Kysy luontaistuotteista

Tuhoutuvatko pähkinöiden ja siementen hyvät rasvat paistettaessa ?

Olen miettinyt samaa. Netissä aina puhutaan, että menisivät pilalle paahdettaessa, mutta yhtäkään tutkimusta siitä en ole nähnyt. Happettuvatkohan rasvat, jos paahtaa alle 200 asteessa? Olisi kiva nähdä jonkinlainen pätevä tutkimus asiasta, sillä paahdetut pähkinät on niin paljon parempia kuin raa'at.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Mitä mieltä AHCC:sta?

Esim. Quality of Life Labs, Kinoko Gold AHCC.
(Tuntuu että kaikenlaista pientä iskee päälle tämän tästä ja vastustuskykyä pitäisi jollakin konstilla saada parannettua)

AHCC on kiinalaisessa lääketieteessä käytetty sieniuute. Sen turvallisuudesta ei länsimaisista tutkimuksista oikein löydy luotettavaa tietoa. Sillä vaikuttaisi olevan antioksidanttisia vaikutuksia, mutta se ei vielä tarkoita että se nostaisi vastustuskykyä. Se lisää luonnollisten tappajasolujen aktiivisuutta syöpäpotilailla (ei terveillä). Eläinkokeissa sen on havaittu suojaavan maksaa. AHCC:n tarkkaa toimintamekanismia ei tunneta.

Vastustuskykyä lähtisin ensisijaisesti hakemaan terveellisellä ruoalla ja elintavoilla. Jos purkista jotain, niin ensin D-vitamiini ja kalaöljy, sitten ehkä sinkki. Maitohappobakteerikuuria voi kokeilla, jos tuntuu että oma floora ei ole kuosissa.
 
Tuhoutuvatko pähkinöiden ja siementen hyvät rasvat paistettaessa ?

Olen miettinyt samaa. Netissä aina puhutaan, että menisivät pilalle paahdettaessa, mutta yhtäkään tutkimusta siitä en ole nähnyt. Happettuvatkohan rasvat, jos paahtaa alle 200 asteessa? Olisi kiva nähdä jonkinlainen pätevä tutkimus asiasta, sillä paahdetut pähkinät on niin paljon parempia kuin raa'at.

Tästä on tosiaan väännetty paljon, mutta en minäkään siitä mitään eksakteja tutkimuksia löydä. Jos nyt kelaillaan asiaa, niin monissa pähkinöissä on paljon monityydyttymättömiä rasvahappoja, jotka hapettuvat helposti. Jos pähkinöitä ei paahda missään hadeksen tulissa, niin eivät ne rasvat siitä välttämättä ehdi hapettua pilalle. Sitä paitsi, paahdetut pähkinät sulavat ruoansulatuksessa usein paremmin. Anyway, rasvojen hapettumista voi estää muutamalla tavalla: pitämällä paahtamattomat pähkinät ilmalta ja valolta suojattuna (jääkaappi hyvä), paahtamalla pähkinät kokonaisina eikä paloiteltuina (pinta-ala kasvaa = hapettuminen kasvaa), paahtamalla pähkinät about 175-asteessa ja käyttämällä paahdetut pähkinät about heti kun ne paahdettu. Valmiiksi paahdettuja pähkinöitä ei kannata ostaa, koska ei voi tietää koska ne on paahdettu, missä lämpötilassa ne on paahdettu, ja miten ne on säilytetty.

Toki jos on ihan terveysnatsi, niin koskaan ikinä ei voi paahtaa mitään. Mutta järkeä saa käyttää ;)
 
Kerrohan Timo, kannattaako ottaa kalanmaksaöljyä 5ml /vrk sekä pellavansiemenöljyä 10ml /vrk? Näin saisi sekä EPA&DHA kuin ALA samaan pakettiin?
 
Kerrohan Timo, kannattaako ottaa kalanmaksaöljyä 5ml /vrk sekä pellavansiemenöljyä 10ml /vrk? Näin saisi sekä EPA&DHA kuin ALA samaan pakettiin?

Sori muutaman päivän viive vastauksessa.

Pellavansiemenöljyä on useanlaista. Tämä on monien ravintoasiantuntijoiden mielestä paras mahdollinen omegakolmosten lähde, tosin kannattaa valita sellainen joka ei ole täynnä omegakutosta. Näissäkin on eroja, ja pitoisuudet vaihtelevat. Pellavansiemenöljyn haittapuoli on oikeastaan se, että se on usein kallista ja maistuu monien mielestä sirkkelin läpi menneelle jänikselle. Pehmeiden rasvojen, ja rasvojen käyttö on ylipäätään suositeltavaa, joten en näe mitään estettä kyseiselle kombolle. Sillä edellytyksellä siis, että syöt muuten järkevästi.
 
Nauratti jo alkuun, mut sittekun päästiin tohon Chuck Berry -kohtaan niin tuli iltarahkat nenästä :D

Kiva jos tekstit kelepaa. Tämä kannustaa kirjoittamaan lisää (fiktiota, jota jossain vaiheessa toivottavasti tulossa) :)
 
Olen silti vakuuttunut, että DDT ja TNT auttaa merkkittävästi lievään AIDSiin. Niin ja niihin varpusiin.
 
Terve!

Sukulaisella on oireileva haavainen paksusuolentulehdus ja sovimme, että jeesaan häntä ruokavalion tekemisessä kun lääkärin neuvoista ei ole ollut kuulemma mitään hyötyä. Olen aikaisemmin neuvonut, että kokeilisi miten viljan vähentäminen vaikuttaa ja hän on kertonut siitä olleen hyötyä.

Ajattelin nyt jos hän kokeilisi kuukauden viljatonta ja maidotonta ruokavaliota ja siihen sitten joitain lisäravinteita ja sitten katseltaisiin uudelleen. Millaisia luontaistuotteita/ravinteita perusvitamiinien lisäksi suosittelisit tässä tilanteessa?


- Maitohappobakteerit?
- Glutamiini?
- ?????
 
Terve!

Sukulaisella on oireileva haavainen paksusuolentulehdus ja sovimme, että jeesaan häntä ruokavalion tekemisessä kun lääkärin neuvoista ei ole ollut kuulemma mitään hyötyä. Olen aikaisemmin neuvonut, että kokeilisi miten viljan vähentäminen vaikuttaa ja hän on kertonut siitä olleen hyötyä.

Ajattelin nyt jos hän kokeilisi kuukauden viljatonta ja maidotonta ruokavaliota ja siihen sitten joitain lisäravinteita ja sitten katseltaisiin uudelleen. Millaisia luontaistuotteita/ravinteita perusvitamiinien lisäksi suosittelisit tässä tilanteessa?


- Maitohappobakteerit?
- Glutamiini?
- ?????


Tätä hoidetaan maailmalla vaikka minkälaisilla seteillä. Listaan tässä yleisluontoisesti osan.

Maitohappobakteerit. Yleisimmin käytetyt kannat bifidobacteria, lactobacillus ja saccharomyces boulardii. Kaikkia voi kokeilla. Ne saattavat auttaa vaivaan, mutta varmaa tietoa tutkimukuset eivät ole osoittaneet. Jos suoliston normaalifloora on vahingoittunut, on maitohappobakteereista joka tapauksessa apua. Suosittelen kokeilemaan.

Naudanrusto (bovine cartilage). Tutkimuksessa on käytetty 3 grammaa neljä kertaa päivässä. Tällä aineella saattaa olla tulehdusta lievittäviä ominaisuuksia, mutta varmaa tietoa toimivuudesta ei voi luvata. Aine on kuitenkin melko vaaratonta, joten kokeilemalla selviää.

Bromelaiini. Ananaksesta uutettu entsyymi. Käytetään vaivan hoitoon, mutta toimivuus on kyseenalaista. Vaaraton paitsi jos ananasallergia, tai käytössä tietyt antibiootit tai veren hyytymiseen vaikuttavat lääkkeet.

Kitosaani. Tällä on jonkinasteinen antimikrobinen vaikutus. Ei välttämättä vaikutusta kyseiseen tautiin (tutkimukset eivät tue).

Boswellia serrata -kasvi. Jos uutetta jostain löytää, niin kannattaa kokeilla. 350 mg kolmesti päivässä vähensi joissakin tutkimuksissa oireita. Muutaman kuukauden kuureina käytettynä ei ole raportoitu haittoja.

Rutiini on sitrusflavonoidi jota käytetään taudin hoitoon. Todisteita toimivuudesta ei ole, mutta ei pitäisi aiheuttaa haittoja kunhan ei käytetä normaalia suurempia määriä (eli mitä sitrushedelmistä nyt yleensä saa).

Glutamiinilla ei ole todistettu olevan mitään vaikutusta taudin hoidossa. Aina voi toki kokeilla.

Rasvahapot. Joidenkin tutkimusten mukaan kalaöljy joka sisältää 4,5 grammaa EPA:a, vähentää taudin oireita. Mtösä DHA:ta ja ALA:a käytetään taudin hoidossa, mutta niitä ei ole tutkittu yhtä paljon. Suosittelen käyttämään kalaöljyn lisäksi muita omegakolmosia sisältäviä öljyjä, ja kokeilemaan myös kookos- ja punaista palmuöljyä (näitä esim. 10 g / päivä). Suurta määrää omegakutosia (eli punainen liha hyvin vähärasvaisena) kannattaa välttää.

Tärkeintä mielestäni on se, että kokeilipa mitä hoitoa tahansa, kokeilee kerralla vain yhtä. Näin toimiva setti löytyy helpommin, eivätkä aineet haittaa toistensa imeytymistä jne. Ensisijaisesti kannattaa hoitaa ruoalla (eli ottaa rasvahapot ruoasta), ja lisäravinteita sitten tilanteen mukaan. Tärkeää on aterioiden säännöllisyys, vähärasvaisuus, keveys ja käristämättömyys (eli mieluummin keittäen/höyrystäen/uunissa kuin pannulla). Kahvi/tupakka/alkoholi/voimakkaat mausteet pois. Jokainen sairastava on yksilö, joten oman ruokavalion etsimiseen voi menn aikaa, koska toinen kestää enemmän kuin toinen. Jotkut sietävät paremmin kypsytettyjä kasviksia ja marjakeittoja, jotkut raakoja. Sietokyky erilaisille ruoka-aineille voi vaihdella sairauden vaiheen mukaan. Kaasua muodostavia ruokia kannattaa välttää aina.

Paljon nestettä, mutta pieninä annoksina. Jos muuten ei safkaa mene, niin lihalientä voi myös kokeilla. Jos ripulivaihe menossa, niin liukenematonta kuitua vähemmäksi. Kokeilla voi myös laktoositonta, jopa maidotonta ruokavaliota. Viljatonta ei välttämättä kannata kokeilla, mutta gluteenitonta voi kokeilla. Kauraa siis voipi kokeilla vetää, vaikka muut viljat olisivatkin poissa.

Proteiinia pitäisi vedellä 1-1,5 grammaa / tavoitepainokilo, koska protskuja häviää tulehdustilassa normaalia enemmän. Energiaa sellaiset 35-40 kcal / tavoitepainokilo.

Jos paljon ripulia, niin natrium, kalium, sinkki, magnesium ja kupari voi olla vajeessa. Niitä napeista. Rautaa taas ei kannata vetää napeista ILMAN LÄÄKÄRIN MÄÄRÄYSTÄ, koska se voi pahentaa oireita.

Jos tulehdus on ohutsuolen loppuosassa, niin kannattaa harkita B12-lisää. Myös jos tulehdus loppuosassa ja ripuli on ns. rasvaripulia (eli rasvat tulee läpi), niin rasvan saantia pitäisi vähentää.

Tossa jotain oleellista omiin asiakaskokemuksiin perustuen. Nakkaa privaa (huomaan sen täältä helpommin) jos tarvitset lisää infoa.

E: Toki muitakin luontaistuotteita käytetään taudin hoidossa, mutta läheskään kaikille ei löydy minkäänlaisia perusteita.
 
^Unohdin psylliumin tosta listasta. Sen lisäksi että psyllium (blond psyllium) saattaa lievittää oireita, niin joidenkin tutkimusten mukaan 10 grammaa psylliumia kaksi kertaa päivässä saattaa olla jopa yhtä tehokas (uusiutumista estävä) hoito kuin mesalamiini (Asacol).
 
En nopeella selauksella löytänyt, eli älkää tappako jos on jo kysytty. Toimiiko nämä luontaiset testobuusterit mitenkää muute ku placebolla? Onko niitä todettu muuten toimiviksi, kokeilla jossa testataan myös placebo vaikutusta?
 
Mua askarruttaa tällä hetkellä ohdake luontaistuotteena (kulkee useimmiten nimellä silymarin). Ilmeisesti tuolla on maksaa suojaava vaikutus? Löysin googlaamalla myös tutkimuksen, jonka mukaan tästä tuotteesta olisi hyötyä remissiossa olevassa ulseratiivisessa koliitissa (http://www.cpmedical.net/articles/silymarin-studied-for-ulcerative-colitis). Itsellä on tällä hetkellä päällä lääkitys (Pentasa suppoina) proktiittiin. Lääkitys on nostanut maksa-arvoja, mutta heinäkuun verikokeissa ne olivat vielä reippaasti normaalin rajoissa. Mahtaisko tällaisesta tuotteesta olla hyötyä omalla kohdallani? Löysin myös jonkin maininnan, että ohdake saattaisi vähentää hormonaalisen ehkäisyn vaikutusta. Itse en hormonaalista ehkäisyä käytä, mutta vaikuttaako tämä myös muihin ehkäisymenetelmiin?
 
Ohdakkeesta. Silymariini taitaa olla tuon ohdakkeen vaikuttava ainesosa (tai oikeastaan osa sitä seosta mikä siinä ohdakkeessa vaikuttaa). Maksaa suojaavaa vaikutusta ei ole oikein pystytty kokeissa oikeasti todistamaan. Sitä kyllä käytetään hepatiitin hoidossa + luontaistuotteena maksan suojelemiseen myrkyiltä, mutta kaikki tutkimukset ovat ehkä-osastoa.

Silymariinia käytetään kyllä esim. dyspepsian hoidossa ja siihen löytyy ihan tutkimusdataa tukemaan. Tämän tiedon ja tuon yhden tutkimuksen perusteella sitä voisi ihan hyvin kokeilla ulseratiivisen koliitin hoitoon, koska ei sillä juurikaan haittoja ole. En oikein jaksa uskoa, että se alentaisi noita Pentasan nostamia maksa-arvoja, mutta ei siitä tosiaan haittaakaan pitäisi olla. Ja jos ne arvot sattuvat tipahtamaan, niin sehän on vain bonusta :) Eli uskaltaisin suositella kokeilemaan. Mites sulla Tinkaus muuten oli toi D-vitamiinin saanti?

Joiden lääkkeiden kanssa toi silymariini saattaa kyllä interaktoida, mutta nämä ovat luokkaa "moderate", eli ehkä jotain pientä voi ilmetä taikka sitten ei. Listassa on jotain kolesterolilääkkeitä ja mielialalääkkeitä lähinnä. On olemassa teoreettinen mahdollisuus, että silymariini lisää estrogeenin puhdistumaa. Silloin sillä ehkä voisi olla jotain vaikutusta ehkäisyyn, mutta tietokannat eivät äkkiseltään tarjoa mitään.
 
Kiitos. :) Ehkä mää varmuuden vuoksi tuota testailen, kun ei siitä haittakaan ole. :D D -vitamiinia popsin 50 mikrogrammaa per päivä oikeastaan ympäri vuoden. :)
 

Suositut

Back
Ylös Bottom