Poronkäristys
Valmistukseen tarvitaan:
- jäistä poronlihaa
- puolikas paketti voita (250gr)
- karkeaa merisuolaa
- mustapippureita
- laakerinlehtiä
- sipulijauhoa (kokonaistakin sipulia voi käyttää mutta siitä jää inhottavia biittejä)
pullo olutta porolle ja korillinen kokeille
pullo yhden tähden jaloviinaa
Lisäksi tarvittiin vielä muutama kilo perunoita ja lisää voita muussia varten sekä kotitehtyä Suomalaista puolukkahilloa.
Valmistus aloitetaan nauttimalla pari pulloa olutta tunnelmaan pääsemiseksi.
Poro otetaan pakkasesta ja aletaan vuolemaan ohuita lastuja hyvällä puukolla. Vuoleminen on hikistä hommaa hyvälläkin puukolla, joten välissä kannattaa nauttia lasilliset jaloviinaa aina silloin tällöin.
Puolikas paketti (=250gr) voita laitetaan sulamaan kuumaan valurautapataa. Pienennetään lämpöä ja heitetään mukaan porot.
Tarjoillaan porolle pullo olutta. Kokeille myös.
Lisätään muut mausteet ja annetaan hautua miedolla lämmöllä 2-3 tuntia.
Tee muussi ennen tarjoilua, käytä reilusti voita. Älä vatkaa sähkövatkaimella, koska sillä muussista tulee lähinnä tapettiliisteriä.
Tarjoile poro muussin päällä ja viereen puolukkahilloa.
Vaiheet englanniksi:
This is a recipe I got from "Sterno". In Finland this is very traditional food and we are proud of it. It was christmas and I got a chance to get some leftovers from Santa Claus. He had some reindeer he didn't need anymore ;)
So I had nice chunks of reindeer. I had it about 4 pounds. We started by having finnish beer from Lapland:
Meat was frozen and I made THIN slices from it with sharp knife:
Slices were very thin:
On the meantime while it was a though job we had finnish Jallu:
I'm working:
Close up:
When everything was sliced we put some butter on the pan:
And meat on the pan:
Let's serve some beer to the reindeer:
Ok, let it be for a while on a medium heat:
I added some black peppers, bay leaf and sea salt and onion powder.
Meanwhile, we went out to play 'cause it was nice weather (-8F):
My father-in-law was happy and played with us:
Weather was really nice:
Our neighbour doing "snow-job":
My appletree use for smoking:
Ok, it was time to check out the stew:
Looks delicious!
After 3 hours it was time to make smashed potatoes:
And we served the dish with bread from Lapland:
And with lingonberry jam:
Dinner is served:
Please enjoy:
Almost done:
Beer from Lapland:
Did you know that Santa Claus is from Lapland, Finland?
My son helped me with the oven: