Kysymyksiä Jto:lle

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Raven
  • Aloitettu Aloitettu
No edes lihan rakentamiseen en itse edelleenkään lähtisi tuota 70%:n kuormaa käyttämään. Omalla kohdallani on sellainen tilanne, että 80%.lla saan tehtyä 10 toistoa ja se on melkeinpä pienin kuorma, jolla koen saavani treenistä vastinetta. Esim volyymipainotteisesti 7x5x80% tuntuu toimivalta, mutta pienemmällä kuormalla en varsinaista treeniä lähtisi suorittamaan. Nopeuspenkit on sitten erikseen.

70 ja 75%:n kuormat esiintyy useissakin kohdissa treeneissäsi.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
mitä mieltä olet seuraavasta setistä. treeni 1: penkki+lattiapunnerrus kapeakolla otteella. treeni 2:kapea vinopekki+lankkupenkki?
 
jasa: no sulla nyt vaan on aika heikko ykkönen suhteessa sarjoihin. tyypillinen voimanostaja ei kovin usein 80%:lla saa kymppiä, vaan se pyörii siellä 5-7 toistossa. saattaapa olla hyvinkin haastavaa voimanostajalle tehdä edes 10*65% esim. kyykyssä. ihan eri tietenkin, jos on kyseessä bodari. harjoitustausta merkkaa paljon.

no mutta kuten sanoit, et itse lähtis tekeen 70%:lla lihaa. ootko yrittänyt ja miten sä mittaat ton kokemasi vastineen treenille? jos nyt aletaan keskittyyn siihen lihaksen rakenteluun, teen kyllä pelkällä 70%:llakin semmosia ohjelmia, millä pattia tulee, jos se siitä on kiinni.

mitä sä nyt haet näiltä jutuiltasi? ootko ihan periaatteesta vastahankaan? mun ohjelmat toimii, siksi siellä on määrättyjä rautoja ja kaikki on perusteltuja. miksi tehdä jotain turhaa. useissa kohdissa niitä esiintyy, mutta voitko nyt yksilöidä, missä mun ohjelmissa nimenomaan? varmaan kaikkien perustreenikausien alkuvaiheessa liikutaan suht alhasissa kuormissa, mutta kyse on myös tehosta eikä aina volyymista. ei voimaharjottelussa ole ollenkaan aina kyse siitä, että sarjan jälkeen mennään tajunnan rajoilla. voipi ne raudat lähtee nousuun ihan päinvastasella treenillä.

yleensä kun aloitetaan peruskaudenkin treenit ei heti hypätä niihin sarjamaksimeihin, että saadaan parempi progressio ja kovin moni ei ole ihan innosta piukeena sarjaenkkoja menossa lykkimäänkään, jos on esim. juuri ollut kisa.

samo: liikkeinä ihan ok, mutta muuta mielipidettä nyt ei voikaan antaa, kun ei mitään muuta tietoa treeneistä tai niiiden etenemisistä ole. yleisestä ajatellen voipi pukata ojentajia juntturaan, ellei rytmittele fiksusti.
 
En ole periatteesta vastahankaan. Olen vain kokeillut tehdä paperille esim noiden 3x4 -> 6x6:n ja 5x5-ohjelmien runkoja, mutta saanut treeneihin liian pieniä sarjapainoja. Näin ainakin itselleni, ehkäpä juurikin johtuen tuosta huonosta maksimistani verrattuna sarjapainoihin. Lämmitellessäni teen 70%:n kuormalla toistoja, mutta hulluahan se olisi tehdä niillä perustreeniä (esim. 3x4), kun painot voisi käytännössä heittää katosta läpi. Tavoitteenani ei suinkaan silti ole mennä tajunnan rajoilla treenin päätteksi, vaan tehdä nimen omaan esimerkiksi paljon työsarjoja medium kovalla painolla, joilla viimeisen sarjan viimeinen toisto on tiukahko.

Eikö järkevämpää ole harrastaa variointia sitten enemmän sarjamäärissä ja pituuksissa, kuin käyttää hilupainoja?

Ultimaaattisena tavoitteena on kuitenkin ykkösmaksimin lisääminen, joten voipi olla, että paras tapa treenata on jokin Phillpisin esittämä piikkaustyylinen progressio tai jokin lievennetty versio.

Muutenkin tuntuu hieman hurjalta esittämissäsi piikkaussysteemeissä, että pidetään maksimivakautustreenin jälkeen käytännössä kolme viikkoa taukoa ennen seuraavaa maksimikokeilua

1. vko maksimitesti, 1*90, 95, 100...
2. vko maksimivakautus, 2*2*90, 3*1*95, 2*2*90
3. vko kevennys, 2*3*80, 2*2*85, 2*3*80
4. vko kevyt

5. vko maksimitesti, 1*90, 95, 100..

Tuossa herää väkisinkin ajatus, että näillä 200 kg nostajilla on oltava paikat ja hermosto niin kovilla, että on pakko pitää tuollaisia taukoja. Toisin kuin itselläni. Kyseenalaistan siis näiden metodien optimalisuutta ja soveltuvuutta meille heikommille nostajille ihan rakentavassa mielessä.
 
eikö se nyt jo uppoa sun päähän, ettei 3*4 -> 6*6:ssa ole tarkoitus käyttää prosenttiohjattua progressiota???

olet myös "kokeillut tehdä paperilla..." no miksi et käytännössä ja mistä sä voit saman tien määritellä sen liian pienen tai suuren, ellet oo ees vaivautunut kokeilemaan tuleeko kehitystä???

5*5:ssä homma etenee myöskin ihan eri periaatteella ja yksilölähtösesti. et sä voi tosta vaan ottaa jonkun ihan eri taustasen ohjelmaa ja kuvitella että se toimii sulla samalla tavoin.

paras tapa ei kyllä taatusti ole tehdä melkein kahta kuukautta kovaa hermostollista treeniä ilman mitään kevennyksiä, kuten phillipsin mallissa oli.

missä olen sanonut, ettei sarja- ja toistomäärissä olisi fiksua käyttää vaihtelua? sitähän tässä on tullut saarnattua jo monta vuotta. ja mistä ihmeestä sä vedät noi hilupainot joka rakoon? jos niitä on muutamalla viikolla kausien alussa tai kontrastivoimasarjoina, älä yleistä.

älä yleistä mun piikkaussysteemejä. toi sun löytämä malli on yks sadoista. lisäksi toi ei ole varsinainen piikkausmalli edes, vaan tein sen pyynnöstä aikanaan ihan muuhun tarkoitukseen. maksimikokeiluja ei tarvi olla kuin vaikka 3 per vuosi, jos on tarkoitus tehdä 3 kisaa vuodessa. muuten se testailu ei oo ees välttämätöntä.

sun kyseenalaistaminen ei oikein toimi, koska se ei perustu mihinkään, vaan tuntuu lähinnä jankuttamiselta. jätät jopa lukematta mun vastauksia. lisäksi sanot, että sun tavoite on ykkösen kehittäminen, mutta kuitenkin sun sarjapainot on suhteettoman suuret siihen nähden. silti et oo edes käytännössä kokeillut, mitä hieman profiloidumpi systeemi tekis sun ykkösellä. rakentavaa toki saa aina olla.

kovien rautojen nostajilla on erittäin kehittynyt hermostoaktiivisuus, mikä ei taatusti merkkaa, että ne olis kovilla sen kummemmin. melkein päinvastoin.
 
Eipä ollut tatkoitus antaa ymmärtää, ettetkö olisi puoltanut sarja- ja toistomäärien variointia. Olen myös ymmärtänyt, että vastustat kiveen hakattujen prosenttien käyttöä. Pointtina nyt vain oli kyseenalaistaa tuota liian alas menevien sarjapainojen käyttöä ylipäätään, vaan karsia esim sarjoja ja toistoja.

Kontrastiksi riittää mielestäni esim lepoviikko, jolloin ei panoihin kosketa. Mutta varsinaiset treenit voisivat olla silti kovia tai semi-kovia. Itse olen huomannut, että parin viikonkin "löysäily" aiheuttaa voimien hupenemisen ja siksi karsastan siksi helppoja treenejä tai totaalista treenaamattomuutta.

Ja mitä piikkausmalliin tulee, olet sen esittänyt piikkausmallina ja selaisena sitä sen vuoksi pidän. Maksimikokeilut ovat omalla kohdallani olleet todella harvassa. Mm. vuonna 2007 en tehnyt ensimmäistäkään maksimikokeuilua.

Mitä mieltä olet itse, jos esim toteuttaisi tuon 3x4 -> 6x6 periodin sarjapainoilla, jotka eivät alita 80%:ia esim 4-5 päivän kierrolla välillä esim 2x8:jakin tehden? Viikon paussit 5-6 viikon välein. Tavoitteena olisi esim saada tuo 6x6x85% ohjelman lopussa.
 
Olet sä ihme jankuttaja.:david: Jto totes, että se on yksi ei-yleistettävä piikkausmalli ja vieläpä pyynnöstä tehty: eli tiettyyn tarpeeseen, ei kaikille taustoista riippumatta. Jos se sopii jollekulle, se ei välttämättä oo tehty just sulle. Ota vielä vaikka joku toinen malli ja yleistä se koskemaan kaikkia mahdollisia piikkauksia. Tai sitten teet fiksusti, ja kokeilet jotain sellaista mallia, jonka arvelet toimivan sulla. Eiks ookkin vaikeeta? Voit myös yleistää senkin koskemaan kaikkea mahdollista, jos se tuntuu hyvältä.

Jätä nyt ne prosentit pois tosta 3x4->6x6 -ohjelmasta. Jos lukisit sitä ketjua, niin huomaisit (ja toivottavasti ymmärtäisit), että tarkoitus on ottaa rauta, jolla menee hyvin 3x4 ja nostaa sitten myöhemmin samalla tai hieman isommalla raudalla 6x6. Kolme vkoa nousevaa ja kevyt vko, ei paussia. Ennen kevyttä vkoa muutama teknisesti hyvä ykkönen ennen työsarjoja, ei absoluuttista maksimia. Ja jos välttämättä haluat prosentteja joka paikkaan, niin sun taustalla alotusprosentit vois tohon ekaan treeniin olla jotain tältä väliltä 83.548756829 - 85%.
 
Tarkoitus ei ole jankuttaa, vaan puoltaa omaa näkemystä. Ketjua on myös luettu. Ja tarkoitukseni ei ollut noudattaa prosentteja ohjelmassa 3x4->6x6, vaan asettaa prosentuaalinen tavoite periodin päätökseen.
 
ensinnäkään et ole vielä edes esittänyt näkemystä, mitä puoltaisit johonkin muuhun kuin mutuun perustuen.

ne painot (%) menee sulla liian alas, koska se sun ykkönen on suhteessa niin heikko. tämä on fakta ja nimenomaisen tärkee juttu, koska se sun tavoite kuitenkin on ykkösen nostaminen. epäselvä lause: "Pointtina nyt vain oli kyseenalaistaa tuota liian alas menevien sarjapainojen käyttöä ylipäätään, vaan karsia esim sarjoja ja toistoja". puuttuko tosta joku sana?

mitä nyt tarkotit kontrastilla? mä tarkotin sillä sanalla tossa kontrastivoimaharjoittelua, jossa käytetään samassa harjoituksessa isompia ja pienempiä kuormia. mun ohjelmien kevyiden viikkojen raudat liikkuu yleensä siellä 70-80%.n paikkeilla, mitkä on ihan riittäviä pitämään yllä lihastonusta, mutta antavat kuitenkin mahdollisuuden palautua hyvin. löysäilystä ei ole kevyellä viikolla kyse. voimat ei hupene minnekään, mutta kroppa voi hieman uinahtaa, jos lepäillään liikaa. totaalinen treenaamattomuus nyt ei ole hyväksi muutoin kuin vammatapauksissa tai kovan kisan tms. jälkeen.

on se tietenkin piikkausmalli, koska siinä käsitellään maksimivoimaa. yleistit vaan sen väärin sen kattamaan kaikki mallini sanoessasi "esittämissäsi piikkaussysteemeissä". toi malli ei ole kisapiikkaus, vaan muuhun tarkoitukseen. piikkaamistakin nyt on hyvin monenlaista.

ja mitä maksimikokeiluihin tulee, niitä tulisi lähes joka tason kaverin tehdä, muttei summittaisesti, vaan omana hermostollista treeniä painottavana jaksona, jolloin keräillään niitä hedelmiä peruskauden treeneistä.

unohda nyt ne prosentit jo... perkele! otat sen 3*4 alussa sillä raudalla, millä saat sen tehtyä melko vaivattomasti. sen jälkeen annat itelles 2-3 kk aikaa tehdä se 6*6, mutta isommalla raudalla tietenkin kuin alussa. ei mitään prosentteja, vaan etenet siten, miten menee tarkoituksena lisätä sitä volyymia. älä aseta mitään tavoiteprossia, vaan kato minne pääset. itehän just sanoit, että kymppi menee 80%:lla. se tarkottas, että sun pitäs saada se 6*6*85% jo nyt.

eikä mitään viikon pausseja, vaan teet kolme progressiivista viikkoa ja sitten pidät neljännen kevyempänä, jolloin vähennät sekä volyymia että kuormaa hieman. oikeestaan sun kannattas nyt ihan alkuun tehdä edes jonkinlainen selvitys, mikä se sun varsinainen ykkönen on. ota pari kuukautta aikaa ja hae se eka ja vasta sitten tollanen peruskausi.

ja pienenä esimerkkinä myös niiden semikovien (60-80%) rautojen käytöstä lihasten kasvatuksessa eräs "pikkuinen" bodari, jonka reidet kasvoivat 3 kk:ssa herran omien sanojen mukaan "ihan älyttömästi!" käyttämällä lähes pelkästään alle 70%:n rautoja. ei uskonut ennenkuin laitoin kokeilemaan.

tää ei tarkota silti, että kokeneen tulis nostaa pienillä ja aloittelijan suurilla prosenteilla, joten älä nyt yleistä! kyllä aloittelijan treeneistä suurimman osan tulis liikkua siellä 60-85%:n välillä. ja nyt on puhe sitten voimailijasta, jolla on sarjapainot kohtuullisen fiksuissa suhteissa ykköseen eikä mistään triathlonistista, joka tekee 60%:lla 100 toistoo prässissä.
 
jto. tarkotus ois lisätä voimaa rintaan, jotta pääsis isompiin rautoihin penkissä. ojentajille tuo on kyllä varmasti aika tiukka. punnertelen sen 2xviikko nyt. toisessa treenissä penkki pääliikkeenä ja toisessa on ollu nyt lankkupenkki. penkkitreenissä oon tehny myös kapeen vinopenkin. nyt viime aikoina toisessa treenissä on ollu pelkästään tuo lankkupenkki. nyt ajattelin ottaa toiset liikkeet molempiin treeniin mukaan jos se tois mukanaan toivottavaa kehitystä. hyvä rinnaltalähtö ei varmaan koskaan oo pahasta joten siks tuo lattiapunnerrus tulis mukaan.
 
mitä tarkotat "tarkotus ois lisätä voimaa rintaan"???

noi ei suoraan auta mitään erityistä, ellei ne oo tukemassa toisiaan ja varsinkin pääliikettä. noiden ylimaksimaalisten (suhteessa kapeeseen penkiin) liikkeiden suurin vaara on se ojentajien ylitreeni. älä tee kovin tiukkoja sarjoja, vaan liiku aika lähellä normaalipenkin romuja. keskity enempi tehoon ja määrään. sarjoihin siis varaa. voi olla hyvä, että pidät kevyemmän viikon joka kolmas vko tai sitten et käytä noi spessuja joka treenissä. EI YLEISTETTÄVÄ esim.:
1.
A: pp
B: kapea pp

2.
A: pp + lattiapp
B: lankkupp

3.
A: pp + lankkupp
B: kpp + lattiapp

4.
A: kevyt pp
B: kevyt pp
 
ensinnäkään et ole vielä edes esittänyt näkemystä, mitä puoltaisit johonkin muuhun kuin mutuun perustuen.
Totta. En esitä väittämieni tueksi tieteellistä faktaa. Ainoastaan maalaisjärkeä ja omia kokemuksia.

epäselvä lause: "Pointtina nyt vain oli kyseenalaistaa tuota liian alas menevien sarjapainojen käyttöä ylipäätään, vaan karsia esim sarjoja ja toistoja". puuttuko tosta joku sana?
Joo hieman epäselvästi artikuloitu. Korjaus: "Pointtina nyt vain oli kyseenalaistaa tuota liian pieneksi menevien sarjapainojen käyttöä ylipäätään. Parempi vaihtoehto on karsia esim sarjoja ja toistoja"

mitä nyt tarkotit kontrastilla? mä tarkotin sillä sanalla tossa kontrastivoimaharjoittelua, jossa käytetään samassa harjoituksessa isompia ja pienempiä kuormia.
Tarkoitin ihan yleistä kevennystä keholle (viikon treenitaukoa).

on se tietenkin piikkausmalli, koska siinä käsitellään maksimivoimaa. yleistit vaan sen väärin sen kattamaan kaikki mallini sanoessasi "esittämissäsi piikkaussysteemeissä".
Takerruin tähän, sillä en ole muunlaiseen törmännyt. Valaisisitko sivistämätöntä ja tarjoasit vaihtoehdon?

Haen sen maksimin ja koitan keskittyä hermostolliseen treeniin enemmän näin aluksi. Se on kuitenkin vaan outoa, että treenattuani pääsääntöisesti n. 4 toiston sarjoilla useita kuukausia, kokeiin huvikseni 80%:n kuormalla rajojani Ja sainkin yllätyksekseni tehtyä nuo 10 toistoa. Siis toistoaluella, johon en ole panostanut lainkaan. 6x6 85% kuormalla on aika kaukana.
 
Joo hieman epäselvästi artikuloitu. Korjaus: "Pointtina nyt vain oli kyseenalaistaa tuota liian pieneksi menevien sarjapainojen käyttöä ylipäätään. Parempi vaihtoehto on karsia esim sarjoja ja toistoja"

Takerruin tähän, sillä en ole muunlaiseen törmännyt. Valaisisitko sivistämätöntä ja tarjoasit vaihtoehdon?

Haen sen maksimin ja koitan keskittyä hermostolliseen treeniin enemmän näin aluksi. Se on kuitenkin vaan outoa, että treenattuani pääsääntöisesti n. 4 toiston sarjoilla useita kuukausia, kokeiin huvikseni 80%:n kuormalla rajojani Ja sainkin yllätyksekseni tehtyä nuo 10 toistoa. Siis toistoaluella, johon en ole panostanut lainkaan. 6x6 85% kuormalla on aika kaukana.

- pointtisi on väärä ja tarjottu vaihtoehto ei ole yksinomainen ratkaisu. edelleen et myöskään perustele tuota väitettäsi "parempi vaihtoehto". riippuen sun nostotaustasta ja kokemuksesta ylipäätään sen mutun merkitys on hyvinkin kevyt. toistojen ja sarjojen karsiminen ei ole mikään suora tie parempaan kehitykseen varsinkaan perusvoimakaudella, kun haetaan varsinaista peruskuntoa. edelleen sä takerrut siihen "liian kevyeen" kuormaan, mikä ei ole oikeasti kovin kevyt, jos sarjat on oikeammassa suhteessa ykköseen kuin sulla.

- ihan sellanen perinteinen piikkausmalli voisi toimia hyvin sun tapauksessa eli 2 vkoa kolmosia, kevyt, 2 vkoa kakkosia, kevyt, 2 vkoa ykkösiä. älä mee ekalla kovalla vkolla ihan toistomaksimiin, vaan jätä hieman varaa.

- tulos ei yllätä ollenkaan, sillä lisääntynyt hermostoaktiivisuus/maksimivoima kyllä parantaa noinkin lähellä olevia pidemmän perusvoima-alueen tuloksia. jos sun maksimi on ~130 kg ja saat tehtyä 10*105, osoittaa hyvinkin selkeesti, miten tehotonta sun lihastyö on, ellei 6*6*110 mene lähes leikiten. tolla kympin tasolla vois aatella sun ykköseksi edes 150kg.
 
mitä tarkotat "tarkotus ois lisätä voimaa rintaan"???

noi ei suoraan auta mitään erityistä, ellei ne oo tukemassa toisiaan ja varsinkin pääliikettä. noiden ylimaksimaalisten (suhteessa kapeeseen penkiin) liikkeiden suurin vaara on se ojentajien ylitreeni. älä tee kovin tiukkoja sarjoja, vaan liiku aika lähellä normaalipenkin romuja. keskity enempi tehoon ja määrään. sarjoihin siis varaa. voi olla hyvä, että pidät kevyemmän viikon joka kolmas vko tai sitten et käytä noi spessuja joka treenissä. EI YLEISTETTÄVÄ esim.:
1.
A: pp
B: kapea pp

2.
A: pp + lattiapp
B: lankkupp

3.
A: pp + lankkupp
B: kpp + lattiapp

4.
A: kevyt pp
B: kevyt pp


tarkotatko tuolla kpp=käsipainopenkki. vai onko sieltä unohtunut v välistä, kapea vinopenkki? tuo kapea vinopenkki on muuten ihan kuningasliike.

ja niin, voimaa rintaa tarkottaa enemmän penkistä tietty ;). ei vaan. punnerrusvoiman lisäystähän minä.
 
kpp= kapea pp. se kapee vinopenkki ON hyvä liike ja suosittelen sitä monille. esim. ekalla vkolla voit tehdä sitä penkin kanssa. toi nyt oli siis vaan esimerkki, miten kannattaa hieman rytmittää myös niitä liikevalikoimia, ettei joka viikko paina meneen kovaa jokasella kummallisella variaatiolla. voimaa penkkiin tai mihin muuhun tahansa ei tuu yksittäisten liikkeiden avulla vaan treenien fiksulla kokonaissuunnittelulla ja kausijaolla pitkällä tähtäimellä.
 
kaunis kiitos jälleen!

kun kerran thredi on kysymyksiä jto:lle niin kysytään kerrankin jotain treeneistä poikkeavaa. Pelkäsikö jälkikasvu jouluna pukkia?
 
hyvä kysymys heheee... ei pelänny :) kun ovikello soi, eiku ukko ovelle vastaan ja esitteleen pikkuautoja pukille! hyvä ja reipas pukin apulainen lahjojen jakamisessa :D
 
se on semmonen hyvä hybridi pystypunnerruksesta, vinopenkistä ja kapeesta penkistä eikä rasita olkapäitä niin häjystä kulmasta kuin dippi. mielestäni yks parhaita yleisiä apuliikkeitä penkille.
 
Jos tekee ton kaks viikkoa kolmosia, kaks kakkosia ja kaks ykkösiä piikkauksen, niin miten siihen vois rytmittää toiseksi harjoitukseksi per viikko nopeuspenkin? Mites kannattaa noilla välissä olevilla kevyillä viikoilla treenata?
 
Back
Ylös Bottom