Kysymyksiä Jto:lle

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Raven
  • Aloitettu Aloitettu
aloittelija ei saa kerralla irti niin paljoo, joten yhtä apuvariaatiota kannattaa tehdä 2-3 viikkoa. pidä normaalipenkki mukana, niin saat pidettyä jonkinlaista siirtovaikutusta paremmin mukana. en tekis niinkää erityistä nopeusvoimatreeniä, ellei sulla oo kunnolla taustaa. pitäsin mieluummin homman kontrastijuttuna. esim.
max effort: 1-2 toiston maksimiin penkin variaatiossa
dynamic effort: 3*4-8, joiden väleissä pienemmällä romulla 2-3 toiston nopeusvoimajuttuja.
voithan sä mennä vuorotellen suunnitelmasi mukaan, mutta jatkuva maksimien hinkkaaminen voipi johtaa tasanteeseen leko nopeesti, ellei se apuvariaatio oo oikein valittu.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Selvä juttu. Millaisilla %:lla nuo DE:t tulisi vetää, ettei ihan juntturaan itseään vedä. Eli jos maanantaina on kova penkkitreeni niin tulisko lattiapunnerruksessa ottaa maltillisemmila raudoilla nuo toistot (4-8) ja muutama toisto varastoon jälleen kerran?
Olisko kokeilemisen arvoista testata näitä myös kyykkyyn?

edit. vaikka nyt meneekin off topiciksi niin ihan sen takia ajattelin näitä ME ja DE päiviä, että saisin jonkinlaista rajoitusta tohon treenaamiseen. Niin helposti sitä usein innostuu vetämään vähän turhan piippuun ittensä ja sitten ihmettelee miks ei taaskaan jaksa. Josko tämä toisi sitä restrictiä treenaamiseen edes pikkasen.
 
no jälleen on kyse tarpeesta. jos on voimaa, muttei irtiottoo, käytetään hieman pienempiä kuormia ja päinvastoin. esimerkki:
- lattiapenkki, keskileveä ote: -> lähes 1max
kontrasteina 3x:
- kapea penkki: 6*80%
- penkkipunnerrus: 3*70%
muut:
- ylätalja 2-3*6-10
- vipunostot sivulle 2-3*10-12
- kiertäjäkalvosin 3*2*20

jaksan edelleen jankuttaa, vaikken enää kauaa... sä saat edelleen rajoitusta parhaiten keskittymällä siihen, ettet tee mitään pudotuksia, rest-pauseja tai pakkoja koskaan ja panostat määrälliseen progressioon erilaisten toistoalueiden sisällä.
 
Kyllä kyllä, näin olen pyrkimässäkin nyt tekemään. Eli jätän turhat kikkailut pois ja keskityn olennaiseen.
 
vaikuttaako leuanveto pyyhkeessä molemmille käsille "oma pyyhkeen reuna" vähemmän hauikseen ja selkään, ainakin tuntuu sille kun joutuu puristaan sormilla.pyyhkeessä ei kannata turhan usein vetää kun tuntuu niin sormien nivelissä? tarkoitus on vahvistaa sormia, onko pelkkä roikkuminen esim 4-5x45-60sek sarjat kehittäviä?
 
jos vetoliike on sama kuin normaalileuoissa, tekee samat lihat töitä. selkälihakset ja hauikset ei oo sormissa kiinni. roikkumisiin suosittelen paljon lyhyempiä juttuja ja mieluiten toistohommia. käytä erilaisia grippejä sekä käsi nyrkissä eripaksuisissa pyyhekissä, tangoissa jne sekä käsi auki paine siellä lähempänä sormenpäitä. toiston pituus 5-15 sekkaa ja palautus toistojen välillä 2-10 sekkaa. toistoja sarjassa samoilla periaatteilla kuin muussakin treenissä. sarjoja per otetyyppi....sama juttu.
 
Noniin...Nyt on perusvoimaa vedetty pari kuukautta ja sarjapainot nousseet ihan mukavasti. Seuraavaksi olisikin tarkoitus ottaa hieman piikkailua ja katsoa paljonko saadaan kyykyssä, penkissä ja mavessa ykköseksi ennen inttiä (heinäkuu). Oon nyt perusvoimakaudella treenannu penkkiä kämmenen verran kapeammalla kuin normaalisti, mutta pitäisikö piikkailut kuitenkin ottaa ihan sillä normaalilla testiotteella vai otanko nekin kapeammalla?
 
joillakin kapeempi ote antaa samantien puhtia normaalipenkin ykköseen, mutta kun ei kaikilla ei. siksipäs tässä piikkaillessa kannattaa sitä nyt sitten hieman haistella, oiskos se pikkusen kapeempi kuitenkin parempi testileveys.
 
Voisitko selittää miten voimanostoa harjoittelevan pitäisi syödä? Voimaahan tarttuu kai vaikka miinus kaloreilla, mutta pitääkö peruskaudella syödä yli kulutuksen? En haluaisi turvota miksikään 150kg mursuksi vaan pysyä ihan normaali mitoissa eli +-5kg heittelyä sallin. Toki lihasta saa aina tulla lisää .
 
jto vastasit tuohon penkkitulos nousuun topikkiin että lihasmassaa pitää hankkia nin onko penkissä parempi käyttää 3x8 niin että joka kerta kun menee 3x8 niin 5kg lisää vai sitä 5x5. Kumpi on tehokkaampi aloittelijalla penkkiin?
 
ei kannata olla noin tiukasti kaavoihin kangistunut. yks ja ainoo sarja- ja toistoformaatti ei tuo parasta mahdollista tulosta koskaan.

kerrataans taas kerran... jos vaikka laajennat tota tyyliin 2-4*8-12, oot paremmalla tiellä. joskus vähemmän, mutta tiukempia sarjoja ja joskus sitten enempi määrää. erinomanen keino on myös volyymin progressiivinen lisääminen ja tolla em. systeemillä alotat siis raudalla, jolla saat sen 2*8 ja pyrit saamaan 2kk:ssa hieman suuremmalla raudalla 4*12. volyymi lisääntyy siis 16 -> 48 + kilot, eli paljon. tän jälkeen voit tehdä saman esim. tyyliin 4*4 -> 6*6 2-3 kk ajan. sitten maksimijakso 1-2 kk, jolloin meet 1-3 toiston maksimiin joka kerta. kolme kovaa ja yks kevyt vko.
 
Miten voisi ennaltaehkäistä nivelvammojen syntymistä kuntosaliharjoittelussa samalla lisätä tehokkaasti voimatasoja ja lihasmassaa?
Välillä kuulee entisistä voimailijoista ja huippu-urheijoista jotka ovat saaneet paikkansa hajalle treenillä.
Onko joistain lisäravinteista oikeasti hyötyä esim. glukosamiini ja kannattaako niitä käyttää ennaltaehkäisevästi?
Ja nyt olisi tarkoitus alkaa tekemään taas fyystä työtä jossa on jonkin verran hankalia työasentoja voiko tätä varten tehdä joitain esim harjoituksia mistä olisi hyötyä nivelien kropan terveenä pysymisen kannalta?
Toivottavasti voisi treenata salilla vielä vuosikymmeniä terveenä!
 
ei punttitreeni oo sen vamma-alttiimpaa kuin joku muukaan laji. eniten vammoja saa pudottelemalla levyjä varpaille. glukosamiini on nivelvaivoihin käytettävää kamaa, jonka tehosta on kyllä näyttöökin. joka tapauksessa punttitreeni on erinomanen keino kehittää kropan voimatasoja, eikä sinällään aiheuta mitään nivelpuolenkaan vaivaa. yksilötasolla taphtuu sitten mitä tapahtuu. joku voi tehdä pohjakyykkyjä ikänsä ilman mitään vaivaa ja joku saa ittensä rikki parissa treenissä. nää on kuitenkin äärimmäisyyksiä. käytännössä vahva lihas suojelee myös niveltä ja lihasvoiman kehittyessä vahvistuu myös luut ja jänteet jne.
 
Moroo. Mitä mieltä olet yleisesti Boris Sheikon opeista ja ohjelmista? Tänä keväänä olen itse käynyt 3 Sheikon voimanosto ohjelmaa lävitse, ja kehitystä on tullut ihan mukavasti. Mitä mieltä olet, kun sheikoissa painot pyörii siellä 75-85 % tuntumassa, ja sarjat ovat yleensä kaikissa (kyykky, penkki ja veto) 6x3x80%, niin kannataako ohjelman jälkeen ottaa jokin piikkausohjelma? Sheikohan kestää sen 4 viikkoa, ja sen viimesen viikon jälkeen kevyt reeni ja max testaus loppuviikosta. Tuntuu vaan itellä, että vaikka on kehitystä tullut ja max testissä kulkee hyvin, niin tuntuma on kuitenkin vähän niinku ois käsijarru päällä?
 
no jos oot kehittynyt, eiköhän ne sulle sovi. kyllähän ne ihan hyviä on muutenkin. kyllä sulla melko suppee käsitys boriksen jutuista on, jos oletat niiden olevan tollasia... (6*3*80%...4 vkoa...). sulla lienee ollut käytössä joku lyhyt erityispätkä. mikään voimaharjoittelusysteemi tai -tavoite ei voi lähtee oletuksesta, että saatais lyhyessä ajassa aikaan jotain ylimaallista.
 
Siis kyllä mulla on laajempi käsitys Boriksen opeista. Yleistin vain tuon 6x3x80%, koska monissa treeneissä se on se treenirauta. Tein ensinnä ns. sisäänajo ohjelman 4 vk, jossa hieman pienemmät prossat ja 3 reeniä viikossa. Sitten uudet maksimit ja kevyt viikko. Sitten hieman kovempi sheiko 4 vk, 3 reeniä/vko. Taas uudet maksimit ja kevennys. Nyt sitten tein sen kisoihin tähtäävän ohjelman valmistavan ohjelman. Siinä 4 treeniä/vko. Kyllähän sheikossa prosentit heiluu aika laajalla aluella, mutta meinasin vain, että kannattaisiko yrittää jotain piikkausohjelmaa isommalla raudalla? Nyt siis takana sheikoa kaiken kaikkiaan 16 viikkoa ja kehitys ollut tosiaan aika hyvä. Tuntuma isoissa raudoissa ei vain oikein ole semmoinen varma, vaikka romu hyvin liikkuukin.
 
vanha sanonta: älä korjaa sitä mikä ei oo rikki. eli jos kehitystä tulee, miksi huolehdit? jotain "tuntumaa" on turha huolehtia, jos rauta kuitenkin liikkuu.

jos susta tuntuu, ettei isot raudat tunnu kivalta niskassa tms. otas vaikka treenin jälkeen semmosia telineistä nostoja kyykyssä ja ehkä penkissäkin. reilusti lisää romua työrautoihin nähden ja nostat telineistä ja pidät nivel pois lukosta 10 sekkaa. semmosia 3-4. hermosto tottuu hieman paremmin isompaan kuormaan ja sitä kautta se "tuntuma" paranee.
 
Olen aivan aloittelija näissä hommissa, joten taas tulee kysymys: Jos testailen uutta maksimia esim. penkkipunnerruksessa, mutta treenini ei ole täysin voimanostotyylistä vaikka teenkin lyhyempää (3-6) ja pitempiä (8-15) toistoja, niin onko maksimi testattava jollakin maksimivoimakaudella vai riittääkö yksi kerta hyvin kertomaan sen? Siis olen ihan pihalla näistä asioista, enkä ole edes 100% varma mitä maksimivoimakausi tarkoittaa, anteeksi tyhmyyteni!
 
ehkä kannattaisi sitten suunnata tuonne aloittelijoiden osiolle ihan, että saa käsitteet jne kohdalleen. maksimivoimaa harjoitellaan omana jaksonaan tai perusvoiman seassa tarkoituksena kehittää hermoston toimintakykyä. perusvoimaharjoittelun yhtenä tärkeänä tavoitteena on lihaskoon kasvu. eri asia siis. hermosto ei treenaudu yhdessä treenissä kovinkaan tehokkaasti, yllätys yllätys. satunnainen maksimin testaus kesken perusvoimatreenien kertoo sen hetkisen ykkösen, mutta harvemmin se on niin hyvä kuin varsinaisen maksimivoimakauden jälkeen. tietenkään ei. jos treenaat kymppejä, ne paranee, ei ykköset. miksi sitä ykköstä pitäisi testailla, on sitten jokaisen oma asia.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom