- Liittynyt
- 5.6.2008
- Viestejä
- 2 733
ja olen pyrkinyt siihe jotta toi omega 3-6 suhde edes jollain lailla toteutuisi nythän se suomalaisilla tuppaa olemaan 16/1 kun optimaali olisi se 2/1
Kerrotko mistä tuo arvio on peräisin? Esimerkiksi Finravinto-datan energiaprosenttien perusteella voidaan helposti laskea että suomalaisten o-3/o-6 suhde on n. 1:4. Terveystietoisella kansalla todennäköisesti vielä parempi, sillä panostavat enemmän kalaöljyn saantiin. Tuollaiset 1:16 yms överisuhteet voivat toteutua joillain jenkkiläisillä mäkkäriläskeillä, jotka saavat ranskisten paistinrasvasta o-6:sta eikä kolmosta mistään. Mutta olisiko heillä vähän muitakin syitä terveysongelmiinsa kuin tämä oletettu omegasuhdebalanssi?
Sitten kun vielä otetaan mukaan o-6 öljyjen itsenäiset terveysvaikutukset ja suositusten mukaisten määrien turvallisuus, ei tuolle kutosrasvojen dissaukselle löydy mitään tieteellistä pohjaa. Paitsi tietysti ne biokemialliset soluviljely- ja rottakokeet, jotka eivät näyttäisi skaalautuvan millään tavalla väestötasolle. Mikään SDHS ei ole peruste, sillä siinä vedettiin jopa nykymittapuulla LA-överit hyvin pienillä o-3 määrillä. Vieläpä sekundääripreventiossa ja elämäntapojen ollessa muutenkin päin persettä.
Tämä nyt ei suoranaisesti liity kolesteroliarvoihin mutta ymmärrän hyvin miksi tämä aihe nousee säännöllisesti näissä keskusteluissa esiin. Kyse on lähes loputtomasta maalitolppien siirtelystä joka menee kutakuinkin näin:
"Tyydyttynyt rasva on harmitonta/terveellistä!!1"
(osoitetaan että se kusee kolesteroliarvot)
"Kolesteroliarvoilla ei oo mitään merkitystä terveydelle!!1 Sala liitto!!"
(osoitetaan että kolesteroli on keskeinen sepelvaltimotaudin syytekijä)
"Kokonaiskolesteroli ei kerro mitään!! Lääkärit tuijottaa vaan sitä!!"
(osoitetaan, että lääketieteessä ollaan yleisesti ottaen kiinnostuneita dyslipidemiasta, johon sisältyy kolesteroliarvojen monipuolinen tulkinta)
"Tärkeintä on kolesterolien suhteet!!"
(huomautetaan että tämä sisältyy dyslipidemian määritelmään)
"Lääkärit ei tiedä mitään!! Oikeasti pitää tietää LDL:n partikkeli koko!!1!"
(osoitetaan, ettei se ole normiväestössä itsenäinen riskitekijä ja liittyy lähinnä diabetekseen ja metaboliseen oireyhtymään)
"Triglyserriiiidiitt!!"
(..sisältyvät myös dyslipidemiaan)
"No mutta kasvirasvat on vaarallisia!!1"
(osoitetaan, että kasvirasvat ovat lähes kaikissa kliinisissä tutkimuksissa järkevästi käytettynä terveydelle edullisia)
"OMEGASUHTEET!!1!"
(ei kliinistä merkitystä, eikä suhde oikeasti ole väestötasolla niin perseellään kuin paleobloggarit väittävät)
"MARGA RIINI ON MYRKKYÄ/MUOVIA!! PEKKA PUSKA!! THL!1! RASVA KAMMO!!1 SALA LIITTO!!"
Sitä mukaa kun argumentit köyhtyvät ja tieteellinen näyttö ohenee, tilalle tulevat yhä hurjemmat salaliittoteoriat ja huutaminen. Itse odotan mielenkiinnolla mihin noita tolppia vielä voidaan siirtää. Todennäköisesti kohta aletaan vaatimaan sitä että LDL-hiukkasten väri ja maku ovatkin ne ratkaisevat tekijät :D