Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Teinpä siipiä ja ranskalaisia...
Ohje:
Pese nopeasti valmiit marinadit pois siivistä siivilässä. Kuivaa huolella. Esipaista uunissa 1/2-2/3 pakkauksen ohjeellisesta ajasta. Friteeraa öljyssä kunnes ovat mukavan rapeita. Silmällä näkee melkein paremmin kuin antamalla jotain tarkkoja aikoja. Onnistuisi varmasti jopa raaoista siivistä tiputtamalla friteerauslämpötilaa.
Seuraavaksi pyörittele siivet kuumassa kastikkeessa. Kastikkeen siiville tein siten, että laitoin noin 40g voita ja 100g Texas Pete Buffalo Wing Saucea. Sopivan tulista omaan makuuni. Jotkut laittaa jopa 75% voita ja 25% Peteä ja toiset pelkkää Peteä. Margariinikin käy, mutta itse en käytä ollenkaan. Aiemmin olen sriracha -chilikastikkettakin käyttänyt, mutta Texas Peten etikkaisuus toimii siivissä.
Samalla vaivalla friteerasin vähän ranskalaisia kaveriksi. Friteeraaminen onnistuu helposti kattilassa digitaalisen lämpömittarin kera. Friteerauskeitinkin löytyy, mutta se vaatii tuhottomasti öljyä (n. 3,5l) - ja tulee niin harvoin friteerattua, että ei kannata käyttää ellei isommalle porukalle tee.
Vaivaahan tossa on vähän enemmän kuin tuikkaisi kaikki uuniin, mutta lopputuloskin on paljon parempi. Aikalailla samaa mitä useimmissa siipiravintoloissa saa.
Mistä sait ostettua Texas Peteä?
Koristele katkaravuilla, kirsikkatomaateilla, juustosta tehdyillä rullilla, surimipuikoilla, kananmunilla, kurkkukoristeilla sekä kuivatulla/tuoreella tillillä.
Mitäs nuo on nuo surimipuikot?? :O Jotain kalaako ..
Tuohan kuulostaa melkein HK:n "jauhelihapihviltä"..Surimi
Japanilaiset ovat jo 1100-luvulta saakka osanneet valmistaa "keinotekoisia äyriäisiä". Japanin sana surimi tarkoittaa hienoksi jauhettua massaa, joka voi olla tehty kalasta, äyriäisistä tai vaikkapa kanasta. Se jauhettiin alunperin eräänlaisessa puusta tehdyssä morttelissa nimeltään suribachi, jonka sisäpinta on uritettu kuin vanhanaikainen voilasta tai juustomuotti. Keksintö juontaa juurensa siitä, että kala voitiin saada kauemmin säilyväksi jauhamalla, maustamalla ja keittämällä sen käyttökelpoiset osat.
Samasta massasta tehdään myös muita tuotteita. Eräänlainen juhlava kalamureke on nimeltään kamaboko ja chikuwa puolestaan on makkaramainen pötkö, joka voidaan höyryttää, grillata tai paistaa vartaalla. Maailman kalamarkkinoille surimia alkoi tulla 1960-luvulla. Länsimaissa se on tavallisimmin seitistä tai muista turskan sukulaisista valmistettua massaa, josta puristetaan ravulihan näköistä ja makuista tavaraa. Suomessa alkoi 1980-luvun lopulla saada miehen keskisormen kokoisia "rapupuikkoja", suoria tankoja.
Lisäksi meillä on näkynyt mm. hummerin saksen muotoiseksi puristettuja palasia. Ne ovat kohtuullisia hinnaltaan ja maistuvat yllättävän hyvälle – joskin niissä on varsin selkeä 'tehtaan maku', joka johtuu arominvahventeen runsaasta käytöstä. Eipä ihme, että ne ovat houkutelleet epärehellisiä ravintoloitsijoita tarjoamaan niitä aitona hummerina. Jotkut kalaeinesten valmistajat Suomessakin ovat alkaneet käyttää surimia tuotteissaan ja käyttävät siitä huonosti valittua nimitystä krabfish – sana, joka ei ole mitään kieltä ja on lisäksi harhaanjohtava, jos sitä alkaa kääntää. Joissakin maissa, ainakin Norjassa, käytetään kielellisesti hiukan parempaa nimitystä crabfish.
Söimme kerran surimi-katkarapuja neuvostoajan Tallinnassakin. Niitä valmistettiin Kirovin silloisessa kalakombinaatissa Tallinnan lahden rannalla Itämeren pienestä turskasta. Tuttavalla oli hyvät suhteet mainittuun tehtaaseen ja hän onnistui saamaan salaattikatkarapunsa sieltä. Tavallinen tallinnalainen ei varmaan ehtinyt koskaan nähdä sellaisia tuotteita, sillä ne menivät kaikki Moskovan hienoimpien ravintoloiden keittiöihin. Sama tehdas valmistaa edelleenkin surimia ja sitä saa Suomessakin. Kaupoissa on rapupuikkoja ja pienempää tavaraa, joka on keinotekoista krilliä eli pikkuäyriäisiä.
Surimi on yleistyessään muuttanut maailman kalatalouden rakennetta, sillä turskan pyyntirajoitusten mukana on alettu yhä enemmän käyttää turskakalojen halvempia lajeja ja myydä niitä nimenomaan surimina. Yhdysvalloissa on laki, jonka mukaan surimituotteiden pakkauksesta on selvittävä, että kyseessä on keinotekoinen kalatuote.
Kala, tavallisimmin joku turskan lähisukulainen, nyljetään ja ruoditaan. Liha jauhetaan ja huuhdellaan kylmässä vedessä pitkään, kunnes väri ja valitettavasti myös maku ja aromit ovat liuenneet pois. Massa maustetaan synteettisellä rapuaromilla, keitetään ja puristetaan haluttuun muotoon. Jos raaka-aine on pehmeää kalaa, kuten lohikaloja, karppia tms., on joukkoon lisättävä munanvalkuaista sideaineeksi. Joidenkin tuotteiden tavaraselosteessa mainitaan jopa aito ravunliha. Näin tehdyt "ravunpyrstöt" tai muut tuotteet värjätään, pakataan muovikalvoon ja pakastetaan. Maku ja kuituinen rakenne ovat hyvin aidon tuntuisia, mutta kalasta on huuhdeltu pois kaikki hyödylliset ravinto- ja hivenaineet sekä vitamiinit.
Lähde: http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/s.html#suri
Hupen äitienpäivän katkarapuleipä -aamiainen
....
Voisin sanoa tuohon että jauhelihapihvitkin ovat kyllä kauheata paskaa. Enpä sano. Niitäkin on hyviä sekä huonoja. Ulkomailta saa pääsääntöisesti hyvälaatuisia surimeja sekä esim. Stokkalta lasipurkissa, semmonen samanlainen missä on ne stokkan gourmet jokiravunpyrstöt, joskus ainakin sai. Pirkka surimipuikotkin (muovipussissa kylmäsavulohi"tiskissä") menettelevät, ovat ns. keskivertoa.Surimit on kyllä kauheeta paskaa.
Voisin sanoa tuohon että jauhelihapihvitkin ovat kyllä kauheata paskaa. Enpä sano. Niitäkin on hyviä sekä huonoja. Ulkomailta saa pääsääntöisesti hyvälaatuisia surimeja sekä esim. Stokkalta lasipurkissa, semmonen samanlainen missä on ne stokkan gourmet jokiravunpyrstöt, joskus ainakin sai. Pirkka surimipuikotkin (muovipussissa kylmäsavulohi"tiskissä") menettelevät, ovat ns. keskivertoa.
Pakastetut kannattaa ainakin unohtaa. Pääsääntöisesti nuo ovat kuitenkin sitä "kauheata paskaa".
Jos tahtoo varta vasten syödä Surimeja niin varmasti niistä laatuja löytyy erilaisia ja jonkun mielestä ne varmasti hyvältä maistuvatkin, itse en toki niihin kuulu. Vertaisin Surimia suoranaisesti kalapuikkoihin valmistusprosessin ja raaka-aineiden suhteen. Kalapuikotkin ovat välillä oikein hyviä kun sille päälle sattuu mutta en niitä vertaisi silti kalaan jota ei ole teollisuuden puolesta käsitelty ja prosessoitu. Eli pointti tässä oli se, että ovat "hirveetä paskaa" verrattuna oikeisiin äyriäisiin ja mereneläviin vaikka pyrkivätkin imagoltaan olemaan raputikkuja. Keinotekoinen kala-tuote VS. oikea kala.
Olet kai tietoinen että kalapuikkojakin on hyvälaatuisia. Ei kannata ostaa niitä halvimpia euroshopper (jauhe)kalapuikkoja 0,19e/pkt vaan vaikkapa Finduksen seitifile -kalapuikkoja. Tosin hintaakin on sitten se 1.89e/pkt. Edelleen, lähes kaikkea ruokaa saa hyvälaatuisena sekä huonolaatuisena ja jonkin tietyn ruoan sanominen paskaksi on typerää.