Kolesteroliarvot

Niinpä. Se joka lihoo tuolla ylemmän kuvan lautasmallilla voisi liittyä sirkukseen tai lahjoittaa kehonsa tiedemiesten ihmeteltäväksi.

- - - Updated - - -

Mutta nyt alkaa menemään off topicin puolelle. Pysytään kolesterolissa. Tyydyttynyt rasva nostaa LDL kolesterolia ja se taas aiheutta ateroskleroosia. Tästä ei taida enää olla erimielisyyttä? Tai jos jollain uudella lukijalla on, niin selaamalla 3 sivua taakse päin ja lukemalla viestit läpi asian pitäisi kirkastua.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Laihduttaminen lienee parasta mitä voi kolesteroliarvoilleen tehdä, tästä ei taida vallita minkään valtakunnan erimielisyyksiä? Silläkään ei näyttäisi olevan merkitystä miten laihduttaa, kunhan vaan laihduttaa. En usko että tässäkään asiassa on mitään suurta erimielisyyttä havaittavissa?

Laihduttamisen jälkeenkin on kuulemma elämää, joten sitä ruokavaliotaan joutuu ikävä kyllä fundeeraamaan vielä sen kiristelyn jälkeenkin.
 
Tuli sitten ensimmäistä kertaa mittautettua kolesterolit, lääkäri kun oli sitä mieltä alkaa olla jo ikää sen verran, että olisi jo korkea aika. Ei tuo nyt niin pahalta näytä, vaikka HDL:n mataluus hieman arveluttaakin. Liikuntaa tuli harrastettua talvella ja alkukeväästä ihan reippaasti, parhaimmillaan 3 punttia ja 3 kuulatreeniä viikossa. Tuohon päälle tuli vielä satunnaisia hangessa kahlaamisia frisbeegolffin merkeissä. Sellainen tuli mieleen, että kuinka kauan tämä liikunnan vaikutus näkyy HDL-arvoissa, voiko jo kuukauden löysäily tiputtaa HDL-arvoja? HDL oli tuon mittauksen mukaan 0.99. Kokonaiskolesteroli oli 3,8, LDL 2,2 ja triglyt 1.18.
 
Tsekatkaas kun Jussi Riekki tekee paluun kolesterolisaagaansa:

Kolesterolisaaga, osa VII: Anomalian metsästäjät

Toistan: hyvin on propaganda uponnut mieliin.

Niin on. Ajatella, että minulla on otsaa vaatia vähän tarkempia lähdeviitteitä pelkän "luonnollinen = hyvä, epäluonnollinen = paha"-jaottelun lisäksi :rolleyes:

Sattuneesta syystä siksi myös kylmäpuristetut öljyt on todettu koostumukseltaan terveellisemmiksi, kun prosessiin ei sisälly kuumennusta.

Väärä dilemma. Se, että toinen on terveellisempi, ei tarkoita sitä että toinen on automaattisesti epäterveellinen.

Montako viikkoa margariini säilyy keittiön pöydällä...pitäisi jo herättää hieman epäilyksiä,varsinkin kun lisäaineista, niin makuun kuin säilyvyyteenkin liittyvistä, on vaahdottu jo vuositolkulla.

Jos ruoka säilyy, sehän on merkki siitä että se on tuotettu ja säilytetty oikein. Valmistusprosessi on ollut suojassa haitallisilta bakteereilta ja kylmäketju on ollut katkeamaton. Ja ihmisethän vaahtoavat milloin mistäkin. Esimerkiksi CIA:n ja FBI:n ajatuksenhallintasäteistä on vaahdottu jo vuosia. Must be true, then.

Margariini on bisnestä, todellisuus on se, että terveellisyyttä puoltavia tutkimuksia maksetaan ja päinvastaisia tuloksia pyritään vaimentamaan tai ainakin luomalla yleisölle mielikuvaa siitä, että kasvit = terveelistä, nautittiin ne missä muodossa hyvänsä.

Jaa että se onkin SALA LIITTO joka siellä takana kurkistelee? No pitihän se arvata. Onneksi meijeriteollisuus tarkoittaa pelkkää hyvää, eikä se ole mukana missään epäilyttävissä tutkimusprojekteissa. Eikä se myöskään rahoita mitään tutkimusta, joka voisi mahdollisesti olla puolueellista maitotuotteita kohtaan. Olisihan se kamalaa jos paljastuisi että voi (tai muut maitotuotteet) olisivatkin bisnestä.

Mitä tulee kolesteroliin, HNE- yhdisteet tutkitusti lisäävät verisuonten endoteelin aktiivisuutta, aiheuttaen endoteelin tulehdusreaktiota ja lisääntynyttä valkosolujen aktiivisuutta alkavassa tulehdusreaktiossa. Tulehdusreaktiota ja siihen liittyvää progressiota Paletaani selittääkin tuossa edellä. HNE- aldehydiä muodostuu lisää veressä LDL- lipoproteiini komplekista veressä kiertävien hapettuneiden lipidien stimuloimana, joka jälleen lisää endoteelin tulehdusta.

Uskotaan nyt Naisen sanaa. Kertoisitko vielä, kuinka paljon HNE-yhdisteitä on margariinissa, minkälaisia määriä sitä pitää saada jotta näitä haitallisia verisuonivaikutuksia näkyy ja kuinka paljon margariinia pitää syödä että tähän päästään?

Mikäli haluaa edes epäillä margariinin "terveellisyyttä", kannattaa nostaa edes vähän niiden ostettujen mielipiteiden silmälaseja ja tutustua aiheeseen puolueettomasti. Tutkimuksia suuntaan ja toiseen löytyy pilvin pimein, tänne on niitä on turha linkittää, koska jos asioista on kiinnostunut, henkilöt löytävät ne itsekin. Kannattaa pitää mielessä lähdekritiikki ja miettiä asioita siltä kantilta, kuka tutkimukset maksaa ja kuka niistä hyötyy. Pieni kemiankaan opiskelu ei liene pahitteeksi, eikä myöskään näiltä pohjilta maalaisjärjen käyttö.

Niin no joo, mitäpä sitä tutkimuksia linkittelemään kun jokainen osaa niitä hakea itsekin :) Minä olen kyllä asiasta kiinnostunut enkä ole löytänyt kunnollista tukea sille väitteelle, että kotimaiset margariinit olisivat normaalissa käytössä mitenkään haitallisisia.

Mutta kukin syö sitä, mitä parhaaksi katsoo. Jännä vain huomata, miten monessa asiassa mennään takaisin siihen vähemmän prosessoituun.

No näinhän se on. Eikä siinä vähemmän prosessoidussa olekaan mitään vikaa. Jos tehdään ruoka itse mahdollisimman tuoreista raaka-aineista niin onhan se pelkästään hyvä juttu. En vain jaksa uskoa siihen että pari hassua margariinigrammaa päivässä haittaa kenenkään terveyttä. Saa toki osoittaa että olen väärässä.

Niin joo, eikä minulla varsinaisesti ole mitään voita vastaan. Se nyt vaan on niin, että se nostaa LDL:ää, joka edelleen on pitkässä juoksussa terveydelle haitallista. Loppujen lopuksi se, mitä esim. leivän päälle ja paistamiseen käyttää, on aika pieni osa kokonaisterveyden palapeliä. Useimmat ihmiset kuitenkin todennäköisesti hyötyisivät siitä että pitävät LDL:ää nostavat ruoka-aineet minimissään.

Jos englannin kieli taipuu niin elitefts:llä on hyviä pointteja kolesteroliin liittyen, kirjoitusasu on hieman mukavampaa lukea kuin normitutkimusten saitit.

Itsekin tykkään lukea elitefts:n juttuja. Mutta vain silloin kun kyse on esim. kyykky- ja mavetekniikoista. Tai Dave Taten treenijutuista. Jos taas haluan oppia kardiologiasta tai verisuonibiologiasta, etsin aivan muita lähteitä :)

Noissahan vain toistellaan niitä samoja kuluneita väärinkäsityksiä kolesterolin luonnollisuudesta, partikkelikokomittauksista yms. Kirjoittaja on ilmeisesti iso kaveri ja riski. Eikös hänen kuunteleminen tieteen sijaan ole juuri sitä brosciencea? ;)
 
Kannattaa tosiaan lukea tuo Riekin Kolesteroli-saaga kokonaisuudessaan. Samalla on varmasti hyödyllistä tutustua käsitteeseen kognitiivinen dissonanssi. Se selittää monia asioita.

Elitefs:ää ei todellakaan kannata käyttää minään sydän- ja verisuonisairauksien lähdemateriaalina; testosterone mag:iä ei kannata käyttää minkään asian lähteenä.
 
Lääkäri Eric Berg kertoo videollaan faktoja kolesterolista:

ib6RuJ8Ta8UZd.gif
 
Tein itsekkin pientä vertailua kolestroliin/muuhun. Ennen ekaa mittausta normaalia urheilijan sekaravintoa, muutama olut viikonloppuisin, karkkia ja kebab silloin tällöin.
Kol. 3.9
HDL 1.51
LDL 2.1
Trigly 0.68
verenpaine 132/75
Verensokeri 5.3

Ryhdyin ketolle ja suurinpiirtein Dukan-oppien mukaisesti eli rasvaisemmat tuotteet mm. juustot, makkarat ja pekonit ei ollut mukana. Tänä aikana ei myöskään alkoholia. Uusi mittaus 2 1/2 kk edellisestä.
Kol. 5.1
HDL 1.83
LDL 3.1
Trigly 0.52
verenpaine 163/85
Verensokeri 5.0

Aikamoiset erot. Liikunta ja lisäravinteet pysyivät samana koko ajan. Paine vähän jopa huolestutti, koska olen elämästäni ekat 30 vuotta "kärsinyt" hyvin matalista paineista. Vedän kalaöljyä päivittäin. Olossa ei ole ollut miteen eroa, ainoastaan paino tippuui noin 9 kiloa. Nykyään 188 cm/83 kg. Oon lukenut tästä ketjusta vinkkejä kolestrolin laskuun, joten koitellaan niitä.
 
Miten voi olla mahdollista että terveemmällä ruokavaliolla kolestroliarvot huononee?

Aikaisempi ruokavaliohan oli ihan kunnossa. "Normaalia urheilijan sekaravintoa", mikä saattaa tarkoittaa että ruokavalio on ollut monipuolisesti ja terveellisesti koostettu, jolloin se "kestää" muutaman oluen, sekä karkkia ja kebabia silloin tällöin. Dukanin dieetti on saattanut sisältää paljon munia ja kiloittain punaista lihaa? Flower sanoi että pahimmat jätti pois (juustot, makkarat ja pekonit), mutta sen tarkemmin ei määrittele päivittäisiä annoksia. Joten tämä vain omaa pohdintaa. Ja ehkä se pelkällä proteiinilla eläminen ei sitten olekkaan niin terveellistä? (Dukanin I-vaiheessa ravinto koostuu lähes pelkästä proteiinista käsitykseni mukaan)
 
No itse kyllä olen sitä mieltä että kyllä noita tyydyttyneitä rasvojakin pitää ruokavaliossa olla, ja pääpaino tietysti noissa neitsyt oliivi,pellava,omegat,kookos,sun muut, mutta mutta no katotaan mitä tuleman pitää tilasin itselleni ajan kolestrolimittaukseen ja olen noista tyydytttyneistä rasvoista about sen 30 pinnaa ottanut ja loput sitten oliivi,pellava pähkinä yms yms, ja olen pyrkinyt siihe jotta toi omega 3-6 suhde edes jollain lailla toteutuisi nythän se suomalaisilla tuppaa olemaan 16/1 kun optimaali olisi se 2/1, ja toi rypsiöljy on mielestäni suuri hype juurikin ton omegasuhteentakia aiheuttaa vaan liiallista elimistön tulehdusalttiutta ja sitä kautta altistaa muille sairauksille. Voinhan tietysti taas olla väärässä kun aina löytyy niitä jotka ovat piirun verran viisaampia.
 
Aikaisempi ruokavaliohan oli ihan kunnossa. "Normaalia urheilijan sekaravintoa", mikä saattaa tarkoittaa että ruokavalio on ollut monipuolisesti ja terveellisesti koostettu, jolloin se "kestää" muutaman oluen, sekä karkkia ja kebabia silloin tällöin. Dukanin dieetti on saattanut sisältää paljon munia ja kiloittain punaista lihaa? Flower sanoi että pahimmat jätti pois (juustot, makkarat ja pekonit), mutta sen tarkemmin ei määrittele päivittäisiä annoksia. Joten tämä vain omaa pohdintaa. Ja ehkä se pelkällä proteiinilla eläminen ei sitten olekkaan niin terveellistä? (Dukanin I-vaiheessa ravinto koostuu lähes pelkästä proteiinista käsitykseni mukaan)

Juu, kuten epäilitkin, ihan sitä koulusta tuttua lautasmallia noudattelin.

Munia meni aamulla munakkaana aina 2 kokonaista ja 3 valkuaista, joten ei niiitäkään kummoisemmin.
Dukanin ensimmäinen vaihe on tosiaan pelkkää proteiinia, mutta ei kestä kuin 5-10 päivää. Mun ruokavalio koostu aikalailla munista, tonnikalasta, raejuustosta, vähärasvaisista juustoista (esim. Kadett 5%), kanasta, naudan paistijauhelihasta, ylikypsästä palvikinkusta sekä vähähiilarisista vihanneksista (parsa, kukki, kurkku, tomsku, yms). Aitoja nakkeja meni keskimäärin paketti viikossa. Lisänä vehnäleseitä 2 rkl päivä, vitamiinit, mineraalit ja kalaöljyt. Proteiinia löytyy kyllä, mutta rasvaa ei kummemmin.
 
...ja toi rypsiöljy on mielestäni suuri hype juurikin ton omegasuhteentakia aiheuttaa vaan liiallista elimistön tulehdusalttiutta ja sitä kautta altistaa muille sairauksille. Voinhan tietysti taas olla väärässä kun aina löytyy niitä jotka ovat piirun verran viisaampia.

Jahas. Menenkin välittömästi kaatamaan rypsiöljyt viemäriin, jottei elimistöni tulehtuisi enkä sairastuisi. Kiitos vinkistä! Kävin myös liimaamassa varoittavia lappuja lähikauppani öljyhyllyille, jotta tämä tärkeä tieto kulkeutuisi eteenpäin.
 
Juu, kuten epäilitkin, ihan sitä koulusta tuttua lautasmallia noudattelin.

Munia meni aamulla munakkaana aina 2 kokonaista ja 3 valkuaista, joten ei niiitäkään kummoisemmin.
Dukanin ensimmäinen vaihe on tosiaan pelkkää proteiinia, mutta ei kestä kuin 5-10 päivää. Mun ruokavalio koostu aikalailla munista, tonnikalasta, raejuustosta, vähärasvaisista juustoista (esim. Kadett 5%), kanasta, naudan paistijauhelihasta, ylikypsästä palvikinkusta sekä vähähiilarisista vihanneksista (parsa, kukki, kurkku, tomsku, yms). Aitoja nakkeja meni keskimäärin paketti viikossa. Lisänä vehnäleseitä 2 rkl päivä, vitamiinit, mineraalit ja kalaöljyt. Proteiinia löytyy kyllä, mutta rasvaa ei kummemmin.

Luulisi ettei tuolla ruokavaliolla noin paljon kolesterolit muuttuisi? Oliko verenpaineet ihan kertamittauksella, vai miten? Verenpaineet voi heilahtaa hetkellisesti vaikka huonosti nukutun yön takia.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom