Mun mielesta Suomessa usein vahatellaan alykkyyden merkitysta. Tama paskat arvosanat -> on varmasti sosiaalisesti lahjakas on sama mantra mita Suomessa on mielestani jauhettu vuosikaudet. Jos sanomalehdessa on joku artikkeli alykkaasta ihmisesta, niin kommenteissa heti kirjoitellaan miten varmasti on puutteelliset sosiaaliset taidot. Eihan se nyt mitenkaan voi kayda painsa, etta ihminen on seka sosiaalinen, etta samalla hyvin alykas. Siihen liittyy mielestani myos firmojen palkkauksessa liian pieni arvosanojen ja vahvan substanssiosaamisen painottaminen. Tyohaastattelut jopa teknisesti vaativiin tehtaviin tuntuvat olevan yleista lopinaa "miksi haluaisitte meille toihin?", kun taas esim. Yhdysvalloissa pistetaan usein whiteboardin eteen ja liukuhihnalla pamautetaan 5 tuntia putkeen haastavia teknisia suunnittelutehtavia, joita taytyy alkaa ratkaista. Diipadaapalla ei ole prosessissa juurikaan merkitysta.
Toinen rasittava piirre suomalaisissa tyohaastatteluissa on usein tyonantajan asenne, etta hakijan on osoitettava innokkuutta. Tyopaikan on oltava hakijalle jokin unelmien tayttymys. Tilanteen pitaisi olla taysin painvastainen. Erittain patevalla tyonhakijalla on tukuttain muita mahdollisuuksia ja tyonantajan pitaisi osata perustella hakijalle miksi hanen pitaisi juuri valita tama paikka. Tama johtaa ihmeelliseen teatteriin, jossa erittain patevan tyonhakijan on osoitettava jotain teennaista yltiokiinnostusta haettavaa tyopaikkaa kohti. Jos ei osaa showta vetaa riittavan hyvin, niin joku epatoivoinen "kiinnostunut" ja sosiaalisesti lahjakas tyyppi menee hyvin edelle.
Ihan omasta kokemuksesta huippuyliopiston tohtoriohjelmasta matematiikassa voin kertoa, etta noin parista kymmenesta opiskelijasta yksi oli sosiaalisesti hyvin rajoittunut (oli autistinen), jokunen muu oli "outo" ja vahintaan puolet olivat taysin normaaleita. Vaikka miten palkkaisi tiimin taynna "sosiaalisesti lahjakkaita", niin jos tiimin jasenet ovat luupaita, niin tuotteista on turha odottaa mitaan kovin mullistavaa. Itse jopa otan mielellani tiimiin mukaan muutaman oudon ja helvetin alykkaan henkilon ihan vain sen takia, etta heilta voi tulla outoja ideoita ihan puskasta. Joskus nama oudot ideat ovat kullan arvoisia, vaikka sita joskus saisikin miettia, etta mita helvettia toi tyyppi selittaa.