Kokkausketju, reseptit

Ei täällä jokaisen pidä mikään Tomi Björck olla
Tästä olemme samaa mieltä! Ei pidä olla Tomi Björck vaan Gordon Ramsay on lähempänä tämän ketjun vaatimustasoa.

Tuskin tuossa edellä olevassa kana-riisikermawokissa sentään vain nuo aineet olivat. Mitä iloa on tehdä tästä ketjusta joku pääraaka-aineluettelo? Näkeehän jokainen itsekin kaupassa noita raaka-aineita, esim. kurkkua, lihaa, perunaa, makaroonia, makkaroita, juustoja ja kermoja sekä erilaisia kasviksia. Turha niitä on tänne alkaa luettelemaan jos ei vaivaudu kirjoittamaan reseptiin mitään muuta kuin ne pari pääraaka-ainetta.
Esim. currya ja grillausmaustetta olen laittanut joukkoon. Yksi suurimpia syitä, miksi viime viikolla laitoin tänne sen reseptin, oli se, että se jäisi talteen itseäni varten. Välillä tulee tilanteita, jolloin ei keksi että mitä ruokaa tekisi, niin silloin on kätevää lueskella esim. vanhoja viestejään foorumeilta vinkiksi että mitä hakisi kaupasta. Myös jääkaapinovessani on muutama resepti, mutta sähköisesti nettiin kirjoitettuna on kätevämpää varsinkin jos muutenkin valmiiksi surffailee foorumilla. Jatkossa kirjoitankin omia pääraaka-aineluetteloitani vaikkapa Jatkoajan foorumille, siellä kun ei toistaiseksi ole tullut näin kovaa vääntöä jostain ruokaresepteistä!
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Esim. currya ja grillausmaustetta olen laittanut joukkoon. Yksi suurimpia syitä, miksi viime viikolla laitoin tänne sen reseptin, oli se, että se jäisi talteen itseäni varten. Välillä tulee tilanteita, jolloin ei keksi että mitä ruokaa tekisi, niin silloin on kätevää lueskella esim. vanhoja viestejään foorumeilta vinkiksi että mitä hakisi kaupasta. Myös jääkaapinovessani on muutama resepti, mutta sähköisesti nettiin kirjoitettuna on kätevämpää varsinkin jos muutenkin valmiiksi surffailee foorumilla. Jatkossa kirjoitankin omia pääraaka-aineluetteloitani vaikkapa Jatkoajan foorumille, siellä kun ei toistaiseksi ole tullut näin kovaa vääntöä jostain ruokaresepteistä!

Mikset jakaisi koko reseptiä kaikille muillekin? Eikö raaka-aineluettelon/ostoslistan voisi kirjoittaa aivan yhtä hyvin esim. notepadille tai paperiselle kauppalistalle?

Eli siinä on currya ja grillausmaustetta ollut vielä lisäksi. Kenties jotain muuta vielä? Pitääkö jokainen ainesosa nyhtää erikseen kysymällä?

Itse pistäisin tommoseen kana-riisi-kasvismössöön vaikkapa Arlan erinomaista maustettua ruokakermaa kanalle (curry-chili), ehkä vähän tuoretta yrttiä (korianteri voisi käydä hyvin), ripaus sokeria ja vaikkapa pilkottuja chilin palasia, sekä toki suolaa ja pippuria tarpeen mukaan. Sienet voisivat toimia myös, kun nyt on sieni-aikakin. Lopuksi voisi jopa harkita juustolla kuorruttamista ja gratinoimista uunissa 225-asteessa.
 
Kylläpäs täällä nyt vittuillaan :D

Ihmekös tuo nyt on; tämähän on kokkausketju. ;)

Mutta asiaakin on, tai oikeastaan mielipidekysymys.
Tällä kertaa keitetään riisiä. Minä keittelen X dl vettä,
veden alkaessa kiehua lisään parit hyppyselliset suolaa,
ja sitten 1/2X dl riisiä inessiiviin. Kansi kiinni, lämpö matalaksi,
ja riisi on valmista, kun kaikki vesi on haihtunut.

Miksi (mitä eroa/hyötyä) on keittää riisi väljässä vedessä?
 
Ihmekös tuo nyt on; tämähän on kokkausketju. ;)

Mutta asiaakin on, tai oikeastaan mielipidekysymys.
Tällä kertaa keitetään riisiä. Minä keittelen X dl vettä,
veden alkaessa kiehua lisään parit hyppyselliset suolaa,
ja sitten 1/2X dl riisiä inessiiviin. Kansi kiinni, lämpö matalaksi,
ja riisi on valmista, kun kaikki vesi on haihtunut.

Miksi (mitä eroa/hyötyä) on keittää riisi väljässä vedessä?

Riisin keittäminen on tarkkuutta vaativaa homma. Tässä ohje:

Riisin keittäminen
Lisäkkeeksi keitettävä riisi keitetään yleensä vähäisessä nestemäärässä, jolloin koko nestemäärä imeytetään riisinjyviin. Nesteeksi käy veden lisäksi esimerkiksi liha-, kana-, kala- tai kasvisliemi.

Riisin keittämisen mittasuhteet:

"1 osa riisiä ja 2 osaa vettä" (1 osa = esimerkiksi desilitra tai vesilasi)

Yhtä henkilöä/annosta kohti mitataan 0,5 dl riisiä, 1 dl vettä ja noin 1/4 tl suolaa. Suolan lisääminen ei ole välttämätöntä. Voit keittää riisin myös ilman suolaa.
Eli esimerkiksi neljälle hengelle mitataan: 2 dl raakaa riisiä, 4 dl vettä ja noin 1 tl suolaa. Keittoaika on noin 15-20 minuuttia, kun kyseessä on pitkäjyväinen riisi.
Huom! Tarkista kuitenkin aina pakkauksesta suositeltu nestemäärä ja keittoaika! Tumman ja täysjyväriisin keittämiseen tarvitset yleensä 1-2 dl enemmän vettä ja keittoaika on pitkäjyväistä riisiä hieman pidempi.


Näitä aineksia tarvitset:
Riisiä
Vettä
Suolaa (voit keittää riisin myös ilman suolaa)

Näitä välineitä tarvitset:
Kattila + kansi, kauha, mittavälineet.

Näin keität riisin:


1. Mittaa kattilaan tarvitsemasi määrä viileää hanavettä. Veden määrää riippuu käyttämästäsi riisin määrästä. Laita jokaista yhtä desilitraa riisiä kohti kaksi desilitraa vettä. Yhtä henkilöä/annosta varten tarvitset 0,5 desilitraa riisiä.
Pinaattinen+broilerikastike.jpg

2. Laita kattila liedelle ja aseta kansi paikoilleen, jotta vesi kiehuu nopeammin. Säädä levy kovalle lämmölle (6). Valitse käytettävän keittolevyn koko kattilan pohjan koon mukaan siten, että kattila peittää koko levyn.
Pinaattinen+broilerikastike1.jpg

3. Kun vesi kiehuu, lisää suola. Vesi kiehuu, kun vesi alkaa kuplia ja siitä nousee vesihöyryä. Voit keittää riisin halutessasi myös ilman suolaa.
Pinaattinen+broilerikastike2.jpg

4. Kun vesi kiehuu taas, eli suola on liuennut, lisää riisi. Voit lisätä riisin jo edellisessä vaiheessa (vaihe 3), jos et lisää suolaa keitinveteen.
Pinaattinen+broilerikastike3.jpg

5. Sekoita kevyesti kauhalla ja säädä lämpö miedoksi (käännä nuppi kohtaan 2). Hauduta riisiä kannen alla sekoittamatta, kunnes kaikki neste on imeytynyt riisiin. Tarkista keittoaika paketista ja tarkista välillä onko kattilassa vettä.
Pinaattinen+broilerikastike4.jpg

6. Riisi on kypsää, kun vettä ei enää näy. Voit tarkistaa riisin kypsyyden myös maistamalla hieman riisiä. Jos se tuntuu vielä purtaessa kovalle, vaikka kaikki vesi on haihtunut, lisää hieman vettä (esim. n. 0,25 dl). Anna riisin kypsyä vielä hetki, kunnes lisätty vesi on imeytynyt.
DSCF0698.JPG

7. Ota kattila liedeltä ja sammuta liesi.
DSCF0957.JPG

8. Tarjoile riisi heti haluamasi kastikkeen kera.
Rydbergs_Yellow_Curry_25kg_0000x0000_0.jpg

Lähde:internet
 
Neukku hei! Laitoit tarkat speksit ja kuvakavalkadin mun riisinkeittosysteemiin. :)

Mutta unohdit vastata kysäriin: Mitä hyötyä on keittää väljässä vedessä?
 
Neukku hei! Laitoit tarkat speksit ja kuvakavalkadin mun riisinkeittosysteemiin. :)

Mutta unohdit vastata kysäriin: Mitä hyötyä on keittää väljässä vedessä?

Ei mitään. Se on väärä tapa. Laitoin tuohon ylös OIKEAN tavan.
 
Vielä noihin reseptiasioihin, niin minusta se on vaan hyvä juttu, jos tänne tulee myös yksinkertaisia arkiruokareseptejä. Harvemmin tulee henkilökohtaisesti kyseeseen nuo, joiden aineksiin aineksiin tarvii tyhjentää kauppa, tori ja puutarha, ja joiden valmistamiseen menee kaksi päivää. Sen sijaan on kyllä ihan mukava lukea ja katsella kuvista, kun ihmiset jaksavat nähdä vaivaa.
 
Vielä noihin reseptiasioihin, niin minusta se on vaan hyvä juttu, jos tänne tulee myös yksinkertaisia arkiruokareseptejä. Harvemmin tulee henkilökohtaisesti kyseeseen nuo, joiden aineksiin aineksiin tarvii tyhjentää kauppa, tori ja puutarha, ja joiden valmistamiseen menee kaksi päivää. Sen sijaan on kyllä ihan mukava lukea ja katsella kuvista, kun ihmiset jaksavat nähdä vaivaa.

Toki. Mutta sähän olet ns. alanmies, sanotko tosiaan allaolevaa reseptiksi?
Tehkääpä joku tuota tällä reseptillä ja kertokaa miltä maistuu:


Riisiä 4 annoksen edestä
Iso rasia kananpojan fileesuikaleita (650 gr)
4 dl ruokakermaa
Pussillinen wokvihanneksia

Herkkujen herkkua

Mut varmaan lynkataan taas mutta ihan vakavasti. Tämä ei ole resepti. Tuolla ei saa aikaiseksi mitään.

Pitäkää ketjunne. Pistän reseptini vaikka notepadiin jatkossa. "Day is becoming even worse"
 
Onhan se nyt resepti, vaikkakin aika yksinkertainen sellanen. Ja lisänä mausteet ja suola puuttuu :D

Mutta mielelläni kyllä vähän "parempia" ziigailen, niin pääsee itse hellan äärellä oppimisessa eteenpäin. Se kun on tän ketjun seuraamisen tarkoitus itselle.
 
Toki. Mutta sähän olet ns. alanmies, sanotko tosiaan allaolevaa reseptiksi?

Mut varmaan lynkataan taas mutta ihan vakavasti. Tämä ei ole resepti. Tuolla ei saa aikaiseksi mitään.

Pitäkää ketjunne. Pistän reseptini vaikka notepadiin jatkossa. "Day is becoming even worse"
Se, mitä kirjoittelin aikaisemmin, liittyi löyhästi lähinnä Hermanni9:n kirjoituksiin. Ei se ollut tarkoitettu miksikään kritiikiksi teikäläisen luomuksille. En tarkoittanut sen kummempaa kuin sitä, että minusta tänne voi jokainen kirjoitella ihan rohkeasti omia reseptejään, vaikka ne eivät täyttäisikään jokaisen kirjoittajan kulinaristisia kriteerejä. Jos täällä ruvettaisiin pitämään jotain tiukkaa laadunvalvontaa, niin sitten ketju jäisi ihan muutaman ihmisen leikkikentäksi, eikä se taas minusta palvele mitään tarkoitusta.

Mitä tuohon käytännön esimerkkiin tulee, niin kyllähän jokainen voisi toki sen verran vaivaa käyttää, että kirjoittelee sitten reseptinsä ja kokkauksensa ihan kunnolla auki. Jos ei muuten, niin ihan lukijaa kunnioittaakseen. Mutta kuten sanoin, niin itse tykkään myös niistä yksinkertaisista resepteistä. Jos sitä kautta sattuu löytymään joku hyvä ainesosakombo, jota ei ole tajunnut itse testata, niin siinä on jo itselleni ihan tarpeeksi antia, vaikka itse ruoassa tai sen valmistuksessa ei muuten mitään ihmeellistä olisikaan.
 
Aiai, Huppe poistanut bloginsa? Piti just ettiä se porkkanakakun resepti, kun ei tullut kirjotettua ylös silloin kun kerran sitä teki. Enpä nyt oo seurannut, että mitä täällä ketjussa on viimehetket väännetty.
 
Täytyy vähän hehkuttaa taas tätä Hupen kermaista kanttarellikeittoa. Nyt kun metsästä löytyy vielä kanttarelleja, niin käykää ehdottomasti hakemassa kassillinen ja laittakaa keitto tulille. Jos ei keittoa tee mieli, niin samaa reseptiä voi käyttää myös kastikkeena, kunhan säätää maidon, kerman ja Koskenlaskijan kanssa vähän notkeutta sopivammaksi.

Tein kanttarelleista myös loistavan piirakan:

- Valmis pakastepohja piirakalle
- Litra kanttarelleja
- 140g pekonia
- Mustapippuria
- President Brie-juustoa
- Miniluumutomaatteja
- Yksi sipuli
- Juustoraastetta
- Kolme munaa
- 2 dl ruokakermaa

Laita pannulle nokare voita ja perään pieneksi revityt kanttarellit. Lisää pannulle puolikas sipuli kuutioituna ja pekonipaketti viipaloituna. Lämmitä piirakkapohjaa uunissa ja muotoile se piirakkavuokaan. Esipaista pohjaa uunissa 10 minuuttia. Lisää pannulla tiivistyvään pekonisipulikanttarellivoi-sotkuun mustapippuria myllystä. Riko erilliseen kulhoon kolme munaa ja vatkaa ne rikki. Lisää samaan kulhoon 2 dl ruokakermaa.

Ota esipaistettu piirakkapohja uunista. Ripottele päälle paistinpannulla oleva sienipekoni-sotku, puolikas sipuli viipaloituna, halkaistuja miniluumutomaatteja ja brie-juustoviipaleita. Peitä piirakka ohuella juustoraastekerroksella. Kippaa koko komeuden päälle munakerma, lisää juustoraastetta ja mustapippuria myllyssä. Uunita 30-40 minuuttia 200 asteessa. Poista uunista, anna vetäytyä 30-60 minuuttia ja nauti ison, kylmän maitotuopin kanssa.

Söin oman piirakkani jo ja unohdin kuvata, joten lainaan googlea:

kanttarellipiirakka1_3.JPG

1408699390_620x0_teemu_maito.jpg
 
Täytyy vähän hehkuttaa taas tätä Hupen kermaista kanttarellikeittoa. Nyt kun metsästä löytyy vielä kanttarelleja, niin käykää ehdottomasti hakemassa kassillinen ja laittakaa keitto tulille. Jos ei keittoa tee mieli, niin samaa reseptiä voi käyttää myös kastikkeena, kunhan säätää maidon, kerman ja Koskenlaskijan kanssa vähän notkeutta sopivammaksi.

Olet varmasti jo huomannut että ko. keittoa voi käyttää myös pastavuoan pohjana?

Landeherkut: Gratinoitu sienipekonipastavuoka

Toi sitten on muuten oikeasti hyvää.

Tuolta löytyy muuten kaksi porkkanakakkua nykyään, tässä mielestäni se parempi:

Landeherkut: Porkkanakakku - Maailman paras

Ne ovat aivan erilaisia sekä maultaan että koostumukseltaan. Kannattaa toki koittaa kumpaakin jos tahtoo.

Landeherkut: Starbucks Carrot Cake - Porkkanakakku

Paljon muutakin uutta siellä on, joista nostaisin esille mielestäni tämän viimeisimmän, aivan oman reseptini:

Landeherkut: TexMex Makaronilaatikko

Tosiaan, suosittelen.

Muutama aivan normaali arkiruokakin sinne on mennyt muistiin, kuten vaikkapa:

Landeherkut: Makkarapannu

Sekä:
Landeherkut: Makaronilaatikko

Voi noita halutessaan "quotata" tännekin, itse en nyt jaksa/ehdi.
 
Tässä on oikeasti maailman paras porkkanakakku. Parasta mihin kotona pystynyt. Ja vielä tuolla sivusoossilla, eli ei laiteta kuorrutetta päälle.

Porkkanakakku - Maailman paras

Maailman paras porkkanakakku
porkkiskakku2.jpg
Monesti tulee ehkä hieman liitoiteltuakin, jotta tämä ja tämä on maailman parasta. Tässä tapauksessa se kuitenkin todennäköisesti pitää paikkansa.

Tämä resepti on saatu kaverilta, josta sitten tämä suomeksi väännetty versio. Tästä tulee yksi noin 22-24cm irtopohjavuoallinen kakkua.


Ainekset:
5dl sokeria
5dl vehnäjauhoa, ilmeisesti myös gluteeniton jauhoseos kelpaa, ainakin ohjeen mukaan
1tl suolaa
1tl kanelia
1tl leivinjauhetta
1tl ruokasoodaa
8dl ohueksi raastettua porkkanaa, tätä lienee hieman vajaa kilo tässä. Ei mitenkään tiiviiksi paineltuna kuitenkaan. Pitää punnita joskus tarkemmin.
4dl rypsiöljyä, sain vinkin että tämän voi puolittaa, olenkin laittanut siis vain 2dl.
2tl vaniljasokeria / vaniljatiivistettä
4 isohkoa munaa
(2dl rusinoita, kerran pistin näitä mutta ne jäivät suhteellisen löysän taikinan vuoksi kaikki kakun pohjalle)


1. Lämmitä uuni 160 asteeseen.
2. Rasvaa ja jauhota vehnäjauholla/korppujauholla irtopohjavuoka
3. Sekoita kuivat ainekset
4. Sekoita kuiviin ainekset loput ainekset sähkövatkaimella
5. Paista 160 asteessa noin 60-70 minuuttia, älä paista pidempään ettei kakku kuiva, sen on tarkoitus jäädä kosteaksi, mutta ei taikinaksi. Kokeile aika-ajoin puisella tikulla kypsyyttä. Jos tikkuun jää taikinaa, paista vielä 5min jne.


Yleensähän porkkanakakku kuorrutetaan, kuorrutteeksi voi laittaa vaikkapa tuorejuustoa ja pölysokeria sekä murskattuja pekaanipähkinöitä. Tämä maistuu erinomaiselta myös esim. mascarpone-kerman kanssa.

Tässä kuitenkin juustokerman ohje jota voi lusik....lapioida kakun kanssa suuhun:

1 paketti maustamatonta tuorejuustoa
1,25dl sokeria
ripaus suolaa
1tl vaniljasokeria
4dl kuohukermaa

1. Vatkaa kerma vaahdoksi
2. sekoita toisessa astiassa muut ainekset tasaiseksi
3. yhdistä kerma ja muut ainekset
4. done.

:worship:

EDIT:
Lähde: http://landeherkut.blogspot.fi/2013/10/porkkanakakku-maailman-paras.html
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:

Suositut

Back
Ylös Bottom