Kysymyksiä Jto:lle

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Raven
  • Aloitettu Aloitettu
Uusi kysymys. Valmentajani painottaa fysiikkatreenistä puhuessaan paljon nilkkojen vahvistamista. Kuulemma sieltä lähtee lähtönopeus. Myös taitoon(jalkapallossa) nilkkojen vahvistumisella olisi merkittävä rooli. Onko väitteissä minkäänlaista totuusperää?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
tekisin noille lihaksille ihan punttihommiakin, eli fyssari on ihan oikeessa. huomattavan tärkeetä on kuitenkin erilaiset juoksu- ja liikekoordinaatiot, joilla sitten saadaan se hankittu voima käyttöön. eli budolajeja hieman mukaellen: tehdään erilaisia suunnanmuutosjuttuja ilman palloa rauhallisesti. nää voi olla harhautuksiakin. sitten palloa mukaan ja pikkuhiljaa kun alkaa oleen liike tuttu, lisätään vauhtia. näitä voi sitten alkaa käyttään lajinopeustreeneinä, kun koordinaatio on kohdallaan eikä vammariskiä oo. tällasia kannattaa pitää ohjelmassa aikalailla monenlaisia ja -tyyppisiä. pitäsin tällasia kyllä ihan ehdottoman tärkeinä moneltakin kannalta aateltuina.

lähtönopeus ei lähde nilkoista kyllä. primääriliikuttajat lähdöissä on pakarat ja etureidet. perusnopeudessa lisäksi pohkeet ja takareidet, tukena keskivartalo koko ajan. mutta... jalkaterä on tietenkin se alustaan kontaktissa oleva kropan osa. eli ellei tukea ole, voima voi suuntautua väärin ja tehottomasti. sitä kautta myös voi tulla sit vammoja. ellei futaaja pysty juokseen ku on risat nilkat ei siitä pelistä oikeen tuu mitään. eli tältä pohjalta nilkkojen vahvistaminen on kyl tärkeetä. jos ne on hyvässä kunnossa, kaikenlaiset nuljahdusvammatkin paranee paljon nopeemmin. nilkoille on olemassa tosi paljon hauskoja ja hyviä treenejä.
 
jos ne on hyvässä kunnossa, kaikenlaiset nuljahdusvammatkin paranee paljon nopeemmin. nilkoille on olemassa tosi paljon hauskoja ja hyviä treenejä.

tosta tulikin mieleen, että olisko heittää mitään vinkkiä jurikin tonne nilkan treeniin, kun on kipsissä ollessa voimat ja liikkuvuus aika kadoksissa. venyttelyä, tasapainoilua, peruspohjeliikkeitä ja vääntelyä+kääntelyä tulee tehtyä. paljon ja usein. viikon verran tässä vasta on tota painoa saanu laittaa jalalle ja esim. toisella päkiällä seisominen ei luonnollisesti aiheuta ongelmia yli sadan kilon ruholla, mutta toinen pettää jo 40kg kohdalla, kun painaa päkiää puntaria vasten. kaikki vinkit ja neuvot hyvin tervetulleita :)
 
aikalailla sä kaiken jo sanoit. täs vaihees kuntouttamiseen suhtautuminen on pirun kriittistä, että saat siitä tosi hyvän taas. liikeradat laajasti käyttöön kivun rajoissa on aika hyvä ohje. ojenteluita ja koukisteluita sekä eteen-taakse, oikeelle-vasemmalle, viistoihin, ympäri-ämpäri. lisäpainoilla, käsi/peitto/vaimo/mikälie-vastuksella ja ilman, varpaitten kipristelyjä sanomalehden kanssa, venyttelemistä jne jne jne... ja niinku sanoit: usein ja paljon! kiinnitä huomioo liikkuvuuteen, että pääsis pikkuhiljaa toisen tasalle siinä. päkiähommissa ero on vaan siinä pitkäs levos. lihasatrofia siis. eli tee vaan usein ja melko reippaasti, mutta älä näännyttele. sähän voit leikkiä pikku balleriinaa aina kun voit eli annat vaan pikkuhiljaa sille enemmän painoo ja useempia toistoja ja katso! pian taipuu kuolaava joutsen! :)
 
Suosittelisitko puristusvoiman harjoitukseen kyseisenlaista harjoitusta, että roikutetaan tietyn ajan (1min) mahdollisimman painavaa painoa ja ajoittain sitten nostetaan sitä painon suuruutta tai harjoistuksen pituutta? Lämmittäis mieltä jos sais ykköset vedettyä ilman remmejäkin.
 
en. liian pitkä aika toi minuutti yhteen putkeen. se on kestovoimahommia jo, eikä sellasenakaan ideaalia. tee mieluummin toistoja niinku periaattees muussakin punttitreenissä. toiston pituus sitten vaan vaihtelee hieman halutun vaikutuksen mukaan. eli perusvoimatreenejä ajatellen:
toiston pituus: 3-15"
toistoja sarjassa: 5-12 (sarjan työajan pituus yht. 30-60")
toistopalautus: 3-10"
sarjoja/treeni: 2-10
sarjapalautus: 2-5´

puristusvoima on kyllä huomattavasti laajempi käsite kuin roikkuminen, mikä ei treenaa kuin yhtä ainoaa grippityyliä. jos ainoa tavoite ois parantaa maastavedon yms. grippiä, se nyrkki ummessa -roikkuminen/roikottaminen on ok, mutta senkin rinnalle laittasin avokämmenellä tehtävät sarjat.
 
astanga-joogassa on temppuja ja liikesarjoja, joihin ei tavalliset ihmiset pysty. kutossarjaa taitaa treenata vain yks ihminen maailmassa. oisko suomessa kovimmat menossa nelosessa? hyvin suositeltavaa touhua. ei ehkä niin erityisen käyttökelpoista varsinaisille voimailijoille, mutta semmoseen yleiseen voimanhankintaan muy bueno. toi kuitenkin vaatii aika paljon aikaa jos haluaa kunnolla kehittyä, mutta voihan sitä pitää myös semmosena liikkuvuuden kehittämisen osanakin "vain". pilateksella ei oo joogan kanssa juurikaan tekemistä. ja coreen saa kyllä paremminkin voimaa kuin pilateksella.

Mitäs luulet, voiko olla negatiivisia vaikutuksia voimantuottoon?
 
astanga-joogalla? riippuu ihan mikä on päälaji. jos voimanosto on ykköslaji, en lähtis ihan vakavissaan joogaileen. sen vois pitää vaikka palauttavana jumppana ja liikkuvuustreeninä. joihinkin lajeihin tollanen voi olla vallan mainioo oheistreeniä ja esim. peruskaudella enemmänkin. kaikki riippuu kuitenkin kunkin tavoitteista. sulla?
 
Millaista saliharjoittelua suosittelet lukkopainin ja BJJ harrastajalle. Staattista voimaa ainakin tuntuu tarvitsevan mutta kuinka toteuttaa harjoittelua käytännössä?
 
staattisen voiman osuus ei paineissa oo kauheen merkitsevä muuten kuin gripin osalta. voimaharjottelu tulis joka tapauksessa jakaa kausiin, joissa painotetaan eri ominaisuuksia. tän tulis ihan ehdottomasti koskea myös lajiharjottelua. se miten erilaisilla intervalleilla ja lajitreeneillä rakennetaan sitä kokonaisuutta tulis olla jokasen harjottelijan päässä hyvin selkeenä. pelkästään esim. samanlaisten intervallien toistaminen jatkuvasti on hyvin lyhytnäköstä eikä taatusti tuo kehitystä kunnolla.

salitreenin tulis painottua hyvin yleisiin ominaisuuksiin pk 1:llä ollen suurimmaks osaks perusvoimatreeniä. bodailua siis. miten erilaiset lajiominaisuusjutut rytmitellään taidon lisäksi on sitten eri juttu tietenkin vielä.
 
Itse katsoisin ainakin mielenkiintoiseksi kokeiluksi painottaa olka- ja kyynärnivelen staattista treeniä ja katsoa, kuinka vaikuttaa painiin. Käsitääkseni on tärkeää pitää kädet hartialinjan sisällä "paketti tiukkana". Ajatuksena esim. kädenvääntäjien staattinen voima on niin hyvää tasoa, että voisi kuvitella heijastuvan muihinkin lajeihin. Kädenvääntöpöytää tosin ei tuosta vaan löydy ja välttämättä painijalla ei myöskään riitä motivaatio hakea lajivoimaa ihan kokonaan toisesta lajista
 
staattinen treeni on hyvin nivelkulmariippuvaista ja sen takia siirtovaikutukset on joskus kyseenalaisia. staattista treeniä kannattaa tehdä, mutta osana monipuolista lajivoimaharjottelua. mikä siis tehdään painivariaatioilla, ei punttisalilla.
 
astanga-joogalla? riippuu ihan mikä on päälaji. jos voimanosto on ykköslaji, en lähtis ihan vakavissaan joogaileen. sen vois pitää vaikka palauttavana jumppana ja liikkuvuustreeninä. joihinkin lajeihin tollanen voi olla vallan mainioo oheistreeniä ja esim. peruskaudella enemmänkin. kaikki riippuu kuitenkin kunkin tavoitteista. sulla?

liikkuvuutta yms. tarkoituksena lisätä vapaaottelua tukemaan.
 
kisakunto esiin liian aikaisin?

kisat on 18.12 eli kolmen viikon päästä.
pilasinko jo kisakuntoni, kun vaihdoin volyymireenin (5-6 sarjaa per pääliike) 4vko sitten sarjamaksimeihin.
eli tein 3vko 2x5 todella kovia ja joka viikko lisää rautaa 5kg.
viimeviikolla vaihdoin koviin kolmosiin eli 3x3 ja viimenen täysillä.
tulokset on kehittynyt pimeesti aikasempiin viimesen kuukauden aikana ja sarjaenkat paukkuu joka nostomuodossa se paino, jolla ennen tuli piukka 1 tulee nyt kohtalainen kolmonen. nyt hirvittää, että paras kuntopiikki on jo nyt ja hukkuu kisoihin mennessä.
pelkäänkö turhia vai pitäskö nyt vetää joku "jumireeni"?

jyri
 
pelkäänkö turhia vai pitäskö nyt vetää joku "jumireeni"?

jyri

kuntopiikki tulee vasta kevennyksen jälkeen... jos olet paahtanut kovia vitosia ja kolmosia et todellakaan ole kuntohuipussa. Sitten kun kevennät 1-2 viikkoa niin olet iskussa maksimia varten. Nyt ehdit vielä ottaa jotain hyviä ykkösiä millä hakea tuntumaa aloituspainoihin ja sitten kevennät ja haet vain tekniikkaa viimeiset viikot. Sieltä se kunto sitten löytyy.
 
dtrbodari: en näkis joogaa ollenkaan pahana oheistreeninä.

k1jroth: yleensä jengi pelkää levätä. sillä sitten pilataan helpommin se kova kisakunto, kun otetaan vielä kisaviikon keskellä "terävä" 95% ykkönen... juuei. sitten ihmetellään, ku pari viikkoa kisan jälkeen möllöteltyä tuleekin enkka salilla.
 
Oon tehnyt melko kauan jo peruskaudet ja bodyjaksot sun kehottamalla tavalla 3*4->6*6 ja 3*8->5*12. Olisko joskus syytä lähtee peruskaudelle jollain erilaisella tavalla vaikka noilla nyt pystyy tekemään sata ja yks erilaista kautta? Vakiosarjoilla et taida neuvoa tekemään, koska sillon progressiota tulee pelkästään kiloilla kikkailemalla.
Parin viikon päästä alkais kahden tai kolmen kuukauden bodykausi ja oon aika usein liikkeissä edennyt tähän tyyliin:
vko
1 3*8
2 4*8
3 4*10

Vaihtelun vuoksi vois kuitenkin yrittää jotain erilaista, kuten yhteen tiukkaan kasiin nousemiseen ja muutama helpompi sarja perään. Oletetaan 8max olevan 105kg, joten treeni vois olla 8*80,90,100 2*8*95.
Tosta sitten aina viikoittain määrää lisää ja kiloja. Taitaa tuokin nyt kuitenkin tarkottaa käytännössä ihan noita edelle mainittuja progressiomalleja.

Eli lyhyesti, kehottaisitko joskus tekemään jotain muunlaista peruskautta kuin esim. 3*8*100kg->5*12*105kg?
 
en. liian pitkä aika toi minuutti yhteen putkeen. se on kestovoimahommia jo, eikä sellasenakaan ideaalia. tee mieluummin toistoja niinku periaattees muussakin punttitreenissä. toiston pituus sitten vaan vaihtelee hieman halutun vaikutuksen mukaan. eli perusvoimatreenejä ajatellen:
toiston pituus: 3-15"
toistoja sarjassa: 5-12 (sarjan työajan pituus yht. 30-60")
toistopalautus: 3-10"
sarjoja/treeni: 2-10
sarjapalautus: 2-5´

puristusvoima on kyllä huomattavasti laajempi käsite kuin roikkuminen, mikä ei treenaa kuin yhtä ainoaa grippityyliä. jos ainoa tavoite ois parantaa maastavedon yms. grippiä, se nyrkki ummessa -roikkuminen/roikottaminen on ok, mutta senkin rinnalle laittasin avokämmenellä tehtävät sarjat.

eli maksimeilla lisääntyy kestovoima tässäkin ?

# Lihaskestävyys
# Voimakestävyys

erot yksinkertaisesti? entä kestovoima?
 
daddaraa: lyhyesti: tietenkin! vakiosarjat ja mitkä vaan on ihan hyvää treeniä. kaikki kehittävä toimii, yllätys :) yleensä parhaiten, jos muutos edelliseen tyyliin on sopivan riittävä. jos bodailu on tavoite, unohtasin kaikenlaiset etukäteen tehdyt suunnitelmat toistoista ja sarjoista. päivän kunto voi hyvinkin antaa ihan muuta eteen. hyvä idea vois olla vuorotella volyymia ja tehotreenejä joko viikoittain tai vielä paremmin, kuukausittain. toi on sellanen koodi, mitä eniten tuppaan bodareille suositteleen. voimailijoille hieman eri jutut.

blueberry: en ymmärtänyt sun kysymyksiä lihas- ja voimakestävyyteen liittyen? yritän: kestovoima on yleisnimitys kummallekin, mutta noi vois jakaa sillai, että
- maksimivoima: 1-10" suorituskesto
- perusvoima: 25-50"
- voimakestävyys:1-2´
- lihaskestävyys: 4-6´
...ei noi tarkkoja aikoja ole tietenkään, mutta antavat suuntaa.

voiman lisääminen lisää grippiin ehdottomasti parhaiten kestävyyttäkin, ellei sitten oo tarkotus tuntitolkulla roikkua. treenit jaetaan kuten muissakin lajeissa, eli perus- ja maksimivoimakausiin. erilaisia variaatioita on paljon riippuen tavoitteista ja lajista.

vastasinkohan ollenkaan?
 
Suosittelet usein sotilaspenkin piikkaukseen lähellä maksimia olevia lyhyitä voimasarjoja tavallista penkkiä, mutta...
Kun katsoin vanhaa treenipäiväkirjaa jossa siirryin suoraan normaali penkkitreenistä tekemään pitkiä sotilaspenkkisarjoja sillä omalla painolla niin sain kuukaudessa 15 toistoa lisää pelkästään tekemällä pitkiä + 20 toiston sarjoja lyhyillä palautuksilla.
Maksimivoimaa kehittämällä olisin tuskin kuukaudessa saanut mitään aikaiseksi sillä lyhyemmissä sarjoissa olin jo jokusen vikon ajan jymähtänyt samoihin sarjapituuksiin ja painoihin.

Uskoisin että jos Sotilaspenkkikisat ovat lähempänä kuin 2 kk ja siihen asti ollaan treenattu lähinnä voimaa niin paras sotilaspenkki piikkaus on muuttaa hankittu voima lihaskestävyydeksi tekemällä pelkästää pitkää vahintään 20 toiston sarjaa kilpailupainolla ja sotilaspenkkityylillä.

Jos kisoihin on aikaa puolivuotta, maksimipenkin kehittäminen on varmaan paras tapa valmistautua.

Tein kaikki muut liikkeet(mm. apuliikkeet) kuten normaalisti mutta puolta pitempinä sarjoina(n.20 toistoa) ja penkkiä tuli 2x viikossa kapea kestävyyspenkki ojentajapäivänä ja leveä sotilaspenkki rintapäivänä.
Voimakestävyyden kehitys oli nopeaa vaikka se voimapuolella oli ollut vähän puuduksissa.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom