Ihmekös tuo nyt on; tämähän on kokkausketju. ;)
Mutta asiaakin on, tai oikeastaan mielipidekysymys.
Tällä kertaa keitetään riisiä. Minä keittelen X dl vettä,
veden alkaessa kiehua lisään parit hyppyselliset suolaa,
ja sitten 1/2X dl riisiä inessiiviin. Kansi kiinni, lämpö matalaksi,
ja riisi on valmista, kun kaikki vesi on haihtunut.
Miksi (mitä eroa/hyötyä) on keittää riisi väljässä vedessä?
Riisin keittäminen on tarkkuutta vaativaa homma. Tässä ohje:
Riisin keittäminen
Lisäkkeeksi keitettävä riisi keitetään yleensä vähäisessä nestemäärässä, jolloin koko nestemäärä imeytetään riisinjyviin. Nesteeksi käy veden lisäksi esimerkiksi liha-, kana-, kala- tai kasvisliemi.
Riisin keittämisen mittasuhteet:
"1 osa riisiä ja 2 osaa vettä" (1 osa = esimerkiksi desilitra tai vesilasi)
Yhtä henkilöä/annosta kohti mitataan 0,5 dl riisiä, 1 dl vettä ja noin 1/4 tl suolaa. Suolan lisääminen ei ole välttämätöntä. Voit keittää riisin myös ilman suolaa.
Eli esimerkiksi neljälle hengelle mitataan: 2 dl raakaa riisiä, 4 dl vettä ja noin 1 tl suolaa. Keittoaika on noin 15-20 minuuttia, kun kyseessä on pitkäjyväinen riisi.
Huom! Tarkista kuitenkin aina pakkauksesta suositeltu nestemäärä ja keittoaika! Tumman ja täysjyväriisin keittämiseen tarvitset yleensä 1-2 dl enemmän vettä ja keittoaika on pitkäjyväistä riisiä hieman pidempi.
Näitä aineksia tarvitset:
Riisiä
Vettä
Suolaa (voit keittää riisin myös ilman suolaa)
Näitä välineitä tarvitset:
Kattila + kansi, kauha, mittavälineet.
Näin keität riisin:
1. Mittaa kattilaan tarvitsemasi määrä viileää hanavettä. Veden määrää riippuu käyttämästäsi riisin määrästä. Laita jokaista yhtä desilitraa riisiä kohti kaksi desilitraa vettä. Yhtä henkilöä/annosta varten tarvitset 0,5 desilitraa riisiä.
2. Laita kattila liedelle ja aseta kansi paikoilleen, jotta vesi kiehuu nopeammin. Säädä levy kovalle lämmölle (6). Valitse käytettävän keittolevyn koko kattilan pohjan koon mukaan siten, että kattila peittää koko levyn.
3. Kun vesi kiehuu, lisää suola. Vesi kiehuu, kun vesi alkaa kuplia ja siitä nousee vesihöyryä. Voit keittää riisin halutessasi myös ilman suolaa.
4. Kun vesi kiehuu taas, eli suola on liuennut, lisää riisi. Voit lisätä riisin jo edellisessä vaiheessa (vaihe 3), jos et lisää suolaa keitinveteen.
5. Sekoita kevyesti kauhalla ja säädä lämpö miedoksi (käännä nuppi kohtaan 2). Hauduta riisiä kannen alla sekoittamatta, kunnes kaikki neste on imeytynyt riisiin. Tarkista keittoaika paketista ja tarkista välillä onko kattilassa vettä.
6. Riisi on kypsää, kun vettä ei enää näy. Voit tarkistaa riisin kypsyyden myös maistamalla hieman riisiä. Jos se tuntuu vielä purtaessa kovalle, vaikka kaikki vesi on haihtunut, lisää hieman vettä (esim. n. 0,25 dl). Anna riisin kypsyä vielä hetki, kunnes lisätty vesi on imeytynyt.
7. Ota kattila liedeltä ja sammuta liesi.
8. Tarjoile riisi heti haluamasi kastikkeen kera.
Lähde:internet