Kokkausketju, reseptit

Pussi makaronia
Rasia jauhelihaa (400 gr)
X-Tran pastakastiketta
Paketti Koskenlaskija-sulatejuustoa
Pussillinen salamia (150 gr)

Makaroni ja jauheliha valmistetaan ihan normaalisti. Salamit voi laittaa esim. mikroon. Ja lopussa kaikki yhdistetään ja hyvää tulloo. Viisi lautasellista tulee safkaa.

What_word_bubble.png

arman_profiili.jpg
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Kukin kokkaa taitojensa mukaan ;)

Mietiskelin mikä on ollut oma ja ensimmäisiä ruokia joskus aikoinaan. Niin aika yksinkertainen se oli omakin viritys vaikka kokkikoulujakin kiertänyt ja pienestä saakka ollut keittiössä apuna. Mutta ensimmäinen alusta loppuun saatettu ruoka jota tein kotona niin, että kukaan ei ollut valvomassa oli kanakastike ja makaroni. Sitä tuli tehtyä usein kun koulusta pääsi, vaikkakin ois ruokaa ollut jääkaapissa valmiinakin.

Kanakastikkeen taisin tehdä niin että pannulle paketti hunajamarinoituja kanan fileesuikaleita. Niiden kypsyttyä 2 dl ruokakermaa ja suolaa + pippuria sekä ripaus currya. Lisukkeena oli vaaleaa makaronia joka oli keitetty lihaliemikuution kanssa. Tuota makaronia vetelin muuten pelkiltäänkin ketsupin kanssa. Oli se sitten hyvää, kun osaavana poikana oli itse tehnyt!
 
Kukin kokkaa taitojensa mukaan ;)

Mietiskelin mikä on ollut oma ja ensimmäisiä ruokia joskus aikoinaan. Niin aika yksinkertainen se oli omakin viritys ja kaikessa oon pienestä asti ollut mukana vaikka kokkikoulujakin kiertänyt. Mutta ensimmäinen alusta loppuun saatettu ruoka jota tein kotona niin, että kukaan ei ollut valvomassa oli kanakastike ja makaroni. Sitä tuli tehtyä usein kun koulusta pääsi, vaikkakin ois ruokaa ollut jääkaapissa valmiinakin.

Kanakastikkeen taisin tehdä niin että pannulle paketti hunajamarinoituja kanan fileesuikaleita. Niiden kypsyttyä 2 dl ruokakermaa ja suolaa + pippuria sekä ripaus currya. Lisukkeena oli vaaleaa makaronia joka oli keitetty lihaliemikuution kanssa. Tuota makaronia vetelin muuten pelkiltäänkin ketsupin kanssa. Oli se sitten hyvää, kun pikkupoikana oli itse tehnyt!

Tolleen sitä on itsekin tehty.
-96 bravuurini oli tehdä Jalostajan italianpata, josta nypin herneet yksitellen pois.
 
Onhan makarooni-jauheliha-setti Hupen reseptien rinnalla vähän sama kuin bemarimiehelle hehkuttaisi ladaa. Kyllä molempien seteillä nälän saa poistumaan, mutta toisesta saa hiukan euforisemman tunteen.

Ei sillä, perusruoka on sitä, mitä joka päivä vedetään ja mielellään siitä syötävää tekee, vaikka kuinka "ruoka on vaan polttoaine" -henkilö olisikin. Silti jos haluan tehdä jotain hyvää (sanoisin loistavaa, mutta liekö junttia), niin kyllä sieltä Landeherkkuja lähdetään selaamaan.

Kyllä, hiukan fanitan Huppea, mutta minkäs teet, jos näin taitamatonkin saa luotua erinomaista ruokaa noilla resepteillä. Lihapullat, moskovan pata ja kinkkufetapiiras testattu, joista jokainen oli niin hyviä, että jopa muija ja äiti kyseli reseptejä.
 
Niin, en tiedä. Makuja ja preferenssejä on moneen lähtöön. Joku tommoinen yksinkertainen jauhelihasörsseli on täysin kelvollista ja maistuvaa arkiruokaa, enkä minä ainakaan jaksa ruveta veivaamaan tuntitolkulla nälkääni mitään erikoisempia pöperöitä.

Tuossa kyseisessä reseptissä vaikuttaa kyllä varsin öklöltä nuo salamit ja koskenlaskijat. Sika-naudan kanssa tuossa setissä on semmoinen mälli rasvaa, että tulee raja vastaan varmaan kahden suullisen jälkeen.
 
Siis juu, jo kaupassa ostoksia tehdessäni ajattelin että nyt tulee kyllä tosi rasvainen ja epäterveellinen satsi :D Juustostakin saa välillä niin ristiriitaista tietoa, välillä kuulee sen olevan epäterveellistä kun taas Koskenlaskijan kyljessä tuotteen proteiineja ja kalsiumeja kehuttiin. Ylempien viestien perusteella tuli sellainen kuva että tämä viestiketju vilisee Hans Välimäki-Gordon Ramsay -kaliiberin kokkeja. Ja jos joidenkin mielestä syön tuollaista arkiruokaa joka päivä tai kokkailutaitoni rajoittuvat ainoastaan tuontyyppisen ruoan tekoon, niin hyvä on, olkoon siinä uskossa. Ja on ilmeisesti selailtava ketjua enemmän jotta saa käsiinsä ruokavinkkejä, joista tulee vielä euforisempi tunne kuin omista kokkailuistani. Olen nimittäin tähän asti tykännyt kaikkein eniten omatekoisesta ruuasta. Ja Max131:n kanssa olen samoilla linjoilla siinä, että jaksaminen tai mielenkiinto ei riitä siihen että käyttäisi tuntitolkulla aikaa ruuantekoon.

Sen verran on kuitenkin pakko kehua itseäni, että omatekoiset lihapullani olivat entisen naisystäväni mielestä parempia kuin hänen äitinsä tekemät :D
 
Keitä makaronit. Ruskista jauheliha. Salameja voi lämmittää mikrossa 3 minuuttia. Laita kattilaan makaronien sekaan sulatejuusto, jauhelihat, salamit ja pastakastike :D

Pro tip: ne salamit voi lämmittää samalla paistinpannulla kuin jauhiksen.

Voiskin tänään tehdä jalostajan italianpataa, jos kaapissa olevassa einespussissa on vielä päiväystä.
 
Kyllä, hiukan fanitan Huppea, mutta minkäs teet, jos näin taitamatonkin saa luotua erinomaista ruokaa noilla resepteillä. Lihapullat, moskovan pata ja kinkkufetapiiras testattu, joista jokainen oli niin hyviä, että jopa muija ja äiti kyseli reseptejä.

Kiva jos on maistunut. Itselleni riittää "palkinnoksi" blogistani tieto siitä että suomalaiset söisivät parempaa ruokaa, vrt. x-tra-kastikkeet, salamisuikaleet ja vakuumijauheliha-sulatejuustomakaroonimössö. Eineksistä puhumattakaan.

Valitettavan usea tuttava pitää ruokailua pakollisena pahana jolla vain siirretään nälkää eteenpäin. Se suututtaa ja olen pahoillani jos tuohduksissani haukun jonkun teistäkin tuotokset tai arvostelen ruokailutottumuksianne. Mitään henkilökohtaista pahaa mieltä ei ole tarkoitus tuottaa.

Hyvä ruoka on suorastaan seksuaalista mielihyvää tuottama kokemus, tai oikeastaan elämys, josta jokaisen tulisi oppia nauttimaan riittävän tunnepitoisesti. Sama kun kaikki vain runkkaisivat eivätkä edes tahtoisi kokeilla nussimista kun runkkaamallakin lentää mälli.

Elän syödäkseni. En syö elääkseni.
 
Mä en jaksa jos muija on vaikka matkoilla panostaa kauheasti ruoanlaittoon, saatika siihen miltä se ruoka näyttää. Mutta sitten taas arjessa se toiselle kokkaaminen on mun mielestä ihan helvetin tyydyttävää touhua. Siitä tulee hyvä mieli jos vaikka päättää tehdä jotain helvetin monimutkaista ja työlästä, ja sitten kun se lopulta on valmista niin huomaa että toinen osaa sitä arvostaa. Eikä nyt vaan muijalle, kaikille. Grilli-iltamat kavereiden kanssa on ihan parasta (siis kun tehdään vähän spesiaalimpaa settiä kuin kyrsät hiilloksella, joille toki paikkansa on niillekin).

Jännä muuten miten itsekriittinen sitä on aina omia tuotoksiaan kohtaan (silloin kun tekee muille, itsellehän "välttää" aina vähän huonompikin).
Vaikka kaikkien muiden mielestä onnistui täydellisesti, niin aina löytää jotain mitä olisi omasta mielestään voinut tehdä paremmin. Tosin sillähän ne itselle sopivat reseptit aina kehittyy täydellisiksi kun löytää jotain mitä parantaa viimekerrasta.
 
Riisiä 4 annoksen edestä
Iso rasia kananpojan fileesuikaleita (650 gr)
4 dl ruokakermaa
Pussillinen wokvihanneksia

Herkkujen herkkua
 
Ei suolaa? Ei pippuria? Eikä mitään mausteita. Vaikuttaa kauhujen kauhulta.

Taidat vaan trollata ja pilata hyvän ketjun?
 
Keitä makaronit. Ruskista jauheliha. Salameja voi lämmittää mikrossa 3 minuuttia. Laita kattilaan makaronien sekaan sulatejuusto, jauhelihat, salamit ja pastakastike :D

Miksi ihmeessä salamit lämmitetään mikrossa jos pannulla tiristellään jo jauhelihaa? eikö ne kannattaisi heittää lopuksi sinne ja antaa lämmetä jauhelihan seassa jos ne sekoitetaan kuitenkin?
 
Having a bad day?

Katso joskus nyt oikeasti, mitä reseptejä esim. Huppe on tänne laittanut. Sen jälkeen minuutin mietit omia reseptejä. Standardit on toki kovat, mutta mielestäni riisiä ja kanaa kermalla tuo aika vähän lisäarvoa ketjulle, jossa jaetaan oikeasti hyviä reseptejä, joissa on nähty vaivaa.
 
Aloituspostista: "Kaikenlaiset reseptit, ruuanlaittoniksit ym. ruokaan ja keittiöön liittyvät kysymyset/vastaukset/kommentit ovat tervetulleita! "

Tein muuten viikonloppuna italian pataa kerrankin ilman eineksiä. Jauhelihan sekaan vaan sipulia, paprikaa ja maissia (okei, maissi pakastimesta), herneet skippasin ja lopuksi vettä ja spagetit.

Ei muuten tulisi ehkä tuollaisia kokattua, mutta kun muksut tykkää.
 
Having a bad day?

Katso joskus nyt oikeasti, mitä reseptejä esim. Huppe on tänne laittanut. Sen jälkeen minuutin mietit omia reseptejä. Standardit on toki kovat, mutta mielestäni riisiä ja kanaa kermalla tuo aika vähän lisäarvoa ketjulle, jossa jaetaan oikeasti hyviä reseptejä, joissa on nähty vaivaa.

Aloituspostista: "Kaikenlaiset reseptit, ruuanlaittoniksit ym. ruokaan ja keittiöön liittyvät kysymyset/vastaukset/kommentit ovat tervetulleita! "

Tein muuten viikonloppuna italian pataa kerrankin ilman eineksiä. Jauhelihan sekaan vaan sipulia, paprikaa ja maissia (okei, maissi pakastimesta), herneet skippasin ja lopuksi vettä ja spagetit.

Ei muuten tulisi ehkä tuollaisia kokattua, mutta kun muksut tykkää.

No eikö täällä ole tarkoitus jakaa reseptejä? Voisinhan minäkin laittaa että: "Paistoinpa viikonloppuna kassleria. Olipas hyvää" tai "tein italianpataa itse, pistin jauhelihaa, kasviksia ja spagettia". Eli D.Yateskaan ei laittanut mitään mausteita? Mitään suhdemääriä eri ainesosien välillä ei vaivauduta kertoilemaan jne?

Tuskin tuossa edellä olevassa kana-riisikermawokissa sentään vain nuo aineet olivat. Mitä iloa on tehdä tästä ketjusta joku pääraaka-aineluettelo? Näkeehän jokainen itsekin kaupassa noita raaka-aineita, esim. kurkkua, lihaa, perunaa, makaroonia, makkaroita, juustoja ja kermoja sekä erilaisia kasviksia. Turha niitä on tänne alkaa luettelemaan jos ei vaivaudu kirjoittamaan reseptiin mitään muuta kuin ne pari pääraaka-ainetta.

Ei täällä jokaisen pidä mikään Tomi Björck olla mutta kyllä nyt edes jonkinlainen taso on pidettävä yllä tai muuten voi mennä huutelemaan Suomi24:selle juttujaan.

Tässä tuo ero reseptin ja reseptin välillä, kuva on myös kiva lisä:

Paistoin kassleria

1. Paistoin kassleria, oli hyvää.

Resepti Kasslerista
-ehkä hieman huono esimerkki kun tämä on kuitenkin aika monimutkainen hommeli.

Farangin karkkipossu
Nimeän tämän nyt Farangin possuksi "yleisen käytännön" mukaan, vaikka ruokahan on tuttu jo vuodelta 2004 kun Thaimaassa tilattiin "muu waan", eli makeaa possua.

Kuitenkin ruoka on yksi parhaista mitä tiedän ja löytyy Farangin keittokirjasta pienimuotoisena projektina. Koitan tässä hieman helpottaa tuota ja vääntää siitä "tavallisen s-marketin version".

Ohessa myös yksi versio tästä, koska hyödynsin copy-pastea tuolta:
http://valipala.blogspot.fi/2011/01/karkkipossua.html

Tarvitset:
2kg possun niskaa, eli yhden kokonaisen kasslerin.

Haudutusliemeen tarvitset:
1 l vettä
5 dl halpaa soijakastiketta, vaikkapa jotain euroshopperia
2 dl valkoviiniä
1 dl osterikastiketta
1 dl makeaa soijaa (ketjap majis)
1 dl sokeria
valkosipulinkynnen
5 sentin pätkän inkivääriä
1 rkl korianterinsiemeniä
2 valkopippuria
yhden kanelitangon
4 tähtianista

Karkkisoossiin tarvitset:
5 dl haudutuslientä
2 dl vettä
400 g palmusokeria

Lisäksi tarvitset:
1 l öljyä
-uppopaistamiseen

Koristeeksi/tarjolle:
punaisen chilipaprikan
kourallisen tuoretta korianteria
riisiviinietikkaa


Tee näin:
Aloita possun valmistus päivää ennen sen tarjoilua.

Kiehauta kaikki haudutusliemen ainekset isossa kattilassa. Lisää liha kahdessa osassa liemeen ja anna sen hautua 4-5 tuntia miedolla lämmöllä kannen alla. Voit pistää lihan päälle vaikkapa toisen kattilan ja siihen jotain painoksi niin liha kestää pinnan alla.

Jäähdytä astia liemineen sekä liha. Laita astia jääkaappiin. Anna sen olla siellä yön yli.


Aloita seuraavan päivän sessio valmistamalla karamellisoossi.

Kuori haudutusliemen päältä hyytynyt rasva. Mittaa lientä kattilaan. Kiehauta ja sekoita kattilaan loput ainekset. Keitä kasaan siirappimaiseksi tahnaksi.

Kuumenna öljy omassa kattilassaan.

Paloittele possu 3x3cm kokoisiksi paloiksi. Friteeraa lihapaloja öljyssä kunnes ne ovat kullanruskeita ja reippaasti rapeita päältä.

Nosta lihanopat kattilasta reikäkauhalla ja imeytä ylimääräiset öljyt talouspaperiin.

Kun kaikki lihat on paistettu, laita ne johonkin astiaan ja kippaa karamellisoossi päälle. Sitä saa olla reilusti. Ripottele päälle korianteria.

Tarjoile riisiviinietikan ja chiliviipaleiden kanssa. Lisukkeeksi riisiä.

Kuva:
karkkipossu2.jpg
 
Kyllä, mutta itse en kehtaisi laittaa jakoon joka päiväistä lounas reseptiäni, koska se on niin perus huttua, että ketään ei oikeasti kiinnosta kokeilla edes sitä:

Hermannin arkilounas yhdelle:

Bataattia 300g kuorittuna ja pilkottuna
Sisäpaistia 100g suikaleina
Oliiviöljyä 5g
Kesäkurpitsaa 100g kuorittuna ja pilkottuna
1 keltasipuli pilkottuna

1. Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen ja ritilä noin keskitasolle.
2. Kuori ja pilko bataatti noin peukolonpään kokoisiksi paloiksi.
3. Laita bataatti vuokaan ja lisää öljy päälle, niin ettei bataatit jymähdä vuokaan.
4. Anna olla uunissa noin 20 min.
5. Paista sisäpaisti sopivina paloina/suikaleina pannussa. Tarvittaessa lisää öljyä, jos tarve vaatii.
6. Kun paisti on ruskistunut, lisää pilkottu sipuli ja kesäkurpitsa.
7. Kun sipuli on ruskistunut, niin lisää chilimaustetta, valkosipulimaustetta(tuore toki parempi), valkopippuria ja cayannepippuria sekä suolaa.
8. Kun bataatit ovat valmiit, ripottele mustapippuria päälle.
9. Yhdistä bataatit ja paisti lautaselle, lisää ketsuppi sekä French sinappi ja tarjoile tuoreiden kasvisten kera.
 
Tein muuten viikonloppuna italian pataa kerrankin ilman eineksiä. Jauhelihan sekaan vaan sipulia, paprikaa ja maissia (okei, maissi pakastimesta), herneet skippasin ja lopuksi vettä ja spagetit.

Kuulostaa hyvältä. Tuota voisin kokeilla viikonloppuna!

Saisinko tarkat ainesmäärät, laadut ja muutaman kuvan valmiista annoksista, työvälineistä, muutaman lähikuvan jauhelihasta, pari(kyt) yleiskuvaa kattauksesta ja sellaisen vinossa olevan taidekuvan jossa viinilasi, annos ja mielellään palava kynttilä. Ja hyvä jos siinä olisi joku kiva instafiltteri? Ja tarkka valmistusohje työvaiheineen ja kuvineen olisi myös suotavaa. Äläkä unohda juomasuosituksia linkkeineen ja arvosteluineen.

Onnistuisiko?
 
Kuulostaa hyvältä. Tuota voisin kokeilla viikonloppuna!

Saisinko tarkat ainesmäärät, laadut ja muutaman kuvan valmiista annoksista, työvälineistä, muutaman lähikuvan jauhelihasta, pari(kyt) yleiskuvaa kattauksesta ja sellaisen vinossa olevan taidekuvan jossa viinilasi, annos ja mielellään palava kynttilä. Ja hyvä jos siinä olisi joku kiva instafiltteri? Ja tarkka valmistusohje työvaiheineen ja kuvineen olisi myös suotavaa. Äläkä unohda juomasuosituksia linkkeineen ja arvosteluineen.

Onnistuisiko?

Hyvä idea!

709_0985-1.jpg


Paranneltu klassikko: italianpata
Helppo tapa opetella ruoanlaittoa on aloittaa tavallisista kotiruoista. Kun tekee tutun ruoan alusta loppuun itse kunnon raaka-aineista, huomaa selvimmin, miksi einesten käyttöä kannattaa vähentää.

Lapsena lempiruokani oli italianpata, siis ihan se pussiruoka. Italianpataa tehtiin meillä usein, koska 80- ja 90-luvulla eineksissä oli hohtoa. Ne olivat nopeita ja helppoja, tyyliin paista vain jauheliha ja lisää vesi. Pakasteissa ja pussiruoissa oli eksoottista hehkua. Tuoreista raaka-aineista tehdyt perinteiset keitot ja laatikot alkoivat tuntua pliisuilta italian-, hawaijin-, meksikon- ja napolinpadan rinnalla. Olihan niissä sentään eksoottisia ainesosia, kuten riisiä, spagettia, tomaattia ja chiliä. Ja aivan jumalattomasti lisäaineita, kovia rasvoja ja keinotekoisia aromeja, ajattelen nyt.

Tein pussipataa vuosien tauon jälkeen viime kesänä. Mieheni vaellusreissulta oli jäänyt kaappeihin kuivamuonia, ja ajattelin verestää lapsuusmuistoja italianpadalla. Ehkä aika on kullannut muistot, tai olen vain kehittynyt oikeassa ruoanlaitossa sen verran hyväksi, että pussipadan tekeminen oli aivan helvetillistä säätöä, eikä maku ollut mistään kotoisin. Totesin, että samassa ajassa tekisin kunnollisen padan tuoreista vihanneksista ja parista hyvästä perusmausteesta.

Tuunatussa italianpadassani on todella reilusti kasviksia, simppelit mausteet, maltillisesti pastaa ja vähän rasvaa. Silti tämä terveellinen mössö maistuu jostain syystä hiukan paheelliselle lohturuoalle, joka on parhaimmillaan muhistuttuaan pari päivää jääkaapissa. Teen pataa aina valtavan kattilallisen. Puolita vihannesten määrä, jos et usko tuhoavasi monen litran annosta viikon aikana tai et halua pakastaa ruokaa.

Ainekset:

400 grammaa naudan jauhelihaa
350 grammaa lyhyttä spagettia
400 grammaa kuorettomia säilyketomaatteja (tai 5-6 pientä kaltattua tuoretta tomaattia)
400 grammaa paseerattua tomaattia
1 vihreä paprika
1 keltainen paprika
1 keltasipuli
3 valkosipulinkynttä
300 grammaa sokeriherneitä
300 grammaa kaalia
puolet pienehkön parsakaalin kukinnoista
3 porkkanaa
chilijauhetta
suolaa
sokeria
mustapippuria
kuivattua oreganoa
öljyä kuullottamiseen
vettä

Pane sokeriherneet likoamaan puoleksi tunniksi lämpimään veteen, jotta ne pehmenevät ja pilkkominen on helpompaa. Ja heti vastaveto ruoanlaiton hitaudesta valittaville: herneet pehmenevät itsekseen sinä aikana, kun valmistat muun padan. Ne voi lisätä joukkoon viimeisenä, jolloin ruokaan tulee mukavasti sattumia.

italia_herneet-1024x682.jpg

Korvaan padan herneet sokeriherneillä, joissa on mukavasti pureskeltavaa ja ruokaisuutta.

Pilko vihannekset pieniksi kuutioiksi. Kuumenna öljy suuressa kattilassa. Kuullota ensin chilijauhe sekä kelta- ja valkosipuli. Käytä voimakasta chilijauhetta 0,5-1 teelusikallista. Santa Marian ja vastaavien miedompaa chiliä voi käyttää parikin teelusikallista suureen pataan.

Kun sipulit ovat kuullottuneet, lisää kattilaan jauheliha. Kun liha on kypsää, lisää loput kasvikset. Paista kasviksia keskilämmöllä, kunnes niistä on haihtunut kunnolla nestettä, ja kasvikset ovat pehmeitä.

italia_vihannekset-1024x682.jpg

Pidän tästä ruoasta jo värikkäiden kasvisten vuoksi.

Lisää lopuksi pataan kuorettomat tomaatit, paseerattu tomaatti, spagetti ja runsaasti vettä. Vettä saa laittaa reilusti, jotta padasta ei tule spagetin turvottua paksua ja tahmaista. Lisää suola, sokeri, mustapippuri ja reilusti kuivattua oreganoa. Jälleen vinkki suolan ja sokerin tasapainoon tomaattipohjaisissa ruoissa: mielestäni paras lopputulos syntyy, kun molempia käyttää yhtä paljon.

Pata on valmista tarjoiltavaksi, kun spagetti on kypsää. Mielestäni maku tosin on parhaimmillaan vasta päivän, parin päästä, kun liemi on kunnolla imeytynyt muihin aineksiin. Meillä syödään tätä jo neljättä päivää lounaaksi, eikä kyllästyminen ole käynyt mielessä.

italia_valmis-1024x682.jpg



Tagit: Einekset ja säilykkeet, Italianpata, Kasvikset, Lohturuoka, Padat, Reseptit

Lähde: Savusuolaa » Paranneltu klassikko: italianpata

Viinisuositus:

Italialainen, tottakai.

Emilia Appassimento 2011
Täyteläinen, keskitanniininen, hapankirsikkainen, luumuinen, kevyen tallinen

product.jpg


Emilia Appassimento 2011 - Tuotteet - Alko
 

Suositut

Back
Ylös Bottom