liikutella 60-80% rautoja riippuen siitä miten kovaa tuli treenattua kovilla jaksoilla. tee sillai, että jätät hetkeksi leveemmät penkit veks. mut kyl ois hyvä tietää mistä kohtaa se hartia on kipee. nouseeko sulla takahartiat penkistä noston yläosassa?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Muistelen lukeneeni jonkun valmentajan ajatuksia, että jos donkkia mielii, niin pohjaksi:

1. Kyykky vähintään 2 x oma paino
2. Rasvat alle 10%
3. Vielä joku nopeuteen liittyvä testi, olikohan 20 hyppyä edestakas polvenkorkuisen esteen yli 10 sekunnissa

Hulkki taas joskus tais mainita, että rupes vertikaalinen nousemaan, kun mavetti isompia rautoja.

Onko mitään vinkkiä antaa siihen, kun kiinnostaisi saada lisää (kymmeniä :D) senttejä hyppykorkeuteen?

Varmaan täysin alottelijana ponnistusvoima kasvaa jo hyppimällä hetken aikaa, mutta raja tullee aika nopeasti vastaan, jos ei muuta tukevaa harjoittelua tee.
 
40kg on sulle hyvä jos alkulämppä. kevyellä viikolla voi ihan hyvin liikutella 60-80% rautoja riippuen siitä miten kovaa tuli treenattua kovilla jaksoilla. tee sillai, että jätät hetkeksi leveemmät penkit veks. mut kyl ois hyvä tietää mistä kohtaa se hartia on kipee. nouseeko sulla takahartiat penkistä noston yläosassa?

Pitää miettiä tuo kipukohta. Täytyy tarkastaa karkaako joissaki nnostois takaolkapäät, oon kyllä tiedostanut että ne pitää olla penkis. Tsekkaanpa seuraavan treenin yhteydessä kuvioita.
 
turisas: jos jätetään lahjakkuudet (mm.hulkki) pois laskuista, pompun kehittymiseen merkkaa eniten kaks noista sun kolmesta jutusta. voimaa lisää, painoa alemmas ja lajitaitavuus korkeelle ois se kolmas. käytännössä se tietenki tarkottaa niitä lajinomaisia pompputreenejä. jos pelkästään juoksudonkin haluu, voi olla aika rasittavaa koiville. senpäs takia kannattaa treenata myös paikallaan hyppelyjä, aitoja, loikkiakin jne. voima on pohjaominaisuus, mutta sellasena aika ratkaiseva. se ehkäisee vammoja myös. jos sä alat tekeen esim. pudotushyppyjä liian pienillä voimatasoilla, rikot vaan ittes eikä pomppu kasva. ei ainakaan sohvalla maaten.

aika hyvin ollaan saatu pompputulosta nousuun ns. kontrastivoimatreeneillä. nää tehdään niiden lajipompputreenien lisäksi puntilla siis. käytännössä vuorottelet punttisarjaa ja pomppusarjaa. punttiliikkeenä voi olla jalkakyykky, etukyykky, maastaveto tai rinnalleveto. pidä toistot siellä 5-8 välillä. punttisarjan jälkeen teet räväkästi 3-6 pomppua. keskivartalon voimaa ei tietenkään voi pompputreeneissäkään väheksyä.
 
40kg on sulle hyvä jos alkulämppä. kevyellä viikolla voi ihan hyvin liikutella 60-80% rautoja riippuen siitä miten kovaa tuli treenattua kovilla jaksoilla. tee sillai, että jätät hetkeksi leveemmät penkit veks. mut kyl ois hyvä tietää mistä kohtaa se hartia on kipee. nouseeko sulla takahartiat penkistä noston yläosassa?

No testasin tätä. Leveä penkki ottaa olkapäihin, mun on vaikea paikallistaa kipua, aika kokonaisvaltaista. Sattuu jo tankokin jos teen nopeammin, hitaasti ei satu. Lämmittelyjen jälkeen ei tunnu pahalta, mutta saa tosiaan lämmitellä aika pirusti tyyliin 5-6 sarjaa 40-60 kilolla rauhallisesti. Tää lämmittely ei olis ongelma, mutta kyllä tässä nyt muutakin on.

Kapea penkki ei satu juurikaan. Kapealla meinaan noin hartioiden levyistä otetta tai aavistuksen kapeampi. Leveä mulle on nimetön "merkeissä", normaalisti penkkaan 1-2cm merkkien sisäpuolelta. Vaihtelen kyllä aika lailla.

Toinen mitä huomaa on pelkät venyttelyt sattuu, ikäänkuin paikat olis kankeat ja jäykät. Toki lämmittelyt jeesii muttei mun ole aikaisemmi tarvinnu lämmitellä niin perkeleesti!

Tekniikasta. Takahartiat ei nouse, sattuu teen kaaren kanssa tai lahnana.

Vois olla rustoa olkapääs mikä sitte onki pirun huono juttu..

EDIT: oon nyt tosiaan pitäny löysän viikon eikä juuri apuja ole ollut.. Vit..taa Burana tai panadol vie kivun pois tehokkaasti mutta niitten kans en viittis ruveta taas leikkimään, joskus näinki on edetty.
 
Tähän ei välttämättä Jto:n tarvi vastata, mutta

a) voiko joku laittaa volyymitreeni ohjelman ja
b) kannattaako dietti ja volyymitreenit yhdistelmää edes harkita? kokemuksia?
 
hookoo: joo ei lääkkeillä treenata. loppumaton kierre. kyllähän toi tarvis ihan kunnon lekurin vilkasua. voi sella joku jännepuolen vaivakin, mutta vaikee noista on tällai selvyyttä saada.

doya: ohjelmia on vaikka kuinka paljon. ja mitä nyt sit volyymitreenillä kukin haluaa ajatella. perusideana on treenata määrällisesti paljon, jälleen yksilöllistä tääkin. bodailuun ja voimailun ekalle peruskaudelle sopii ihan hyvin sellanen volyymiprogressio. eli alkujaksosta teet tietyn tason itelles selkeeksi, esim. 3*8*100 kg. sitten sen jakson edetessä pyrit nostaan sarjojen ja toistojen määrää, mutta myös pikkuhiljaa rautamääriä. ne ei siis oo itseisarvo. loppujaksosta voidaan aatella vaikkapa lukuja 5*10*110. dieetillä voi treenailla ihan hyvin isoilla määrilläkin, mutta kyllähän se hieman eri tavalla tyhjää. ei näitä voi tosta vain yleistää, kokeile pari kuukautta ja näät kyl miten se sujuu.
 
Ajossa ensimmäinen voimaohjelma ikinä. Vaikka miten yritän paukuttaa jokaisen noston täysillä tuntuu ohjelma edelleen varsin köykäiseltä. (vko 2 vasta menossa) Tohon päälle olen naputtanut aina jotain pientä päälle, mutta periaatteessa olen tehnyt nuo ohjelman nostot niin lujaa kun vain pystyn. Ohjelma: http://www.pakkotoisto.com/voimailu...ikon-ohjelmien-mukaan-kannattaako/#post198966

Onko haittaa, jos pudottaa pois jokusen välipäivän vai kannattaako ennemmin pumpata tuohon päälle enemmän apuliikkeitä?
 
vuato: peruskauden tarkotus on mm. rakentaa lihasta ja korjailla heikkoja kohtia, joten siihen se bodailu käy vallan hyvin.

benny: riippuu aika paljon siitä minkä tasonen nyt olet. kaikissa ohjelmissa on kuitenkin kyse siitä progressiivisuuden säilyttämisestä mahdollisimman pitkään, ei peräsuolen näkyvyydestä. eli suhteellisesti hampaat irvessä, sarjat totaaliloppuun asti -treeniä ei välttämättä tarvita huippurautoihin. sheikon malli ei välttämättä sovi kaikille. vaikka ite sanonkin, pitäsin tota 3*4 -> 6*6 -peruskauden systeemiä hyvin onnistuneena. se ei perustu prosenteille, vaan tuntemukselle ja sillon täysin sovellettavissa monentasosille nostajille. apuliikkeitä ei "pumppailla". ne on APUliikkeitä, eli ne valitaan AINA tarveharkintaisesti.
 
Hei taas,
olen väsäillyt tällaisen 1-jakosen ohjelman jolla ois tarkoitus potkaista kesä käyntiin. Olen tässä viimeaikoina käyttänyt 2- ja 4-jakosia ohjelmia eli nyt ois tarkotus 1-jakosella reenata 3 krt viikossa ja muuttaa painopistettä hienoisesti voimanhankinnan suuntaan. Tämän vuoksi ajattelin kysyä mielipidettäsi tässä threadissa. Otin mallia arnoldin kultaisesta kuusikosta, josta tosin ei ole kauheasti jäljellä.

Itse ohjelma:

Ma Voima

1. SJMV 3x6
2. Reiden ojennus 3x6
3. Vinopenkkipunnerrus 3x6
4. Kulmasoutu 3x6
5. Kapean penkki 4x6
6. Hauiskääntö kp 3x6
7. Istumaannousu 3x



Ke Massa

1. Askelkyykky 4x10-12
2. Penkkipunnerrus kp 3x10-12
3. Leuanveto 3x10-12
4. Vipari sivulle 2x15
5. Vipari taakse 2x15
6. Ojentaja talja 2x10-12
7. Hauiskääntö talja 3x10-12
8. Istumaannousu 3x
9. Pohje seisten 3x15

Pe Voima

1. Takakyykky 4x6
2. Penkkipunnerrus 3x6
3. Leuanveto leveällä otteella 3x6
4. Pystypunnerrus 4x6
5. Hauiskääntö 3x6
6. Istumaannousu 3x
7. Pohje istuen 3x10

Aikomuksena olisi hinkata 4 viikon jaksoissa seuraavasti rasitusta lisäten:
Esimerkkinä vaikka SJMV ja oletetaan että 6RM olisi 100 kiloa jolloin
1. Viikko 90kg 3x6
2. Viikko 95kg 3x6
3. Viikko 100kg 3x6
4. Viikko kevyesti 3x6

5. Viikko 92.5kg 3x6
6. Viikko 97.5kg 3x6
7. Viikko 102.5 kg 3x6
8. Viikko kevyesti jne...

Tuo progressio koskisi ma ja pe treeniä ja keskiviikkona olisi yleistä tuntumapumppailua.

Syy miksi tällaiseen olisin päätymässä on se, että body-tyylin treenillä olen saanut tahkottua tammikuu 2010 - toukokuu 2011 ajalla n. 15 kg painoa josta suurin osa lihasta. Nyt on kuitenkin voima jäänyt pikkasen jälkeen. Em ohjelmassa olisi meinaa viikossa saman verran voimatreeniä mitä aikaisemmissa ohjelmissa on ollut kuukaudessa.

Eli onko tässä mielestäsi mitään järkeä voimanhankinnan kannalta? :)

Tulipa pitkä posti :wtf:
 
Puhuit noista kontrastivoimatreeneistä hyppääjille. Oletko teetättänyt kontrastia perusvoimakauden ja maksimikauden jälkeen vai voiko noita tehdä miten paljon sekaisin?
Esim. Onko järkevintä tehdä perusvoimapohjat esim 3x4->6x6, siihen piikkaus ja sitten pitää voimatasoja/parannella ponnistusta kontrastivoimaohjelmin?
 
Jos tanko jää mavessa junnaamaan polven alapuolelle niin onko siihen paras apuliike vetää pukeilta 10cm polven alapuolelta?
 
Miksi raw-nostajan pitää ylipäänsä mitään apuliikkeitä tehdä? Jos tekee kolme kertaa viikkoon penkkiä eri leveyksillä, kolme kertaa viikkoon kyykkyä(joista vaikka yksi etukyykkynä) ja 2-3 kertaa viikkoon vetoa (joista yksi kerta on räjähtävä veto), eikö siinä kehity heikot osa-alueet vähintään ihan yhtä hyvin kuin apuliikkeitäkin tehdessä? Vai jääkö treeni jollain lailla puutteelliseksi?
 
jäätävä: en kommentoi ohjelmaehdotuksia enää. liika iso homma tehdä kunnolla. sori.

sporter: ihan ympäri vuoden. yleisurheilijan ei kannata kovin puhtaaseen maksimivoimaan panostaa, vaan pitää sekin enempi ärsykevaihteluna että saa perusvoimaromut suuremmaksi.


slarto: vaihtele pikkusen eli vetele pukeilta 0, 5, 10 ja 15cm polven alta.

härkä: erilevyiset penkit ja kyykkyvariaatiot ON apuliikkeitä. periaatteessa erilaiset lajivariaatiot kyl riittää. keskivartaloo nyt ei koskaan liika vahvaksi saa.
 
Heh, aivan, tarkoitinkin lähinnä ihan eri liikkeitä, en niinkään eri variaatioita pääliikkeistä. Eli tosiaan jos tekee "vain" kyykyn, penkin ja maven eri variaatioita + keskivartaloa, ei tarvitse esim leukoja, kulmasoutuja, dippejä yms treeniohjelmaan?

Jatkokysymys, kirjoitat paljon eri kausien merkityksestä, perusvoima-maksimivoma... Jos tekee noita variaatioita useamman kerran viikkoon niin miksi ei yksi kerta voisi olla perusvoimaa, yksi maksimivoimaa ja vaikka yksi nopeutta (tai kapea penkki/etukyykky/räkkimave). Eikös silloin kaikki ominaisuudet kehittyisi tasaisesti kun kroppa saa sitä kautta erityylistä ärsykettä viikottain?
 
ei välttämättä tarvitse. apuliikkeet on täysin nimensä mukaisia.

jos treenaa kaikkia ominaisuuksia samaan aikaan, ne kyllä kehittyy, muttei niin hyvin. perusvoima esimerkiksi on pohjaominaisuus ja maksimi- ja nopeusvoima kehittyy paljon paremmin, jos perusvoimatasot saadaan ylös. keskitytään siis kunnolla yhteen asiaan. samalla ei rassata kropan palautumissysteemejä niin pahoin. ei peruskaudella satunnaiset maksimit tms. kuitenkaan mitään katastrofia aiheuta.

jos on pikkusia kisoja sillon tällön voidaan tehdä erilaisia hybridisysteemejä, jossa ylläpidetään ja/tai kehitetään useempia ominaisuuksia. näitä voidaan aina muutella ja muokata tarpeiden mukaan.
 
sporter: ihan ympäri vuoden. yleisurheilijan ei kannata kovin puhtaaseen maksimivoimaan panostaa, vaan pitää sekin enempi ärsykevaihteluna että saa perusvoimaromut suuremmaksi.

Laitoin kysymykseni epäselvästi. Tarkoitin "hyppääjällä" lähinnä hyppyä vaativien palloilulajien edustajia (lentopallo), mutta toimiiko sama periaate tässä tapauksessa eli painotus perusvoimapuolelle (runsaasti myös kontrastivoimaa)
ja ärsykevaihteluna maksimivoimaa? Onko paras tapa kuntohuippujen etsimiseen puntin osuuden keventäminen (ei siis erillisen räjähtävän voiman tekeminen)?
 
oikeilla jäljillä oot, noin sen tekisin. lajitaitavuuden painottamista ei voi liioitella eli puntti ei voi mennä sen edelle. punttihommissa sitten sekä puolustus- että hyökkäyspomppujen tekeminen kontrasteina sekä tietenkin omina treeneinään on huomattavan tehokas tapa lisätä lajipomppua. huippuja saadaan esille pompputreenien volyymin vähentämisellä ja tehojen lisäämisellä. punttia kannattaa tällöin hieman karsia, mutta en jättäis kokonaan pois. yks puntti viikossa koko kauden ajan ylläpitää useimmilla voimatasoja. välijaksot kannattaa hyödyntää voimapuolen kehittämisessä. niinku varmaan aatteletkin, en kuitenkaan hakis huippua sinne syksylle, vaan osaa kaudesta kannattaa hyödyntää vielä kovana fysiikkatreeninäkin. loppupeleissä sit katotaan kuka hakkaa katosta ne pallot lattiaan ja pomppu nousee yhtä korkeelle pelin lopussa kuin alussakin :)
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom