Kolesteroliarvot

ja olen pyrkinyt siihe jotta toi omega 3-6 suhde edes jollain lailla toteutuisi nythän se suomalaisilla tuppaa olemaan 16/1 kun optimaali olisi se 2/1

Kerrotko mistä tuo arvio on peräisin? Esimerkiksi Finravinto-datan energiaprosenttien perusteella voidaan helposti laskea että suomalaisten o-3/o-6 suhde on n. 1:4. Terveystietoisella kansalla todennäköisesti vielä parempi, sillä panostavat enemmän kalaöljyn saantiin. Tuollaiset 1:16 yms överisuhteet voivat toteutua joillain jenkkiläisillä mäkkäriläskeillä, jotka saavat ranskisten paistinrasvasta o-6:sta eikä kolmosta mistään. Mutta olisiko heillä vähän muitakin syitä terveysongelmiinsa kuin tämä oletettu omegasuhdebalanssi?

Sitten kun vielä otetaan mukaan o-6 öljyjen itsenäiset terveysvaikutukset ja suositusten mukaisten määrien turvallisuus, ei tuolle kutosrasvojen dissaukselle löydy mitään tieteellistä pohjaa. Paitsi tietysti ne biokemialliset soluviljely- ja rottakokeet, jotka eivät näyttäisi skaalautuvan millään tavalla väestötasolle. Mikään SDHS ei ole peruste, sillä siinä vedettiin jopa nykymittapuulla LA-överit hyvin pienillä o-3 määrillä. Vieläpä sekundääripreventiossa ja elämäntapojen ollessa muutenkin päin persettä.

Tämä nyt ei suoranaisesti liity kolesteroliarvoihin mutta ymmärrän hyvin miksi tämä aihe nousee säännöllisesti näissä keskusteluissa esiin. Kyse on lähes loputtomasta maalitolppien siirtelystä joka menee kutakuinkin näin:

"Tyydyttynyt rasva on harmitonta/terveellistä!!1"
(osoitetaan että se kusee kolesteroliarvot)
"Kolesteroliarvoilla ei oo mitään merkitystä terveydelle!!1 Sala liitto!!"
(osoitetaan että kolesteroli on keskeinen sepelvaltimotaudin syytekijä)
"Kokonaiskolesteroli ei kerro mitään!! Lääkärit tuijottaa vaan sitä!!"
(osoitetaan, että lääketieteessä ollaan yleisesti ottaen kiinnostuneita dyslipidemiasta, johon sisältyy kolesteroliarvojen monipuolinen tulkinta)
"Tärkeintä on kolesterolien suhteet!!"
(huomautetaan että tämä sisältyy dyslipidemian määritelmään)
"Lääkärit ei tiedä mitään!! Oikeasti pitää tietää LDL:n partikkeli koko!!1!"
(osoitetaan, ettei se ole normiväestössä itsenäinen riskitekijä ja liittyy lähinnä diabetekseen ja metaboliseen oireyhtymään)
"Triglyserriiiidiitt!!"
(..sisältyvät myös dyslipidemiaan)
"No mutta kasvirasvat on vaarallisia!!1"
(osoitetaan, että kasvirasvat ovat lähes kaikissa kliinisissä tutkimuksissa järkevästi käytettynä terveydelle edullisia)
"OMEGASUHTEET!!1!"
(ei kliinistä merkitystä, eikä suhde oikeasti ole väestötasolla niin perseellään kuin paleobloggarit väittävät)
"MARGA RIINI ON MYRKKYÄ/MUOVIA!! PEKKA PUSKA!! THL!1! RASVA KAMMO!!1 SALA LIITTO!!"

Sitä mukaa kun argumentit köyhtyvät ja tieteellinen näyttö ohenee, tilalle tulevat yhä hurjemmat salaliittoteoriat ja huutaminen. Itse odotan mielenkiinnolla mihin noita tolppia vielä voidaan siirtää. Todennäköisesti kohta aletaan vaatimaan sitä että LDL-hiukkasten väri ja maku ovatkin ne ratkaisevat tekijät :D
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Luulisi ettei tuolla ruokavaliolla noin paljon kolesterolit muuttuisi?

Ihmettelin itsekkin. En kovin paljon syönyt punaista lihaa lautasmalli-ruokavaliossa, mutta pari kertaa viikossa kuitenkin. Voisiko se silti vaikuttaa noin paljon kanaan verrattuna?

Oliko verenpaineet ihan kertamittauksella, vai miten? Verenpaineet voi heilahtaa hetkellisesti vaikka huonosti nukutun yön takia.

Verenpaineet otettiin ekalla kerralla kahden mittauksen keskiarvo.
Jälkimmäiset arvot otettiin heti 8 aamulla kolmeen kertaan sekä päivemmällä korkean luvun takia uudestaan, mutta saman päivän aikana kuitenkin. Aamuarvo oli vähän vielä korkeampi, mutta saatiin laskemaan tuohon kirjoittamaani arvoon puolilta päivin mitattuna parin otannan keskiarvona. Olen ymmärtänyt, että moni asia voi vaikuttaa yläpaineeseen (jännitys, uni, urheilu..), mutta alapaine olisi vakiompi?
Lääkäri kyllä kehotti seurailemaan painetta jatkossa.
 
Dietary Fats and Health: Dietary Recommendations in the Context of Scientific Evidence
Abstract sanoi:
Although early studies showed that saturated fat diets with very low levels of PUFAs increase serum cholesterol, whereas other studies showed high serum cholesterol increased the risk of coronary artery disease (CAD), the evidence of dietary saturated fats increasing CAD or causing premature death was weak. Over the years, data revealed that dietary saturated fatty acids (SFAs) are not associated with CAD and other adverse health effects or at worst are weakly associated in some analyses when other contributing factors may be overlooked. Several recent analyses indicate that SFAs, particularly in dairy products and coconut oil, can improve health. The evidence of ω6 polyunsaturated fatty acids (PUFAs) promoting inflammation and augmenting many diseases continues to grow, whereas ω3 PUFAs seem to counter these adverse effects. The replacement of saturated fats in the diet with carbohydrates, especially sugars, has resulted in increased obesity and its associated health complications. Well-established mechanisms have been proposed for the adverse health effects of some alternative or replacement nutrients, such as simple carbohydrates and PUFAs. The focus on dietary manipulation of serum cholesterol may be moot in view of numerous other factors that increase the risk of heart disease. The adverse health effects that have been associated with saturated fats in the past are most likely due to factors other than SFAs, which are discussed here. This review calls for a rational reevaluation of existing dietary recommendations that focus on minimizing dietary SFAs, for which mechanisms for adverse health effects are lacking.
Ei näyttäny tää tulleen vielä esille.
En ite osaa selvityksen laadusta kummemming kommentoida.
 
Tuo Lawrencen katsaus on ihan mielenkiintoista luettavaa mutta edustaa vain tämän yhden herran näkemystä aiheesta. Ollakseen tieteellisesti pätevä ja luotettava, tuollaisen kirjallisuuskatsauksen tulisi olla tasapuolisen kriittinen. Mielestäni tuosta jutusta puuttuu muutamia aika tärkeitä seikkoja, joiden vuoksi sille ei voi antaa kovin suurta painoarvoa:

1) Siinä esitetään taas tuo tuttu argumentti 6-PUFAn hapettumisesta ja tulehdusta edistävästä vaikutuksesta. Eläintöissä (ja ehkä jossain kroonisissa sairauksissa, kuten reumassa) tästä voisikin olla jotain viitteitä mutta terveillä elävillä ihmisillä ei:

Effect of dietary linoleic acid on markers of inflammation in healthy persons: a systematic review of randomized controlled trials.
(Tsekatkaa myös aikaisemmin linkittämäni katsaus)

Herra Lawrencella on sattumoisin päässyt unohtumaan tämän tason näyttö kokonaan.

2) Lawrence esittää myös, että SFA on neutraali tulehduksen suhteen. Tämä on yksinkertaisesti väärin. Aiheesta on kirjoittanut kotimaisittain vaikkapa Laatikaisen Reiska. Lisäksi tiedetään että kohonnut LDL itsessään aiheuttaa tulehdusta, kuten olen aikaisemmin tässä ketjussa kirjoitellut.

3) Katsauksessa ei viitata lainkaan erittäin tarkoin kontrolloituihin metabolic ward-tutkimuksiin, joissa nähdään melko selvästi SFA:n itsenäinen vaikutus LDL:ään.

Pitää myös huomata, ettei Lawrence yritä kiistää sitä etteikö seerumin LDL olisi keskeinen valtimotaudin syytekijä. Hän vain yrittää tuoda esiin sitä että ehkäpä SFA:n itsenäinen vaikutus LDL:ään olisi pienempi kuin yleensä annetaan ymmärtää. Lisäksi hän huomauttaa että monissa SFAa sisältävissä ruoissa voi olla muita haitallisia juttuja. Lopuksi mukana on aimo annos sokeridemonisointia, mikä tietysti osaltaan on perusteltua mutta usein myös väärän puun haukkumista. Kukaan ei nimittäin ole väittänyt että terveellinen ruokavalio olisi sokerin ja tyydyttyneen rasva suhteen jonkinlainen joko-tai-ratkaisu. Voidaan aivan perustellusti sanoa, että terveellisessä ruokavaliossa kumpaakin on suhteellisen vähän.
 
Eli Paletaani ja muut gurut kertokaahan nyt vielä kerran totuus tästä kananmuna hyvä paha asiasta. Tänään lehteä lueskelin niin suomen sydän ja verisuonisairauksien liitto suositteleen edelleen max 2 kananmunaa viikossa.
 
No itse kyllä olen sitä mieltä että kyllä noita tyydyttyneitä rasvojakin pitää ruokavaliossa olla, ja pääpaino tietysti noissa neitsyt oliivi,pellava,omegat,kookos,sun muut, mutta mutta no katotaan mitä tuleman pitää tilasin itselleni ajan kolestrolimittaukseen ja olen noista tyydytttyneistä rasvoista about sen 30 pinnaa ottanut ja loput sitten oliivi,pellava pähkinä yms yms, ja olen pyrkinyt siihe jotta toi omega 3-6 suhde edes jollain lailla toteutuisi nythän se suomalaisilla tuppaa olemaan 16/1 kun optimaali olisi se 2/1, ja toi rypsiöljy on mielestäni suuri hype juurikin ton omegasuhteentakia aiheuttaa vaan liiallista elimistön tulehdusalttiutta ja sitä kautta altistaa muille sairauksille. Voinhan tietysti taas olla väärässä kun aina löytyy niitä jotka ovat piirun verran viisaampia.
Myytkö zinzinon (verkostomarkkinointia, aluksi myi kahvikoneita) omegoita tai onko joku sulle niitä kaupannut vai mistä olet saannut päähäsi tuon 16/1 suhteen? Nehän siitä jaksaa jauhaa että saisivat omegansa myydyksi eli siis jauhavat paskaa...
 
Myytkö zinzinon (verkostomarkkinointia, aluksi myi kahvikoneita) omegoita tai onko joku sulle niitä kaupannut vai mistä olet saannut päähäsi tuon 16/1 suhteen? Nehän siitä jaksaa jauhaa että saisivat omegansa myydyksi eli siis jauhavat paskaa...

Heh, no en myy kahvikoneita enkä pillereitä. Jostain päivälehdestä luin artikkelin jossa mainittiin että nykyinen ruokavalionsuunta on niin tyydyttynyttä rasvaa täynnä ilman omega-3:a jotta noi arvot olisi tuotaluokkaa, siinä oli muistaakseni rekka,kuorma-auto kuskien sekä kaupparatsujen ruokavaliota mietitty ja taisi siinä olla nuorisokin mukana mäkki sekä einesruokineen. Onneksi Paletaani tuntuu olevan aika guru näissä rasva-asioissa joten paskaahan toi taitaa olla, pahoitteluni.
 
Emmoo mikää guru! Kunhan pöljyyttäni yritän ymmärtää asioita niin ku monet muutki :)

Tänään lehteä lueskelin niin suomen sydän ja verisuonisairauksien liitto suositteleen edelleen max 2 kananmunaa viikossa.

Juu, siis Sydänliiton suositushan on tarkoitettu koko väestölle ja sen tavoitteena on yleisesti ottaen sydänterveyden edistäminen monen muuttujan avulla. Meillä on ihan helvetin sairas väestö, jossa voi olla jopa puolisen miljoonaa diabeetikkoa ja yleisin kuolinsyymme on sepelvaltimotauti. Väestöllä on myös monelta osin pahoja puutteita ravitsemuksessa, joten jokainen voi miettiä että kun tällaiselle porukalle annetaan suosituksia, lienee viisainta pelata varman päälle.

Yleisesti ottaen, ravintoperäisen kolesterolin vaikutus veren kolesteroliarvoihin riippuu kokonaisruokavaliosta, perintötekijöistä ja perussairauksista. Esim. diabeetikoilla kolesterolin imeytyminen ja synteesi vaihtelevat riippuen siitä, onko kyseessä I- vai II-tyypin BEETUS ja näin ollen myös ravinnon kolesterolin vaikutus voi olla erilainen. Täysvegaaneilla kolesterolin syöminen nostaa LDL:ää selvästi mutta sekasyöjällä (joilla kolesteroli muutenkin on korkeammalla) vaikutus ei ole niin suuri. Esimerkiksi European Society of Cardiology ei suoranaisesti anna suosituksessaan tarkkaa raja-arvoa ravintoperäisen kolesterolin määrälle, vaan toteaa että kun yleisesti ottaen vähennetään tyydyttyneiden rasvahappojen saantia, myös kolesterolin määrä jää siinä sivussa melko pieneksi. Siellä kyllä todetaan myös, että monissa muissa suosituksissa (kuten meillä) raja-arvoksi on asetettu tuo 300mg/pv (jonka saa jo melkeinpä yhdestä keltuaisesta).

Itsehän olen sitä mieltä että söipä mitä ja miten tahansa, veriarvot ratkaisevat. Terveellä sekasyöjällä perintötekijät voivat tehdä sen että kananmunat nostavat LDL:ää pirusti mutta sitten on niitä onnekkaita joilla se ei värähdä mihinkään. Omaa kohtaloaan ei oikein tiedä ennen kun asian selvittää. Senhän voi tehdä esimerkiksi niin että aloittaa totaalisen munaselibaatin pariksi viikoksi, käy mittauttamassa kolet, alkaa napsimaan pari munaa päivässä ja mittauttaa parin viikon päästä uudestaan. Jos ruokavalio muuten pysyy suht vakiona, tämän luulisi kertovan miten se omalla kohdalla vaikuttaa. Itse olen omissa tutkimuksissani päätynyt siihen että pystyn vetämään keskimäärin 2 munaa päivässä ja LDL pysyy n. 2,3 mmol/l:ssä. Vastapainoksi syönkin isot kasat hedelmiä, puuroa ja vihanneksia, jotka tuota todennäköisesti alentavat. Sekasyöjäkin tosiaan olen. Munassahan on laadukasta prodea punttaajan tarpeisiin ja bonuksena vielä hyviä vitskuja, luteiinia, mineraaleja ja vaikka mitä öttiäisiä.

Kananmunilla voi tosin olla vaikutusta nk. postprandiaaliseen lipemiaan, eli aterianjälkeiseen kolesterolipiikkiin, joka voi olla pitkällä aikavälillä sydäntautiriski eikä se näy paastottuna mitatuissa veriarvoissa. Tältä osin tutkimus on mielestäni kuitenkin vielä suht huteraa ja ilmiö korostuu nimenomaan noissa riskiryhmissä.
 
No koko totuushan on kuitenkin se että ihmiskroppa pystyy noita tyydyttyneitä rasvoja tarpeen vaatiesssa valmistamaan itse sekä ns,huonoa että hyvää kolestrolia, jos sille vaan annetaan ne tarpeelliset raaka-aineet, ihmiskeho on kyllä niin mekaaninen koneisto jotta se osaa jopa korjata niitä sille tapahtuneita vaurioita , mutta jos tosiaan sinne tungetaan sellaisia sanon että ns,transrasvoja niin se sekoitaa ns,normaalin solutoiminnan ja vauriot voivat olla jo korvaamattomia(vuosia syödään paskaa) mutta jos vähänkin huolehtii mistä ne rasvat ottaa niin tuskin tässä nyt omaa hautapaikkaa kannattaa sen takia ostaa, ja muistettakoon se jotta punttia nostamalla laittaa ikäänkuin rahaa pankkiin vanhuuden varalle.
 
Minulta ottivat kolesteroliarvot, kun haimassa näyttää olevan vajaatoiminta. Oli iloinen yllätys, kun kuulin, että kokonaiskolesteroli oli 3.5. Hyvä oli 1.29 ja huono 2.1. Sentään johonkin tuo tiukka ruokavalio on vaikuttanut :).
 
Mitenkäs tuo kookosöljy ja sen terveydelliset vaikutteet? Hype ainakin on kovaa, mutta faktoja on hankalaa löytää. Olisiko jollain jotain hyvää settiä aiheesta mahdollisimman laadukkaine lähdeviitteineen?
 
Olisiko jollain jotain hyvää settiä aiheesta mahdollisimman laadukkaine lähdeviitteineen?

Noita minäkin haluaisin nähdä.

Arvatkaapas muuten mitä rasvaa yleensä käytetään jos esim. possuille pitää saada nopeasti aikaan LDL:n nousu ja valtimotauti? Vinkkinä voisin sanoa että se alkaa k-kirjaimella ja rimmaa 'jookosrasvan' kanssa :D Toki kyseessä ei ole mikään kylmäpuristettu hifistelytuote mutta kuitenkin. Sopii myös muiden koe-eläinten valtimotautitutkimukseen ja pitoisuus ruoassa vaihtelee tietääkseni siellä 5-17% paikkeilla.
 
Eli kookosöljyllä sikojen LDLää nostetaan ja valtimotautia, rypsiöljyllä ne syötetään hemmetin läskeiksi (syökää rypsipossua, jeesus mikä läppä.. only in finland). Mitä vielä, oliiviöljyllä aiheutetaan sydämen räjähdys? :D
Ei kannata siis syödä mitään näistä öljyistä kun jokaisen kannattajat sotii toisiaan vastaan ja keksii milloin mitäkin mukamas-epäterveellistä-juttuja jolla boostataan omaa öljyä. Parempi siis jättää rasvat kokonaan, ei ainakaan tule öljyuskovaisten raivot niskaan..
 
Ei kannata siis syödä mitään näistä öljyistä kun jokaisen kannattajat sotii toisiaan vastaan ja keksii milloin mitäkin mukamas-epäterveellistä-juttuja jolla boostataan omaa öljyä. Parempi siis jättää rasvat kokonaan
Kun puhutaan terveydestä, niin ehkä ei kannata kuunnella mitään "kannattajia". Kannattajat kuuluvat enempi jalkapallokulttuuriin ;). Viralliset suositukset perustuvat ihan oikeisiin tutkimuksiin, joiden takaa löytyy ihan oikeita koulutettuja asiantuntijoita. Kookoksen rasva on lähes kokonaan tyydyttynyttä rasvaa. Jos joku kosmetologi tai ortopedi suosittelee sitä omassa blogissaan, ei se tee siitä terveellistä.
Mitä possuihin ja rypsiöljyyn tulee, niin sitä en tiedä onko se hyvää ravintoa possulle?
Ja mitä oliiviöljyyn tulee, niin siitä olen lähes varma ettei se räjäytä sydäntäsi ;).
 
Kun puhutaan terveydestä, niin ehkä ei kannata kuunnella mitään "kannattajia". Kannattajat kuuluvat enempi jalkapallokulttuuriin ;). Viralliset suositukset perustuvat ihan oikeisiin tutkimuksiin, joiden takaa löytyy ihan oikeita koulutettuja asiantuntijoita. Kookoksen rasva on lähes kokonaan tyydyttynyttä rasvaa. Jos joku kosmetologi tai ortopedi suosittelee sitä omassa blogissaan, ei se tee siitä terveellistä.
Mitä possuihin ja rypsiöljyyn tulee, niin sitä en tiedä onko se hyvää ravintoa possulle?
Ja mitä oliiviöljyyn tulee, niin siitä olen lähes varma ettei se räjäytä sydäntäsi ;).

Virallisetkin suosittelee leipää joka aterialle margariinin kera joten ei niitä voi kovin tosissaan ottaa.. tuskin löytyy tutkimusta missä todetaan että leivän syönti joka aterialla edistää terveyttä. Paitsi jos ne tutkimukset on leipätehtaiden kustantamia :jahas:

No huomenna tai torstaina tulee multa kolesteroliarvoja, näkee sitten onko munan ja pekonin ja muun rasvaisen mätön vetäminen vaikuttanut mihinkään suuntaan.
 
Mitenkäs tuo kookosöljy ja sen terveydelliset vaikutteet? Hype ainakin on kovaa, mutta faktoja on hankalaa löytää. Olisiko jollain jotain hyvää settiä aiheesta mahdollisimman laadukkaine lähdeviitteineen?
Thaimaassa paljon reissanneena olen mieltynyt kookosmaidosta tehtyihin ruokiin. Thaimaalaiset kun ovat kovin hoikkia ja syövät paljon kookosta, joten pakkohan sen on olla terveellistä? Mutta kyllä ne Thaikut kuolee sepelvaltimotautiin siinä missä Suomalaisetkin. Suomi löytyy world ranking sijalta 121 ja Thaimaa 127.

Kyseessä siis kuolleisuus. Siitä en tiedä onko tällaisella korrelaatiolla mitään todellista merkitystä mihinkään?
 
Virallisetkin suosittelee leipää joka aterialle margariinin kera joten ei niitä voi kovin tosissaan ottaa.. tuskin löytyy tutkimusta missä todetaan että leivän syönti joka aterialla edistää terveyttä. Paitsi jos ne tutkimukset on leipätehtaiden kustantamia :jahas:

Haha, just niinku edellisellä sivulla sanoin! :D Kun aikansa siirrellään maalitolppia niin aina lopulta päädytään siihen että margariini on myrkkyä ja thl ja virallis terveelliset suositukset ja leipä teollisuuden sala liitto..! huurrduurr!11!

Mitä jos löytyisikin sellainen tutkimus, jossa runsas täysjyväviljan käyttö olisikin terveydelle edullista, olisitko valmis muuttamaan kantaasi vastakkaisen todistusaineiston edessä? Ja jos vaikka olisikin niin ettei tällainen tutkimus olisikaan leipäteollisuuden salaliittoa? ;)

Kyseessä siis kuolleisuus. Siitä en tiedä onko tällaisella korrelaatiolla mitään todellista merkitystä mihinkään?

Tuo on kyllä ihan mielenkiintoinen pointti. En ole juuri perehtynyt Thaimaan kansanterveyteen mutta pikaisella silmäyksellä näyttää että samat riskitekijät tuota sepelvaltimotautia sielläkin ennakoivat. Kookosöljyllä voi olla osuutta asiaan mutta ehkäpä suurempi selittäjä noilla nurkilla on väestön jatkuva paisuminen.

Sepelvatimotauti on tosiaan jo maapallon yleisin kuolinsyy ja kovassa nousussa jopa kehittyvissä maissa (kuten Thaimaa). Elintavat ovat edelleen keskeisessä roolissa mutta yksi merkittävä tekijä on väestön vanheneminen. Sepelvatimotaudin kehittäminen kestää riskitekijöistä riippuen vuosia/-kymmeniä, joten jos ei ehditä kuolla mihinkään muuhun, kuollaan sitten infarktiin.

Maailmanlaajuisesti tärkeän poikkeuksen tekee nk. Blue Zone-alueen maat, joissa eletään poikkeuksellisen pitkään ja terveenä. Näillä mailla on mielenkiintoisia ominaisuuksia elintavoissaan ja ruokavalioissaan:

Vendiagram.gif
 
Omat kolesteroliarvoni: hdl 2,3, ldl 2,3, tri 0,5. Lääkäri kehui erinomaisiksi. Ruokavaliooni kuuluu paljon rasvaa (arviolta 60E%), lihaa, vihanneksia ja marjoja, vähän hiilareita. Punttitreeniä neljästi viikossa ja kamppailulajeja 4-7 kertaa/viikko. Vaikea sanoa onko arvot hyvät ruokavaliosta johtuen vai siitä huolimatta mutta näillä mennään ellei tule radikaaleja muutoksia =) Ps. Kookosöjystä ei juurikaan ole ihmisillä tehtyjä tutkimuksia, terveysväitteet perustuvat pääosin eläinkokeista saatuihin tuloksiin. Itse käytän koska se on järkyttävän hyvää =D
 
Mikä käsityksenne on - kannattaisiko suositusten alarajoilla olevaa HDL-kolesteroliarvoa pyrkiä nostamaan?

Olen 36-vuotias nainen, ja kävin pitkästä aikaa mittauttamassa veren rasva-arvoja. Olen pari vuotta sitten muuttanut elämäntapojani terveellisempään suuntaan: nykyään harrastan säännöllisesti liikuntaa ja syön paljon vihanneksia, hyviä rasvoja ja suosin kanaa ja kalaa punaisen lihan sijaan ohjenuoranani suurin piirtein nykyiset viralliset ravitsemussuositukset. Aiemmin en siis harrastanut liikuntaa käytännössä lainkaan enkä kiinnittänyt ravitsemusasioihin juurikaan huomiota. Olen normaalipainoinen, en ole koskaan tupakoinut, alkoholia en ole koskaan käyttänyt huomattavan paljon, mutta nykyään sitäkin minimaalisesti.

Aiempi kolesterolimittaukseni on 8 vuoden takaa. Siihen nähden kaikki arvot olivat nyt laskeneet - myös HDL-kolesteroli. Pitäisiköhän tuosta HDL:n laskusta olla huolissaan, nythän se on enää vain hieman suositellun vähimmäisarvon yläpuolella? Terveydenhoitaja sanoi tuosta laskusta vain, että HDL kulkee usein käsi kädessä kokonaiskolesterolin kanssa. Käsittääkseni alhainen HDL on kuitenkin itsenäinen riskitekijä?

Jostakin luin, että keltarauhashormoni voisi laskea HDL:ää, pitääköhän tämä paikkaansa? Syön sitä nykyään endometrioosin takia.

Miten tuo mahdollinen HDL:n nostoyritys kannattaisi toteuttaa? Lasi punaviiniä päivässä? :D

Ohessa siis mitatut kolesteroliarvoni (8 vuoden takainen arvo sulkeissa).

Kokonaiskolesteroli 3,2 (4,2)
HDL-kolesteroli 1,06 (1,42)
LDL-kolesteroli 1,9 (2,4)
Triglyseridit 0,49 (0,7)
 
Korkea HDL on hyvä juttu, mutta alhainen kokonaiskolesteroli ja varsinkin alhainen LDL takaavat paremman sydänterveyden. HDL ei siis tarvi olla niin korkea, koska LDL ei ole kovin korkea. En lähtisi väkisin nostamaan HDL ylös, kun kerran noin hyvät arvot jo on. Paletaani voi korjata jos puhuin puppua.
Tässäkin ketjussa on väännetty sata kertaa samasta asiasta, mutta eiköhän kohta joku trolli heräile jostain luolastaan ja tule mellastamaan tänne, että kolesteroliteoria on täyttä puppua. Kannatta suhtautua kriittisesti niihin höpinöihin ja lueskella Paletaanin vastauksia tästä ketjusta.
Ja ihan varmuuden vuoksi:http://www.skepsis.fi/lehti/2012/Skeptikko-2012-4_Myytti_kolestrolimyytista.PDF
;)
 

Suositut

Back
Ylös Bottom