Paistetut kampasimpukat ja karamellisoitu parsa kera rapuvaahdon ja kukkakaalimoussen. Loistavan elitistinen (silleen niinku pikkurillillä tavalla elitistinen) alkuruoka. Mukana myös oiva viini, jota suositan.
Viime viikonlopun ystävämässäilyistä alkuruokaa. Ei siis syöty edelleenkään ystäviä - ainakaan kaikkia - vaan seuran kera valmistimme ja ruokailimme mitä mainioimpia herkutuksia. Menuun kuului paljon muutakin, mutta niistä reseptit huomenna jne. En tehnyt itse kaikkea, joten krediittejä paljon joka suuntaan. Reseptit on varmaan koottu useista lähteistä, joten yhtäläisyydet muihin maailman resepteihin ovat sattumanvaraisia. Jos joku tästä omansa tunnistaa, niin kiitos!
Ainesosat
Kampasimpukat
- kampasimpukoitapimpukoita (yllätys)
- voita
- suolaa ja mustapippuraa
Karamellisoitu parsa
- sopiva nippu parsaa (esim. 3 per henki)
- voita
- sitruunamehua (teelusikallinen, ehkä)
- merisuolaa
Rapuvaahto
- 400 g kokonaisia katkarapuja tai merirapuja
- 1 sibuli
- puolikas valkosipsuttajan kynsi
- pari salottisipulia
- hieman fenkolia
- 0,5 dl salottietikkaa
- 4 dl valkkaria
- 1/2 l vettä
- 5 dl kermaa
- 1 tl tomaattisosetta
- reilusti valkopippuria
- 1 timjaminoksa
- 1 laakerinlehti
- 50 g voita
Kukkakaalimousse
- 400 g kukkakaalia
- merisuolaa ja pippuria (meripippuria?)
- vettä
- 3 dl kuohukermaa
Valmistus
Kampasimpukat
Nämä tykitellään ihan pannulla vaan paistella. Voita alle ja suolaa/mustapippuria perään.
Karamellisoitu parsa
No, lämmittele eka uunia about 200 asteeseen. Levittele parsat paistinpannun tai uunivuoan pohjalle (se osa mihin ruoka yleensä tulee). Sulata voi ja ripsuttele parsan päälle. Sitten ota sitruunamehu ja ripsottele sitä parsan (ja voin) päälle. Hipsuttele suolaa päälle (varoen). Pannuhan tms on siis kylmä tässä vaiheessa vielä. Laita paistinpannu uuniin ilman kantta ja parsan karamellisoitua. Tähän menee sellainen kolme varttia viiva tunti. Jos olet kiinanmuurilla, niin elä unohdu katselemaan Bruce Leen ja Chuck Norrisin taistelua. Koska siellähän ne taistelee. Parsa on valmis kun se alkaa tummua ja rapsakoitua.
Rapuvaahto
Kun vesikauhuinen merenelävä riehuu, saadaan rapuvaahtoa. Tämä harvinainen herkku on kallis, koska ravuilla ei ole vesikauhua. No ei, kuori sipulit. Hienonna. Pilko fenkolit. Muista käydä joskus mummolassa. Älä hylkää isoäitiä. Laita tyhjä kattila liedelle ja kuumenna sitä hetki. Lorauta etikkaa kattilaan ja anna haihtua pienen hetken ajan. Käytäntö on osoittanut, että liian kuuma kattila + etikka = musta pohja ja kauppareissu. Lisää etikkaan katkaravut tai meriravun kuoret jotka olet tässä vaiheessa jo murskannut. Jos et ole, niin pitäisi olla. Miksi et ole? Ok, lisää myös viini, vesi ja kaikki vihannekset. Anna kiehua suht miedolla lämmöllä about 30 minuuttia. Siivilöi neste ja kaada tämän siivilöidyn jutskan sekaan kerma. Hauduta vielä puoli tuntia. Keittele tätä pakettia kasaan, kunnes nestettä on jäljellä puolisen litraa. Heitä perään mausteet ja tomaattisose. Hauduta vielä ihan pikkupikkuhetki ja siivilöi vielä kerran. Nappaa sekaan voita ja vetele sauvasekoittimella kuohkeaksi. Nyt on hyvvää. Ravut eivät muuten elä enää tässä vaiheessa.
Kukkakaalimousse
Keittele kukkakaali suolavedessä. Jos haluat että maistuu hyvälle, niin keitä kypsäksi. Pilko keitetyt kukkikset kuutioiksi ja sipellä sauva- tai tehosekoittimella. Kermaa puoltoista desiä perään ja suolaa mausteeksi. Pippuria jos haluat. Sekoita ja paseeraa siivilän läpi. Vatkaa puoltoista desiä kermaa ja lyö kukkakaalisetin sekaan. Vois tämän varmaan tehdä silleenkin, että vatkais kaiken kerman ja heittelis sit setit siihen. Paitsi jos olis kiinanmuurilla...
The annos
Valmistele annos. Sipaise kolme parsaa lautaselle ja neppaile simpukoita silleen nätisti ympärille. Parsan juureen voit kipata kukkakaalimoussea haluamasi määrän. Levitä rapuvaahtoa haluamasi kuvion muotoon parsan päälle. Käytä mielikuvitusta, taiteile! Mutta älä ihan Daliksi ala, että ruokaa ei tarvitse syödä naapurin korvasta.
Nauttiminen
Ruotsia puhuen ja alempia arvostellen. Hurr durr hörgy börgy. Nälkähän tällä ei mihinkään lähde*, mutta ruokahalu kasvaa - mikä on ehkä tarkoituskin. Tämän keran voi nauttia hapokasta valkkaria, kuten esim. Mud Housen Sauvignon Blanc 2011. Viini on kuivaa, mutta hirveen hapokasta. Siinä maistuu nokkonen ja karviainen, mutta se täydentää ruoan vahvoja makuja. "Kielellä pyörivä akkuhappo ilman akkua."
*) Raavaan miehen vinkki: rapuvaahtoa ja kukkakaalimoussea tulee aika paljon yli tarpeen, joten että ei nälässä tarttee hermostua, kippaa vaahdot ja mousset sekaisin ja juo pois. On hyvvää ja ei se nälkä silti lähe. Jos jutustelu meinaa mennä liian korkealentoiseksi, niin lyö ihtees käsipainolla ohtaan ja jatka keskustelua. Hyvällä tuurilla kukaan ei huomaa eroa.