- Liittynyt
- 14.11.2005
- Viestejä
- 165
tuota leipää pitää kokeilla. Mutta siis eihän tuonne pataan nyt tule mitään vettä tms kun puhut kosteudeta, eli tarkoitat taikinan kosteutta ?
Ei tule vettä, pelkästä taikinan kosteudesta siis kyse.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
tuota leipää pitää kokeilla. Mutta siis eihän tuonne pataan nyt tule mitään vettä tms kun puhut kosteudeta, eli tarkoitat taikinan kosteutta ?
Joo, se on sen verran kiinteää, että sen voi vain tipauttaa sinne. 250 astetta koko aika. Ei pala, koska kosteus padan sisällä on niin kova, Leivässä ei edes pahemmin ole väriä vielä tuon ensimmäisen 30 minuutin jälkeen.
tuota leipää pitää kokeilla. Mutta siis eihän tuonne pataan nyt tule mitään vettä tms kun puhut kosteudeta, eli tarkoitat taikinan kosteutta ?
Täällä on yhdessä karvakäsipizzeriassa uunin kyljessä kiinteä digitaalinen lämpömittari ja mitä olen sitä seuraillut, niin 300 asteen paikkeilla on ollu lämmöt siellä.Mutta eikös pizzauunien lämmöt huitele juurikin tuollaisissa lukemissa?
Täällä on yhdessä karvakäsipizzeriassa uunin kyljessä kiinteä digitaalinen lämpömittari ja mitä olen sitä seuraillut, niin 300 asteen paikkeilla on ollu lämmöt siellä.
Uunin lämpötila riippuu siitä minkä tyylistä pizzaa tehdään. Esim. "aito" napolilainen pizza paistuu kiviuunissa, jossa pohjalämpötila vajaa 400 C ja ilman lämpötila jonkun verran yli 500 C (tämä siis yhdestä lähteestä). Tässä lämpötilassa pizza paistuu noin minuutissa. Jossain peruspizzeriassa mutun mukaan pizzat paistuu noin 8 minuuttia, ja varmaankin lämpötila noin 300 C. Sitten taas näitä pannupizzoja tai pizzoja saanee paistaa pidempään ja matalammassa lämmössä. Lämpötilan ja paistoajan vaikutus pizzan ominaisuuksiin on siis huomattava, ja riippuu kovasti siitä millaista pizzaa ollaan tekemässä.
Ei ole nk. aidot italialaiset pizzat oikeasti minusta niin hääppöisiä... Ilmankos niistä onkin jatkokehitetty näitä americanoja ja dillingereitä.
Tuosta voidaan päätellä että joko a) et ole syönyt niitä italiassa ja/tai b) et pidä pizzasta. Karvakäsipizza on oma taiteenlajinsa, italialainen pizza on omansa ja molemmat on hyviä, joskin alkuperäinen taiteenlaji vaan peittoaa karvakädet aika pystyyn.
No tämä on helppo.
Kuvan leivät on tehty tällä ohjeella, näistä määristä syntyy siis yksi leipä:
600g jauho (käytä pelkkää vehnää)
400g vesi
30g lese, ei pakollinen
1/4 tl kuivahiiva
1 1/4 tl suola
Sekoita ainekset tasaiseksi (kuivat ensin, lopuksi vesi), älä vaivaa. Peitä astia kannella tai kelmulla ja anna olla vaikka tuo 12+36h.
Muotoile taikina suorakaiteeksi jauhotetulla pöydällä ja vie lyhyet sivut yhteen. Hankala selittää, mutta taita vielä vastakkaiset sivut yhteen ja muotoile pyöreäksi. Laita pyyhe nostatusastiaan (suunnilleen leivän muotoinen ja kokoinen) ja pyyhkeelle leseitä taikka rouhetta. Laita leipä astiaan kohoamaan (ylösalaisin, siten että em. rouheet jäävät valmiin leivän pintaan) ja kannellinen pata uuniin esilämpiämään 250 asteeseen. Leipä kohoaa sen ajan, mitä uunilla ja padalla kestää lämmetä, suunnilleen 20-30 minuuttia. Laita leipä kuumaan pataan, kansi päälle ja paista 30min. Kansi pois ja vielä 15 min uunissa, jotta pinta saa väriä.
Leivinuunissa saattaapi onnistua muuten ilman tuota pataakin? Mutta idea tuossa patajutussa on nopea lämmönluovutuskyky ja vesihöyryn pysyminen paistoastiassa, joka edesauttaa rapean kuoren syntymistä.
Tulihan siitä aivan törkeän hyvää. 8 tuntia muhi leivinuunissa ja on kyllä niin mureaa ja maukasta lihaa
..ja nautitaan napakasti muoviaterimilla.
Onko kellään mitään raflaavia ideoita pääsiäisjuustokakuksi? Olen tainnut jo käyttää kaikki ideat, aprikoosi, valkosuklaa-lime, mascarpone-enmuistamikä..