Kokkausketju, reseptit

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Onnistumisen kannalta ei ole väliä, tekeekö ruskean kastikkeen öljyyn vai voihin vai niiden sekoitukseen. Makuun se tietysti vähän vaikuttaa, mutta aika vähän minun mielestäni. Eikä rasvan ja jauhojen keskinäisellä suhteellakaan ole kovin paljoa merkitystä, kunhan rasvaa on sen verran, ettei jauhot ole aivan kuivana. Ja jos tuntuu, että toista on liian vähän, niin sitten vain lisää sitä pannulle. Pääasia on, ettei polta jauhoja vaan antaa niiden hiljalleen ruskistua.

Kun jauhot ovat ruskistuneet kauniisti, lisätään vettä. Tämä sujuu paremmin, jos vesi on valmiiksi kuumaa. Ja mitä löysempää rasva-jauhoseos on, sitä helpompaa kastikkeesta on saada kokkareetonta. Pannu kannattaa ottaa pois levyltä veden lisäämisen ajaksi ja lisätä vesi pienissä erissä vaikkapa vispilällä sekoittaen.

Sitten vain pannu takaisin levylle porisemaan joksikin ajaksi ja maustetaan kastike. Jos käyttää maustamisessa liemikuutiota, ei välttämättä tarvitse ruskistaa jauhoja kovinkaan tummaksi, koska liemikuutiosta tulee väriä. Myös ketsuppi, murskattu viherpippuri ja kuivattu sipuli sopivat hyvin kastikkeeseen.

Jos kastikkeesta tulee liian löysää, annetaan sen kiehua kokoon jonkin aikaa, ja jos liian paksua, lisätään vettä (tai kermaa :) ja tarvittaessa mausteita.
Mä tossa opettelinkin sitä edellisen viestini jälkeen ja hokasin ihan samat asiat mitä tuohon kirjoititkin. Nyt osaan. Vähän kun jaksaa kokeilla ja funtsia miten asiat oikeasti toimii, niin kyllä se siitä lähtee.

Tein kylläkin niin, että lisäsin kylmää vettä. Otin pannun pois levyltä ja laitoin kylmää vettä. Ihan sen takia, ettei kastike vahingossakaan pääse suurustumaan heti, niin kuin mulle kerran kävi. Oli liikaa jauhoja, kuuma pannu ja laitoin liian hitaasti vettä, niin osa kastikkeesta suurustui silmänräpäyksessä taikinaksi. Kylmän veden voi huoletta sekoitella sinne miten sattuu ja sen jälkeen laittaa liedelle ja antaa suurustua. Siinä samalla kippailee sinne koko ajan lisää vettä, jos näyttää menevän liian paksuksi.

Ja sillä ei tosiaan ole väliä käyttääkö öljyä vai voita. Teen aina arkisen kastikkeen öljyyn, koska se on vaan helpompaa. Joskus saatan tehdä voihinkin, mutta ei se makuun paljoa vaikuta. Tai mahtaako vaikuttaa yhtään, vai tuntuuko vain siltä, kun on "hienommat" raaka-aineet.
 
Ois hakusessa hyvä kokkauskirja. Eli ei tarvi sisältää tuhatta ja sataa reseptiä, vaan ohjeita, niksejä, haudutus- ja kypsytysaikoja ym ym. Jos joku moisia lukenut, olisin kiinnostunut mitkä on ollut hyviä kirjoja?

Tämä on aika kuningas opus sellaiseen perus-ruoanlaittoon:
http://www.bookplus.fi/kirjat/koko_perheen_ruutukokki-4295511

Parempaa tuskin onkaan, jostain sai halvemmalla, olikohan suomalainen tms. Kerrotaan kananmunankeitostakin kaikki.
 
Tein ihan mahtavaa VHH-juustokakkua. Sovelsin ihan pikkusen karppaus.infon reseptiä. Alla resepti kopioituna, suluissa kursiivilla ne muutokset mitä tein.

Kuori:
2 1/2 dl mantelijauhoja tai pähkinäsekoitusta rouhittuna hienoksi (käytin mantelijauhetta)
1/2 tl kanelia (Kanelia tuli vähän reippaasti koska en lukenut kunnolla ohjetta, laitoin about puoli desiä. Jos tykkää kanelista, sitä voi ihan hyvin laittaa enemmän kuin tuon 0.5tl)
50 g pehmeää voita

Täyte:
200 g tuorejuustoa pehmennettynä (käytin halpaa Pirkan tuorejuustoa)
2 munaa
3/4 dl makeutusjauhetta (Ei tarvitse näin paljon, tuli vähän turhan makeaa)
240 g smetanaa (Laitoin n. puoli purkkia rahkaa ja desin kermaa)
1 sitruunan tai appelsiinin kuori raastettuna (jätin pois)
1/2 tl vanilja-aromia (laitoin n. yhden teelusikallisen, koska tykkään vaniljasta)

Lämmitä uuni 170ºC. Vuoraa vuoka leivinpaperilla: pyöreä pala pohjalle ja suikaleella reunat.

Sekoita pehmeä voi, kaneli ja mantelijauhot kunnolla ja painele seos irtopohjavuoan pohjalle (halk. n. 18 cm) ja reunoille hieman yli puoleen väliin. Laita jääkaappiin 5 minuutiksi.

Pehmitä tuorejuusto käsivatkaimella alhaisella teholla n. minuutin ajan, kunnes se on tasaista massaa. Lisää munat yksi kerrallaan ja jatka sekoittamista kunnes munat ovat sekoittuneet juustoon kunnolla. Lisää makeutusaine vähitellen ja jatka sekoittamista 1-2 minuuttia tai kunnes seos on kermaista.

Lisää smetana, sitruunan/appelsiininkuori ja vanilja-aromi, sekoita huolella, älä vatkaa.
Kaada täyte pohjan päälle.

Foliohommat jätin kokonaan väliin ja tungin vain kakun uuniin. Ihan hyvä siitä silti tuli.

Vuoraa vuoan ulkopohja yli puoleen väliin foliolla. Laita vuoka uunipannun päälle ja kaada kuumaa vettä uunipannulle niin, että vesi ylttää puoleen väliin vuokaa. Paista kakkua 1h - 1h 15min. Kakun pitää hyllyä vielä hieman kun otat sen pois uunista, joten varo ylipaistamasta (peitä folion palalla paistamisen loppuajalla tarvittaessa jos meinaa ruskistua liikaa). Anna jäähtyä 30 min huoneenlämmössä. Jäähdytä kakkua ainakin 4h jääkaapissa hiukan peiteltynä.

Irrota vuoan reunat, siirrä kakku tarvittaessa tarjoiluvadille. Leikkaa kakkua kuumassa vedessä kastellulla veitsellä. Puhdista veitsi siivujen välillä.

***

Voin laittaa huomenna kuvaa jos saan jonkun fiksun näköisen kuvan otettua. Eihän tuosta mikään kovin kaunis tullut, koska tein tosi matalassa piirakkavuoassa ja tuloksena siis tosi ohut kakku. Pysyy kuitenkin hyvin kasassa ja maistuu tosi hyvältä. Eikä ole paljon hiilareita, joten tämähän on melkein dieettiruokaa :rolleyes:

Koko kakun makrot omilla muutoksillani:

1966kcal, HH 31.5g, P 69.8g, R 173.7g
 
Tämä on aika kuningas opus sellaiseen perus-ruoanlaittoon:
http://www.bookplus.fi/kirjat/koko_perheen_ruutukokki-4295511

Parempaa tuskin onkaan, jostain sai halvemmalla, olikohan suomalainen tms. Kerrotaan kananmunankeitostakin kaikki.

Kiitoksia. Pitää varmaan käydä poistaan yks kirja kaupan hyllyltä, kun on vaan pikku hintavertailun suorittanut. Tuollaista kun on aivan turha ottaa lainaan, kuitenkaan kaikkee muista enään keittiössä.
 
Kiitoksia. Pitää varmaan käydä poistaan yks kirja kaupan hyllyltä, kun on vaan pikku hintavertailun suorittanut. Tuollaista kun on aivan turha ottaa lainaan, kuitenkaan kaikkee muista enään keittiössä.

Sitruunapiirakan pohjassa on sitten virheellinen ohje, siitä puuttuu esim. sokeri.
 
Ois hakusessa hyvä kokkauskirja. Eli ei tarvi sisältää tuhatta ja sataa reseptiä, vaan ohjeita, niksejä, haudutus- ja kypsytysaikoja ym ym. Jos joku moisia lukenut, olisin kiinnostunut mitkä on ollut hyviä kirjoja?

Jos englanti sujuu niin tämäkin kirja voisi toimia:

http://www.suomalainen.com/sk/servlets/ProductServlet?action=productInfo&productID=4633860

Sisältää kyllä tuhat ja sata reseptiä, mutta myös yleisiä niksejä ja tietoa erilaisista raaka-aineista ja valmistustavoista. Itse en ole vielä ehtinyt tutustua kuin kirjan palkokasviosioon, joka olikin mielestäni hyvä.
 
Lontoo sujuu lukiessa kyllä ihan tarpeeksi hyvin, mutta paljon lienee ruokailusanastoa joista ei mitään hajua. Eli mielummin suomeksi.

Työpaikalla kehuja sai kirja Huippukokki, onko kukaan lukenut?
 
Jos mielii perehtyä erityisesti jonkun tietyn maan sapuskakulttuuriin, on Culinaria-sarjan teokset hyvä valinta. Sisältävät todella runsaasti ja monipuolisesti kaikenlaisia reseptejä ja bonuksena kahmalokaupalla kivaa tietoa maiden ruokakulttuurista ylipäätään. Itsellä on sarjan Italiaa (http://www.amazon.co.uk/Culinaria-Italy-Specialties-Claudia-Piras/dp/383311133X) ja Espanjaa käsittelevät osat hyllyssä. Britti-Amazonista tulee alle kahdellakympillä, ja välillä noita näkee suomalaisissa kirjakaupoissa viidellätoista eurolla myytävän. Ainoa miinus noissa on massiivinen koko, kirjaa pitää lukea pöydän ääressä.
 
Sitia Oliiviöljy Extra Virgin, happamuusaste 0,3%
401541.jpg


Tuli ostettua tätä samaa kuin Huppe ja on kyllä törkeän suuri ero verrattuna pirkkaan. Mitä nyt on tullu laitettua ruoan kans tota vähä sinne ja tänne niin todellakin parempaa mitä pirkan.

Maku mieto ja hedelmäisempi, todella hyvä öljy. Hintaa oli jotain reilu 7€ 500ml, mutta kannatti ostaa.
 
Sitia Oliiviöljy Extra Virgin, happamuusaste 0,3%
401541.jpg


Tuli ostettua tätä samaa kuin Huppe ja on kyllä törkeän suuri ero verrattuna pirkkaan. Mitä nyt on tullu laitettua ruoan kans tota vähä sinne ja tänne niin todellakin parempaa mitä pirkan.

Maku mieto ja hedelmäisempi, todella hyvä öljy. Hintaa oli jotain reilu 7€ 500ml, mutta kannatti ostaa.
o_687425.gif
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Jatketaas keittokirjateeman ympäriltä. Itseä on alkanut kiinnostaa opetella erilaisten lihojen käsittelyä ja valmistamista mahdollisimman monipuolisesti. Olisiko suosituksia keittokirjasta, jossa johdateltaisiin kattavasti lihan maailmaan?
 
Tarttui heräteostoksona vihreää parsaa ja pekonia mukaan kaupasta, mitäs näistä kannattaa tehdä?
Parsat puhtaaks, pekonit ympärille ja grilliin? Jotain erityisjippoja?
 
Tarttui heräteostoksona vihreää parsaa ja pekonia mukaan kaupasta, mitäs näistä kannattaa tehdä?
Parsat puhtaaks, pekonit ympärille ja grilliin? Jotain erityisjippoja?

Siinähän se, voit hieman kuoria parsoja tarvittaessa sekä kiehauttaa ne nopeasti ensin sokeri-suola-vedessä.
 
Juu, kyllä ne parsat kannattaa pikaseen kiehauttaa jos grillata meinaa. Jos taas uunissa tekee, niin pekonit päälle ja pannulla väri pintaan ja uuniin esim. bearnaise/hollandaise kastikkeessa hetkinen hautumaan.
 
Näin pääsiäisenä pitää laittaa sitä pääsiäishanukasta. Opetusvideo löytyy youtubesta... onko kukaan kokeillut? :D
 
Jaaha, kohta alkaa armoton kokkailu pääsiväisen kunniaksi.

Pöytään tulee löytämään tiensä mm. alkupaloiksi retiisi-vihersalaattia ja kermainen metsäsienikeitto sekä kylmää lohiherkkua rieskalla ja saaritolaisleivällä, pääruuaksi hirvensisäfilee piffejä ja lampaankaretta kera mustaherukalla ja mintulla maustetuin punaviinisoossein lisuukkeena bataatti-kukkakaalimuussia ja hasselbackanpottuja ja jälkiruuaksi tulee olemaan persikkajuustokakkua. Juomaksi pari eri punkkua sekä Samuel Smithin Oatmeal Stouttia.

Aperatiiviksi valittu legendaarinen 43:n ja jälkkäri naukuksi Amarula Marula Fruit Cream.
 
Alkupalaksi väsäsin tuollaisia patonkeja, sivelin palaset Pirkka välimeren salviatahnalla, päälle juustoa, hunajaa sekä paprikajauhetta ja uuniin:
P1030892.jpg


Ruokana toki Hupen tuttua lammaspataa, yrttikermaperunoita ja minttuhyytelöä:
P1030891.jpg
 
Pitääpä laittaa nuo reseptit lampaasta ja soossista tänne, oli sen verta maittavaa että voin vilpittömästi suositella kokeilemista! Ei siis sillä, että muussa murkinassa ois vikaa ollut, mutta nuo yllätti vielä täysin yli odotusten.

Marinaadi, jossa kare yöpyi pussissa jääkaapissa yön yli:
1dl rypsiöljyä
2rkl juoksevaa hunajaa
pullo tummaa olutta (meni newcastle alea kun sitä sattui olemaan)
1 rkl dijon sinappia
1 sipuli –> suht isoina siivuina/viipaleina
rosmariinia ja timjamia
mustapippuria
merisuolaa

Kare ensin pannulla väri pintaan ja sitten 20min uunia 200 asteessa foliossa. Uunin jälkeen hetki vetäytymistä ja leikku piffeiksi ja nopea väri piffien pintaan molemmin puolin voissa oikein kuumalla pannulla.

Kastike:
2 porkkanaa pilkottuna
1 punasipuli pilkottuna
4 valkosipulinkynttä siivuina
1tl kuivattua rosmariinia
4dl lihalientä
oliiviöljyä
voita
1prk tomaattimurskaa
1 rkl hunajaa
4dl punaviiniä (tai no sellanen 375 pullo halppista)
suolaa ja mustapippuria

Keitettiin kasaan n.3 tuntia hiljalleen ja lopuksi soseutettiin sauvasekottimella. Tuo jaettiin kahteen osaan ja loppusilauksen tein lampaalle minttuhyytelöllä ja hirvenfilee piffeille mustaherukkahyytelöllä.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom